Haber: Serpil ÇOLAK- Fotoğraf: Vehbi KILIÇ
İzmitli olup da Erdeniz Çolak’ı tanımayan yoktur.
Bir dönem kentin en aktif sivil toplum kuruluşlarından biri olan İKM’nin yani İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği’nin başkanlığını yaptı.
Daha da önemlisi, Sarıyer’in o meşhur böreğini İzmitliler’in ayağına getirmekle kalmadı, kentin markasını yarattı.
“Tarihi Sarıyer Börek”, İzmit’ten doğan bir marka olarak tüm Türkiye’ye yayıldı.
Bu süreçte sadece ilimizde değil, Türkiye’de “ilk”leri hayata geçirdi.
Eskiden börekçiler gece çalışır, gündüz yatardı.
Erdeniz Çolak, “Gece ben yatağımda yatıyorsam, ustam da yatmalı” diye düşündü, dolap projesini geliştirdi.
Ve ilk defa börekçilere gündüz çalışma sistemini getirdi. Bu sistem kulaktan kulağa yayılarak ülke genelinde benimsendi.
İlk defa personeline eldiven giydiren işletmeci oldu.
İlk defa börekçiye bulaşıkhane kurdurdu.
Buna 25 metrekarelik kendi dükkanından başladı.
İzmit’te ilk defa logolu tabak kullanan işletmeci de o oldu.
Kolonyalı mendil, peçete, kürdan sistemini de ilk defa o getirdi.
Kısacası börekte hijyeni de kaliteyi de “Tarihi Sarıyer Börek”le birlikte ilimize getiren ve ülke genelinde yaygınlaşmasını sağlayan kişi oldu.
Tam da Tarihi Sarıyer Börek altın çağını yaşarken, ailevi sorunlar nedeniyle işleri kardeşine devredip, Ankara’ya yerleşti.
Fakat babasının vefatı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.
Döner dönmez de “Tarihi Sarıyer Börek”e el attı, İzmit’in markasını yeniden canlandırdı.
Hatta bununla da yetinmedi, yeni bir marka daha yarattı; Vetrika.
Tarihi Sarıyer Börek, Vetrika ile börekçi konseptinden çıkıp, zengin bir mutfağı olan cafe-restorana dönüşecek.
Yakında kentin çeşitli bölgelerinde, hatta diğer illerde Vetrika adını duyarsanız şaşırmayın.
Evet;
Erdeniz Çolak, Tarihi Sarıyer Börek’ten sonra kentin ikinci markasını yaratma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
İzmit adına gurur verici değil mi?
Tebrikler Erdeniz Çolak...
SİLAH USTASIYDI...
***Erdeniz Bey, sizi tanımayanlar için kısa bir hatırlatma yapalım, biraz geçmişe gidelim. Börek işine nasıl girdiniz?
-Tersane’de çalışıyordum, silah ustası olarak. Fakat aklımda hep ticaret yapmak vardı. Ne de olsa mayamız ticaretle yoğrulmuş. Babam, Başiskele’nin köklü esnaflarından biriydi. İzmit’te de herkes tanırdı. Yol kenarında bir bakkal dükkanı vardı. Tabii o zamanlar konaklama yerleri falan yok. Yoldan gelip geçenler babamın dükkanında soluklanırdı. Dürüst, temiz ve titiz bir esnaftı. Ben de babamın ticari felsefesini düstur edindim. Biraz önce de dediğim gibi aklımda hep ticaret yapmak vardı. Bir aile dostumuz İzmit’te börekçi eksiği olduğunu söyledi. Benim de aklıma yattı. Araştırma yapmaya başladım. O esnada başka bir arkadaşım ‘Sarıyer’in böreği meşhurdur’ deyince, soluğu İstanbul’da aldım.
****Yıl kaç?
-1996 yılıydı. İşten ayrıldım. Bir hafta boyunca Sarıyer’e gidip geldim, hatta bazı günler orada kaldım. Sarıyer’in o meşhur böreği nasıl yapılıyor en ince ayrıntısına kadar öğrendim. Dönerken de bir usta transfer ettim.
***Dükkan hazır mıydı?
-Belsa Plaza yeni yapılmıştı. Burada kendime bir dükkan tuttum. İlk esnaflarından biriyim. O dönem İzmit’te sadece Batı Trakya Börekçisi vardı, bir de pastanelerin ve seyyarların sattığı börekler. Başka börekçi yoktu.
***Tarihi Sarıyer Börek nasıl doğdu?
-Logomuzu kendimiz tasarladık. Hatta Sanat Sokağı’nda bir ressam vardı, çizimini o yaptı. 1998’de patent almak istedik, Tarihi Sarıyer Börekçisi’nin patenti alınmış ama aktif kullanılmıyormuş. Biz de “Tarihi Sarıyer Börek” olarak ismimizi tescil ettirdik. Bizden sonra 6 firma daha Sarıyer ismini kullanarak börekçilik yapmaya başlamış. 2015 verilerine göre İstanbul’da 275 firma patentsiz Sarıyer ismini kullanarak börekçilik yapıyor.
KUYRUKLAR OLUYORDU
***İlk başlarda işler nasıldı?
-Ben, iyi bir işletmeciyim. İnsanların ne istediğini bilerek yola çıktım. Bu konuda mütevazi olmayacağım, sadece İzmit’te değil, Türkiye genelinde ilkleri hayata geçirdim. Sağolsunlar, İzmitliler de bize sahip çıktı. Kapıda kuyruk oluyordu, telefon siparişlerine yetişmemiz mümkün değildi. İnsanlar, içeride oturanlar kalksın da biz oturalım diye ayakta bekliyordu. İzmit’te büyük bir boşluk vardı, biz o boşluğu doldurduk. İyi para kazandık. Bu durum bazılarının iştahını kabarttı. Börekçilik sektör haline geldi.
***Bayilikler vermeye ne zaman başladınız?
-Üç yılın sonunda bayilikler vermeye başladım. Tarihi Sarıyer Börek’i bıraktığımda 20’ye yakın bayimiz vardı. Sadece Kocaeli’de değil, çevre illere de bayilikler vermeye başlamıştık.
***Sonra bir anda ortadan kayboldunuz...
-Ailevi sorunlar nedeniyle İzmit’ten uzaklaşmak istedim. 2006 yılında bu kararı aldım, 2008 yılında da hayata geçirdim. Ankara’ya yerleştim.
***Ankara’da ne yaptınız?
-Börek işine devam ettim. Orada da bir imalathane kurdum. Hatta Ankara’daki iş hala devam ediyor, kuzenlerim başında.
***Neden geri döndünüz?
-Babamın vefatı nedeniyle 2011 yılında geri dönmek zorunda kaldım. Çünkü babamın süregelen bir işi vardı. Onun bıraktığı işin başına ya ben geçecektim ya da kardeşim. Kardeşime teklifte bulundum; ya börekçi, ya market. O, börek işinden sıkılmıştı. Bu yüzden marketin başına geçti, ben de Tarihi Sarıyer Börek’i kardeşimden devraldım.
YENİ MARKA YOLDA
***Geri döndükten sonra sizi neler bekliyordu?
-2013 yılının sonuna kadar zorlu bir süreçten geçtik. 2014 yılı itibariyle de bütün taahhütlerimizi yerine getirerek ilerlemeye başladık. Yine 2014 yılının sonunda Vetrika Ltd.Şti.’yi kurduk, yeni marka için çalışmaya başladık. 2017 yılı Vetrika için atılım yılı olacak. Bu kapsamda beyin takımını oluşturmaya başladık. Özsüt’ün pazarlama direktörü Akın Şahbaz’ı transfer ettik. Kurumsal kimlik çalışması için de Teknosa’larda görev yapan, aynı zamanda kayınbiraderim olan Selçuk Kayın’ı bünyemize kattık. Muhasebenin başına da çok değerli bir arkadaşımız olan Nihal Can’ı getirdik. Kurumsal yapıya büründük.
***Bu arada yeni binaya da geçtiniz.
-Evet. Başiskele’deki kendi yerimizden çıkıp Vezirçiftliği’ndeki bin metrekarelik bu binaya taşındık. Burası için çok büyük masraf yaptık. Ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde kendi yerimize çok büyük bir plaza yaparak geri dönmek istiyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık planımız bu.
***Yeni bir markadan bahsettiniz; Vetrika’dan. Vetrika’nın anlamı nedir?
-Vetrika, Osmanlı döneminde sarayda yapılan bir çöreğin adı. Yeni markamız için de patent başvurusunda bulunduk ve isim hakkını aldık. Vetrika, Tarihi Sarıyer Börek’in bir tık üstü olacak. Börekçiden, cafe-restoran konseptine geçiş yapacağız. Vetrika’da, Tarihi Sarıyer Börek’in de ürünleri satılacak. Bunun yanı sıra Vetrika’nın çok zengin bir mutfağı olacak. Tıpkı Sarıyer Börek’te olduğu gibi yeni markamızla ilgili de franchising vermeyi düşünüyoruz. Vetrika’yı alan Sarıyer Börek’i de almış olacak.
***Şu anda kaç ilde varsınız?
-Tarihi Sarıyer Börek, Antalya’dan Antep’e kadar 10 ilde var. Kocaeli’de de 20 noktada bayimiz bulunuyor. Her köşe başına bayilik vermiyoruz, seçici olmaya özen gösteriyoruz. Güzel lokasyonlarda güzel insanlarla birlikte çalışmak istiyoruz.
***Bu illere buradan mı börek gidiyor?
-Bizim en büyük özelliğimiz üretimin tek elden çıkıyor olması. Üretim tamamen bize ait. Bayimiz Türkiye’nin neresinde olursa olsun burada üretilen börekleri gönderiyoruz. Bayilerimizde satışa sunulan böreklerin yanı sıra ikram edilen çaydan limonataya kadar her şey bizim kontrolümüzde.
HEDEF; HER AY BİR BAYİ
***Tarihi Sarıyer Börek ve Vetrika’da hedefleriniz nedir?
-Mevcut ürün kalitesinden taviz vermeden büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. Her ay ortalama bir bayi açmayı düşünüyoruz. 13-16 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da açılacak olan ‘Bayim olur musun?’ fuarına Tarihi Sarıyer Börek’in yeni konseptiyle giriyoruz. Fuardan sonra 15 bayi daha hedefliyoruz.
2017 yılında ise kendimizi tamamen Vetrika’ya kanalize edeceğiz. Yeni markamızla Türkiye’nin üzerine bir güneş gibi doğmak istiyoruz. Vetrika’yı insanlarımızın arayacağı bir marka haline getireceğiz. Vetrika’yı bu kentte doğan bir marka olarak tüm Türkiye’ye tanıtacağız. Kocaeli halkının da yeni markamızı gururla sahipleneceğine inanıyorum.
***Yurt dışına açılmayı düşünüyor musunuz?
-Yurt dışı hedeflerimiz de var tabi ki. Ortadoğu pazarı ve batıda Almanya’ya açılmayı hedefliyoruz. Yurt dışı yatırımlarımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.
***Erdeniz Bey öncelikle yeni markanız hayırlı uğurlu olsun. Sonrasında bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.
-Ben teşekkür ederim. İzmitliler, ilk markamız olan Tarihi Sarıyer Börek’e sahip çıktı. Yeri geldi bizi onore ettiler, yeri geldi yapıcı eleştirilerle yol gösterdiler. Ben inanıyorum ki Vetrika’ya da sahip çıkacaklar.
SARIYER BÖREĞİN ÖZELLİĞİ
Erdeniz Çolak diyor ki; “Yediğinizde midenizi yakmaz. Çünkü bizim kendimize has yağlarımız var. Özel karışım bu yağlar sayesinde mideniz rahatsız olmaz. Bir diğer özelliği de içinde kuş üzümü ve dolmalık iç fıstığın bulunması. Ayrıca hiçbir börekçide bu kadar çeşidi bir arada bulmanız mümkün değil. Böreğin yanı sıra poğaça, açma ve simit de üretiyoruz.”
NASIL ARANDI: #Batı Tırakya # Erdeniz Çolak # İKM # İzmit # Sarıyer Börek # Vetrika