29-03-2024 16:25

Türk Eğitim Vakfı’na bağışçı olun Bir hayata dokunun

2017-07-08    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-07-08
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Eylem Selvi ARI    FOTOĞRAFLAR: İ. Hakkı Timuçin

 

Çoğumuzun çevresinde vardır; çok zeki, çok çalışan ancak maddi imkansızlıklardan dolayı okuyamayan çocuklar, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan gençler… Küçük bir destekle geleceğin bilim insanları, başarılı akademisyenleri ya da sanatçıları olabilecek bu gençlerin bir çoğu, içinde bulunduğu sosyo-ekonomik koşullar nedeniyle çetin yaşam şartlarına teslim oluyor; var olan potansiyellerini kullanmaya fırsat bulamadan kaybolup gidiyor. Eğitimlerini yarıda bırakıyor, çocuk yaşta iş hayatının dişlileri arasında eziliyor ya da vaktinden çok önce evlendirilerek istemedikleri bir hayatı yaşamaya mahkum ediliyor. Neyse ki ülkemizde, bu toplumsal sorunu gören ve gençlerimizi tam donanımlı bireyler olmaları için destekleyen oluşumlar da var.

İşte TEV, tam da bu noktada devreye giriyor, çocuklarımıza ve gençlerimize yardım elini uzatıyor. TEV’in amacı başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere burs vermek; okul, öğrenci yurtları, eğitim merkezleri, kütüphaneler inşa ederek eğitim sistemine destek olmak; öğrencilerin çalışmalarını teşvik için ödüller vermek ve eğitim konularında bilimsel araştırmalar yapmak…

TEV, ülkesine karşı sorumluluk duyan gençleri, yine ülkesine karşı sorumluluk duyan hayırseverlerle buluşturuyor ve onların katkılarıyla maddi sıkıntıları aşmalarını sağlıyor.

Şimdiye kadar yurt içinde 230 bini aşan öğrenciye burs veren TEV, ilimizde de 10 bine yakın öğrencinin eğitimine destek oldu.

Biz de Kocaeli şubesi yürütme kurulu başkanı Selma Bilgisu ile yarım asrı geride bırakan TEV’in dününü, bugününü ve geleceğini konuştuk.

Çok uzatmadan sözü Selma Hanıma bırakıyoruz. İşte TEV hakkında merak ettikleriniz.

 

                                                                                               Selma Bilgisu, imkanı olan herkesi TEV’e bağış yapmaya davet etti.

 

TEV’i tanıyoruz, eğitim camiasına sunduğu katkıyı biliyoruz. Bize TEV Kocaeli Şubesi’nden biraz bahseder misiniz?

Türk Eğitim Vakfı, Koç Topluluğu’nun kurucusu merhum Vehbi Koç başta olmak üzere eğitime gönül vermiş 205 hayırsever tarafından 1967 yılında kurulmuş, 50 yıllık geçmişi olan, ülkemizin en köklü vakıflarından biri. 2005 yılında açılan Kocaeli şubesinin son 5 yıldır başkanlığını yürütüyorum. Vakfımız ilk kurulduğunda toplumumuzda bağış yapma bilinci olmadığı için bağışçı sayımız çok azdı. Bizler de bağışçı sayımızı arttırmak, burs kaynağı yaratmak için mevcut iş birliklerimizi sürdürebilmek-güncellemek, değişik projeler üretebilmek amacıyla bölgemizde kurumsal-bireysel ziyaretler yapıyoruz.

TÜSEV’in (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) 2015 yılında yaptığı ‘Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik’ araştırmasına göre; bir yılda yapılan doğrudan yardım ve bağışın tahmini kişi başı değeri 228 TL, bunun yüzde 53,2’si dilencilere -ki bu çok yüksek, denetlenemeyen, anlamlandırılamayan bir oran yüzde 41,9’u fitre ve zekata, yüzde 41,1 akrabalara, yüzde 16,7’si kurumlara, yüzde 18,6’sı diğer kişilere, yüzde 12,9’u komşulara, yüzde 2’si zorunlu bağış.

İnsanın evrensel değerlere sahip olabilmesi için yardımsever olarak düzenli bağışçı olması, bir kurumsal sorumluluk projesinde çalışması, sivil toplum kuruluşuna üye olması gerekiyor. Ülkemizin gelişebilmesi için eğitim fırsat ve eşitliği çok kıymetli bir unsur. Geleceğimiz, gençlerimiz. Bu nedenle vakfımız kurulduğu günden bugüne Türkiye genelinde yurt içinde 230 bin 628, yurt dışında 1.736 eğitim bursu vererek eğitim sistemimize ciddi bir katkı sundu.

Yurt içinde 230 bin 628 öğrenci önemli bir rakam, peki Kocaeli’de kaç öğrenciye burs veriyorsunuz?

Bu sene Kocaeli Üniversitesi’nde 90, teknik meslek liselerinde 15, Gebze Teknik Üniversitesi’nde 15 olmak üzere il genelinde toplam 120 öğrenciye burs veriyoruz. Ayrıca Sakarya, Düzce, Bolu üniversitelerinde okuyan bursiyerlerimizin seçimlerini de biz Kocaeli şubesi olarak yapıyoruz. Sakarya Üniversitesi’nde 50, Düzce Üniversitesi’nde 30, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 25 olmak üzere 2016-2017 yılında bölgemizde toplam 225 öğrenciye burs imkanı sağlandı. Vakfın kurulduğu günden bugüne Kocaeli’de 6 bin üniversite ve 3 bin 500 meslek lisesi öğrencisine burs verildi.

Yine 2016-2017 eğitim yılında TEV ve Türk Traktör işbirliği ile ilimizde bulunan 14 mesleki ve teknik anadolu lisesi’nde okuyan 37 kız öğrenciye daha burs imkanı sağlandı.

 


                                                                            TEV Kocaeli Şube Başkanı Selma Bilgisu, bursiyerlerle sık sık bir araya geliyor.

 

AYRIM YAPMIYORUZ

Burs miktarınız nedir acaba?

Burs miktarımız 2016-2017 yılında üniversite öğrencileri için aylık 480 TL. teknik-meslek anadolu liselerine verdiğimiz aylık burs miktarı ise 160 TL olarak belirlendi. Tabii burs miktarları ve yararlanan öğrenci sayısı her yıl gözden geçiriliyor, yenileniyor. Daha çok bağış; daha çok öğrenciye ulaşmak, daha çok öğrencinin hayatına dokunmak demektir. Amacımız da burs kaynaklarını arttırarak başvuru yapan tüm öğrencilerimize destek olmak.

Burs verirken kriterleriniz nelerdir?

Maddi imkanı olmayan, çalışkan ve derslerinde başarılı öğrencilere burs desteği sağlıyoruz.

Peki, öğrencinin okuduğu bölüme ya da alana göre bir seçicilik oluyor mu?

Hayır, hiçbir şekilde ayrım yapmıyoruz. Üniversitelerin herhangi bir bölümünde okuyup burs almak için bize başvurmuş ve aradığımız kriterlere uygun her öğrenciye burs desteği sağlıyoruz. İstanbul’daki genel merkezimiz hariç ülke genelinde 11 şubemiz var. Şubelerimiz Türkiye çapında bölge bölge görevlendirilmiş durumda. Biz Kocaeli şubesi olarak ilimiz dışında Sakarya, Bolu, Düzce ve zaman zaman Zonguldak’tan sorumluyuz. Şube olarak toplanan tüm bağışlar genel merkezimiz tarafından yönetiliyor.

 

 

NASIL DESTEK OLURUZ?

Kocaeli, sanayi kenti. Çok sayıda sanayi kuruluşu var. Bu kuruluşların size bir faydası oluyor mu?

Kocaeli, sanayi endüstrisinin belkemiği. Ülkemiz sanayinin üretim alanı. Sanayicilerin ve karar merkezlerinin İstanbul’da olması, bağış projelerimizin öneminin algılanmasını etkiliyor, ama ilimizde bulunan Tüpraş, Ford Otosan, Sabancı şirketleri, Çelikkord, Koruma Şirketler Grubu, Türkkan A.Ş. ve GOSB (Gebze Organize ve Sanayi Bölgesi) bölgesindeki kuruluşlar eğitim hareketimize kurumsal olarak destek veriyor.

Peki, bağış toplamak için ne gibi projeler hayata geçiriyorsunuz?

Kurumsal, bireysel ziyaretlerimizde vakfımızın tanıtımını yapıyor, bağış konusunda işbirliği alanlarını ve yöntemlerini belirliyoruz. Şöyle ki:

Kişiler malvarlığını vasiyet/hibe yoluyla bağış yapabilir.

Kişi ve kuruluşlar TEV’e şartlı veya şartsız nakit bağışında bulunabilir, vakıf çatısı altında bulunan bir fona katkı sağlayabilir. Veya vakıf ile kendi kriterlerini örtüştüren yeni bir fon açılarak bağışta bulunabilir.

Mutlu günlerde (düğün, açılış, sergi, doğum günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü, Dünya Kadınlar Günü vb.) TEV çelenkleri veya TEV kutlama kartlarını kullanarak vakfımıza bağış yapabilir.

Cenazelerde taziye dilekleri için TEV çelenklerini kullanarak vakfımıza bağışta bulunabilir.

Bağışçılar sadece parasal destek mi sağlıyor?

Kuruluşlarla oluşturulan burs fonlarıyla öğrencilerimize sadece parasal destek sağlamıyor, onların o kurumlarda staj yapmalarını temin ediyor ve mezun olduklarında iş imkanları yaratmaya çalışıyoruz. Böylece kuruluşlar insan kaynaklarını TEV tarafından seçilmiş başarılı öğrencilerden oluşturuyor, onların eğitimlerine staj ile yön ve destek veriyor.

Öğrencilere akademik eğitimlerinin yanında başka eğitimler de veriliyor mu?

Öğrencilerimizin akademik eğitimlerinin dışında mesleki, kişisel, sosyal ve kültürel konularda da diğer arkadaşlarından bir adım önde olmalarını istiyoruz. Bu amaçla organize ettiğimiz eğitim ve etkinliklerde bizlere gönülden destek olan kişi, STK ve kurumları da saymadan edemeyeceğim. Başta şube yürütme kurulu üyelerimiz Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Gürkan, Kimya Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Bozdağ, avukat Serpil Özok, Ford Otomotiv Sanayi Tedarikçi Geliştirme Performans Yönetimi Uzmanı Özgül Aktepe Tardu, Prof. Dr. Sarp Ertürk olmak üzere; Tüpraş, Ford Otosan, Türk Traktör, Otokar, Rana Kaplan Koçluk Merkezi, Cengiz Otomotiv, Hayat Kimya, Diler Demir Çelik, Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD/ICF Türkiye), Kocaeli Diş Hekimleri Odası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Briç Spor Kulübü vb. kurumları sayabiliriz.

 

BURS BAŞVURUSU İÇİN…

Burs başvuruları nasıl yapılıyor, burs alacak öğrencileri nasıl seçiyorsunuz?

Okulların eylül ayında yeni öğrenci kabulünün ardından internet, sosyal medya ve gazetelerde burs başvurusu için duyurularımız çıkıyor. Zaten öğrenciler vakfımızı internetten sürekli takip ediyor.

İnternetten yapılan başvurunun çıktısı ile istenilen resmi evrakların tamamlanmasının ardından okullarında kurulan burs komisyonları ve TEV temsilcisinin ki -Kocaeli bölgesindeki okullara şube başkanı olarak ben katılıyorum- yaptığımız mülakatta başarılı, maddi imkanı olmayan öğrenciler seçiliyor. Mülakatta istenilen belgeler ise başarı belgesi, ailenin gelir durumu, sabıka kaydı, ikametgahı ve benzeri belgeler…

2016-2017 yılı için vakfımıza 48 bin öğrenci başvurdu ancak biz 1.800 öğrenciye burs verebildik. Biz daha çok öğrenciye burs vererek TEV ailesini büyütmek istiyoruz.

Burs alan öğrenciler okulu bitirdikten sonra kendileriyle bir irtibatınız oluyor mu?

‘Vicdani yükümlülük belgesi’ diye bir belgemiz var, başvuru sırasında o belgeyi öğrencilere imzalatıyoruz. Mezun olduklarında kendilerinin de bağışçı olup, bir başka bursiyere burs vermelerini arzu ettiğimizi dile getiren, mecburiyeti olmayan bir belge bu. Yurttaşlık bilinci, her alanda gelişim isteği ve aidiyet duygusunu yaymaya çalışıyoruz.

Mezun bursiyerlerimizden geri dönüşler alıyoruz ama yeterli değil.

TEV’i sadece burs alınabilecek bir yer olarak görmek doğru değil. Bu konuda öğrencilere ne söylemek istersiniz?

Kesinlikle haklısınız. TEV’in amacı; başarılı ama okuyamayacak durumda olan öğrencilerin eğitimine destek olmak. Biz eğitim desteği verirken öğrencilerin kişisel ve kültürel gelişimine destek olacak çalışmalar da yapıyoruz. Pek çok bursiyerimiz staj başvurularında TEV’li olmanın yararını ve üstünlüğünü yaşadıklarını bizimle paylaşıyor. Bu olgu da bizi çok mutlu ediyor. TEV bursiyeri demek; hem destek alan hem de kendini geliştiren, gelişime açık öğrenci demektir.

 

YURT YAPTIRMAK İSTERİZ

Kocaeli’de bir eğitim kurumunuz ya da yurdunuz var mı?

Gebze’de Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi var. TEV’in özel yetenekle öğrenci aldığı bir okulumuz. Türkiye genelinde 27 eğitim tesisi vakfımız tarafından yaptırılmış, bunlardan 3 tanesi kız yurdu olup İzmir, Trabzon ve Ankara’da bulunuyor. Amacımız ülke genelinde eğitim kurumlarımızın sayısını arttırmak.

Kocaeli’de yapmayı hayal ettiğiniz bir proje var mı?

Tabii ki var. Kocaeli’de de neden bir bağışçımızın adını alan TEV Kız Öğrenci Yurdu olmasın…

Bir vatandaş TEV’e bağış yapmak istediğinde nasıl bir prosedür işliyor?

Vakfa bağış kanallarımız;

1-Vasiyet yoluyla

Vasiyet, miras bırakanın ölümü sonrasında, malları üzerinde kendi iradesine uygun olarak fiili ve hukuki sonuç doğuracak tek taraflı yapılan ve ölüme bağlı bir tasarruftur. Vasiyet yoluyla bağışta bulunan bağışçılarımızın vefatı sonrası vasiyetlerinde belirttikleri konuların gerçekleşmesini sağlıyoruz.

2-Hibe yoluyla

Bağış yapmak isteyen kişi sağlığında, sahibi olduğu herhangi bir taşınır veya taşınmaz malı veya bir hakkı, vakfa şartlı veya şartsız olarak bağışlayabilir. Kocaeli’de Aykut Moralı ve Zeynep Özsucu’nun vakfımıza hibe yoluyla bağışladıkları gayrimenkullerin (ev, daire, dükkan vb.) yönetimiyle öğrencilerimize burs desteği sağlıyoruz.

Hayatta olan bağışçılarımıza (doktor, hastane, ilaç yazdırılması, bakıcı bulunması vb.), hukuki işlemleri, ihtiyaçları doğrultusunda destek hizmetleri sağlıyoruz. Sosyal yaşantı açısından huzurevinde kalmak isteyen bağışçılarımıza güven veren huzurevlerinin tanıtımında ve gezdirilmesinde yardımcı oluyoruz. Her yıl bağışçılarımıza teşekkür etmek amacıyla özel bir tören düzenliyor, kendilerine şükranlarımızı iletmek amaçlı teşekkür sertifikaları veriyoruz. Hayatta olmayan bağışçılarımızın aziz ruhları için her sene Ramazan ayında tüm şubelerimizin yer aldığı illerde aynı günde mevlit okutuyoruz. Bağışçı isimlerinin yer aldığı ilanımızı ise bir gün önceden ulusal bir gazetede yayımlatarak bütün bağışçılarımızı ve halkımızı mevlide davet ediyoruz. Vefat eden bağışçılarımızın cenaze işlemlerini ve düzenli mezar bakımının yapılmasını gerçekleştiriyoruz.

3-Kişi ve kuruluşların bağışlarıyla

Bireyler ve kurumlar TEV’e şartlı veya şartsız burs bağışı yapabilmektedir. Bu bağışlarla öğrencilerimize burs desteği sağlanmaktadır Ayrıca okul ve yurt yapımı için de şartlı bağış yapılabilmektedir.

4-Mezun bursiyerlerin bağışlarıyla

Burs desteği veya şartlı bağış yapılabilmektedir.

5-Çelenk bağışlarıyla

1972 yılında başlatılan bu kaynakla, cenaze törenlerinde çiçek gönderimi yerine çelenk gönderilmesi aracılığıyla her yıl yaklaşık 3000 öğrenciye burs verilmektedir.

6-Mutlu gün bağışlarıyla

Bağışçılarımız mutlu ve özel günlerde doğum günü, nikah, Anneler/Babalar Günü, bayramlar ve özel gün kartlarını kullanabilmektedir. Davet, açılış, nikah gibi büyük organizasyonlarda ise sevdiklerini tebrik amacıyla gönderdikleri ‘TEV Mutlu Gün’ panolarıyla gençlerin eğitimine destek olmaktadırlar.

7-Burs fonlarına yapılan bağışlarıyla

Vakfımızda kendi adınıza veya anısını yaşatmak istediğiniz kişi adına burs fonu açılabilir. Bu fonların amacı maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs desteği sağlamaktır. Böylece bağışçımız, fon uygulaması ile birinci sınıftan itibaren burs desteği sağlayarak bursiyerini mezun etme sevincini yaşayacaktır. Elden yapılan tüm bağışlarda TEV makbuzu, bağışçıya anında verilir. Banka hesaplarımıza yapılan bağışların makbuzu ise bağışçı adresine gönderilmektedir.

 

MESLEK YAŞAMIM TEV İLE TAÇLANDI

Selma Hanım son olarak ne söylemek istersiniz?

Ben kimya mühendisiyim. Uzun yıllar sanayi kuruluşlarında ve meslek örgütlerinde çalıştım, yöneticilik, danışmanlık yaptım. Çalışma hayatımı Türk Eğitim Vakfı’nda gençlerin eğitimine kaynak yaratmakla taçlandırdığımı düşünüyorum.

Beni enerjik ve güçlü kılan işim aracılığı ile geleceğimiz çocuklarımıza umut olacak bağışlar bulmak. İş insanlarına, sanayicilerimize, duyarlı Kocaeli halkımıza sizin aracılığınızla çağrıda bulunmak, TEV Kocaeli Şube’mize davet etmek istiyorum. Yaptıklarımızı aktarmak, kendileriyle neler yapabileceğimizi paylaşmak istiyorum. İnsan olabilmek için varlığımızı bir başka insanın yaşamına katkıda bulunmak üzere yaşamak mümkün. Bunu başarabilen insanlar hoşgörülü ve huzurlu, daha doyumlu bir hayat sürüyor.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Karabaş Mah. Hafız Binbaşı Cad. İgsaş Vakfı İş Merkezi No:4 D.8-9 İzmit

Telefon: 0262 325 85 41

TEV Banka Hesapları

Garanti Bankası Kocaeli Şubesi. (717)

İban: TR 29 0006 2000 7170 0006 297831

Yapı Kredi Bankası İzmit Şubesi (084)

İBAN:TR 39 0006 7010 0000 0084 548185

 

 

 

 

NASIL ARANDI: #Türk Eğitim Vakfı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.