26-04-2024 10:23

Varislerinizle vedalaşın!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2023
Özel Akademi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersan Özbudak tarafından başarıyla uygulanan yöntemlerle yaşamınızı olumsuz etkileyen varislerden ameliyat olmadan kurtulmak mümkün
.stripslashes($urun->baslik).

Hem sağlık hem de estetik açısından pek çok kişinin yaşamını olumsuz etkileyen varislerden kurtulmak artık çok kolay. Özel Akademi Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersan Özbudak tarafından başarıyla uygulanan yöntemlerle ameliyata gerek kalmaksızın varislerden kurtulmak mümkün. Varis hakkında merak edilenleri ve cerrahisiz varis tedavisi yöntemlerini Prof. Dr. Ersan Özbudak ile konuştuk.

Hocam, varis nedir?

Varis özellikle bacaklardaki toplar damarların genişlemesi ve ciltten kabarık hale gelerek belirginleşmesi halidir. Varisler kişiyi sadece estetik olarak rahatsız etmez, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına yola açabilir. Bize başvuran hastaların büyük çoğunluğu bacaklarındaki ağrı, ağırlık hissi, yanma, kaşıntı, kramp ve ödemlerden şikayetçidir. İlerlemiş varis vakalarında bacaklarda yaralar açılabilir, damarlarda kanama ve tıkanıklık durumları gözlenebilir.

 

Varislerin tedavisi var mı?

Günümüzde varisler için oldukça fazla tedavi seçeneğimiz var. Bunlar arasında ilaçlar, varis çorapları, açık veya kapalı ameliyat seçenekleri başlıcaları. Bununla beraber eğer yapılan dopler ultrasonda toplardamar içi kapakçıkların ileri derecede bozulmadığı görülürse ve sadece yüzeyel varisler varsa ameliyatsız çözümler de mevcuttur.

 

Ameliyatsız çözümler içinde neler var hocam?

Varislerin ameliyatsız çözümleri içinde en başta gelen ve en etkili tedavi, skleroterapi ve köpük skleroterapisidir. Bunun dışında lazer ve radyofrekans gibi uygulamalar da mevcut. Bu yöntemlerin en sık kullanıldığı yer kılcal varis ve orta boy varis tedavisidir.

 

KÖPÜK SKLEROTERAPİ

Köpük skleroterapi nedir?

Skleroterapi kullanılan ilacın belli bir oranda havayla karıştırılarak köpürtülmesi esasına dayanır. Elde edilen köpük çok ince bir iğne yardımıyla damarın içine enjekte edilir. Köpük skleroterapinin etkisi  normal skleroterapiye göre fazladır çünkü köpük skleroterapide ilaç havayla yoğunlaştırıldığı için az ilaçla daha geniş bir alana yayılım olur. Bu sayede ilaç varisli damar içerisinde damar duvarı ile daha uzun süre temas ederek daha etkin bir tedavi sağlar. Özellikle köpük skleroterapide karışım oranı ve uygulama miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Bu yüzden tecrübeli kliniklerce yapılmalıdır. Yanlış ve fazla uygulamaya bağlı emboli durumu ve istenmeyen sıkıntılar gözlenebilir.

 

İşlem ne kadar sürer ve hastanede kalmaya gerek var mı?

İşlem ortalama 30 dakika sürüyor. Sonrasında bacak elastik bandajla sarılır ve bizim kliniğimizin uygulamasında en az 3 gün kadar varis çorabı kullandırılır. Varis çorabını ne kadar uzun kullanırsak başarı oranı o kadar artıyor. İşlem sonrası hastanede yatmaya gerek yok ancak gelişebilecek alerjik bir durum açısından en az 15 dakika hastanede kalınmasını  öneriyoruz.

 

NE ZAMAN YAPILMALI?

İşleme bağlı yan etki olur mu?

Her işlemin bir riski vardır. Köpük tedavisi oldukça düşük risk ve yan etkilere sebep bir tedavidir. En korkulan yan etki ilaca bağlı oluşabilecek alerjik reaksiyonlardır. Eğer ilaç ve hava oranı iyi ayarlanmaz ya da fazla miktarda köpük verilirse nadiren hava embolisi denilen sıkıntılı durumlar yaşanabilir. Bunun yanı sıra işlem sırasında ve sonrasında tansiyon düşüklüğü, ağrı, yanma, morluklar, çok nadir olarak, görmede bulanıklık, baş ağrısı gözlenebilir. Bu tür bulgular çok kısa süreli olup genellikle bir iki saat içinde hemen kaybolur. Uzun vadede ise işlem yapılan alanlarda ciltte lekelenmeler gelişebilir. Ciltte lekelenme için işlem sonrası bazı kremler kullanmanız gerekebilir.

 

Kimlere uygulanmaz?

Hamilelere, damar tıkanıklığı olanlara, kullanılan (sklerozan madde) ilaca karşı alerjisi olanlara köpük tedavisi uygulanmaz. Bu işlemler sağlık açısından alt yapısı sağlam kurumlarda ve uzman kişilerce yani kalp ve damar cerrahisi uzmanlarınca yapılmalıdır.

 

Tedavi için ideal bir mevsim var mı?

Skleroterapi işlemi sonbahar, kış ve ilkbaharın ilk birkaç ayında yapılmalı. Yaz sıcaklarında yapılamıyor çünkü hastanın elastik bandajlı kalması ve varis çorabı kullanması gerekiyor. Bunlar da sıcak havalarda ıstırap verici olabiliyor. Yine sıcak hava, damarlarda genişlemeye yol açtığı için işlemin başarı oranı düşüyor. Son olarak yazın tatile gidildiği için insanlar ayak ve bacaklarında morluklar olsun istemiyor.

 

LAZER VE RADYOFREKANS

Lazerle kılcal varis tedavisi nasıl yapılıyor?

Lazer yönteminde, derin olmayan, cilt üzerindeki damarlar yakılarak yok ediliyor. Deri yanıklarına sebebiyet vermiyor ama yine de lazerin enerjisi iyi ayarlanmalı. Bunun için de cildin, damar boyutunun çapının iyi değerlendirilmesi lazım.

 

Radyofrekans tedavisi nedir?

Radyofrekans tedavisinde lazerden farklı olarak cihazın mutlaka cilde temas etmesi gerekiyor. İşlemi, damar hattı boyunca küçük hareketlerle damarın üzerine dokunarak uyguluyoruz. Lazer ve radyofrekans işlemleri yaklaşık olarak 15-30 dakika arasında sürüyor. İşlem sonrasında yanık olmaması için hastaya mutlaka nemlendirici krem öneriyoruz. Bir de bir süre cildin suyla temas etmemesi gerekiyor. Bu hastalarda bandaj ya da varis çorabı başlarda biraz sıkıntılı olabiliyor çünkü ciltte hassasiyet çok oluyor.

 

NASIL ARANDI: #akademi # kocaeli # kocaeli akademi hastanesi # kalp ve damar cerrahisi # ersan özbudak # varis # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.