Kısa bir süre önce açılmasına rağmen gerek fiziki koşulları gerek uzman eğitici kadrosu gerekse uyguladığı programlar ve yenilikçi yaklaşımıyla ilimizin en popüler spor salonlarından biri haline gelen Fit4ever, reformer’da olduğu gibi fonksiyonel fitness ve kick boks’ta da iddialı. PT (Personal Trainer) yani kişisel eğitmen eşliğinde antrenman uygulamasını ilimize ilk getiren spor salonlarından biri olan Fit4ever, sonbahar-kış sezonuna hızlı bir giriş yaptı.
Fit4ever Spor Salonu’nun sahibi Muratcan Özbek; güçlenmek, formda kalmak ya da zayıflamak isteyenleri PT eşliğinde spor yapmaya davet etti. PT eşliğinde sporun hem motivasyonu artırıp antrenmanı keyfe dönüştürdüğünü hem de doğru adımlarla sonuca daha kolay ulaştırdığını söyleyen Özbek, en çok tercih edilen fonksiyonel fitness ve son yıllarda popüler hale gelen kick boks hakkında merak edilenleri Kocaeli Life’a anlattı.
İnsan vücudunun fonksiyonel olması demek doğada varlığını sürdürebilir olması demektir. Yani bazı cisimleri itebilmesi, kaldırabilmesi; kendi ağırlığını yüksekteki bir noktaya çekebilmesi, bir cismi çok uzağa fırlatabilmesi, gerektiğinde hız değiştirerek koşabilmesi, yani ivmelenebilmesi, sıçrayabilmesi, çökebilmesi ve tırmanabilmesi demektir.
Fonksiyonel fitness eğitmenlerinden Alp Köncü.
Fonksiyonel antrenman, vücudun işlevsellik kazanmasını amaçlayan hareketlerden oluşan bir antrenman disiplinidir. Bu antrenmanlar, tüm vücudu çalıştıracak hareketleri kapsayan ve bunları değişik amaçlarla peş peşe yaptıran, değişik yoğunluktaki ve süredeki antrenmanlardır. Fırlatma, itme, çekme, çömelme, zıplama, ivmelenme hareketlerini değişik sıralarda, tekrar ve zorluklarda bir araya getirir. Zorluk seviyesi kademeli olarak artırılan bu antrenman programı sayesinde sporcu daha hızlı, daha esnek, daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir. Kaslar arasındaki uyum artar ve hareketler daha koordinasyonlu şekilde yapılabilir ve tabii ki sakatlık riski azalır.
Fonksiyonel fitness eğitmenlerinden İsa Baygın.
Bu antrenmanlar, kişinin spor geçmişine, anlık kondisyon, esneklik ve kas gücüne bakılarak özelleştirilebilir. Her hareketin farklı zorluk düzeylerinde birkaç kombinasyonu vardır. Yeni başlayanlar, vücut ağırlıklarıyla sınırlı sayıda kombinasyondan oluşan antrenmanlarla ısınabilirler. İleri düzeydekiler ise daha çeşitli hareketlerle, ekstra ağırlık kullanarak, sabit olmayan zeminlerde (pilates topu üzerinde gibi), çok daha fazla tekrarla ve setler arası çok daha az dinlenmeyle antrenmanlarını tamamlayabilirler.
Fizik tedavi seanslarında dahi fonksiyonel antrenmanlar yapılmaktadır. Önemli olan kişinin o anki sağlık durumunun ve kondisyonunun iyi bilinmesi ve programın bu faktörler gözetilerek dikkatlice hazırlanmasıdır. Burada kişisel eğitmeninizin önemi devreye girmektedir. Fonksiyonel antrenmanlar sayesinde siz farkında olsanız da olmasanız da hareketler doğal akışında yapılır ve küçük-büyük bütün kasların doğru oranda, doğru sırayla çalışması sağlanır.
Kaslarınızı birbirinden izole olarak çalıştırdığınızda, vücudunuzdaki kas simetrisini kaybetme ihtimaliniz de vardır. Örneğin makina ile göğüs kasınızı çalıştırırken, sağ göğsünüz büyük işi üstlenirken, sol göğsünüz güçsüz olduğu için yükü sol kolunuza bindirebilir. Bu da sağ ve sol göğsünüz arasında hem performans hem de görüntü açısından bir asimetri yaratır. Fonksiyonel antrenmanlar sayesinde bu ihtimal azalır.
Güç asimetrisi çok daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Örneğin sol ve sağ bacaklarınızın esneklikleri farklıysa yürürken dahi bir bacağınıza daha fazla yük bindirebilirsiniz. Bu farklılık uzun vadede tendonlarınıza, ayak kaslarınıza ve omurganıza yük bindirir ve asimetriyi iyice arttırır. Duruşunuz (postür) öne, arkaya ya da yanlara doğru kayabilir.
Fonksiyonel fitness eğitmenlerinden Meriç Yıldız.
Fonksiyonel antrenmanlara örnek verirsek...
• Vücut ağırlığıyla yapılan en doğal hareketler: Şınav, barfiks, dips, squat
• Kum torbası, halat, ip, tekerlek gibi ekipmanlarla yapılan, tüm vücudun dahil olduğu hareketler. (Bu hareketler bütün kaslarımızın üstünü kaplayan miyofasiyel dokuyu güçlendirir.)
• Dumble, kettlebell gibi ekipmanlarla yapılan, belirli kas gruplarına odaklanan daha izole, güçlendirici hareketler.
• Direnç bandı gibi ekipmanlarla yapılan, esneklik ve genel stabilizasyonu arttıran hareketler.
• Plank gibi, core bölgesinin gücünü ve stabilizasyonunu arttıran statik hareketler.
Fonksiyonel antrenmanlar kardiyo antrenmanlarıyla kombin edilebilir mi?
Edilebilir ve kesinlikle de yapılması gereklidir. İzole kas çalışmaları da antrenman programlarına alınmalıdır. Her birinin yoğunluğu, sırası, dinlenme günleri bir profesyonel eğitmen tarafından kişiye özel olarak ayarlanmalıdır.
Fonksiyonel fitness eğitmenlerinden Sevim Polat.
Antrenmanlarımızda sıklıkla kullandığımız Vertimax birçok branşa özgü olarak kombinlenen fonksiyonel bir cihazdır. Mekanizması, bireyin direnç kablolarına karşı kendi vücut ağırlığını kullanmasıyla devreye girer. Cihazda 3 farklı renk kablo bulunur ve bu kabloların her rengi farklı bir dirençtedir. Direnci en düşük kablo kırmızı, orta seviye dirençteki mavi ve en dirençli kablo ise özellikle sıçramada kullanılan gri kablodur. Bu cihazlar performansı ve kas kuvvetini arttırmada önemli rol oynar. Özellikle profesyonel sporcuların performansını arttırmak için büyük kulüplerde kullanılan önemli bir cihazdır.
Futbol, voleybol, basketbol, tenis, atletizm ve Amerikan futbolu en çok kullanılan spor dallarıdır. Özellikle bu spor dallarında sporcuların bireysel gelişimlerini artırır. Örnek verecek olursak bir tenis oyuncusu çok daha hızlı çıkışlar yapıp daha güçlü servis atabilirken, bir basketbol oyuncusunun daha yükseğe sıçrayarak ribaunt kapasitesini artırabilir.
Amatör sporlarla uğraşıp kendini geliştirmek isteyen herkes için uygun bir cihazdır. Hele ki çocuk sporcuların gelişiminde çok büyük rol oynayabilir.
Profesyonel sporcuların performansını arttırmak için kullandığı vertimax, Fit4ever'da.
Fiziksel aktivite, büyümekte ve gelişmekte olan çocuklar için bir yapı taşıdır. Özellikle çocuk yaşta başlayan sporcuların ilerleyen dönemlerde gösterecekleri atletik performans, fiziksel aktivitelerde bulunmayan çocuklara göre mutlak bir fark gösterecektir. İskelet kasları Vertimax’taki fonksiyonel hareketlerle birlikte daha çok gelişirken, el ve ayak koordinasyonu Vertimax ile üst düzeye çıkmaktadır.
Branşında uzman, cihaza hâkim olan çalıştırıcı eşliğinde kullanımı çok daha sağlıklı olacaktır. Cihazın doğru kullanılması ve bireyin sakatlanmaması adına mutlaka bir eğitmene ihtiyaç vardır.
Kick boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch (sıkı tutma) uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu spor dalının dünyadaki temsilcisi WAKO’dur. (World Association of Kickboxing Organisation)
Kick boks eğitmeni Nejla Öztürk ve Uygur Ertürk.
• Tüm vücudu çalıştıran bir spordur.
• Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kalori harcanması nedeniyle zayıflamanıza yardımcı olur.
• Stresi azaltır.
• Koordinasyonunuzu geliştirir.
• Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.
• Kalp atım hızını yükseltir.
• Vücuda fazla oksijen girmesine yardımcı olur.
• Vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.
• Hızlı düşünme kapasitenizi geliştirir.
• Kişinin kendine olan özgüvenini artırır.
• Kendinizi savunmayı öğrenmiş olursunuz.
Yüksek aerobik özelliğine sahip bir spor dalı olduğu için kalori harcanması ve yağ yakımı yüksektir. Antrenman sistemi güçlenme, esneme ve kardiyo gibi birçok özelliği bir arada bulundurduğundan, doğru uygulanan beslenme sistemi ile desteklendiğinde, zayıflamaya yardımcı olur. Antrenman sonunda akan terler, alacağınız sonucun ön habercisi olacaktır.
Kick boks eğitmenlerinden Nejla Öztürk.
Kick boks bir savunma sanatı olduğu için herkesin aklına ilk gelen, sporu yapan kişinin darbe alacağı konusudur. Bu yüzden birçok insan kendisi veya çocuğunun bu spor dalına başlamasından çekinmektedir. Gerçekte ise hiç kimse vuruş tekniklerini ve koordinasyonunu öğrenmeden, gerekli güç, esneklik ve kardiyoyu kazanmadan ringe çıkartılmaz. Ringe çıkan kişiler bu spor branşında belli aşamaları kaydetmiş sporculardır.
Diğer bilinen bir yanlış ise savunma sporları ile uğraşanların daha kavgacı veya diğer insanlara zarar verici olduğuna inanılmasıdır. Aksine, savunma sporları ile uğraşan kişiler sporun faydalarından olan kişisel disiplini kazanmaktadır. Bu kişiler özgüvenlerini kazanmış olup kendilerini ve sevdiklerini koruyabilecek kapasitede olurlar. Zararlı ortamlardan uzak dururlar.
Her yaş grubuna hitap eden bir spordur. Çocukların gelişimlerine fiziksel ve ruhen katkıda bulunurken, büyüklerde sağlıklı yaşamın bir parçası olmaktadır. Savunma sporlarıyla uğraşanların yüksek özgüvenleri ve fiziksel becerileri artmaktadır.
Kişilerin eğitmenleriyle yaptığı derslerde gelişimleri ve teknikleri daha çabuk ilerlemektedir. Eğitmenler, tekniklerdeki geri bildirimleri daha hızlı yaparken, fitness seviyenizin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Aynı zamanda sakatlıkların da önüne geçilmiş olur. Personal Trainer’ın en önemli faydalarından biri de motivasyonu artırıp, yaptığınız spordan keyif almanızı sağlamasıdır.
Adres: Yahya Kaptan Mh. Şehit Adres: Ergün Köncü Sk. No:17 İzmit/Kocaeli
Telefon: (0262) 322 40 00, (0533) 614 44 44
E-mail: bilgi@fit4ever.com.tr
NASIL ARANDI: #fit4ever # reformer pilates # pilates # mat pilates # aletli pilates #kick boks # fonksiyonel pilates #