Her şey, futbolun kurallarından sıkılan bir İngiliz oyuncunun, oyun sırasında topa ayakla vurmak yerine eline alıp koşmasıyla başlamış. Bu, her ne kadar futbolda kuralların açık bir şekilde ihlali olsa da yeni yaklaşım diğer oyuncuların da hoşuna gidince, rugby oyunu doğmuş. 1880’li yıllardan bahsediyorum. Ardından ligler kurulmuş, profesyonel takımlar ortaya çıkmaya başlamış ve zaman içinde oyun Amerika’da bir numaralı spor haline gelmiş. Amerikan futbolu, özellikle yurt dışındaki Amerikalı askerlerin oyunu tanıtmasıyla diğer kıtalara da zaman içinde yayılmış ve giderek dünya çapında yapılan bir spor haline gelmiş. Türkiye’de ise 1990’lı yılların başında gelişmeye başlamış, ilimizde oynanması 2000’li yılları bulmuş. Şaşırdınız mı? Kocaeli’de Amerikan futbolu oynandığını biliyor muydunuz? Bizim de bir takımımız olduğundan haberdar mıydınız? Hem de 8 yıllık geçmişi bulunan ‘köklü’ bir takım. Bu takımın hem Kocaeli Üniversitesi’ni hem de Kocaeli’yi temsil ettiğini duymuş muydunuz? Geçen sezon hem Ünilig’de hem Pro Lig’te Türkiye ikincisi olduğundan haberiniz var mıydı? Yoksa eğer, sizleri ‘Köpekbalıkları’ ile tanıştıralım. Karşınızda, Kocaeli Sharks Amerikan Futbol Takımı… Takımın başkanı Umut Yıldırım, Kocaeli Sharks’ı Kocaeli Life’a anlattı. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olan ve 5 yıldır Amerikan futbolu oynayan Umut Yıldırım’ı dinlediğinizde daha da çok şaşıracaksınız.
Kocaeli Sharks AFK’nın başkanı
Umut Yıldırım, takım arkadaşları Batuhan Özyılmaz, Deniz Tırtıl ve Muhammed Bubrek’le birlikte.
Umut Bey, Amerikan futbolu ile nasıl tanıştınız?
Küçükken çok fazla çizgi film izliyordum. Bir gün Amerikan futbolu ile ilgili bir çizgi film izledim ve çok etkilendim. O günden sonra araştırma yapmaya başladım. Nerede bulabilirim, nasıl oynarım? İlk karşıma çıkan isim Kocaeli Sharks oldu. Üniversite zamanım geldiğinde sırf Amerikan futbolu var diye Kocaeli Üniversitesi’ni yazmak istedim. Ve yazdım da. Sınavı kazanınca kendimi takımda buldum.
Kocaeli Sharks Amerikan Futbol Takımı ne zaman kuruldu?
2009 yılında kuruldu, 8 yıllık bir takım. Amerikan futbolunun ülkemizdeki geçmişine bakarsak köklü bir takım diyebiliriz.
Neden sharks (köpekbalıkları)?
Takımı kuran büyüklerimiz bu ismi uygun görmüş. Biz onlara ‘dede’lerimiz diyoruz. Artık yaşlandılar, bırakmaları gerektiğini anlamaları için.
Takım kaç kişiden oluşuyor?
30 ila 60 kişi arasında değişiyor. Her yılın başında 30 kişi olarak başlıyoruz, yıl sonuna kadar 60’a çıkıyoruz. Kadroların genişliği takımdan takıma değişir. Profesyonel ligde ortalama 45 kişilik takım kadroları bulunur ama maça 11 kişiyle çıkılır.
Amerikan futbolu sahada 11 kişi ile oynanıyor.
Okulu mu kenti mi temsil ediyorsunuz?
Hem okulu hem de şehrimizi temsil ediyoruz. Amerikan futbolu iki ligden oluşuyor; biri üniversite ligi, diğeri profesyonel lig. Ünilig’de, Kocaeli Üniversitesi’ni temsil ediyoruz. Pro Lig’te zaten İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı bir kulüp olduğumuz için kentimizi temsil ediyoruz.
Profesyonel ligde varsınız yani…
Tabii ki varız. Kocaeli Sharks AFK olarak geçen sene hem Ünilig’de hem de Pro Lig’te Türkiye ikincisi olduk. Kasım ayı civarında üniversite ligi başlayacak, ocakta da profesyonel lig başlar. Her iki lig için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
Maçlara nasıl hazırlanıyorsunuz?
Haftada 4 gün idmanımız var. Salı, perşembe, cumartesi ve pazar şeklinde. Genelde öğrenci ağırlıklı olduğumuz için hafta içi idmanlara çok katılım olmuyor ama cumartesi-pazar günleri tam performans sergiliyoruz. Genelde kondisyon ağırlıklı çalışarak kendimizi maçlara hazırlıyoruz.
Takımın tamamı öğrencilerden mi oluşuyor?
Çoğunluğu öğrencilerden oluşuyor. Ünilig’de zaten üniversite öğrencisi olmanız gerekiyor ve 27 yaşına kadar oynayabiliyorsunuz. Pro Lig’de ise yaş sınırı yok.
Üniversite öğrencisi değilim ve Amerikan futbolu oynamak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Önce takıma başvuru yapıyorsunuz. Biz, sizin boyunuzu ve kilonuzu ölçüyoruz, seçmelere sokuyoruz. Seçmelerden geçerseniz takıma alınıyorsunuz. Antrenmanları birlikte yapıyoruz. Pro Lig sporcuları genelde cumartesi-pazar günleri antrenmanlara geliyor, o yüzden hafta sonu yoğun geçiyor.
Pro Lig’de yaş sınırlaması yok dediniz, her yaştan insan başvurabilir mi?
Amerikan futbolu çok zor bir spor. Sürekli bir vuruşma, çarpışma yaşıyorsunuz. İleri yaşlarda biraz sıkıntı olabilir. Biz 35 ve üzeri yaştakilere ‘dede’ diyoruz, kenara çekilmelerini istiyoruz.
Zorlukları nelerdir?
Sürekli patlayıcı kuvvet uyguladığınız bir spor dalı. Bu yüzden çabuk yoruluyorsunuz. Bu sporu yapacak kişinin öncelikle kondisyonunun çok iyi, patlayıcı kuvvetinin gelişmiş olması lazım. Çünkü önünde sürekli biri olacak, ona karşı sürekli hamle yapacak. Güçlü ve dayanıklı olması lazım. Onun dışındakiler yine gelebiliyor, sporcumuz olabiliyor ancak maçlarda yeteri kadar yer bulamıyor, biz de bu duruma üzülüyoruz.
Sürekli vuruşma ve çarpışmayla oynanan Amerikan futbolu, zor bir spor.
Peki, risk var mı? Yaralanma ya da sakatlanma gibi…
Sporda her branşın riski vardır. Biz de eğer bilinçsiz bir hareket yapıyorsak, işte o zaman sakatlanıyoruz. Bilmediğimiz bir hareketi yapmaya çalıştığımızda, mesela ‘kat’ diye bir hareket var ve en tehlikelilerden biridir, omzunuzla karşınızda top taşıyan kişinin bacaklarına atlama hareketidir, eğer bunu bilinçsiz yaparsanız kendi kafanızı yere vurup sakatlanabilirsiniz, karşı tarafı yanlış yerden vurduğunuz için de sakatlayabilirsiniz. Onun dışında her şeyi nizami bir şekilde yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız.
Amerikan futbolu yeteri kadar ilgi ve destek görüyor mu? Mesela üniversiteden destek alabiliyor musunuz?
Hemen hemen diyelim. Ünilig’de maçlara giderken ulaşım, kalacak yer ve yemek gibi ihtiyaçlarımızı okul karşılıyor ama bunun dışında bütün ekipmanları kendimiz temin etmek zorunda kalıyoruz.
Kendi paranızla mı alıyorsunuz? Ama siz öğrencisiniz…
Maalesef öyle. Bütün ekipmanları kendimiz almak zorundayız. Mesela 3 topa 1500 TL para verdik, diğer ekipmanları siz düşünün artık. Shoulder dediğimiz ekipmanımız ile kaskımızın maliyeti 1000 TL.
Pro Lig’de de durum aynı mı? Hiç destek yok mu?
Pro Lig’de durum daha kötü. Ünilig’de hiç olmazsa üniversite masraflarımızın bir kısmını karşılıyor, Pro Lig’de o da yok. Maçlara giderken kendi aramızda para toplayıp bir otobüs tutuyoruz. Eğer maç burada ise ambulans bulundurmak zorundayız, bunu da kendi cebimizden karşılıyoruz. İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı bir takımız ama şimdiye kadar hiç destek almadık.
Peki, ekipmanlarınızı nasıl temin ediyorsunuz?
Zamanında alınmış ekipmanlarımız var. Bir de ikinci olduğumuz için kasamıza gelen bir para var, bunlarla ekipman almaya çalışıyoruz. Maçlara giderken kendi aramızda biraz daha fazla para toplayıp, otobüs parasından arta kalanla ekipman almaya çalışıyoruz. Buna rağmen yılda 2 ya da 3 kask alabiliyoruz.
Türkiye’de 90’lı yılların başından beri oynanan Amerikan futbolu, ilimizde 2000’li yıllarda kurulan Kocaeli Sharks Amerikan Futbol Takımı ile tanındı.
İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlısınız ama destek alamıyorsunuz öyle mi?
Şimdiye kadar hiçbir destek alamadık. Bizden öncekiler de alamamış zaten. Bizim en büyük destekçilerimiz ‘dede’lerimiz. Daha önce bu sporla ilgilenen ancak yaş itibariyle oynayamayanlar. Onlar bize destek olmaya çalışıyor. Pro Lig’de Allah’tan uzaklara gitmiyoruz, gidersek dönebilir miyiz bilmiyorum. Karşılaşma uzak bir ilde ise ve kalınacaksa gitmemeyi tercih ediyoruz.
Anladığım kadarıyla sizin bir sponsora ihtiyacınız var.
Çok fazla yardıma ihtiyacımız var ancak kimse yardımcı olmuyor. Geçen seneye kadar sahamız bile yoktu. İdman yapacak saha bulmakta zorlanıyorduk, kimse bizi istemiyordu. Ufak bir takım gibi gözüküyoruz ama aslında Kocaeli’yi temsil ediyoruz. Şu anda en büyük korkumuz Pro Lig’den çekilme ihtimalimizin bulunması. Çünkü elimizde malzeme yok, para yok, destek yok. Böyle giderse, sponsor bulamazsak ligden çekilmek zorunda kalabiliriz.
Seyirciniz var mı?
Seyircimiz genel olarak eski oyuncular ve ailelerinden oluşuyor. Merak edip gelenler çok az sayıda. Büyük ihtimalle bilmiyorlar, o yüzden gelmiyorlar. Zaten biz de duyuramıyoruz. Bunun için vakit ayıramıyoruz. Gerek dersler, gerek idmanlar, gerek maçlar derken vaktimiz kalmıyor. Bütçemiz de yok zaten. Genel olarak üniversitede bilinen bir takımız.
Umut Bey, sizin 5. seneniz mezun olunca ne olacak?
Ben aslında İstanbulluyum ancak mezun olduktan sonra da dönmeyi düşünmüyorum. İş hayatıma burada başlamak istiyorum. Pro Lig’de oynamaya devam etmek istiyorum hatta çok gaza gelirsem bir daha üniversite kazanıp, Ünilig’de devam edebilirim. Çünkü 27 yaşıma daha var, 3 yıl daha oynamak isterim. Kocaeli Sharks’ın yeri benim için çok farklı. Çok seviyorum, abartı derecede seviyorum, hayatım gibi oldu burası.
Amerikan futbolu oynamak isteyenlere tavsiyeniz var mı?
Eğer yorulmayı seviyorlarsa, eğer çok dertleri varsa, bir şeyleri unutmak istiyorlarsa, mesela sevgililerinden ayrılmışlarsa, para dertleri varsa, okul dertleri varsa,
tüm bu dertlerden sıyrılmak istiyorlarsa idmana gelsinler. İdmanda vuruşuruz, hiçbir dertleri kalmaz.
Peki, size nasıl ulaşabilirler?
Facebook’ta kocaelisharksafk adlı bir sayfamız var, bize buradan ulaşabilirler. Aynı zamanda telefonla irtibat da kurabilirler. Tel: 0 553 657 86 88
NASIL ARANDI: #kocaeli shark # amerikan futbolu # spor