RÖPORTAJ: TÜLAY YANIKOĞLU YAZICI
FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin
Prof. Dr. Üstün Dökmen ile uzman psikolog Süleyman Hecebil’in ortaklığında kurulan 47 okuldan biri olan Kocaeli Küçükşeyler Anaokulu, özgüvenli ve kendi hayatına yön veren çocuklar yetiştirmeye devam ediyor.
2013 yılından itibaren kaliteli eğitimi önemseyen ailelerin tercih ettiği Kocaeli Küçük Şeyler Anaokulu’nun müdürü Esra Ülçetin ile okulun felsefesini, verdikleri eğitimin detaylarını konuştuk.
Ülçetin, “Küçük Şeyler Anaokulu’ndan mezun olmayan her çocuk bize göre kayıp çocuktur” diyerek eğitimdeki iddialarını ortaya koyuyor.
Özgüvenli, kendi kararlarını kendileri verebilen, ne istediğini bilen çocuklar yetiştirdiklerini söyleyen Esra Ülçetin, “Biz çocuklara suflör kullanmadan yaşamayı öğretiyoruz” diyor.
Okul öncesi öğretmenliği lisans mezunuyum. Ayrıca eğitim yönetimi ve teftişi üzerine yüksek lisans yaptım. 24 yıldır eğitim camiasındayım. 14 yıl öğretmenlik yaptım, 10 yıldır da bu sektörün idare tarafında yer alıyorum. İşimi severek yapıyorum, mesleğime aşığım. Dünyaya tekrar gelsem yine öğretmen olurdum çünkü çocuklar benim hayatım. Onlarla olmak, onların mutlu olduğunu görmek benim için çok değerli.
Okulumuz, İzmit’in kurtuluş günü olan 28 Haziran’da, 2013 yılında açıldı. Bizim için ve kentimiz için anlamlı bir tarih oldu. 5 yıllık süreçte hayata hazır çocuklar yetiştirdik. Bu yıl ilk mezunlarımızın kardeşlerini mezun ediyoruz. Bu da doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi. Biz çocuklarımıza her şeyden önce güven veriyoruz. Aileler de bunu görüyor. Bu felsefeyle yola çıktık.
Küçük Şeyler Anaokulu, Prof. Dr. Üstün Dökmen ve uzman psikolog Süleyman Hecebil tarafından 2003 yılında hayata geçirilmiş bir proje. Biz her şeyden önce Üstün Dökmen Akademi ile birlikte çalışan bir kurumuz. Türkiye’de 47 Küçük Şeyler Anaokulu var. Bugün farklı bir ildeki Küçük Şeyler Anaokulu’na giderseniz, öğretmen ve bina dışında herhangi bir fark göremezsiniz. Okulda yapılan uygulamalar ve ders planları tamamen Üstün Dökmen Akademi tarafından belirlenir. Programlarımızda önemsediğimiz; çocuklarımızın bağımsızlığını kazanması. Oyun oynamayı bir öğrenme aracı olarak görüyoruz. Küçük Şeyler Anaokulu’nun uygulama ve programları özgündür. Ölçme ve değerlendirme testleri çok yönlüdür. Sanatla öğrenmeyi, aile katılımını ön planda tutuyoruz. Her uygulamamız rehberlik hizmetleri programıyla entegredir. Çocukları sosyal/duygusal anlamda 1. sınıfa tam anlamıyla hazırlıyoruz. Ergenlikteki sorunların temelinde 3-6 yaş arası yaşanan psikolojik sorunların yattığını biliyoruz. Bize gelen çocuklarda psikolojik bir düğüm varsa, Üstün Dökmen hocamızın hazırlamış olduğu programlarla bunu ortadan kaldırıyoruz. Kurumumuzda tam zamanlı bir çocuk psikoloğumuz var. Psikoloğumuz hem ailelerimize hem çocuklarımıza hem de öğretmenlerimize rehberlik hizmeti veriyor.
Evet. Velilerin yanı sıra bizler de çocuklarda bir farklılık tespit edersek aileyi çağırıyoruz. Ailenin bu konuda desteğini aldığımızda çocuklar üzerindeki olumlu etkisini görebiliyoruz.
Bizim kültürümüz ve ülkemizin eğitim sistemi çocuklarımızın büyüme, gelişme ve eğitim sürecinde suflörlük yaparak yetiştirilmesine çok yatkındır. Anneler genelde çocukların yerine cevap hakkını kullanırlar. Çocuklar özgür iradelerini çok rahatlıkla kullanabilsin, suflör kullanmadan yaşamayı öğrensin istiyoruz. Çünkü suflör kullanmayan çocuklar, liderlik vasfıyla yetişen çocuklardır.
Üstün Hoca yıl sonu gösterileri ve kostümlü partilerin çocuklarda psikolojik sıkıntılar yaratacağını düşündüğü için bu tür organizasyonları önermiyor. Biz de anne-babanın da dahil olduğu şenlik havasında etkinlikler yapıyoruz. Bizde mezuniyet töreni yoktur, eşik atlama vardır. Eşik atlamayı da Üstün Dökmen Hocamız bulmuştur. İnsanlar hayatın belirli dönemlerinde eşik atlarlar. Doğum, okula başlamak, işe girmek, evlenmek bir eşik atlamadır. Bu nedenle biz çocuklarımızı yeni bir hayata yolcu ederken eşikten atlatırız. Burada büyük bir kapımız var. O kapıdan çocuğumuzu ‘Seni sevgiyle yeni hayatına uğurluyoruz’ diyerek geçiriyoruz. Çocuklarımızı bu şekilde 1. sınıfa gönderiyoruz.
Veliler çok mutlu ve memnun. Eğitim kalitesini görünce, varsa diğer çocuklarını da okulumuza kayıt ettiriyorlar. Üstün Dökmen Akademi’nin bu yılki yüksek veli memnuniyet ödülünü Kocaeli’deki Küçük Şeyler Anaokulu aldı.
Evet, okullarımızdaki yemek listelerini diyetisyen hazırlar. Kurumumuzda asla tavuk ürünleri çıkmaz. Kırmızı et, sebze ve bakliyat ağırlıklı yemekler pişirilir. Her şey haftalık ve tazedir. Aşçımız kendisi pazara çıkar, taze ürünleri seçer.
Kullandığımız eğitim kitapları, oyuncaklar ve diğer materyallerin hepsi Üstün Dökmen Akademi’nin belirlemiş olduğu ürünlerden oluşmaktadır.
Küçük gruptaki çocuklarda amacımız ikinci bir dilin olduğunu hissettirmek. 4-5 yaş kategorisinde bu eğitimler biraz daha yoğunlaşıyor. 5 yaş kategorisindeki çocuklarımız öğretmenleriyle birebir diyalog kurabilecek düzeye geliyorlar. Biz, yaş farklılığına göre değil de kendi gelişim düzeylerine göre çocukların hak ettiği ortamda sağlıklı bir eğitim almasını, gelişim süreci izlemesini önemsiyoruz.
Küçük Şeyler Anaokulu’ndan mezun olmayan her çocuk bize göre kayıp çocuktur. Bizim için çocuklar çok değerlidir.
Adres: Yenişehir Mh. Konak Sk. No:11 İzmit
Telefon: 0262 311 75 70
Web: kocaeli.kucukseyler.com.tr
NASIL ARANDI: #Küçük Şeyler Anaokulu # Üstün Dökmen Akademi #