26-04-2024 06:43

Türkiye’de bir ilk: Orman Kütüphanesi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 09/08/2021
Asırlık çınar ağaçları, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı Ormanya’da kütüphaneye dönüştü. Türkiye’nin ilk ‘orman kütüphanesi’ doğa severlerden tam not aldı
.stripslashes($urun->baslik).

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya, Türkiye’nin ilk orman kütüphanesine de ev sahipliği yapıyor; İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki ömrünü tamamlamış asırlık çınar ağaçları artık bu çok özel kütüphanede yaşıyor. Bünyesinde 10 adet oyma ağaç kitaplık, 11 adet butik kitaplık, 1 ana meydan ve 3 okuma salonu bulunan Orman Kütüphanesi; ziyaretçilerine ormanın tam kalbinde, kuş sesleri eşliğinde, huzurla kitap okumanın keyfini yaşatıyor.

SADECE KUŞ SESLERİ

Türkiye’nin ilk orman kütüphanesi kitap dostlarına; pandemi dönemi sonrası konsepte uygun, rekreasyon açısından özgün, ses çıkarmanın sadece kuşlara serbest olduğu bir ortam sunuyor. Kütüphanede yer alan sütun kitaplıklar; İzmit Yürüyüş Yolu’nda, Sultan Abdülhamit Han döneminde Selim Sırrı Paşa tarafından diktirilen ve zamanla ömrünü tamamlamış veya yıkılmış olan asırlık çınarlar değerlendirilerek yapıldı. Dünyanın bu en sessiz kütüphanesi, geçtiğimiz günlerde, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın da katıldığı bir törenle açıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’de ilklere öncülük ettiklerini ifade eden Başkan Büyükakın, “Yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kocaeli halkına kuş cıvıltısı ve böcek sesleri eşliğinde kitap okuyabilecekleri huzur dolu bir kütüphane armağan ediyoruz. Tüm kitapseverleri doğa içerisinde kitap okumak için Ormanya’ya davet ediyorum. Burada herkes susacak, sadece kuşlar konuşacak. Ayrıca, Orman Kütüphanesi konseptinin çok beğenileceğine ve Türkiye genelinde örnek alınarak benzerlerinin hayata geçirileceğine inanıyorum” dedi.

10 adet oyma ağaç ve 11 adet butik kitaplıktan oluşan Orman Kütüphanesi’nde her yaş grubuna ve tüm ilgi alanlarına hitap eden kitapları bulmak mümkün. Kütüphanede aktüel yayınlar, doğa bilimleri, beslenme ve sağlık, doğa ve çocuk, dil ve tarih, çocuk romanı/ öykü/masal, ekoloji /çevre bilimi, turizm ve seyahat gibi 21 farklı kategoride, iki bini aşkın kitap yer alıyor. Ayrıca Orman Kütüphanesi’nde, kitap severler için oldukça konforlu okuma alanları da oluşturulmuş.

EŞSİZ BİR DENEYİM

Ziyaretçilerin rahatlığı ve huzuru için her ayrıntının incelikle düşünüldüğü Orman Kütüphanesi’nde hamak, armut oturma grubu, amfi, banklar, salıncak, sallanan sandalye, yüksek file alanı gibi çeşitli oturma alanları bulunuyor. Gerek özgün konsepti, gerekse kitap çeşitliliği ve sağladığı konforlu ortamla ziyaretçilerinden tam not alan Orman Kütüphanesi; ormanın büyüleyici atmosferinde, tertemiz havayı soluyarak, kuş cıvıltıları arasında eşsiz bir kitap okuma deneyimi yaşamak isteyenleri bekliyor.

NASIL ARANDI: #ormankütüphanesi #kocaelibüyükşehirbelediyesi #tahirbüyükakın #eğitim #okuma #kitap #orman #doğa #kütüphane #kitaplık #aktivite #doğanıniçinde #doğaveçocuk #avrupa #ormanya #türkiye #doğaseverler

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.