HABER: ZEYNEP AKAR
FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN
Gölcük’te hizmet veren CK Pilates’in kurucusu medikal pilates eğitmeni Cemile Kalyoncu’nun, 5 yıldır hizmet veren salonunu açana kadar yaşadıkları filmlere konu olacak cinsten... Uzun yıllar, yaşadığı tatsız olayların neden olduğu travmalar ve anksiyeteyle mücadele eden Cemile Hanım, hem fiziksel hem de ruhsal sorunlarından spor sayesinde kurtulunca, sporun iyileştirici gücünden başka insanların da faydalanmasını sağlamak için kolları sıvadı.
Spora olan ilgisi, yeteneği ve aldığı sayısız eğitimin sonunda hayalindeki pilates salonunu 5 yıl önce Gölcük’te açan başarılı pilates eğitmeni, şimdi bildiklerini üyeleriyle paylaşıyor; onların kendilerini her yönden daha iyi hissetmesi için elinden geleni yapıyor. CK Pilates’te tüm antrenman programlarını üyelerinin kişisel ihtiyaçlarına göre planlayan Kalyoncu, işinde ‘daha fazla insana fayda sağlamak’ amacıyla ilerliyor. Cemile Hanım’ın mutlu biten hikayesini ilgiyle okuyacağınızdan eminiz.
Cemile Hanım, sporla nasıl tanıştınız?
Aslına bakarsanız, çocukluğumdan beri spora büyük ilgim ve yatkınlığım vardı. Boyum uzun ve fizik yapım da uygun olduğu için sık sık sporla ilgili teklifler alırdım. Aslında bu alanda üniversite eğitimi de almak isterdim ama bana çok düşkün bir babam var. Öyle ki dizinin dibinden ayrılmamı hiç istemedi, dolayısıyla okumama da müsaade etmedi. Evlendim, ikiz kızlarım oldu ve ben liseyi evlendikten sonra bitirdim. Sporla yeniden tanışmam, yıllar önce geçirdiğim rahatsızlık sebebiyle oldu. O günden sonra yaşadıklarım hayatımı değiştirdi ve beni spor aşığı bir eğitmen haline getirdi.
Sakıncası yoksa dinleyebilir miyiz?
İnsanları kıramayan, ılımlı olmaya çalışan bir yapım var. Bu durum farkında olmadan beni yıpratmış olmalı. İkiz kızlarım doğduktan sonra yaşadığım yorgunluk da üzerine eklenince, bundan yaklaşık 20 yıl önce durup dururken bir panik atak krizi geçirdim. Anksiyete teşhisi konuldu. O günden sonra çok hassaslaştım, zor bir süreç geçirdim. Bu durumdan kurtulmak için doktor doktor gezdim, uzun süre psikolog yardımı aldım. Gittiğim tüm doktorlar kendime bir meşgale bulmamı, keyif alacağım işlerle uğraşmamı önerdi. Ev hanımıydım ve çalışmak gibi bir isteğim de yoktu. Keyif aldığım tek alan spordu. Doktorları dinleyip yürüyüş yapmaya başladım. Bir süre böyle devam etti, aslına bakarsanız yürüyüş yapmak bana iyi de geldi. Gel gelelim, yine yürüyüşe çıktığım bir gün daha büyük bir travmayla karşı karşıya kaldım.
BÜTÜN EĞİTİMLERİ ALDIM
Nasıl?
Sahilde yürürken büyük bir köpeğin saldırısına uğradım. Köpeğin üzerime atlamasıyla beraber sırt üstü yere düştüm ve hastanelik oldum. Fiziksel olarak yaralanmamın yanı sıra çok korktum ve bu olay bende büyük bir travma yarattı. Bırakın yürüyüş yapmayı bir yıl boyunca evden çıkmak istemedim, hele sahile kesinlikle gidemedim. Zor bir dönemden geçiyordum, bununla beraber spor yapmaya da devam etmem gerekiyordu. Bu yüzden de bir spor salonuna kaydoldum.
Bu size iyi geldi mi?
Zaten sporu çok seviyordum, spor salonundaki ortam bana iyi gelmişti. Aslına bakarsanız, o günlerde bu adımın hayatımı değiştireceğini bilmiyordum. Salondaki hocalarım da benden memnundu. Bu konuda yetenekli olduğumu söyleyip, sürekli ‘içinde bir cevher var, sen eğitmen olmalısın’ diyorlardı. Nihayetinde bu ısrarlara dayanamadım ve eğitim almaya karar verdim. CK Pilates’in temelleri de böylece atılmış oldu.
Hangi eğitimleri aldınız?
Uzun yıllar Türkiye Jimnastik Federasyonu, HB Akademi, Academypia gibi önemli kurumlardan 30’a yakın eğitim aldım, eğitimlerim hala devam ediyor. Aynı zamanda çeşitli salonlarda çalıştım, stajımı tamamladım ve bu süreçte spor beni tamamen iyileştirdi. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığıma kavuştum. Korkularımı ve travmalarımı yendim, yepyeni bir bakış açısı kazandım.
MEDİKAL PİLATES
Peki, CK Pilates nasıl kuruldu?
Spora karşı olan yeteneğimi, eğitim aldığım kurumlardaki eğitmenlerim de fark etti. Bu konuda onlardan pek çok teklif aldım. İstanbul’a yerleşmemi, birlikte çalışmayı istediler ama ben hayatımda böyle bir değişiklik yapmak niyetinde değildim. Spora kendimi iyileştirmek için başlamış, bu yolla başkalarına da fayda sağlayabileceğimi görmüştüm. Gölcük’te, pilates eğitmeni olarak çeşitli salonlarda çalışmaya devam ettim, işimi büyük bir aşkla yaptım. Bununla beraber o dönemde bir pilates salonunda ne olması ve ne olmaması gerektiğini çok net öğrendim. En sonunda, son çalıştığım salonda gördüğüm aksaklıklar beni bir pilates salonu açmaya itti. Evimin çok yakınındaki bu yeri görünce ilk adımı attım ve CK Pilates’i bundan 5 yıl önce kurdum.
Yani pandemiden hemen önce…
Evet… Ben salonumu açtım, çalışmaya başladım, 9 ay sonra pandemi oldu ve kapandık. Bu durum bana çok engel olacak diye düşünmüştüm ama aksine pandemi yolumu açtı, hiç gerilemedim. İnsanlar pandemi nedeniyle daha çok stres atmaya ihtiyaç duydu, bağışıklığını sporla güçlendirmek istedi ve salonum üyelerimle doldu taştı. O dönemde daha iyi anladım ki kadınlar için spor salonları sadece hareket yapılacak bir yerden daha fazlası olmalı. Salona yorgun, moralsiz ya da stresli gelen kişi, buradan dingin ve mutlu ayrılmalı. CK Pilates’te bunu başardığım için çok mutluyum.
Cemile Hanım, CK Pilates’te üyelerinize hangi dersleri veriyorsunuz?
Salonumda mat pilates, reformer pilates, cadillac, trambolin, fonksiyonel antrenman, kardiyo çalışmaları yapıyoruz. Hamile ve çocuk pilatesimiz de var. CK Pilates’te medikal pilates yapıyoruz. Yani dersler üyelerimizin kronik rahatsızlıklarına, varsa omurga sorunlarına, duruş bozukluklarına göre belirleniyor.
KİŞİYE ÖZEL PROGRAM
Antrenman programları nasıl belirleniyor?
Salonun kapısından giren herkese önce postür analizi yaparım. Aldığım eğitimlerin içinde eklem rahatsızlıkları ve fıtıklara yönelik eğitimler de olduğu için artık kişinin duruşundan ya da yürüyüşünden bile omurgasıyla ilgili bir sorunu olup olmadığını anlayabiliyorum. Antrenman programını da buna göre yani üyelerimizin ihtiyaçlarına göre belirliyorum. Örneğin, belinde ya da dizinde sıkıntısı olan üyelerimi kardiyoya, fonksiyonel antrenmana ve tramboline almıyorum; önce rahatsızlıklarına uygun bir programla pilates çalıştırıp kaslarını güçlendiriyorum. Bunu yaparken de onları kişi sayısı en az olan gruba alıyorum ki gözüm hep üzerlerinde olabilsin. Kardiyoya yeteri kadar güçlendikten sonra devam edebiliyorlar. Üyelerime önce doğru nefes almayı öğretirim. Ders boyunca tüm hareketler nefes kontrolü eşliğinde yapılır ki zaten doğru nefes teknikleri olmadan pilatesin faydasını görmeniz çok zordur. Benim kullandığım teknikte nefes burundan alınır, ağızdan verilir. Böylece siz hiç hareket etmeseniz bile karın kasları aktif hale gelir. Buna bir de hareketler eklenince çalışmadan maksimum düzeyde verim alırız. Burada şunu da özellikle belirtmek isterim; bilinçli bir egzersiz programıyla herkes her sporu yapabilir. Bunun için tek şart iyi eğitimli ve bilinçli bir eğitimcidir. Bunun dışında, tüm antrenmanlarımız meditasyonla harmanladığım soğuma egzersiziyle son bulur.
Soğuma egzersizini, meditasyonla nasıl birleştiriyorsunuz?
Ben duygusal bir insanım ve maneviyata çok önem veririm. Sporu da insanları da çok sevdiğim için bu sevgiyi antrenmanlarıma yansıtmak istedim ve şöyle bir teknik geliştirdim: Her dersin sonunda üyelerimiz yere uzanıyor. Salonumuzda defne yaprağı, adaçayı, tarçın kabuğu, üzerlik otu, lavanta, sandal ağacı, sedir ağacı gibi şifalı bitkileri tütsü şeklinde yakıyorum ve 10 dakikalık, içinde ‘sevdiğine kavuşma ve sevdiğine sarılma’ anının da bulunduğu bir meditasyon uyguluyorum. Bunun akabinde soğutma egzersizleriyle dersi bitiriyorum. Bu uygulama çok fazla talep alıyor. Üyelerim her dersin ardından mutlaka meditasyon yapmak istiyor. Bu, patenti tamamen bana ait olan bir soğuma tekniği. Türkiye’de de dünyada da bir benzeri yok.
Grup derslerinizi nasıl planlıyorsunuz?
Grup derslerimizi de üyelerimizin sağlık durumları ve salona geliş amaçları ışığında oluşturuyorum. Yani derse sağlık amacıyla gelenler ile sadece spor yapmak ya da sıkılaşmak amacıyla gelen üyelerimi aynı derse almamaya çalışıyorum. Eğer aynı grubun içindeki bir üyemin farklı bir rahatsızlığı varsa da onu diğerlerinden farklı bir programla çalıştırıyorum.
ÖZEL DERS DE VAR
Özel ders de veriyor musunuz?
Evet, pazar günlerini özel derslere ayırıyorum, o gün grup dersi almıyorum. Çalışan üyelerimin ve öğrencilerin zamanı kısıtlı olduğu için onları pazar günleri özel olarak çalıştırıyorum.
CK Pilates’te, sizden başka eğitmen var mı?
Ben aldığım eğitimler sayesinde medikal pilates yaptırdığım için pek çok doktor, omurga ve eklem rahatsızlığı olan hastalarını bana yönlendiriyordu. Kısa bir süre önce salonumuzda bir fizyoterapist ve aynı zamanda pilates eğitmeni olan arkadaşımız Dilruba Gedikoğlu da görev yapmaya başladı. Şu anda CK Pilates’te tüm dersler fizyoterapist eşliğinde yapılıyor.
Cemile Hanım, son olarak bundan sonraki hedeflerinizi sormak istiyorum.
Ekonomik açıdan hiçbir hedefim yok, hiçbir zaman çok parayla ilgili hayal kurmadım. Oldukça uzun ve zorlu bir süreçten sonra sporla kendisini iyileştirmeyi başarmış bir kadın olarak tek amacım, diğer insanlara yardımcı olmak. Ben iyileştim; herkes iyileşsin ve benim de onlara faydam olsun istiyorum. Üyelerimin burada hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatladığını, morallerinin düzeldiğini, yüzlerinin güldüğünü ve dualarında olduğumu bilmek benim için yeterli. CK Pilates’in bu misyonla Türkiye’nin her yerinde şubeleri olmasını ve daha çok insanın hayatına dokunmayı çok isterim. Kişisel hedefimi soracak olursanız… Aldığım sayısız eğitimle spor aşkıyla çalışan bir eğitmen oldum ama akademik eğitimim yarım kaldı. Bu sene ‘spor yönetimi’ okuyarak üniversite eğitimimi tamamlayacağım inşallah.
Kavaklı Mah. Yavuz Cad. 136 Sok.
Gölcük/Kocaeli
Telefon: (0262) 435 88 07
Instagram @ck_pilates
NASIL ARANDI: #ck pilates # cemile kalyoncu # medikal pilates # sağlık # spor
Çok güzel bir başarı sağlamışsiniz.umarim heryere subeleriniz açılır ve bizlerde yararlaniriz