26-04-2024 20:09

TED geleneğini Kocaeli’ye taşıyan NİLGÜN ÇELEBİ

2017-07-03    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-07-03
.stripslashes($urun->baslik).

Türk Eğitim Derneği (TED), ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu.

TED, ülke genelinde ve KKTC’de 38 okulu, TED Üniversitesi, 3 temsilciliği, öğrenci yurtları, 16 mezunlar derneği, 12 spor kulübü, düşünce kuruluşu (TED-MEM), iktisadi işletmesi ve senfoni orkestrası ile Türkiye’nin en başarılı eğitim kurumlarından biri.

Bu başarının en önemli sebeplerinden biri de TED’in köklü geleneği. Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş, iyi İngilizce konuşabilen, eleştirel düşünme ve sorun çözme yeteneğine sahip, sanat ve sporla iç içe yaşayan nesiller yetiştirmeyi hedefleyen TED okulları, 86 yıldır ilkelerinden taviz vermeden yoluna devam ediyor.

Ve bu köklü kurum, 2 yıldır Kocaeli’de de eğitim veriyor.

Kendisi de TED mezunu olan başarılı girişimci Nilgün Çelebi’nin de kurucularından biri ve temsilcisi olduğu TED Kocaeli Koleji, 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde açılarak, gerek verdiği ayrıcalıklı eğitim gerekse fiziksel şartlarıyla hak ettiği ilgiyi gördü.

TED kültürünü ilimize taşıyan Çelebi ile TED geleneği ve TED Kocaeli Koleji hakkında konuştuk.

 


TED Kocaeli Koleji öğrencileri, yaptıkları grup çalışmalarıyla ortak akıl geliştirmeyi, takım ruhunu, ekip çalışmasının kurallarını öğreniyor.

 

Nilgün Hanım, sizi tanıyalım…

1957’de Ankara’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji’nde tamamladım. 1964 yılı sonunda sınavla girdiğim Ankara Radyosu Çocuk Korosu ile başlayan müzik eğitimimi ise hayatım boyunca sürdürdüm. 1979’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde yüksek öğrenimimi tamamladım ve şeref öğrencisi olarak mezun oldum.

 

OPERA SANATÇISI

Kariyeriniz nasıl ilerledi?

Mezun olur olmaz sınavla girdiğim Başbakanlık Çevre Müsteşarlığı’nda uzman yardımcısı olarak görev yaptım. 1984-1985 yıllarında Etibank Genel Müdürlüğü İnşaat Dairesi Başkanlığı’nda uzman olarak çalıştım. Aralık 1985’de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Ankara Operası Korosu’na sınavı kazanarak girdim ve 2009’a kadar bu görevimi sürdürdüm. Çeşitli dönemlerde bu kurumda sanatçılığın yanı sıra genel müdürlük koordinatörü olarak da görev yaptım. Bu arada, 1994-1996 yılları arasında Kültür Bakanlığı’nda Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Genel Müdür Yardımcılığı görevini vekaleten yürüttüm ve tekrar opera sanatçılığı görevime geri döndüm.

Yani hayatınızın büyük bir bölümünde müzikle uğraştınız…

Evet, öyle oldu. 2009’da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandım ve Ağustos 2014’te bu görevimden emekli oldum. Bu arada 2006-2009 yılları arasında, operadaki görevimin yanı sıra Doğuş Grubu’nun bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen, Türkiye’nin 9 ilindeki 11  konservatuvarın öğrencilerinden seçilerek oluşturulan ve yaş aralığı 10-16 olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın genel koordinatörlüğü görevini yürüttüm.

Peki, yolunuz Kocaeli’ye nasıl düştü?

Kasım 2014’te TED Kocaeli Koleji’ni kurmak üzere Kocaeli’ye yerleştim. Halen, 2015-2016 eğitim öğretim yılında faaliyete geçen TED Kocaeli Koleji’nin Kurucu Temsilciliği görevimi sürdürüyorum.

TED Koleji kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

Yaşamımdaki en önemli mihenk taşı TED Ankara Koleji mezunu olmamdır. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde başarıyla okumamı da; başlangıcını TED’de aldığım müzik eğitimiyle profesyonel müzik hayatına atılmamı da; bu kadar radikal kararlar alırken dayandığım özgüvenimi de; iyi derecede İngilizce bilmemi de; yöneticilik vasıflarımı da TED mezunu olmama borçluyum. Bu nedenle, kardeşimle beni TED’de ve ODTÜ’de okutan sevgili anne ve babama her an müteşekkirim. Şuna inanıyorum ki iyi bir temel eğitim almak insanı hayatı boyunca mutlu ve başarılı kılar.

Neden Kocaeli?

Babam ve kardeşim, babamın memleketi olan Kırklareli’de, babamın adına bir anaokulu yaptırdılar ve devlete bağışladılar. Bu okulun, öğrencilerinin yaşamına ne derece olumlu etkiler yaptığını yıllarca gözlemledik ve bu çocukların ülkemizin geleceğine sağlayacakları katkılar bizi çok heyecanlandırdı. Aklımızda annemin adına da memleketi Erzincan’da bir ilköğretim okulu yaptırmak fikri vardı. Kocaeli’de bir TED Okulu kurma fikri tamamen Türk Eğitim Derneği’nin tasarrufudur ve TED’in ‘her ilde bir TED okulu açma’ hedefinin gerçekleştirilmesi yönünde atılan adımlardan biridir.

 

TED KÜLTÜRÜ NEDİR?

Yani daha önce ilimizle herhangi bir bağlantınız yoktu…

Benim yolumun Kocaeli’ye düşmesi, bu adımın atılmasına bir katkıda bulunmak heyecanından kaynaklandı. İstanbul’da 3 tane TED okulu olmasına rağmen 2 milyon nüfuslu bir sanayi kentinde hiç TED okulu olmaması düşünülemezdi. Nitekim, buna çok ihtiyaç duyulduğunu 2 senedir yakından izlemekteyiz. Okulumuzun Kocaeli halkından gördüğü ilgiye müteşekkiriz. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek yönündeki çalışmalarımızda velilerimizin işbirliğinden de son derece memnunuz. Ben de doğup büyüdüğüm Ankara’dan 57 yaşımda kalkıp Kocaeli’ye gelmiş olmaktan çok mutluyum.

Nilgün Hanım, ‘TED kültürü’ nedir?

TED kültürü, büyük önder Atatürk’ün cumhuriyeti Türk gençlerine, yani kendilerine emanet ettiğini bilen, çağdaş ve laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini koruyabilmek için dikkatli ve uyanık olmaları gerektiğinin bilincinde olan gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir kültürdür. Bu kültür, her şeyden önce pozitif bir disiplin anlayışını içerir. Doğru değerlere sahip olmayı ve yaşama dair kavramlar geliştirmeyi gerektirir. Bu kavramların en önemlisi ‘aile’dir. TED kültürü kişinin kendi ailesi içinde sevgi ve saygı bağlarını geliştirmesini, TED ailesinin de bir üyesi olmasını sağlar.

TED’in eğitim anlayışı nasıldır?

TED okullarındaki eğitim; öğrencilerimizin kendi dillerinde ve İngiliz dilinde ‘idrak’, ‘muhakeme’ ve ‘ifade’ becerilerini geliştirmeyi birinci öncelik sayar. Onların itiraz etme, eleştirel düşünme ve sorun çözme becerilerini geliştirir; önlerine konulanı kabul edip ezberlemelerini değil, analitik olarak inceleyip, bir senteze varmayı öğrenmelerini sağlar. Öğrencilerine tasarlayabilmeyi, projelendirebilmeyi öğretir. Sanatla ve sporla iç içe olmalarını sağlayarak ince beğenilerini geliştirir. Bütün bu becerileri edinmek ve halen hepsini geliştirmeye çalışıyor olmak benim disiplinli yaşam anlayışımı çok olumlu etkiledi ve mutlu yaşamamı sağladı.

 

MÜLAKATLA BELİRLENİYOR

Türkiye’de kaç tane TED Koleji var?

Türkiye’de 38 tane TED Koleji var. Söz konusu okulların bir kısmı tüm mülküyle birlikte derneğe ait olmakla beraber, diğerlerinin kurucuları farklı. Fakat bu okulların hepsi ‘TED okulu’, çünkü eğitimin yönetimi tamamen TED tarafından üstleniliyor.

TED Kocaeli Koleji’nin eğitimci kadrosu nasıl belirlendi?

Okulun yöneticilerini, öğretmenlerini ve hatta öğrencilerini Ankara’daki TED Genel Merkezi sınav ve mülakatlarla belirliyor. Kurucular sadece işletmeden sorumlu durumdalar ve TED’le yaptıkları sözleşmelerde de bu durum açıkça belirtiliyor. Bütün bu koşulları sağlamak için kurucuların gerçek eğitim gönüllüleri olmaları şart.

Kurumun öğrenci kapasitesi nedir?

Okulumuz, 3 şubeli bir okul olup, her sınıfta en çok 24 öğrenci olacak şekilde planlanmıştır. Bu durumda ilk, orta ve lise bölümlerimizde toplam 12’şer şube ve 288’er öğrenci bulunuyor. Ana sınıflarımız ise 4 yaşta 16’şar kişilik 2 şube ve 5 yaşta 18’er kişilik 4 şube olmak üzere toplam 104 öğrenci kapasitesine sahip. Okulumuzun toplam kapasitesi 42 şubede 968 öğrencidir.

TED Kocaeli Koleji’ne öğrenci kabul ederken dikkat ettiğiniz hususlar ya da belli kriterler var mı?

Okulumuza öğrenci kabul ederken 4. sınıftan itibaren müfredattaki kazanımları ölçmeye yönelik olarak, TED Genel Merkezi tarafından bir sınav yapılıyor. Bunun yanı sıra başlayacakları sınıf için gerekli olan bilgi ve becerilere ne kadar sahip olduklarını ölçmek için de bir PDR (Psikolojik Danışma ve Rehberlik) görüşmesi yapıyoruz. Anasınıflarına ve ilkokul 3’e kadar ise sadece PDR görüşmesi ile öğrenci alıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız da adayların okul olgunluklarını ve hazır bulunuşluklarını ölçmek; günde 9 saat, haftada 45 saat ders yapılan okulumuzun sistemine uyum sağlayıp sağlayamayacaklarını görmek.

Kurumun lokasyonunu belirlerken ve proje aşamasında hangi noktaları göz önünde bulundurdunuz?

TED Kocaeli Koleji 18 bin 87 metrekare arsa alanı üzerinde kuruldu. 13 bin 800 metrekare kapalı inşaat alanı ve 12 bin 987 metrekare peyzaj alanına sahip bir yerleşkedeyiz. TED Kocaeli Koleji yerleşkesi için yer seçimi ve projeler TED Genel Merkezinin onayı ile yapıldı. Bu kararda, TED’in okul yerleşkelerini şehir dışında kurma prensibi dikkate alındı. Ayrıca, bir sanayi kenti olan Kocaeli’de havası en temiz bölge özellikle arandı.

Yerleşkenin içinde neler var?

Yerleşkemizde yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, 141 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 286 seyirci kapasiteli çok amaçlı konferans salonu, eğitim bloğu yemekhanesi ve okul öncesi yemekhanesi, çok amaçlı açık spor sahası, açık mini futbol sahası ve badminton sahası, görsel sanatlar atölyeleri, fizik kimya laboratuvarları, fen matematik atölyesi, teknoloji tasarım atölyeleri, jimnastik spor salonu, cam seramik atölyesi, lego atölyesi (robotik dersliği), bilgisayar atölyesi, dans ve drama atölyesi, müzik atölyesi, mutfak kulübü dersliği, organik meyve ve sebze yetiştirme alanları var. Yerleşkemizde tüm sınıflar doğal ışık alacak şekilde tasarlandı ve öğrencilerin güvenliğini sağlamak amacıyla teknik hacimler eğitim bloğundan tamamen ayrı tutuldu. Ayrıca, engelli öğrencilere uygun kolay ulaşım ve 4 adet engelli asansörü bulunuyor.

TED’i diğer eğitim kurumlarından ayıran özellikler nelerdir?

TED Okullarını diğer eğitim kurumlarından ayıran özelliği, ‘geleneği’dir. 1931-32 eğitim-öğretim yılında açılan TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ile başladığı eğitim geleneği bu yıl 86. yılını tamamlamıştır. Bu köklü deneyim ve birikim TED’in bütün okullarına yansımaktadır.

Aynı geleneğin, Kocaeli’de de sürdüğünü görmek mümkün…

TED Kocaeli Koleji, henüz 2 yıllık bir okul olmasına rağmen TED geleneği ve kültürü sayesinde çok eski bir eğitim kurumu gibi çalışmakta ve siyasi hiçbir gaye gütmeyip, sadece memleket gençliğinin eğitim ve öğretimi ile uğraşmaktadır. TED Kocaeli Koleji sınav odaklı bir okul değildir. Hiçbir zaman resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerin saatleri sınavlara hazırlık amacıyla kullanılmaz; bütün kulüp dersleri de hiç aksatılmadan yapılır. Çünkü öğrencilerimizin bilişsel gelişimleri kadar sosyal gelişimlerini de önemsiyoruz. Biliyoruz ki akademik başarısı yüksek fakat sosyal iletişim becerileri düşük insanlar hayatta başarılı olamamaktadırlar.

TED Kocaeli Koleji’nin verdiği yabancı dil eğitiminin niteliğinden de biraz bahseder misiniz?

Tüm TED okullarında İngilizce dil eğitimi, Avrupa Ortak Diller Çerçeve Programı esas alınarak hazırlanan ve MEB onaylı k12 bütünlüğündeki TED’e özgü İngilizce müfredatı doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. 9. ve 10. sınıfta yoğunlaştırılmış İngilizce programını tamamlayan öğrencilerimiz Cambridge IGCSE İkinci Dil Olarak İngilizce dersinden sınava girerek, başarılarını uluslararası geçerliliği olan bir sertifika ile belgelendirir. 11. sınıfta ise öğrencilerimiz, İngilizceyi üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen TOEFL, IELTS, CaMLA gibi sınavlara yönlendirilir. Öğrencilerimize ikinci yabancı dil olarak Almanca veya İspanyolca dersleri verilmektedir.

 

KULÜP ÇALIŞMALARI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

TED Kocaeli Koleji, öğrencilerine eğitimin yanında hangi sosyal imkanları sunmaktadır?

Daha önce de belirttiğim gibi; benim hayatımı önemli ölçüde etkileyen sanat çalışmalarım TED Ankara Koleji’nde, henüz ilkokul 1. sınıftayken başlamıştı. Dolayısıyla ben, sanat ve sporun akademik başarıyı desteklediğine inanıyorum. Bu alanlarda faaliyetleri olan öğrencilerin özellikle kendilerine olan güvenlerinde, öz disiplinlerinde, problem çözme becerilerinde ve sabırlarında önemli artışlar olduğu bilimsel olarak da ispatlanmış. Bu nedenle, TED Kocaeli Koleji’nde müzik, resim ve beden eğitimi dersleri çok önemlidir.

Bildiğim kadarıyla okulda kulüp çalışmaları da yoğun olarak yapılıyor.

Öğrencilerimizin bireysel yeteneklerinin ortaya çıkarılması, bilimsel yöntemlerle geliştirilmesi ve yeteneklerinin olduğu alanlarda kişisel gelişimlerine artı değerler kazandırılması ana hedefimiz. Bu amaçla okul öncesinden itibaren başladığımız kulüp çalışmalarımız, ders verdikleri alanlarda akademik eğitim almış öğretmenlerimiz tarafından yürütülüyor. Öğrencilerimizin ilgi ve istekleri doğrultusunda seçtikleri spor, kültür ve sanat alanlarındaki kulüp çalışmaları hafta arası yapılırken, cumartesi ve pazar günleri de Multi Sports ve Multi Arts kurs etkinlikleri sürdürülüyor.

 

TEOG PUANIYLA ALIYOR

Bu yıl okulunuzun lise bölümü açılacak. Öğrenci seçimini nasıl yapıyorsunuz? Lisenizde hangi programlar uygulanacak?

Ülkemizin neredeyse bütün liselerine olduğu gibi TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi’ne girişte de TEOG yerleştirme puanını esas alıyoruz. Bu yıl lisemize okulumuz dışından gelecek öğrenciler için en az 420 TEOG yerleştirme puanı almış olmalarını şart koştuk. Ayrıca, kayıt almadan önce, her bir aday öğrencimizin ilgi ve yeteneklerini ölçerek zihinsel, duygusal, fiziksel ve kültürel açılardan gelişmelerini anlamak amacıyla PDR görüşmeleri yapıyoruz. Öğrencilerimizi farklılıklara saygılı, kendini özgürce ifade edebilen ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflediğimizden, lise düzeyine gelmiş adaylarımızın bu konularda hazır olduklarını da görmüş oluyoruz.

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi’nin hazırlık sınıfı olacak mı?

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi, ‘Anadolu Lisesi’ statüsünde dört yıllık bir lise olacak. Hazırlık sınıfı açmıyoruz, çünkü biz öğrencilerimizi yıl içerisinde hafta sonları düzenlediğimiz İngilizce Destek Programı ile yetiştiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ulusal müfredatımızın içeriğini, öğrencilerimizin yaşam ve kariyer beklentileri doğrultusunda şekillendirilmiş alternatif programlarla da destekliyoruz. Çağın gerektirdiği becerileri kazandırmaya yönelik hazırlanmış olan alternatif programlar ile öğrencilerimizi yükseköğretime ve meslek yaşamına hazırlıyoruz.

Nedir bu alternatif programlar?

TED Kocaeli Lisesi’nde uygulanacak alternatif programlar şöyle: Bilim İnsanı Yetiştirme (BİY) Programı, Cambridge Uluslararası Orta Öğretim Genel Sertifika Programı (IGCSE), İşletme ve Teknoloji Eğitim Konseyi Programı, TED-Kanada Uluslararası Öğrenci Değişim Programı.

Biraz da TED’in Tam Eğitim Bursları’ndan bahsedelim mi?

Türk Eğitim Derneği’nin ‘Tam Eğitim Bursu (TEB)’, dünyada başka örneği olmayan bir burstur. Dar gelir grubundaki ailelerin başarılı çocuklarına, yalnız eğitim bursu olarak değil kitap, defter, okul kıyafeti, yemek, servis ve hatta el harçlığı da dahil olmak üzere üniversite eğitimlerini tamamlayana kadar verilen bir burstur. Bu burslar TED ailesini oluşturan okullarda verilir ve bu öğrencilerin diğerlerinden en küçük bir farkı olmaz. TED Kocaeli Koleji olarak öğrenci sayımızın yüzde 3’ü oranında MEB burslarımız var. Bunun dışında, okulumuzun verdiği başarı ve yetenek burslarımız bulunuyor. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 60 öğrencimize çeşitli oranlarda burs verilmiştir ki bu da toplam öğrenci sayımızın yüzde 7,5’u olacaktır.

TED Kocaeli Koleji’nin akademik başarısından bahseder misiniz?

2016-2017 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan sonuca göre, TEOG sınavlarında Kocaeli ili Başiskele ilçesi birincisi okulumuz oldu. Fakat il birincisi henüz açıklanmadı. Ülke ölçeğindeki durumumuzu da henüz bilmiyoruz.

 

 

 

 

 

NASIL ARANDI: #Nilgün Çelebi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.