08-05-2024 15:19

Tunes Farkındalık Atölyesi

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2023
TuNes Farkındalık Atölyesi’nde çocuklarınız oyunların gücüyle hem iyileşsin hem de eğlenerek öğrensin
.stripslashes($urun->baslik).

TuNes, hayatını çocuklara adamış iki kadın girişimcinin bundan 7 yıl önce kurduğu ve adım adım geliştirdiği bir hayalin gerçeğe dönüşmüş hali.
Aynı kurumda çalışırken ‘Çocuklar için daha fazla ne yapabiliriz?’ diye düşünmeye başlayan Tuba Arsal ile Neslihan Sevinç, sonunda oyunların iyileştirici gücünden yararlanmaya karar vermiş. TuNes Farkındalık Atölyesi işte bu amaçla kurulmuş. 
Çocuğunuzda dikkat eksikliği mi var, odaklanmada problem mi yaşıyor, öfkesini kontrol edemiyor mu, akranlarıyla iletişim kurmakta zorlanıyor mu, özgüveni mi eksik? O halde gelin TuNes’e; çocuklarınız oyunların dünyasında keşfe çıksın, eğlenerek iyileşsin.
TuNes’te o kadar çok atölye var ki… İyileştiren Oyunlar Atölyesi’nden Oyunperest Atölye’ye kadar...
Merak ettiklerinizi TuNes’in kurucuları Neslihan Sevinç ve Tuba Arsal’a sorduk. Şimdiden keyifli okumalar…


Neslihan Hanım, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Neslihan Sevinç: Sosyoloji mezunuyum ama hiç kendi mesleğimi yapmadım. Okuldan mezun olduktan sonra drama alanında birçok eğitim aldım. 2009 yılında Özel Nadide Eğitim Kurumları’nda drama öğretmeni olarak göreve başladım ve 12 yıl boyunca aynı kurumda çalıştım. Burası bana çok şey kattı. Şöyle ki Özel Nadide Eğitim Kurumları’nın 5 şubesinde birden öğretmenlik yapıyordum, haftada gördüğüm öğrenci sayısı bir kurumda çalışan öğretmenin gördüğü öğrenci sayısından çok daha fazlaydı. Pandemiden sonra kamuya geçtim, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde önce kadın alanında, daha sonra projelerde görev aldım. Aynı kurum bünyesinde özel kaleme geçince, bu işin bana göre olmadığını anladım çünkü hareketli bir yapım vardı ve çocukları da çok seviyordum. İşte bu noktada yıllardır hayalini kurduğumuz TuNes’i hayata geçirmeye karar verdik.

Tuba Hanım, sizi de tanımak isteriz, biraz kendinizden bahseder misiniz? 
Tuba Arsal: Fars ve Arap Dili ve Edebiyatı mezunuyum, formasyonumu Marmara Üniversitesi’nden aldım ancak kendi alanımda hiç çalışmadım. Özel Nadide Eğitim Kurumları’nın kurucularından biriyim. 2007 yılında anaokulu ile başlayan eğitim yolculuğumuz uzun yıllar devam etti. 5 yıl boyunca kurum bünyesinde koordinatörlük ve idarecilik yaptım. İzmit şubesi açıldıktan sonra bir yıl da burada görev yaptım ancak eşimin işi dolayısıyla Ankara’ya taşınmak zorunda kaldım. Neslihan Hocam ile Özel Nadide Eğitim Kurumları’nda birlikte çalıştık, çocuklarımızı da birlikte büyüttük. İkimiz de Nadide’den ayrıldık ama bağımızı hiç koparmadık. 2016 yılında kurduğumuz hayali bugün gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.


EĞİTİM, OYUNLA BAŞLAR
Peki, TuNes’i kurma fikri nasıl oluştu?

Tuba Arsal: Çocuklarımız için bir şeyler yapmak istedik. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 3T canavarının yani televizyon, tablet ve telefonun çocuklarımızı esir aldığının ve gelişim süreçlerini olumsuz etkilediğinin farkındaydık. Çocuklarımızı bu esaretten kurtarmak ve oyunlarla iyileştirmek istedik. Aynı zamanda gelecek nesilleri atalarımızdan gelen oyun kültürü ile tanıştırarak eğitmeyi hedefledik.

 

Atalarımızdan gelen oyun kültürü derken ne demek istiyorsunuz?
Neslihan Sevinç: Eğitim sistemimiz çocuğa bilgiyi anlatarak aktarmak üzerine kurulu. Ama geçmişe dönüp baktığımızda; İbn-i Sina ya da Fatih Sultan Mehmet nasıl yetişmiş, nasıl eğitim almış biliyor musunuz? 18 yaşında İstanbul’u fetheden Fatih’e hocası her şeyi oyunlarla öğretmiş. Tıpkı İbn-i Sina gibi. Dönemin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilen İbn-i Sina çocuklara her şeyin oyunla öğretilmesini istemiş. Biz de geçmişten gelen ama kaybettiğimiz bu kültürü yeniden hayata geçirmek istedik. ‘Eğitim, oyunla başlar’ diyoruz ve interaktif eğitim sistemini savunuyoruz. Yıllar önce kurulmuş, ezbere dayalı bu eğitim sistemiyle zamanın çocuklarına yetemiyoruz. Eğitim sistemimiz Z kuşağına hafif kalıyor. Biz de eğitimi oyunlarla verelim ki hem eğlenerek öğrensinler hem de kalıcı olsun istedik.

İYİLEŞTİREN OYUNLAR
TuNes’te neler yapıyorsunuz? 

Neslihan Sevinç: TuNes olarak oyunların iyileştirici gücüne inanıyoruz. İşte bu yüzden TuNes’te önceliğimiz İyileştiren Oyunlar Atölyesi. Günümüzde yetişkinler olarak da çocuklar olarak da duygularımızı tanımıyoruz, bilmiyoruz. Biz diyoruz ki; İyileştiren Oyunlar Atölyesi’nde önce duygularımızı tanıyalım. Bu atölyede ilk ay dikkat ve odaklanma, ikinci ay motivasyon, üçüncü ay iletişim becerileri, dördüncü ay problem çözme, beşinci ay öfke kontrolü üzerine çalışıyoruz. İyileştiren Oyunlar Atölyesi’nde tamamen bu içeriklere göre hazırlanmış oyunlarımız var. Daha önce hiçbir yerde oynatılmamış, tamamen bizim yazdığımız oyunlar. Tabii ki araya karıştırdıklarımız da oluyor ama daha çok bize ait oyunlar.

 

Kimler katılabiliyor bu atölyeye?
Tuba Arsal: İyileştiren Oyunlar Atölyesi’ne 3 yaş itibariyle tüm çocuklarımızı alabiliyoruz. Otizmli çocuklar da çalıyor kapımızı, öfke kontrolü ya da hiperaktivite tanısı konulmuş çocuklar da... 

 

Atölyelere en fazla kaç çocuk alıyorsunuz?
Tuba Arsal: Her çocuğa dokunabilmek adına bir atölyeye en fazla 6 çocuk kabul ediyoruz. Velilerle aylık olarak sözleşme yapıyoruz ve İyileştiren Oyunlar Atölyesi ile başlıyoruz, Eğitsel Oyunlar Atölyesi ve Oyunperest Atölye ile devam ediyoruz. İyileştiren Oyunlar Atölyesi ile Eğitsel Oyunlar Atölyesi’i tamamlayan çocuklarımızı da Oyun Tasarım Atölyesi’ne alıyoruz. 

Bir de çocukların sevgilisi Mercan var, onu da tanımak isteriz.
Neslihan Sevinç: Benim hep bir oyun arkadaşım vardı; Zırdırzıp, Rodi Bum, Cimcime, Tıkırtı gibi. Derse oyun arkadaşlarımla birlikte girerim, oyunu önce onlar anlatır çocuklara. Çocuklar için daha cezbedici oluyor. Şimdiki oyun arkadaşımız Mercan. TuNes’in olmazsa olmazı. Çocukların sevgilisi Mercan… 


Alikahya Fatih Mah. Fener Sok. No:8, İzmit/Kocaeli
Telefon: 0 262 502 02 41/ 0 544 330 81 50
Instagram: tunesoyun

NASIL ARANDI: #tunes farkındalık atölyesi # neslihan sevinç # tuba arsal # eğitim # çocuk # oyun # farkındalık # kocaeli # izmit

7 ay önce - Nisa sarı

Harika bir atölye , herkes mutlaka ziyaret etmeli.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.