20-09-2024 02:49

Türkiye’nin ilk kâğıt fabrikası müzeye dönüştü

2016-11-04    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2016-11-04
.stripslashes($urun->baslik).

1936 yılında kurulan, Türkiye’nin ilk kağıt fabrikası olma özelliğini taşıyan, İzmit için de bir sembol ve hareketlilik kaynağı olan SEKA, özel sektörle mücadele edemediği ve kendini yenileyemediği gerekçesiyle 2005 yılında kapatılarak mülkiyeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Büyükşehir, devraldığı bu mirası endüstriyel dönüşüm projesiyle kent parkı ve kültürel alan yapmak üzere çalışmalara başlamıştı.

 

 

 

SEKA kâğıt fabrikasının müzeye dönüştürülmesi kararı ise 2007 yılında alınmış ve sonrasında uzman ekiplerle titiz bir araştırma sürecine girilmişti. En nihayetinde süreç tamamlandı, SEKA Kağıt Müzesi açılış için gün saymaya başladı. Türkiye’nin en büyük endüstriyel mirası olan SEKA Kağıt Müzesi’nin açılışı 6 Kasım Pazar günü saat 11.00’de Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek.


ANILAR DA VAR

Müze, farklı yaş gruplarından oluşacak ziyaretçiler için çağdaş bir sergileme yaklaşımıyla unutulmaz bir deneyim sunacak. Kâğıt müzesinde, alanın arkeolojik geçmişi, kâğıt fabrikasının üretim süreci, SEKA çalışanlarının günlük yaşamı, sosyal hayat ve Kâğıtspor gibi konular işlenirken, SEKA’lıların anılarına da yer verilecek.

 

 

 

Türkiye’nin ilk kâğıt uzmanlığı eğitiminin başladığı fabrikadaki bu gelenek müze olduktan sonra da devam edecek. Müze, çocuklar için hem eğlenecekleri hem de bilgi edinecekleri alternatif bir eğitim alanına dönüşecek. Ziyaretçiler, elde kâğıt yapımı atölyesinde yaptıkları kâğıtları hatıra olarak alabilecek.

Kâğıt sanatı atölyeleri kapsamında hat, ebru, kat’ı gibi geleneksel sanat atölyelerinin yanı sıra origami, kâğıttan maket ve heykel yapma atölyeleri de müze etkinlikleri içinde yer alacak.


10 BİNE YAKIN OBJE

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makina ve ekipmanların yanı sıra envanteri yapılan 10.000 fotoğraf ve belge, 1000 obje, Roma dönemi sikkeleri, 50 sözlü tarih videosu, SEKA tarihine ait belgesel video, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor.

 

 

 

Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Müze, araştırmacıların arşiv ve koleksiyona erişimini on-line sağlayacak.


SEKA’da neler göreceğiz?

Toplam 12 bin 345 metrekare ve 19 salonda tamamlanacak olan müze ziyaretinde farklı hikâyeleri paralel olarak takip ediyor olacağız.

 

 

 

*Fabrikanın temelindeki medeniyet

Fabrikanın kuruduğu alan, M.Ö. 712 yılına tarihleniyor. Helenistik dönemde Bithynia Krallığı’nın merkezi olan Nicomedia’nın kalıntıları da fabrikanın temel kazıları sırasında ortaya çıkmış. Sırasıyla Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı’nın izlerini taşıyan alan müze ile bu medeniyetlerin izlerini de ziyaretçilere açıyor.


*SEKA’nın kuruluşundan kapanışına uzun hikâyesi

Cumhuriyet döneminde sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, İzmit’ten tüm Türkiye’ye yayılan ve müzeye dönüşen hayat hikâyesini, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın şimdiye kadar hiçbir yerde gösterilmeyen video görüntüleri eşliğinde izliyor olacağız.

 

 

 

*Mehmed Ali Kâğıtçı’nın kişisel hikâyesi

Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi ve Cumhuriyet’in ilk kâğıt fabrikasının kurucusu Mehmed Ali Kâğıtçı’nın hikayesi, kişisel eşyaları, fotoğrafları, yayınları, el yazısı notları, sanat eseri niteliğindeki çizimleri eşliğinde ziyaretçiyle buluşuyor.


*Bitki liflerinden kağıda uzanan süreç

Kağıdın endüstriyel olarak nasıl üretildiği, müze ziyareti boyunca, grafik çizimler, video gösterimleri ve eğitim atölyeleri ile desteklenerek anlatılıyor.


*Kağıdın yolculuğu

Tarihte ilk kez yazı yüzeyi olarak kullanılan kil tabletlerden başlayarak, papirus ve parşömen örnekleri eşliğinde, ilk kâğıdın nerede bulunduğu ve nasıl yayıldığını büyük bir dünya haritası üzerinde keşfediyor olacağız.


*Hamuru kâğıda çeviren sonsuz makine

Müzenin alâmet-i farikası olan kâğıt makinesi, endüstri tarihinde de önemli bir kırılma noktası olarak görülür. Fabrikanın kurulduğu 1936 yılından kapandığı 2005 yılında kadar aralıksız çalışan sonsuz makine, bugün aktif olarak kullanılmasa da fabrikadaki aynı yerinde korunmuş olarak karşınızda olacak.


*SEKA’lılık ruhu ve SEKA’lıların hikâyesi 

SEKA’lılık ruhunu günümüze taşıyan bu bölümde, birlik beraberlik kavramının özdeşleştiği, modern bir yaşam kültürünü yerleştiren SEKA’da çalışanların yemek yediği tabaklar, kahve içtiği fincanlar, Sekaspor’lu sporcuların Dünya, Avrupa şampiyonaları ve olimpiyatlarda kazandıkları altın madalyalar, yazları güneşin batışını izledikleri SEKA Kampı’nda nasıl vakit geçirdikleri, hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılacak.

 

 

 

*Süreli sergiler ve sanat yerleştirmeleri

Müze ziyaretçileri, güncel sanat eserleriyle yıl içinde farklı konspetlerle kurulan sergiler görebilecek. Müzenin ilk sergisi, “kendi kendisine yeten fabrika” SEKA’da yedek parça imalatı için hazırlanan ahşap kalıpların geri dönüşümüyle üretilen heykellerden oluşacak. Müzenin farklı alanlarında kâğıdın geri dönüşümü ile üretilecek sanat yerleştirmeleri de çağdaş sanatçıların bu kadim malzemeyi nasıl kullandıklarına ilişkin yetkin örnekler sunacak.

NASIL ARANDI: #Celal Bayar # cumhuriyet # fabrika # geçmiş # İsmet İnönü # İzmit # seka # tarih # seka kağıt müzesi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.