29-03-2024 12:35

Tehlikenin farkında mıyız? Squit Game

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/11/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Bir medya takip kuruluşunun, televizyon izleme alışkanlıkları üzerine RTÜK’ten derlediği verilerle yaptığı araştırmaya göre; Türkiye dünya genelinde günlük televizyon izleme oranlarında, 330 dakika ile dünya rekoru kırdı.

Bu haberin yayınlama tarihi, 2017. Pandemi gibi bir gerçeği yaşarken, uzun süre evden çıkılmadığı, çocukların okula gidemediği bir süreç olduğunu da düşündüğümüzde, bu sürenin ne kadar çok artmış olabileceğini tahmin etmek çok da zor değil. Arkadaşlarıyla açık alanda oynaması, anne-babasıyla zaman geçirerek ortak paylaşımlarda bulunması, ninesinden-dedesinden masallar dinlemesi, rol model olacak öğretmenleriyle etkileşim içinde olması gereken çocuklar, artık bizim değil ‘dijital platformların’ kontrolü altında.

Dijital ortamlarda uzun süre vakit geçirmenin çocuklar üzerinde sayısız olumsuz etkisinin olduğu, bilimsel çalışmalarla da destekleniyor. Dikkat sorunları, fiziksel ve toplumsal faaliyetlerin azalması, kitap okumak ve ders çalışmak gibi akademik çalışmalara karşı isteksizlik, düşünsel anlamda pasifleşen çocuğun yorum yeteneğinin azalması gibi birçok olumsuz etki saymakla bitmez.

 

DİJİTAL İÇERİKLER AGRESİFLEŞTİRİR

Peki ya içerikler… İçerikler çocukları nasıl etkiliyor? Bu içerikler, çocukları şiddete meyilli hale getirir mi, agresif yapar mı? Aklımıza gelen bu ve benzeri soruların yanıtı ise elbette ‘EVET’.

Bir sünger misali çevrelerindeki duygu, düşünce ve davranışı emerek içselleştiren ve bu sayede kişilik gelişimlerini uzun vadede tamamlayan çocuklar, yetişkinlere oranla daha korunmasız olduklarından şiddet görüntülerinden daha fazla etkilenir.

Şiddet bazen açıktan ve doğrudan, vahşice öldürme, yaralama, dayak, savaş, saldırı şeklinde karşımıza çıkarken; bazen Tom ve Jerry gibi sevimli çizgi film karakterlerinin arkasına gizlenip korkutma, yıkma, patlama şeklinde gizli ve dolaylı olarak ekranlarda normalleştirilebilir. 

Aslında dijital platformların olumsuz etkileri uzun zamandır biliniyor. Peki, neden şimdilerde bu kadar önemli ve neden biz uzmanlar bu konuyu tekrar gündeme getiriyoruz?

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Son günlerde bir dizi ismi duyar olduk: Squid Game (Kalamar Oyunu). Dizinin tanıtım sloganı, “Çocuk oyunları temalı Kore dizisi”. Masumane bir diziymiş gibi sunulmasına rağmen altta yatan şiddetin görmezden gelindiği, popülerleştirilen bir dizi. “Çocuk Oyunları” denilerek çocuklarda da merak uyandıran; okullarda ve sokaklarda önlenemez bir hızla taklit edilerek oynanmaya başlayan bir dizi. Diziyi izleyen çocukların, bu oyunları oynayarak oyunu kaybedenlere şiddet uyguladıklarına yönelik haberlerin yaygınlaşmasıyla tehlike çanlarının çalmasına neden olan bir dizi. 

Yapılan araştırmalar, sık sık şiddet sahnesine maruz kalan çocukların zaman içinde şiddete duyarsız hale geldiğine, şiddeti daha kabul edilebilir gördüğüne işaret ediyor. Aynı araştırmalar, şiddet sahnesine maruz kalan çocuklarda normal saldırganlığı frenleyen duygusal tepkilerin azaldığını da gösteriyor. Ayrıca prefrontal korteks olarak isimlendirilen, ön beyinde bulunan ve karar verme gibi üst düzey bilişsel becerilerden sorumlu olan bölümün tamamlanması 20’li yaşların ortasına kadar devam eder. Bu nedenle çocukların çevrim içi içeriklerin doğruluğunu yordayacak eleştirisel düşünme becerileri yetersizdir. Sonuç; bu içerikleri doğru kabul edip yanlış kararların alınmasıdır. Ebeveynlere ve eğitimcilere düşen ise bir an önce önleyici tedbirlerin oluşturulmasıdır.

YASAKÇI TUTUM SERGİLENMEMELİ

‘Squid Game’ adlı dizi asla ama asla çocukların izlememesi gereken bir dizi. Buna rağmen oluşan merak karşısında elbette çocuk sizinle bu dizi hakkında konuşmak isteyebilir. “Asla izleyemezsin ya da konuşmaya gerek yok” gibi bir yasakçı tutum sergilemek yerine, çocuğun bu dizi hakkında neler bildiğini, neden merak ettiğini onunla konuşabilirsiniz. Onu sakince dinleyip, olumsuz tepkiler vermeden, soru sorması için alan yaratabilirsiniz.

Diziyi çok merak etmiş olmasının normal olduğunu ancak bunun da diğer diziler gibi hayal ürünü olduğunu vurgulayabilirsiniz. Çocukların ‘oyun’ algısını bozmamak için dizideki görevleri oyun olarak isimlendirmekten kaçınıp, oyunların kimsenin zarar görmeyeceği şekilde oynanması ve eğlence amaçlı olması gerektiğini özellikle vurgulayabilirsiniz. Oyun içinde kaybetmek ve kazanmanın normal olduğunu, herkesin bunu doğal karşılaması gerektiğini anlatabilirsiniz.   Sonuçta yapılan birçok çalışma, şiddet içerikli unsurların çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkiler doğurduğu konusunda hemfikir. Şiddet olgusunun mümkün olduğunca azaltılması, toplumda çocukların hayatlarında iz bırakan tüm bireylerin çok yönlü çalışmasıyla gerçekleştirilebilir. Bunun için şiddetin zıttı olanı beslemek; sevgiye, saygıya, olgunluğa, sakinliğe, dostluğa, adalete yatırım yapmak gerekir.

 

İLETİŞİM

Adres: Dumlupınar Mah. Ankara Cad.

No:102 Köseköy/Kartepe

Telefon: 0262 331 03 21- 0530 607 16 39

NASIL ARANDI: #figenkaraceylancakmakcı #aile #okul #çocuk #psikolog #uzman #kocaeli #eğitim #squitgame #yasakçıtutum #tehlike #çocukeğitimi #şiddet #rtük #dijitalortam

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.