16-09-2024 11:30

Sokakları parfüm kokusu saracak!

2018-08-31    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-08-31
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Serpil ÇOLAK

FOTOĞRAFLAR: Arzu-Murat İBRANOĞLU, Murat GÜLER, İsmail Hakkı TİMUÇİN

 

 

En güzel elbiselerini ve topuklu ayakkabılarını giyiyor, saçlarına ve bisikletlerine çiçekler takıp yola çıkıyorlar. Amaçları, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde farkındalık yaratmak, daha çok kadının bisiklete binmesini sağlamak. Her konuda olduğu gibi bu konuda da kadının topluma önderlik etmesi gerektiğine inanıyorlar. Anne bisiklete binerse çocuğu da biner, eşi de biner düşüncesiyle…

2013 yılında İzmir’de başlayan ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ aradan geçen 5 yıl içinde tüm Türkiye’ye yayıldı hatta dünya genelinde yankı yarattı. Almanya’da yayımlanan ‘Bisiklet Hakkında Bilmeniz Gereken 101 Şey’ isimli kitapta yer aldı, Avrupa’da kısa film festivalinde üçüncülük ödülü aldı. Bu yıl aralarında Kocaeli’nin de bulunduğu 60 ilde eş zamanlı olarak düzenlenecek tura ilk kez yurt dışından da üç şehir katılıyor.

Kocaeli Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu iki yıldır organize eden beden eğitimi öğretmeni Müjgan Sevgier, Kocaeli Life’a konuk oldu. Müjgan Hanım süslü kadınların 5 yıl önce başlayan yolculuğunu, amaçlarını, hedeflerini anlattı, ‘Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir’ diyerek, Kocaeli’deki tüm kadınları bu ay yapılacak etkinliğe davet etti.

 

 

Müjgan Hanım, ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ nasıl bir oluşum?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu sadece bir etkinlik. Yılda bir kez, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nün kutlandığı hafta sonu gerçekleştirilen bir etkinlik. Biz bir grup ya da dernek değiliz. Arkamızda herhangi bir ekonomik güç yok. Hiyerarşi yok. Farkındalık yaratmak amacıyla yapılan bir etkinlik diyebiliriz.

 

Geleneksel hale gelen bu etkinliğin çıkış noktasından biraz bahsedebilir misiniz?

Bu işin doğduğu yer İzmir. Sema Gür adında bir hanım 38 yaşında bisiklete binmeyi öğreniyor ve doğa turlarına katılmaya başlıyor. Sema Hanım katıldığı turlarda görüyor ki bisiklet sürmek yalnızca spor amaçlı yapılıyor ve erkek egemenliğinin fazla olduğu bir etkinlik. Sema Hanım’da ‘Neden günlük hayatımızda bisiklete binmiyoruz’ şeklinde bir düşünce oluşuyor. 2013 yılında İzmir’de bir bisiklet turu organize edeceğini sosyal medya aracılığıyla duyuruyor. Hem tura dikkat çekmek hem de farkındalık yaratmak amacıyla ‘süslü kadınlar’ adını kullanıyor. Sema Hanım, arkadaş çevresinden 15-20 kişinin geleceğini tahmin ederken, yaklaşık 200 kişi bu tura katılıyor. Bir sonraki yıl 5 şehirde birden yapılıyor. Sonraki yıllarda şehir sayıları ile birlikte turlara katılan kişi sayısı da artıyor. Geçen yıl Kocaeli’nin de dahil olduğu 50 şehirde eş zamanlı olarak 5. kez düzenlendi. Bu yıl 6’ncısını organize ediyoruz, 60 şehirde eş zamanlı olarak yapılacak. Bu yıl ayrıca yurt dışından İsviçre, İtalya ve Azerbaycan’dan da üç şehir katılıyor.

 
Müjgan Sevgier

 

KADIN ÖNDERLİĞİNDE...

 

Amaç nedir?

Kadın sokağa çıkarsa dünyanın değişeceğine inanıyoruz. Kadın bisiklete binerse çocuğu da biner, eşi de biner. Her konuda olduğu gibi kadının bu konuda da öncülük yapması gerektiğine inanıyoruz ve sokaklarımızı egzoz kokusu yerine parfüm kokusu sarsın istiyoruz. Kısacası amacımız; erkek egemen toplumda bisiklet, özgürlük ve kadın temalarına dikkat çekmek, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, günlük kıyafetle işe giderken binilebileceğini, sadece hafta sonlarında yol ya da dağ turlarında kullanılmaması gerektiğini anlatmak; daha çok insanın bisiklete binmesini sağlamak. Araç trafiğine alternatif bir düşünce yaratmak.

 

Bu tura herkes katılabilir mi? Bir yaş sınırı var mı?

Hayır yok. İsteyen herkes bu tura katılabilir. Tek şartımız şık bir kıyafetle, bisikletlerini süsleyerek tura katılmaları ve şaşkın bakışlara el sallamaları. Turumuzda herhangi bir parti ya da grubu simgeleyecek obje taşımıyor, bisiklet dışında slogan atılmamasına özen gösteriyoruz. Bu yıl sosyal medyada yeni bir duyuru yaptık. Çocuklarıyla gelen kadınları ve çocukları en ön sıraya alacağız.

 

Peki, erkekler de katılabiliyor mu?

Evet katılabiliyor ama tek şartımız var çok ön taraflarda yer almalarını istemiyoruz. Arka taraflarda olmak kaydıyla yarışa katılabilirler çünkü biz kadınları daha önde görmek istiyoruz. Onlar da bir papyon ya da şapka takarak süslenebilirler.

 

 

Süslenmeleri gerekiyor yani...

Farkındalık yaratırken bir şeye dikkat çekmek gerekiyor. Sema Hanım da süsü kullanarak bunu başardı. Günlük hayatımızda işe giderken eşofmanla ya da şortla gitmiyoruz. Pantolon, etek ya da elbise giyiyoruz. Bisikleti günlük hayatın bir parçası haline getirmek, kıyafetimiz nasıl olursa olsun bisiklet kullanmaya engel teşkil etmediğini anlatmak istiyoruz.

 

Bu etkinlik Kocaeli’de ilk kez geçen yıl yapıldı sanırım. Bu yılki organizasyon ne zaman yapılacak?

Evet, Kocaeli’de ilk kez geçen yıl düzenledik. Bu yıl, 23 Eylül Pazar günü ‘Kocaeli Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun ikincisini organize edeceğiz. Saat 17.00’de Anıtpark’ta buluşacağız, yaklaşık 3.2 kilometrelik bir güzergahımız var. Çıkış noktası olarak Anıtpark’ı seçmemizin nedeni de orada KOBİS olması. Bisikleti olmayan buradan kiralayarak tura katılabilir. Turumuzu Yahya Kaptan Mahallesi’nde bulunan İzmit Belediyesi Bisiklet Trafik Eğitim alanında bitireceğiz. Bisiklet turunun yaklaşık 2 saat süreceğini tahmin ediyoruz. Turun sonunda küçük bir eğlence yapabiliriz.

 

Süslü kadınlarla siz nasıl tanıştınız?

İki yıl önce bir grubun ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ düzenlediğini duydum. Ben kadın faaliyetlerine aşırı meraklı biriyim. İşin içinde kadın olduğu zaman hemen müdahil olmak isterim. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun internet sitesine girdim ancak etkinliğin düzenleneceği iller arasında Kocaeli’nin adını göremedim. Daha sonra gruba mail attım ve Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılacağımızı ancak Kocaeli’nin adını göremediğimi söyledim. ‘Bu yıl Kocaeli listemizde yok’ şeklinde bir cevap geldi. Ben de belirtilen tarihlerde Kocaeli’de böyle bir tur düzenleneceğini söyleyince bunun mümkün olmadığını belirttiler. Sema Hanım, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun isim hakkını almış. Bu nedenle Sema Hanım’ın izni olmadan, bu isim kullanılarak bir etkinlik düzenlenemezmiş. Bu esnada Kocaeli’de böyle bir tur düzenleyen yoksa yapabileceğimi söyledim. Geçen yıl yetkiyi bana verdiler, bu yıl da ben organize ediyorum. 

 

 

Geçen yıl turunuza kaç kişi katıldı?

50’ye yakın bisikletli kadın katıldı. Diğer şehirlerde ilk kez düzenlendiğinde 15-20 katılımcı olurken, Kocaeli’de 50’ye yakın katılımcı vardı. Bisiklet binmeyi seven bir

çok arkadaşım var, onları örgütlemiştim. Onlar da diğer arkadaşlarını örgütlediler. Bisiklete binmeyi bilmeyen arkadaşlarım da geldi, bizi görünce bir sonraki tura kadar öğreneceklerini söylediler. 23 Eylül’de düzenlenecek turumuza bisiklet kullanmayı bilmeyenler de gelsin, görsün, heves etsin, bisiklet sürmeyi öğrensin, bisikleti hayatının içine alsın ve seneye tura katılsın istiyoruz.

 

Bu yılki tura kaç kişi bekliyorsunuz?

Sosyal medyada yaptığımız duyuruya cevap veren 150 kişi var, sayının daha da artmasını bekliyoruz.

 

Sadece sosyal medyadan mı örgütleniyorsunuz?

Grubun arkasında hiçbir ekonomik güç yok. Sema Hanım’a sponsor olmak isteyen çok firma var ancak kendisi etkinliğin kesinlikle özerk kalmasını istiyor çünkü sponsorluk demek birilerinin kurallarına bağlı kalmak demek. Sema Hanım kimseye bağlı kalmak istemiyor, herkes istediği gibi giyinip gelsin, özgürce bisikletini sürsün istiyor. Bu etkinlik, kadınlar tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak organize edilen, hiçbir kurum ve kuruluştan yardım almadan yapılan bir faaliyet.

 

Belediyeler de bisiklet kullanımını yayınlaştırmaya çalışıyor, bu konuda kendileriyle işbirliği yapmayı düşündünüz mü?

Geçen yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden sadece ses sistemi desteği istedik. Turumuzun başlayacağı ve biteceği noktalarda şarkılar çalsın, şenlik havasında geçsin istedik. Destek olabileceklerini söylediler. Dilekçemizi yazdık, başvurumuz kabul edildi. Her şey ayarlanmıştı ancak turdan önce arayıp ‘Ses sistemini başka bir programda kullanacağız, sizinki iptal oldu’ dediler. Son dakika gelen bu haber bizi inanılmaz mağdur etti. Birkaç gün önceden söyleselerdi başımızın çaresine bakardık. Bu olay bizi çok üzdü. Bu yıl ses sistemini İzmit Belediyesi’nden talep ettim, çok olumlu yaklaştılar hatta turun başlangıç ve bitişine su falan da getirmek istediler. Ses sistemi dışında olanları kabul etmedik çünkü kurumlardan çok fazla destek almak istemiyoruz, bir kurum ya da kuruluşun adının altında anılmak istemiyoruz.

 

 

Elbiseyle ya da topuklu ayakkabıyla bisiklet sürmek zor değil mi?

Tabii ki zor ama dikkat çekmek, farkındalık yaratmak istiyorsak biraz fedakarlık yapmamız gerekiyor. Günlük hayatta hiçbir kadın topuklu ayakkabıyla bisiklet sürmeyecek elbette. Tura gelirken de mutlaka elbise ve topuklu ayakkabı ile gelinecek diye bir kuralımız yok. Herkes kendi yaratıcılığıyla kendini ve bisikletini süsleyebilir.

 

Biraz da sizden bahsedelim. Müjgan Sevgier kimdir? 

1975, İzmir doğumluyum. Beden eğitimi öğretmeniyim. Aynı zamanda ulusal voleybol hakemiyim. Veteran voleybolcuyum. Bekar bir anneyim, 12 yaşında bir oğlum var. Oğlum da voleybolcu. Hayatı mümkün olduğunca dolu dolu yaşamaya çalışıyorum. Kadının olduğu her yerde var olmaya çalışıyorum. İnsanlık adına farkındalık yaratabilecek faaliyetlerin çoğunda olmaya çaba sarf ediyorum.

 

Oğlunuz da bisiklet kullanıyor mu?

Evet kullanıyor. Geçen yıl yaptığımız tura ben oğlumun bisikletiyle katılmıştım. Daha doğrusu biz o bisikleti ortak kullanıyorduk. Ben okuldan erken çıkıyordum ve o gelene kadar bisikletle işimi hallediyordum. ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu düzenledikten sonra bisikletin önemi arttı benim için. Katlanabilir bisikletin benim için şart olduğunu fark ettim ve gittim aldım. Çarşıya giderken bisikletimi yanıma alıp otobüse biniyor, çarşıda bisikletle tüm işlerimi hallediyor, bisikletimi katlayıp tekrar otobüsle evime dönebiliyorum.

 

Müjgan Hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

 

 

NASIL ARANDI: #süslü kadınlar # bisiklet # kadın # müjgan sevgier # izmit # kocaeli # parfüm # parfüm kokusu # şık # bisiklet

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.