27-07-2024 08:46

Stresle baş edebiliriz

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Merhaba sevgili okurlar,

Bu ay da sizlerle buluşmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyim. Bir süre daha sizlerle olan yolcuğumuzu devam ettirmek niyetindeyim. Faydalı olabilmeyi amaçlıyor ve keyifli okumalar diliyorum.

Bu ayki konumuz stres. Günlük yaşamda stres düzeyimizin artmasına sebep olan birçok olayla karşılaşabiliyoruz. Bunların sonucunda uyku problemleri, yeme düzeninde değişiklikler, aşırı sinirlilik hali, olaylara karşı aşırı hassasiyet gibi belirtiler gözlenebiliyor. Sahip olunan optimal stres düzeyinin sağlıklı ve işlevsel olduğu biliniyor. Bu noktada önemli olan stres faktörlerini sıfıra indirmek değil, stresle baş etme becerilerimizi arttırarak hayatımızdaki stresi sağlıklı bir şekilde yönetebilmektir. Hatta sağlıklı bir kaynağa yönlendirebilmek de mümkün olabilir.

Tehdit olarak algıladığımız bir olayla karşı karşıya kaldığımızda bedenimiz de strese girer. Çoğumuzun bildiği gibi bu durum ‘savaş ya da kaç’ tepkisi olarak adlandırılır. Aslında öncelikli olarak bedenimiz tepki verir: Kalp atışlarımız hızlanır, nefes alış verişimiz düzensizleşir çünkü adrenalin ve stres hormonu olan kortizol salgılanmaya başlar. Bu noktada savaşacak mıyız, kaçacak mıyız? Buna anlık olarak zihin karar verir fakat bedenimiz bu derece uyarılmışken şüphesiz ki sağlıklı karar vermek zorlaşır. Karar vermede etkili olan; kalıtsal özellikler, karakter ve mizaç özellikleri, yetiştiğimiz çevre ortamı, önceki yaşam deneyimleri gibi birçok faktör vardır.

STRESLE BAŞ ETME BECERİLERİMİZ GELİŞTİRİLEBİLİR

Nefes egzersizleri: Araştırmalar, nefes ve rahatlama egzersizlerini düzenli olarak yaptığımızda fayda sağladığını göstermiştir. Pek çoğumuz 4-7-8 kuralını biliriz… Basitçe nefesinizi 4’e kadar sayarak burundan alıyorsunuz, 7 saniye tutuyorsunuz ve 8 saniyede ağzınızdan veriyorsunuz. Hızlı yapılmaması gereken bu egzersizi günde 3-4 kez sakin bir ortamda tekrarlayabilirsiniz. Paylaşılan sayıları değişmez olarak görmemekle birlikte anda kalmaya çalışarak sadece nefesinize odaklanmak da işe yarayacaktır.

Dikkati ‘an’a yönlendirme: Stresli bir durumla karşı karşıyasınız… Örneğin iş yerindesiniz ve yetiştirmeniz gereken birçok iş var, patronunuz da sizden telefon bekliyor. Bir an durup 5 duyu organınızla bulunduğunuz yere odaklanın. Öncelikle bulunduğunuz yeri fark edin. (Evde misiniz, ofiste mi? Dışarıda yürüyor musunuz, bir kafede oturuyor musunuz?) “Ofiste tahta bir sandalyede oturuyorum, kumaşı çok yumuşak, ayaklarım sert bir zemine basıyor, ellerimi sandalyenin kolçağına koydum, başım çok rahat” gibi… Gördüğünüz 5 şeyi sesli olarak kendinize tekrar edin. Duyduğunuz 5 sesi dinleyin ve sesli olarak tekrar edin. Burnunuza gelen kokular varsa 5 kokuyu kendinize hatırlatın. Ve son olarak ağzınızdaki tadı fark edin.

Kas gevşetme egzersizi: Başınızdan ayak uçlarınıza kadar bedeninizdeki kasları sırasıyla kasıp gevşetin. Gözlerinizden başlayalım: 5 saniye boyunca gözlerinizi sıkıca kapatın, sonrasında açın. Çenenizi, boynunuzu, omuzlarınızı, kollarınızı, sırtınızı… Sırasıyla 5 saniye boyunca kasın, sonra rahat bırakın. Ellerinizi sıkıca yumruk yapın, 5-10 saniye boyunca sıkın, sonra 15-20 saniye boyunca sallayarak gevşetin. Tamamladığınızda bedeninizi gözden geçirerek “Boynum gevşek ve rahat, sırtım gevşek ve rahat” diyerek kendinize tekrar edebilirsiniz. Düzenli uyguladığınızda farkı göreceksiniz.

 

NOVA PSİKOLOJİ

Adres: Yenişehir, Cici Plaza, Şehit Ender Güven Sok. No:51 Kat:3 Daire:8 İzmit/Kocaeli

Telefon: 0552 177 02 41

@novapsikolojiizmit

NASIL ARANDI: #nova psikoloji # psikolog # emdr # sağlık # psikoloji # izmit # nergis çizenmıh

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.