29-03-2024 13:16

TED Kocaeli Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Nilgün Çelebi: Birinci hedefimiz, değerleri öğretmek

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/01/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Köklü geçmişi, nitelikli eğitim anlayışı ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı duruşuyla ülkemizin en seçkin eğitim kurumlarının başında gelen TED, her yeni eğitim döneminde başarılarıyla konuşulan mezunlar vermeye devam ediyor. İlimizde 2015 yılından beri faaliyet gösteren TED Kocaeli Koleji ise şu sıralar, ilk lise mezunlarının üniversitelere giriş sınavında elde ettiği yüzde 100 başarının gururunu yaşıyor. Kurumun eğitim modelini, değerlerini, başarılarını ve hedeflerini TED Kocaeli Koleji Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü

Nilgün Çelebi kaleme aldı…

Bugün ülkemizdeki en önemli konu olduğu zannedilen ekonomik kriz, çok daha önemli olan başka bir krizi görmemizi engelliyor. Bana göre bugün ülkemizdeki en büyük kriz, eğitim sektöründe ve özellikle değerler eğitiminde yaşanmaktadır. Kendi çıkarını toplum çıkarının önünde tutmak, her cümlede yalan söylemek, kendi çıkarı için başkalarına zarar vermek, toplumda normal karşılanır oldu artık maalesef. İnsanın en önemli sermayesi, entelektüel sermayesidir fakat bizim ülkemizin insanı artık eğitim yoksulu oldu. Zaten her yıl değiştirilen eğitim sistemimizin yol açtığı kayıplara, bir de Covid-19 pandemisinin ruh sağlığı ve insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri eklendi. Pandemi tüm yaş gruplarını etkilerken, özellikle okullarından uzak kalan öğrenciler için durum daha zor hale geldi. Evde çocuklarına bakmak zorunda kalan yetişkinler ise iş ile ‘evde eğitim’ arasında bir denge kurmanın zorluklarını yaşadı.

PANDEMİYE RAĞMEN İLK LİSE MEZUNLARIMIZIN ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ BAŞARISI %100 OLDU

Neyse ki 2021-2022 ders yılının başından beri ara vermeden yapmakta olduğumuz yüz yüze eğitime ek olarak sürdürdüğümüz ‘Destekleme ve Yetiştirme’ kurslarımız ile ek etütlerimiz sayesinde öğrencilerimizin kayıplarını telafi etmeyi başardık.

2020-2021 eğitim-öğretim yılında tercih yapan ilk lise mezunlarımızın tamamı, ülkemizdeki en saygın üniversitelere yerleşti, bir öğrencimiz de yurt dışına üniversite okumaya gitti. Mezunlarımızın %51’i saygın devlet üniversitelerinde, %46’sı seçkin vakıf üniversitelerinde öğrenim görüyor ve özel üniversiteleri kazananların %87,5’i burslu öğrenim görme hakkı elde etti. Bu öğrencilerimizin %66’sı yabancı dilde öğretim yapan üniversiteleri kazandı ve %70’i bu üniversitelerin hazırlık sınıflarını atladı.

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ SIRADAN BİR ZİNCİR OKUL AĞI DEĞİL, YAKLAŞIK 100 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN BİR SİVİL TOPLUM KURULUŞUDUR

Türkiye’nin modernleşmesi için eğitimin vazgeçilmez önemine inanmış olan Büyük Önder Atatürk, 1 Kasım 1925’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında yaptığı konuşmada; eğitimde hedeflenen seviyeye ulaşmak için özel girişimin çalışmalarına ihtiyaç olduğunu dile getirmiş ve topluma çağrıda bulunmuştur. Türk Eğitim Derneği, bu temel vizyon doğrultusunda, Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadroların öncülüğünde, 31 Ocak 1928 tarihinde doğmuştur. Köklü bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden beri eğitim alanında faaliyet gösteren Türk Eğitim Derneği; aynı zamanda yeterli maddi olanağa sahip olmayan başarılı çocukların eğitimlerini desteklemekte ve Türk eğitim sistemine maddi ve bilimsel katkılar sağlamaktadır.

EĞİTİMDE ‘HER ŞEY DAHİL’ SİSTEM UYGULUYORUZ

TED Kocaeli Koleji’nde, veliler sadece sene başında eğitim ücreti öderler. Okulumuzda, şehir dışı ve yurt dışı etkinlikler hariç hiçbir faaliyet için velilerden ücret veya malzeme talep edilmez. Okula kayıtlı öğrenci artık okulumuzun sorumluluğunda ve korumasındadır.

Okulumuzda, şehir içinde yapılan bütün gezi ve etkinlikler; canlı organ üzerinde yapılan çalışmalar dahil bütün laboratuvar çalışmaları; okul saatleri dışında ve hafta sonlarında gerçekleştirilen bütün destekleme ve yetiştirme kursları; bütün mutfak ve tarım etkinlikleri; bütün kulüpler ve sertifika programları ile benzeri tüm çalışmalar için malzemeler ve ödemeler okulumuz tarafından gerçekleştirilir.

Okulumuzda kantin veya yiyecek-içecek otomatları yoktur çünkü öğrencinin okula para getirmesi istenmez. Öğrencilerimize sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi olmak üzere üç öğün verilmektedir. Güvenliğimizde vardiyalı olarak 6 personel çalışmakta, okulumuzun içi ve bahçeleri 7 gün 24 saat, kesintisiz olarak 71 adet kamerayla izlenmektedir.

Toplam temizlik personelimiz 14 kişi olup, her gün 08:00-17:00 saatleri arasında sık aralıklarla sınıflarda, yemekhanede, tuvaletlerde ve okuldaki tüm ortamlarda yüzeyleri ve havayı dezenfekte etmektedirler. ‘Ah, keşke ben de kızımı böyle bir okulda okutabilseydim’ diye çok hayıflanıyorum.

OKULUMUZDA DİPLOMA DIŞINDA ALINAN SERTİFİKALAR

21. yüzyıl yetkinlikleri, eğitim dünyasının en önemli hedefleri arasında yerini almıştır. Bu yetkinlikleri kazandırmak için akademik derslerin öğretim programları yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle okulumuzda alternatif sertifika programları uygulanmaktadır. Alanlarında uzman öğretmen kadromuzla bu programlar, öğretim yılı içerisinde sınıf seviyesine göre farklı zamanlarda uygulanmaktadır.

SERTİFİKA PROGRAMLARIMIZ

• Diksiyon Eğitimi Sertifika Programı

• Hafıza Teknikleri Eğitimi Sertifika Programı

• Hızlı Okuma Eğitimi Sertifika Programı

• Çocuklar İçin Felsefe (Philosophy for Children - P4C) Eğitmenliği Sertifika Programı

• Yaratıcı Drama Eğitimi Sertifika Programı

• Yaratıcı Yazma Eğitimi Sertifika Programı

ÖĞRENCİ SINIFIN GENEL ORTALAMASININ ÇOK ALTINDA KALMAMALIDIR

Biz, öğrencilerimizi seçerek alırız yani herkes okula gelip, parasını ödeyip kayıt yaptıramaz. Anasınıflarına ve ilkokul 3. sınıfa kadar olan öğrencileri PDR (Psikolojik değerlendirme) görüşmeleriyle; ilkokul 4. sınıftan itibarense hem PDR görüşmesi hem de sınavla alırız. Sınavlarda 500 üzerinden 300 puanın altında kalan öğrencileri okulumuza almayız. Bunu da sadece öğrenciyi düşünerek yaparız. ‘Ortalamanın altında kalan öğrenci bizim okulumuzun günde 9 saatlik ders yükünü ve eğitim sistemini taşıyamaz’ diye düşünürüz.

Bu şekilde aldığımız öğrencilerin öğrenimleri süresince ortalamanın altında kalmamalarına özen gösteririz. Bu seviyenin ölçme ve değerlendirmesini hem okulumuzun uzmanı hem de TED Genel Merkezi’nin uzmanları yapar. Ortalamanın altında kalan öğrencilere destekleme ve yetiştirme kursları ile ekstra etütler veririz ve bunların hiçbiri ücrete tâbi değildir. Bir kez okulumuza aldığımız öğrencinin iyi yetişmesi bizim sorumluluğumuzdadır, tabii ki disiplin suçu işlememek şartıyla…

POZİTİF DİSİPLİN ANLAYIŞI

Okulumuzda bütün öğrenciler ve personel, kurallara uymak zorundadır çünkü TED geçmişi 100 yıla yaklaşan bir kurumdur ve tüm kurumsal yapılarda olduğu gibi TED’in de kuralları vardır. Ben dahil, hiç kimse bu kurallara uymama ayrıcalığına sahip değildir. Okulumuzda nezaket ve barış dili konuşulur. Öğrencilerimize önce ‘etkili dinlemeyi’, arkasından ‘anlamlı okumayı’ öğretiriz.

Biz, anasınıfı 4 yaştan okulumuza başlayan öğrencilerimizi ancak 2028-2029 eğitim-öğretim yılında mezun edebileceğiz. İşte bu çocuklar tamamen bizim kurum kültürümüzle yetişmiş olan ilk mezunlarımız olacaklar. Geçen yıl okulumuzun ilk lise mezunlarını verdik. Hepsi birbirinden güzel, pırlanta gibi yetişmiş çocuklar ve hepsi gittikleri üniversitelerde hemen fark edildiler.

Bu öğrencilerimizi okulumuzu ilk açtığımız 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, 7. sınıftan almıştık. İçlerinde bize devlet okulundan gelen ve hiç İngilizce konuşamayan öğrenciler vardı. İstisnasız hepsi ileri seviye İngilizce ve yanında iyi derecede İspanyolca veya Almanca ile mezun oldular ki okulumuz hazırlık sınıfı olmayan bir eğitim kurumudur. 

Bu başarı disiplinsiz olmaz. Doğru değerler geliştirmemiş, saygısız insanlar hayatta başarılı olamazlar. Bizim öğrencilerimize öncelikle empati ve adalet değerleri öğretilir. Okulumuzda tam eğitim burslu öğrencilerimiz, neleri yapmaya muktedirlerse diğerleri de o kadarını yapabilirler. Takı takmak, süslenmek, marka giyinerek marka yarışı yapmak hiçbir şekilde hoş görülmez ve izin verilmez. Bunları özellikle belirtiyorum ki “Biz o kadar sıkıya gelemeyiz” diyenler, okulumuza hiç müracaat etmesinler.

OKULUMUZA GELECEK ÖĞRENCİLER HAYATTA BAŞARILI OLMAYI HEDEFLEMELİLER

Maalesef, bugünün çocuklarını çok korumalı yetiştiriyoruz. “Aman, sağ ve sağlıklı olsun, hiç üzülmesin, hiçbir hatasının cezasını çekmesin, vs…” felsefesiyle çocuk yetiştirmek hiç kimseye değil, sadece o çocuklara zarar verir. Böyle çocuklar, ileride başkaları tarafından güdülmeye çok müsait yetişkinler olurlar.

İnternet çağında dünyaya gelen bu kuşak için dijitale erişim sayesinde çoğu sınır kalkmış gibi gözükse de önceki kuşaklara kıyasla çok daha büyük bir sorunla baş etmek zorundalar: İşsizlik.

Genç işsizliğinin engel oluşturduğu bir kuşak… Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki bu geçiş döneminde; ayakları üzerinde durmakta zorlanan, ‘yetişkinliğe’ geçemeyen, kaygı ve korkularla yaşayan bir gençlik… Ve maalesef iklim kriziyle beraber dünyanın geleceğinin sorgulandığı bir dönemin gençleri. Bu gençlerin günlük sosyal medyada geçirdikleri zaman, ortalama 6 saat ve bu kuşağın yüzde 65’i akıllı telefon kullanıyor.

Bu çocukların ve gençlerin iyi yetişmeleri ve geleceğe hazırlanmaları Türk eğitim sisteminin ve ebeveynlerinin birinci hedefi olmalıdır. TED Kocaeli Koleji, bu hedefe kilitlenmiş bir eğitim kurumudur.

NASIL ARANDI: #tedkocaelikoleji #kurucutemsilcisi #genelmüdürü #nilgünçelebi #eğitim #değerler #öğretim #lise #üniversite #hazırlık #başarı #eğitimmodeli #yüzdeyüzbaşarı #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.