28-03-2024 13:44

Trabzonlular Derneği’nin yeni başkanı: Fuat Ayar

2020-01-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-01-07
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Serpil ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: Bilal SERİM

 

Trabzonlular, ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Sıcakkanlılığıyla her ortamda kendini belli eden, cana yakın, samimi insanlardır. Karadeniz’in dalgaları gibi hırçın olsalar da anında durulan insanlardır. Trabzonlular merttir, delikanlı insanlardır. ‘Bize her yer Trabzon’ deyimini yaşam felsefesi haline getiren, esprili insanlardır. Biraz inatçı ve de doğuştan atarlı olsalar da harbi insanlardır. Kemençe sesi duydukları her ortamda horona durabilen, her zaman mavinin yanına bordoyu yakıştırabilen insanlardır. Trabzonlular, bu ülkenin rengidir, neşesidir. Trabzon’a tutkuyla bağlı olsalar da yaşadıkları kenti benimseyen, sahiplenen, değer katan insanlardır. İlimizde yaşayan Trabzonlular’ı daha yakından tanımak isterseniz, Kocaeli Trabzonlular Derneği’nin yeni başkanı Fuat Ayar ile yaptığımız söyleşiyi kaçırmayın!

 

Fuat Bey, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Köklerimiz Trabzon’un Köprübaşı ilçesine dayanıyor. 1930’lu yıllarda Köprübaşı ilçesinde büyük bir sel felaketi oluyor, burada yaşayan ailelerin bir kısmı Maçka’ya, bir kısmı da Karasu’ya göç ediyor. Benim dedelerim Maçka’ya gelmiş. Ben Maçka’da doğmuşum, bütün eğitim hayatım da burada geçti. Tıp fakültesini bitirdikten sonra mecburi hizmet kurasıyla Hereke’ye geldim. Hereke’de 15 yıl yaşadım, 15 yıldır da Kocaeli’nin merkezinde, İzmit’teyim.

 

Trabzonlular Derneği’nin yeni başkanısınız, daha önce yönetimlerde görev yapmış mıydınız?

Trabzonlular Derneği’nde iki dönemdir yönetim kurulunda görev yapıyordum, bu dönem başkan oldum. Ben ortaya çıkıp ‘adayım’ demedim, büyüklerimizin önerisiyle aday gösterildim. Bizim istişare kurulumuz vardır, adaylık konusu önce orada tartışılır, kongreye tek adayla gidilir. Bu dönem de böyle oldu, seçimlere tek aday olarak girdim. 25 kişilik yönetim kurulumuzla birlikte görevi devraldık, çalışmaya başladık.

 

Yönetimi oluştururken nelere dikkat ettiniz?

25 kişilik yönetim kurulumuzun yüzde 60’ını daha önceki yönetimlerde görev yapmış arkadaşlarımız oluşturuyor, yüzde 40’ı ise yeni isimler. Yönetimi belirlerken Trabzon’un her ilçesinden bir kişiyi almaya özen gösterdik. En önemli kriterimiz buydu, iki ilçe dışında gerçekleştirdik diyebilirim. Bir de sadece ‘yönetici’ sıfatını taşıyacak değil, elini taşın altına koyacak, derneğe ve kentimize katma değer yaratacak isimlerin yer aldığı bir yönetim oluşturmaya dikkat ettik. Yönetimimizde 4 kadın üyemiz bulunuyor.

 

Yeni yönetim olarak iki ayı geride bıraktınız, bu süre içerisinde neler yaptınız?

Tanışma ziyaretleriyle işe başladık. İlk olarak sayın valimizi, daha sonra belediye başkanlarımızı ziyaret ederek kendimizi tanıttık. Bildiğiniz gibi ilçelerimizde de Trabzonlular dernekleri var, onları da ziyaret ederek hem aramızdaki bağı güçlendirmek istedik hem de birlikte neler yapabileceğimizi konuştuk. Öğretmenler Günü’nde derneğimizde güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliğimize 70’e yakın öğretmenimiz katıldı. Öğretmenlerimize, dernek üyesi kadınların kendi elleriyle hazırladığı yöresel yemeklerimizden ikram ettik, kemençe eşliğinde hep birlikte horon oynadık. Ayrıca ‘Göç-Futbol-Tarih’ konulu bir söyleşi düzenledik. Sakarya Üniversitesi’nde akademisyen ve TRT Spor’da spor yorumcusu olan, alanında uzman bir arkadaşımızı burada ağırladık. Söyleşiye katılım çok yüksekti, çok verimli geçti. Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir rehabilitasyon merkezini ziyaret ettik, özel çocuklarımıza yalnız olmadıklarını hissettirdik, aynı zamanda birtakım ihtiyaçlarını karşıladık. Bu tarz sosyal sorumluluk projelerine destek olmaya ve yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.

 

İlçelerdeki dernekler de size mi bağlı?

Kocaeli Trabzonlular Derneği olarak ilçelerdeki derneklerin çatısı gibi duruyoruz ancak her dernek kendi içinde özerk bir yapıya sahip. Yeni yönetim olarak hedeflerimizden biri de ilçelerdeki Trabzonlular dernekleriyle bağlarımızı güçlendirmek, düzenleyeceğimiz etkinliklere onları da dahil etmek, projeleri birlikte yürütmek. Bunu da başaracağımıza inanıyorum.

 

Peki, önümüzdeki süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?

5 Ocak derneğimizin kuruluş yıl dönümü, 22 yılı geride bırakıyoruz. Yıl dönümü nedeniyle düzenleyeceğimiz etkinlikte şimdiye kadar derneğimize başkanlık yapmış, yönetim kurullarında görev almış isimleri bir araya getireceğiz, derneğin bugününü ve yarınını konuşacağız. 24 Şubat ise Trabzon’un kurtuluş yıl dönümü. Geniş kapsamlı bir kutlama yapmayı planlıyoruz. Söyleşiler düzenleyeceğiz, bir de konser organize etmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte, insanlarımızın çok talep ettiği, büyük ilgi gösterdiği ‘Trabzon Tanıtım Günleri’nin bir yenisini düzenleyeceğiz. Bu kez farklı bir organizasyon olsun istiyoruz. Sadece yeme-içme kültürümüzü değil, Trabzon’un kültürünü tam anlamıyla tanıtmayı hedefliyoruz.

 

 

ÜYE KARTI GELİYOR

 

Yeni üye çalışmalarına da ağırlık verecek misiniz? Bu arada derneğinizin kaç üyesi var?

Sadece Trabzonlular Derneği için söylemiyorum diğer dernekler için de aynı şey geçerli, üye sayıları pek sağlıklı değil. Bizim kayıtlı 728 üyemiz var ancak üye komisyonumuzun yaptığı güncelleme sonrasında bu sayının 400-450’ye ineceğini düşünüyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren yeni üye almadık, mevcut listeyi güncelleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ay itibariyle yeni üye kayıtlarına başlayacağız. Bu arada üyelerimize Trabzonlular Derneği’ne üye olduklarını belirten bir kart çıkarmayı planlıyoruz. Derneğimizin belirli kurumlarla yaptığı ‘indirim’ anlaşmaları var, üyelerimiz kartlarını bu alanlarda kullanabilecek.

 

Trabzonlular Derneği oldukça aktif bir dernek. Kendi içinizde de bir takım kültürel ve sanatsal faaliyetlere devam ediyorsunuz yanılmıyorsam.

Dernek bünyesinde bir ‘Kadınlar Korosu’ var, her pazartesi akşamı toplanıyor ve eğitim alıyorlar. Koromuz, derneğimizin etkinliklerinde konser verebilecek düzeye gelecek. Horon ve kemençe kursu açtık, bu iki kursa da katılım yüksek oldu. Dernek üyesi arkadaşlarımız bu kurslarda hem kendilerini geliştiriyor hem aralarındaki bağı güçlendiriyor hem de Trabzon kültürünü yaşama ve yaşatma imkanına kavuşuyor

 

 

KAPIMIZ HERKESE AÇIK

 

Fuat Bey, dernek binanız çok güzel, buradan sadece Trabzonlular mı yararlanıyor?

Burası Kocaeli Trabzonlular Derneği’ne ait ancak kapımız tüm Kocaeli halkına açık. Bizler burada emanetçiyiz, herkesi ve her kesimi kucaklamaya hazırız. Bu kentte yaşayan herkes dernek binamızda etkinlik yapabilir, bizim düzenlediğimiz etkinliklere katılabilir. Öte yandan dernek binamızın hemen yanında sosyal tesis olarak değerlendirdiğimiz bir kafemiz var, burası da tüm Kocaeli halkına açık. İsteyen herkes kafeye gelip çayını ya da kahvesini içebilir, yemeğini yiyebilir.

 

Kocaeli’de en çok Trabzonlular yaşıyor şeklinde bir algı var, bu doğru mu?

Devletin istatistiklerine göre bu şehirde en çok Erzurumlular yaşıyor ama sokaktaki vatandaşa sorsanız ‘Trabzonlular’ der. Evet, böyle bir algı var. Kocaeli’de yaşayan Trabzonlular’ın sayısını belirlemek zor çünkü kimliğinde ‘Trabzon’ yazanların yanı sıra yazmayanlar da var. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kocaeli’ye göç edenlerin kimliğinde ‘Trabzon’ yazsa da burada doğan çocuklarının kimliğinde yazmıyor. Kocaeli doğumlular ama aslen Trabzonlu oluyorlar. Bu yüzden sayılarını tespit etmek zor. Burada mesele Trabzonlu olmak değil bu kentin insanı olabilmek. Bizim insanlarımız genel olarak bu kente bağlanmış, ciddi anlamda katkı sağlamış insanlardır. Ticarette, siyasette, sağlıkta, sporda, eğitim alanında öne çıkan insanlardır çünkü Trabzonlular lider ruhludur. Bir de şöyle bir durum var; bu kentte Trabzonlular kadar Trabzon sevdalıları da yaşıyor. Bizim insanımız sıcakkanlı olduğu için Trabzon’a sempati duyanlar da çoğunlukta.

 

Dernek üyelerinizden önemli mevkilere gelmiş, söz sahibi insanlar var. Derneğin de katkısı vardır diyebilir miyiz?

Daha önce de dediğim gibi Trabzonlular lider ruhlu insanlardır, bulundukları yerlerde önder olmak isterler. Evet, bu dernekten çıkarak kentimizde önemli mevkilere gelmiş arkadaşlarımız var. Onlar, öncesinde kendi alanlarında kendilerini ispat etmiş arkadaşlarımız. Şunu söylemek istiyorum, bu derneğin adını kullanarak gelmediler o pozisyonlara. Trabzonlular çalışkan insanlardır. Trabzon’da sanayi olmadığı için ekmeklerini taştan çıkaran insanlardır. Hayatları hep mücadeleyle geçmiştir.

 

Fuat Bey son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Trabzon kültürünü yaşatmak, bu kente renk katmak için buradayız. Biz bu kentin bir parçasıyız, yaşadığımız kente katkı sağlamak için varız. Şehrimizin çok renkli olması daha güzeldir diye düşünüyor, bu renklerden biri olmak istiyoruz. Sadece Trabzonlular’ı değil tüm Kocaeli halkını kucaklayarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 

İLETİŞİM

Adres: Yahya Kaptan Mahallesi, Salkım Söğüt Cad., İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 505 399 64 61 - 0 505 399 64 61

NASIL ARANDI: #Kocaeli Trabzonlular Derneği # yeni başkan # Fuat Ayar # dernek # trabzon # yeni yönetim # projeler # karadeniz # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.