29-03-2024 10:01

Unutuyorum…

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/10/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Koskoca bir pandemi dönemini geçirdik ve inşallah sonuna geldik. Bu dönemde karantina nedeniyle evlerde kapalı kaldık, bunaldık. Şüphesiz, hepimiz hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilendik. Depresyon, anksiyete, kilo artışları, uyku sorunlarının yanı sıra unutkanlık da en sık şikayetlerden oldu.

Peki, neden unutmaya başladık? Unutkanlık, çok geniş bir yelpazede ele alınabilecek bir konu. Genel olarak, ‘tedavi edilebilen’ ve ‘ilerleyici olan’ şeklinde iki gruba ayırabiliriz.

İlerleyici unutkanlıklar, mutlak tedavisi olmayan ve kullanılan ilaçlarla ancak ilerleme hızı yavaşlatılabilen unutkanlıklar ki içlerinde en bilineni Alzheimer hastalığı.

Pandemide artan unutkanlıklar ise çoğunlukla diğer gruptaki nedenlere bağlı. Diğer nedenler neler mi? Karantina ile evlere kapandığımız ilk dönemlerde, herkeste bir master chef ruhu canlandı; pastalar-ekmekler pişirildi, gereksiz kalorili beslenildi, kilolar alındı. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenme, hafıza için ilk şarttı. Omega 3, protein ve kompleks karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gerekirken, bol bol tüketilen basit karbonhidrat ve işlenmiş gıdalarla beynimizi zehirledik.

ZİHİNSEL EGZERSİZLER

Evlerde kapalı kalınca fiziksel egzersiz yapılamadı ama ne yazık ki sağlıklı bir zihin için olmazsa olmaz, zihinsel egzersizi de ihmal ettik. Kitap okumak ya da bulmaca çözmekten bahsetmiyorum... Zihnimizi yeni şeyler öğrenmeye zorlayan, gerçekten çalıştıran aktivitelerden söz ediyorum. Örneğin yabacı dil ya da müzik aleti çalmayı öğrenmek gibi. Ve tabii bunları da yapamadık ya da yapmadık. Bunun yerine bol bol dizi, film, TV, internet döngüsüne girdik.

Uyku düzenimiz de bozuldu bu dönemde. Evden çalışma sistemi ya da sürekli evde olma hali; sabah erken kalkılır kahvaltı yapılır, akşam belli saatte yatılır alışkanlığını yerle bir etti. Gece çok geç saatlere kadar oturup sabah da imkan olursa öğlene kadar uyuma rutini yerleşti. Oysa zihin sağlığı için sağlıklı uyku şart ve sağlıklı uyku da 23.00 ile 07.00 arasında olan uykudur.

Kronik rahatsızlığı olan birçok kişi doktora gitmekten imtina etti. Çok acil değilse kontroller ertelendi. Kronik birçok rahatsızlık da uzun süre kontrolsüz kaldı. Tiroid fonksiyon bozukluğu, B12 eksikliği, demanslar uzun süre takip edilemedi ve vaka sayıları azalıp hastalarımız kontrole geldiğinde, birçok hastada sorunları ilerlemiş bulduk.

Pandeminin hepimizde en önemli izi ise stres düzeyimizi arttırması oldu. Hasta olma korkusu, yakınlarımızı kaybetme korkusu, evde kapalı kalmanın yarattığı stres, sonunda herkesi stres topuna çevirdi. ‘Zihin sağlığı için stresten uzak duralım’ cümlesi de her gün biraz daha imkansız hale geldi. En nihayetinde kötü beslenme, kötü uyku, yetersiz zihinsel aktivite ve yoğun stres beynimizi yordu. Artık daha çok unutur olduk.

Bu süreçte saydığım bu etkenlere bağlı olarak zayıflayan hafızamızı artık yeniden canlandırmanın zamanı geldi. Bugünden tezi yok beslenmemizi düzeltelim, sağlıklı besinlerle beslenip bol su içelim.  Günlük fizik aktivitemizi ve tabii ki zihnimizi çalıştıracak aktivitelerimizi planlayıp uygulamaya başlayalım. Uykumuzu ihmal etmeyelim, zamanında yatıp zamanında kalkalım. Tıbbi kontrollerimizi aksatmadan zamanında yaptıralım zira Alzheimer gibi ilerleyici unutkanlıklarda erken teşhis ve tedaviye başlamak çok çok önemli, zaman kaybetmeyelim. Ve artık gördük ki önlemlere dikkat eder ve aşımızı olursak, bu virüs bizden güçlü değil. Stres olmak yerine bilgi sahibi olalım, uyarılara dikkatle uyalım. Daha güzel günlerde yeni yazımda görüşmek üzere, beni UNUTMAYIN

 

İLETİŞİM

Adres: Yenişehir Mah. Dönmez Sok. No: 2/1 Şevket Arpacı İş Merkezi İzmit/Kocaeli

Tel: 0 262 333 36 66

GSM: 0 552 884 01 41

Web: drnuranburcuarkali.com / nomer.com.tr

Instagram: @drnuranburcuarkali

NASIL ARANDI: #unutuyorum #nuranburcuarkalı #nörolog #nöroloji #alzheimer #migren #botoks #migrenbotoksu #yenişehir #köşeyazısı #köşeyazarı #uzmandoktor #cerrah #uzmanlık #klinik #muayenehane #nömernoroloji #nömer #doktor

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.