03-05-2024 16:57

‘Unutulmaz’ hizmet: Alzheımer Yaşam Evi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/07/2021
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet ve başarılı ekibi, Alzheimer hastaları için ‘unutulmaz’ bir projeye imza attı. Alzheimer Yaşam Evi, Malta Mahallesi’nde hizmete açıldı
.stripslashes($urun->baslik).

Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde tanımlanan Alzheimer hastalığı, hem hastanın hem de hasta yakınlarının yaşamını büyük ölçüde olumsuz etkileyen nörolojik bir rahatsızlık. Başlangıç evresinde basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zaman geçtikçe hastanın yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına; aile fertlerini ve yakın çevresini tanıyamamasına kadar ilerleyebiliyor. Hastalığın daha ileri evrelerinde ise hastalar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanarak bakıma muhtaç duruma gelebiliyor.

HAYATA TUTUNSUNLAR

Tedavisi olmayan bu hastalıkla mücadele eden kişiler için yapılabilecek tek şey Alzheimer hastalarının yaşam standartlarını yükseltmek, hayata daha sıkı tutunmalarını sağlamak ve yakınlarına destek olmak. Bu noktadan hareketle kentimizde yaşayan Alzheimer hastalarının yaşam şartlarını iyileştirmek için kolları sıvayan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet ve ekibi bir ilke imza attı; İzmit Malta Mahallesi’nde Alzheimer Yaşam Evi’ni hizmete açtı. İzmit Belediyesi’nin öz kaynakları ve ciddi tasarrufla hayata geçirilen projeyle atıl durumdaki bir bina çok önemli bir hizmet merkezi haline geldi.

ÇOK YÖNLÜ HİZMET

Alzheimer hastalarının günlük yaşam kalitesini arttırmak amacıyla hayata geçirilen Alzheimer Yaşam Evi, çok yönlü hizmet veren bir merkez. Uzman kadrosuyla Alzheimer hastaları için zihinsel aktiviteler, fiziksel egzersizler, kültür gezileri, bahçe aktiviteleri, müzik ve ritim faaliyetleri gibi birçok alanda hizmet verecek olan merkez, hem hastalara hem de hasta yakınlarına moral ve motivasyon sağlayacak. Hasta ve hasta yakınlarının bir araya geleceği, sosyalleşebileceği, çeşitli aktivitelerle kaliteli vakit geçirebileceği Alzheimer Yaşam Evi, bu anlamda kentimizdeki çok büyük bir ihtiyacı gidermiş oldu.

AÇILIŞI YAPILDI

Alzheimer Yaşam Evi’nin açılışı, geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in ev sahipliği yaptığı açılışa; Kocaeli Üniversitesi Nöroloji ABD Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, Genel-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Filiz Coşkun ve Sağlık Koordinatörü Sebla Ak, CHP İl Başkan Yardımcısı Birgül Gök, İYİ Parti İl Başkan Vekili Ayşegül Balcan ve CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar katıldı.

GENİŞ KATILIM

İYİ Parti İzmit İlçe Başkan Vekili Cemil Uslu, CHP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Mediha Satıcı, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Malta Mahallesi Muhtarı Bekir Boz ve çevre mahalle muhtarları, Halkların Demokratik Partisi İl yöneticileri; İrfan Demirkan ve Nihat Geyik, Halkların Demokratik Partisi İzmit İlçe Eş Başkanı Metin Fırat, İzmit Belediye Başkan yardımcıları, belediye koordinatörleri, meclis üyeleri ve vatandaşlar da törende hazır bulundu. Alzheimer Yaşam Evi’nin açılış töreni, İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yaptığı konuşmayla başladı.

VEFA VE HUZUR GETİRSİN

Sözlerine, “Kocaeli’de bir ilk olan Alzheimer Yaşam Evi’mizin kentimize ve vatandaşlarımıza vefa, huzur ve gülümsemeler getirmesini arzu ediyorum” diyerek başlayan Başkan Hürriyet, konuşmasına şöyle devam etti: “İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü olarak yaşlılarımızın bedensel, ruhsal, mental açıdan iyilik halinin sağlanması ve yaş almanın getirmiş olduğu ihtiyaçlara yenilikçi çözüm önerileri getirilmesi amacıyla bugün Alzheimer Yaşam Evi’mizi açıyoruz. Alzheimer Yaşam Evi ile büyüklerimizin hayata daha aktif katılımını sağlamak, ilişkilerimizi güçlendirerek birlik ve beraberliğimizi arttırmak en büyük arzumuz.

Alzheimer Yaşam Evi projemizi hayata geçirirken, emsal teşkil etmesi ve vatandaşlarımızın en kaliteli hizmeti alması açısından birçok kurum ve kuruluşlarla eş zamanlı çalışmalar yaptık. Toplantılar düzenledik, örnekleri inceledik, alanında yetkin insanlardan görüşler aldık. Bu sürece katkı sunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederim. Alzheimer Yaşam Evi’mizden hizmet alacak hastalarımızın, merkezimize uygunluğunun değerlendirilmesi adına protokol imzaladığımız KOÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’na ve emek veren hocalarımıza; intörn doktorlarıyla destek verecek KOÜ Tıp Fakültesi’ne ve gönüllü hemşireleriyle destek olacak KOÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne şükranlarımı sunuyorum.

KOÜ Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Ünal Önsöz’e, İl Sağlık Müdürlüğü Uzman Psikolog Nermin Koçoğlu Alım’a, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şube Müdürü İlhan Toğrul’a, KOÜ Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Elif Sinem Arıkan’a, KOÜ Nöroloji ABD Başkanı, Dekan Yardımcı’mız çok kıymetli hocamız Hüsnü Efendi’ye bugüne kadar bize verdikleri destek, güven, dayanışma ve hizmetler için özellikle teşekkür ediyorum. Uygulamada yardımlarını esirgemeyen, Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü ve değerli arkadaşlarına da ayrıca teşekkür ederim.”

Talep olması halinde, İzmit Belediyesi olarak Alzheimer hastaları için ikinci bir merkez daha açabileceklerinin altını çizen Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, konuşmasının devamında, “Bunun için de yerimiz ve planımız hazır. Buradaki merkezimizde bizler de deneyim kazanacağız ve ihtiyaca göre hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı. Başkan Hürriyet’in ardından bir konuşma yapan KOÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi ise törene katılanlarla Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

BÜYÜK BİR ADIM

Alzheimer hastalarının ve hasta yakınlarının yaşadığı zorluklardan da bahseden Prof. Dr. Hüsnü Efendi, “Bu hastalığı maalesef henüz durduramıyor ve önleyemiyoruz. Alzheimer hastalarının bakımı çok zor. Hastaların ve hasta yakınlarının bu tür merkezlere çok ihtiyacı var. Hastaların nefes alacağı, bir araya geleceği, çiçek dikecekleri, bellek oyunları oynayacağı, gezilere gidebileceği böyle alanların ne kadar önemli olduğu, önümüzdeki günlerde daha da net anlaşılacak. Bu anlamda Alzheimer Yaşam Evi çok büyük bir adım. Başta İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Biz de kendilerine elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya gayret edeceğiz” dedi.

 

 

NASIL ARANDI: #izmitbelediyesi #fatmakaplanhürriyet #alzheimerevi #maltamahallesi #sağlık #unutulmaz #açılıştöreni #hüseyinerolprofdrhüsnüefendi #kocaeli #izmit

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.