26-04-2024 02:53

Umut Harbeli: Şarkı Söylemek, Nefes Almak Gibi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/07/2022
Anadolu rock tarzının başarılı ismi Umut Harbeli, şarkı söylemenin kendisi için nefes almak kadar önemli olduğunu söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ENSAR GERÇEK

Umut Harbeli’yi tanımayanlar için kendinden nasıl bahsedersin?

Umut Harbeli, herkestir. 28 yaşında, deli dolu, Anadolu rock şarkıcısı bir adam.

Nasıl bir ailede yetiştin? Nasıl bir ev ve mahallede büyüdün?

Hatay’da, çok güzel insanların birbiri- ni anladığı Armutlu diye bir mahallede, yoksul bir ailede büyüdüm. Ben çocukken paramız yoktu ama dünyanın en zengin insanlarıydık. Çalışarak çabalayarak kimseye minnet etmeden yaşamımızı devam ettirdik.

Müzik serüvenine nasıl başladın?

Bazen yalnız, bazen arkadaşlarımla beraber şarkılar söylerdim. Bununla beraber, şarkıcı olmayı hiç hedeflememiştim. Çukurova Üniversitesi’nde okuduğum dönemde, hayatımı barlarda komilik yaparak devam ettiriyor- dum. Yine o dönemde, komilik yaptığım bir barda, şans eseri mikrofonu alıp şarkı söylemiştim. İnsanların tepkisi ve ilgisi yoğun olunca aklımın köşesine yerleşti bu düşünce. Okulumdan tekstil mühendisi olarak mezun olduktan sonra bir süre mesleğimle ilgili çalıştım ama bir türlü kendimi tamamlanmış hissetmiyordum. İşimden ayrılıp bir barda kasiyer olarak işe girdim. Orada uzun süre sahnedeki müzisyenleri izledim, sonra kendi ekibimi kurdum. Sıkı bir çalışmadan sonra sahnelere başladım.

NEFES ALMAK GİBİ

Bizlere ilk sahnenden bahseder misin? Sahneye çıktığındaki hislerin neler?

İlk sahnem, ilginçtir ki bayağı kalabalıktı, ben de böyle bir ilgi beklemiyordum. Okul zamanı yıllarca tiyatroyla uğraştığım için sahnede çok rahattım.

Umut, bizlere yaptığın müzik tarzından ve ekibinden biraz bahseder misin?

Anadolu rock yapıyoruz. Deli dolu bir ekibim var, sahnenin sadece şarkı söylemekten ibaret olmadığının kanıtı gibi.

Müzik, hayatına neler kattı?

Müzik, benim hayatım diyebilirim. Yaşama sebebim, hayata tutunma biçimim. Şarkı söylemek, nefes almak gibi. Müzik, hayata bakış açımı tamamen değiştirdi. Az önce dediğim gibi sadece ben yokum, artık biz varız. Toplumda var olan her sorun, benim sorunum gibi oldu. Ezilen de oldum, çöpten ekmek toplayan da. Sorumluluklarım arttı.

SADE AMA ÇOK ZENGİN

Yeni single’ın ‘Ömre Bedel’in çıkış hikayesini senden dinleyebilir miyiz? Şarkının müzik platformlarındaki tepkileri nasıl?

Ömre Bedel, beklediğimden daha iyi tepkiler aldı; sahnelerimizde insanlar bize eşlik etmeye başladı. Bir müzisyen için en özel şey kendi şarkılarını dinleyicilerle beraber, hep bir ağızdan bağıra bağıra söylemektir. Klip, çok sade görünse de bizi gerçekten çok yordu. Kendisini sorgulayan bir insanı, en sade şekilde nasıl anlatabilirdik? Uzunca süre uğraştık ve sonunda emeklerimiz karşılıksız kalmadı diye düşünüyorum. Hem sade hem de çok zengin bir klibimiz oldu.

Peki, Umut Harbeli kimleri dinler? Müzikte hangi kaynaklardan beslenir?

Elbette, ilk başta ‘Cem Karaca’ derim ve Barış Manço, Barış Akarsu ve Hayko Cepkin diye devam ederim. Müzikte beslendiğim kaynakları, sanatçı olarak soruyorsanız; saydığım isimler haricinde müziği sanat uğruna yapan herkesten besleniyorum. Genel olarak soruyorsanız, her karşılaştığım olaydan ilham alabiliyorum. Bir ağacın dalının kırılması bile şarkılarımda yer vereceğim bir olaya dönüşebiliyor. Ben ve benim gibiler bu halkın çocukları olarak her olaydan beslenebilir ve şarkılarımızda anlatabiliriz.

Türküler ve Anadolu sana neler çağrıştırıyor?

Gerçek hayatın, müzikle birleşimi gibi düşünün... Sözüne ayrı, müziğine ayrı odaklanıyorsunuz. Saflık, temizlik...

ÖNCE ÜNLÜ OLUYORLAR

Hayatımızın her alanında ciddi bir israf var. Bunu müzik piyasası için nasıl yorumluyorsun? 

Piyasaya aşırı derece fazla müzik çıkı- yor. Günde onlarca hatta bazen yüzlerce... Bizler Cem Karaca’nın 60’lı yıllarda yaptığı şarkıları halen dinlerken, şimdiki şarkıların çoğunu iki defa dinlemiyoruz. Maalesef maddi gücü fazla olan hemen parlıyor. Eskiden önce şarkıcı, sonra ünlü olurdun. Şimdi önce alakasız yerlerden ünlü olunuyor, bir bakıyorsunuz autotonu basmışlar ve şarkı çıkarmışlar. Üzücü ama kendimle kıyasladığım zaman bir yandan da hoşuma gidiyor. Şarkılarımı, ne anlattığımı anlamadan dinleyecek milyonlar yerine; anlayacak, hissedecek az sayıda insanın dinlenmesi daha doğru geliyor.

Umut Harbeli müziğin dışında neler- le ilgilenir?

Bahçe işleriyle uğraşmayı çok seviyorum, doğaya bayılıyorum. Bazen sabahtan akşama kadar bahçede zaman geçiriyorum ve yemek yemeyi bile unuttuğum oluyor. Sessizlik ve yalnızlık çok özel.

Güne nasıl başlarsın?

İşimden dolayı genellikle çok geç uyuduğum için sabah da geç saatlerde uyanıyorum. Sabahları, kendime gelmek için ilk önce kahvemi içerim ve güne beslediğim hayvanların ihtiyaçlarını gidererek başlarım.

ANNEM, EN BÜYÜK ŞANSIM

Şansa inanır mısın? Sence bu hayattaki en büyük şansın nedir?

Şansa inanırım, evet. Ben en büyük şansım, annemdir.

Mutluluk sence nedir? Neler yaparak mutlu olursun?

Mutluluk, ailen ve sevdiklerinle hep beraber olmaktır ve tabii şarkılar söylemektir.

Hayatındaki en önemli değerlerin nelerdir?

En önemli değerim, şüphesiz annemdir... Ve çok genç yaşta kaybettiğim kız kardeşim İpek’in adını ömür boyu yaşatmaktır.

Konserlerinde veya sahne programlarında unutamadığın ilginç bir anın varsa, paylaşır mısın?

Bir sahnemde, bir abimiz bana yanlışlıkla su yerine sek rakı ikram etmişti. Başıma diktiğim anı unutamam.

Bizlere film, kitap, müzisyen, şehir, lezzet tavsiyelerinde bulunsaydın ilk neleri tavsiye ederdin?

Lezzet konusunda ilk tercihiniz mutlaka Hatay olmalı diyorum. Hakan Günday’ın kitaplarına bayılıyorum; yer altı edebiyatı yapan yazarlar daha çok hoşuma gidiyor. Hakan Günday’ın ‘Kinyas ve Kayra’ adlı kitabını mutlaka okumalı ve Merwel filmlerinin hepsini izlemelisiniz.

ANLAŞILABİLİR ŞARKILAR

Müzikle ilgilenen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersin?

Müzik sonsuzdur. Türkiye’de müzik kalitesi yıllardır geri gidiyor. Bence bu yolda daha çok çalışmalı ve Türkiye modern müziğinden uzak durmalısınız. Anlaşılır şarkılar yapmalısınız. Piyasa, 4 kelime ile başlayıp aynı şekilde devam eden şarkılarla dolmuş ve bunların tüketilebilir olduğunu düşünüyorum. Bir balon gibi şişip sonrasında yok olacaklar gibi çünkü ne duygularımıza hitap ediyor ne sorunlarımızı anlatıyor ne de kendimizi bulabiliyoruz. Gençlere daha anlaşılır şarkılar üretmelerini tavsiye ederim.

Kadına şiddet, çocuk istismarı, sokak hayvanlarına yapılan eziyetler bitsin artık diyoruz. Senin bu konular hakkındaki düşüncelerin neler? Bunların yaşanmaması için önerilerin nelerdir?

Bu tarz durumlarda tavrım elbette çok net. Bu sorunların bitmesi için öncelikle doğru ve caydırıcı yasaların getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de kadın, çocuk ve hayvan olmak çok zor.

Kocaeli Life dergimiz ve müzik sayfamız hakkında neler söylemek istersin?

Benim için çok özel bir durum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Çok başarılı buluyorum. Keşke her dergi, her gazete müzisyenlere sizin gibi önem verseydi. Yolu sevgiden geçen herkesle bir yerde buluşmak ümidiyle.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # müzik # sanatçı # sanat # umutharbeli # şarkıcı # sarkıcı # sarkı # şarkı # sanat

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.