19-04-2024 19:38

Türkiye’ye, Kocaeli tanıttı: Curling

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/12/2021
Curling sporunun Türkiye’de ilk olarak ilimizde, Şirintepe’deki Olimpik Buz Pisti’nin yanında geçici olarak yapılan şişme bir salonda oynanmaya başladığını biliyor muydunuz?
.stripslashes($urun->baslik).

Bu ayki yazımızın konusu ‘buz satrancı’ ya da ‘buz üstü satranç’ olarak anılan curling. Dünyada curling sporunun tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk olarak 1500’lü yıllarında Ortaçağ İskoçya’sında oynandığına dair bilgiler var. 1924 Kış Olimpiyatları’nda olimpik spor olarak yer almaya başlamış, 1998 Kış Olimpiyatları’ndan itibaren ise resmi olarak olimpiyatlarda ‘olimpik spor’ kabul edilmiş. 

Curling oyununu kısaca tarif etmek gerekirse; buz üzerinde 45 metreye 5 metrelik bir alanda oynanıyor. Bu alanın iki ucunda ‘ev’ denilen, hedef şeklinde iki daire yer alıyor. Takımlar 4’er kişiden oluşuyor ve sporcular granitten yapılan 20 kiloluk yuvarlak taşları buzda kaydırarak, bu dairenin merkezine en yakın yere atmaya çalışıyor. Atış yapan sporcunun diğer takım arkadaşları ise taş, atıcının elinden çıktığı andan itibaren ellerindeki özel fırçalarla, taşa dokunmadan, taşın önündeki buz parçalarını süpürerek, temizliyor. Buz yüzeyini anlık ısıtarak taşın daha uzağa gitmesini ve daha fazla dönmesini sağlamaya çalışıyorlar.

Böyle özetleyince çok basit gibi görünüyor, ‘Aman canım ne varmış bunda, bowling gibi kaydırıvereceksin taşları’ diye geçiyor içinizden ama kesinlikle öyle değil. 20 kilogramlık taşı buz üstünde kayarak hedefe doğru bir şekilde atmak, fiziksel bir kabiliyet gerektiriyor. Taşı doğru bir şekilde atmak da yeterli değil, daha da önemlisi takım olarak bir strateji oluşturmanız, rakibin stratejisini de düşünüp, sadece o andaki atışı değil 3-4 atış sonrasını planlamanız gerekiyor. Yazının başında da belirtmiştim, bu yüzden bu oyuna ‘buz satrancı’ deniliyor.

Dünyada geçmişi çok eskilere dayansa da ülkemizde oldukça yeni bir spor curling. Yazının ilerleyen kısımlarında daha yakından tanıyacağımız Yusuf Altınay’dan aldığımız bilgiye göre Türkiye’de ilk curling faaliyetleri ilimizde, yani Kocaeli’de başlamış. 2009 yılında Şirintepe’deki Olimpik Buz Pisti’nin yanında geçici olarak yapılan şişme bir salonda curling oynanmaya başlanmış. Hem yeterli ilgiyi görmemesi hem de saha olmayışından dolayı ilimizde gerekli alt yapı oluşmamış. 2011 yılında Erzurum’da düzenlenen Üniversiteler Kış Olimpiyatı için curling salonu yapılınca, Erzurum curling’te öne çıkmış. Başka bir deyişle curling’i Erzurum’a kaptırmışız. Günümüzde önemli yarışmalar ve turnuvaların birçoğu bu ilimizde yapılıyor.

Biz de curling’i merak edip ilimizdeki durumunu araştırdığımızda, Altınay Buz Sporları Kulübü Başkanı Yusuf Altınay’a ulaştık ve curling üzerine uzun uzun sohbet ettik. Birçok yeni bilgiler öğrendik. Gelin, Altınay Buz Sporları Kulübü’nü ve Yusuf Altınay’ı daha yakından tanıyalım.

Yusuf Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Yusuf Altınay, 1965 Kocaeli doğumluyum. Bir kız çocuğu babasıyım. Uzun yıllar Dusa’da ve Pirelli’de çalıştım, şu an emekliyim. 2. kademe hem curling hem de floor curling antrenörüyüm. Aynı zamanda curling hakemiyim ancak lisanslı curling oyuncusu ve antrenörü olduğum için hakemlik yapmıyorum.

50 YAŞINDAN SONRA…

Curling ile nasıl tanıştınız?

Curling’le tanışmam 2014 yılının sonlarına doğru gerçekleşti. Bu tarihe kadar curling ile ilgili en ufak bir bilgim yoktu. O zamanki curling il temsilcimiz Ata Yetişken beni çok teşvik etti. Bu sporun her yaşta yapılabileceğini hatta milli takıma bile seçilebileceğimizi söyledi. Düşünün, 50 yaşından sonra milli formayı giyme ihtimaliniz bile var. Bu beni hem heyecanlandırdı hem de motive etti. Ve böyle başladık.

Devamı nasıl geldi peki?

Daha önceden Seyfi Kıvılcım, Cengiz Alpaslan ve benim birlikte kurduğumuz Kıvılcım Spor Kulübü vardı. Bu kulübü yüzme kulübü olarak kurmuştuk fakat lisanslı eğitmen bulamadığımız için hiç yüzme faaliyeti yapamadık. Curling faaliyetlerine başladıktan sonra da Altınay Buz Sporları Kulübü’nü kurduk. Kıvılcım Spor Kulübü’nü de kapatmadık, 50 yaş üstü curling faaliyetlerine bu kulüple devam ediyoruz. 2016 ve 2017 yıllarında Kıvılcım Spor’la 50 yaş üstü Türkiye 2. Ligi’nde mücadele ettik. O yıllarda tüm masrafları kendimiz karşıladığımız için ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadık. 

Daha sonra TÜGVA bize destek vermeye başladı. 50’ye yakın sporcuyla curling’i daha profesyonel olarak yapmaya başladık. 2016 yılında Erzurum’da yapılan Türkiye turnuvasına 10 kulüp ve 12 takım olarak katıldık. İlk senemiz olmasına rağmen önemli başarılar elde ettik. Benim çalıştırdığım 5 takımla birlikte 8 takım çeyrek finale yükseldi. Aynı sene yine benim çalıştırdığım Kocaeli Buz Sporları Kulübü Kadın Takımı ve Bithynia Erkek Kulübü, Türkiye 1. Ligi’ne yükseldi. Bunlar bizim için gerçekten önemli derecelerdi.

Bir sonraki sene TÜGVA desteğini çekince. 1. Lig’de 2 takımımız olmasına rağmen oynatacak sporcu bulamadık. Taşıma suyla değirmen dönmeyeceğini anladığımız için 2017 yılında Altınay Buz Sporları Kulübü’nü kurduk. 2020 yılına kadar ekonomik sorunlar nedeniyle lisanslı oyuncu bulamadığımız için liglere katılamadık ama bölgesel yarışmalara katılmaya devam ettik. 

2020 yılında Altınay Buz Sporları Kulübü olarak yine Erzurum’da 3.Lig’e katıldık, 5. olduk. Bazı takımların 2. Lig’den çekilmesiyle 5. olmamıza rağmen 2. Lig’e davet edildik. Burada da rakiplerimizle iyi mücadele sergilememize rağmen ancak dokuzuncu olabildik. Bu sene tekrar 3. Lig’de mücadelemize devam edeceğiz.

AİLECE YAPILABİLİR

Son olarak okurlarımıza curling hakkında neler söylemek istersiniz? 

Öncelikle şunu belirtmek isterim; Kocaeli’de, Türkiye Curling Federasyonu’na bağlı 25 kulüp bulunuyor ancak uygun saha olmadığı için 25 kulüpten sadece 2-3 tanesi liglere katılabiliyor. İlimizde uygun bir saha olsa liglere çok daha fazla takımla katılabilecek ve bu sporda Kocaeli’nin adını daha fazla duyurabileceğiz. Tüm curling kulüpleri olarak federasyonumuzdan ve ilimizdeki ilgili makamlardan curling’e özel bir saha yapılması konusunda talebimizi iletmek istiyorum.  

Curling hem oynaması hem de seyretmesi çok keyifli bir spor. Maalesef ilimizde sporcu ve seyirci ilgisi yok. Curling, 14 yaştan itibaren üst yaş sınırı olmaksızın oynanabilen bir spor. 50-60 yaşlarında bile ciddi bir sağlık probleminiz yoksa bu sporu yapabilirsiniz. Hatta dünyada baba-kız çocuk veya anne-erkek çocuk olarak yapabileceğiniz nadir, belki de tek spor dalı. Örnek vermek gerekirse ben kızımla aynı takımda yarışmalara katılabiliyorum. 

Altınay Buz Sporları Kulübü olarak amatör ruhla çalışıyoruz. Kulübümüze katılıp bu sporu yapmak isteyen hiç kimseden ücret talep etmiyoruz. Bir gencimizin spora başlamasına vesile olabilirsek bunun manevi hazzı bizim için yeterli. Sizler de bu sporu merak edip bize katılmak isterseniz, ferdi olarak veya ailecek kulübümüze bekliyoruz. 

Son olarak şahsıma ve kulübüme verdikleri desteklerden dolayı başta federasyon başkanımız sayın Prof. Dr. Kenan Şebin ve federasyon yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim.

NASIL ARANDI: #ismailhakkıtimuçin #curling #salonsporu #şişmesalon #olimpikbuzpisti #Şirintepe #altınaybuzsporlarıkulübü #yusufaltınay #sporköşesi #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.