14-12-2024 00:52

Skolyoz hakkında bilinmesi gerekenler

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/07/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Merhaba, sevgili Kocaeli Life okurları!

Ben Ayça Albay. Fizyoterapist ve Schroth terapisti olarak, omurga sağlığı ve skolyoz alanındaki çalışmalarımı Ante Sağlık çatısı altında Ossa Klinik’te yürütmekteyim. Bu alandaki tecrübelerimi paylaşarak omurga sağlığını korumanın ve iyileştirmenin önemine dikkat çekmek ve özellikle skolyoz ve Schroth terapisi hakkında bilgi vermek için bu köşede sizlerle buluşuyorum.

 

SKOLYOZ, HASTALIK DEĞİL DEFORMİTEDİR!

Skolyoz, en bilinen tanımıyla omurganın orta hatta aynı hizada olması gereken diziliminin, herhangi bir sebeple bozularak yana doğru kayması ve kendi ekseni etrafında dönmesiyle oluşan 3 boyutlu deformitedir. Skolyozu olan kişilerde omuz ve kalça seviyelerinde farklılık, bel kıvrımlarında ve kürek kemiklerinde asimetri gibi bulgular görülmektedir. Skolyozun oluşumu hastaların %15’inde nöromusküler problemler, travma, sinir sistemi, kemik ve kas hastalıkları veya tümörler gibi nedenlere bağlıyken, hastaların %80’inden fazlasında skolyoza neden olan bir sağlık sorunu saptanmaz. Bu grup ‘’İdiopatik Skolyoz’ olarak tanımlanır. Sıklıkla ergenlik döneminde tanı konulan ve omurga büyüme döneminde derecenin hızlanarak arttığı bu deformite, genetik faktörlerin dışında çevresel ve mekanik faktörlerden de etkilenmektedir.

 

İDİOPATİK SKOLYOZ

İdiopatik skolyoz, çocuklarda hızlı büyüme döneminde multifaktöriyel nedenlere bağlı olarak geliştiği düşünülen kompleks bir patolojidir. Büyüme evresinin infantil (0-3 yaş), jüvenil (3-10 yaş) ve adölesan (11 yaştan iskelet olgunluğuna kadar) dönemlerinde ortaya çıkabilir. Hastalığın ilerleme riski, yaş ve eğrilik derecesine bağlıdır. Teşhis için ayrıntılı öykünün dinlenmesi ve fizik muayene, skolyoza ait birçok bilgiye ulaşmamızı sağlar; uygun radyolojik değerlendirme ve tedavi planı oluşturmada yol gösterici olur. Ayakta, ön-arka ve yandan çekilen skolyoz röntgen filminde 10 derece üzerindeki eğrilikler ‘skolyoz’ olarak tanımlanır.

 

SKOLYOZUN TEDAVİSİ

Tedavi planlaması bireyin yaşına, cinsiyetine, matürasyonuna, eğriliğin derecesine, yönüne, tipine ve skolyozun ilerleme riskine göre belirlenir. Günümüzde kabul gören tedavi seçenekleri; gözlem, skolyoza spesifik egzersizler, korse; 45 derece ve daha ileri derece eğriliklerde ise cerrahi müdahale olarak sıralanabilir. Erken tanı ile eğriliğin ilerlemesini engellemek ve/veya optimal açıdan azaltmak, estetik ve postüral düzeltmeyi sağlamak amaçlanır. İlerleyen eğriliklerde ise amaç spinal ağrı, olası fiziksel sorunlar ve solunum disfonksiyonunu engellemektir.

 

SKOLYOZ EGZERSİZLERİ

Skolyoz egzersizleri kişiye özel olmalı, eğriliğin tipine ve kişinin ihtiyaçlarına göre postüral eğitimi ve vücut farkındalığını kazandıracak bir plan içerisinde düzenli olarak yapılmalıdır. Asimetrik vücut algısını engelleyerek postürü stabilize eden ve düzelten egzersizlerin temelini üç boyutlu skolyoz egzersizi olan ‘Schroth’ metodu oluşturur. Bu alanda özel eğitim almış fizyoterapist ve aynı zamanda Schroth terapistiyle uygulanacak egzersizler; bütünsel bakış açısıyla bireyin asimetrik postürünün düzeltilmesini ve öğrenilen düzeltmelerin hastanın günlük yaşam aktivitelerinde sürdürmesini hedefler. Schroth metodu tüm dünyada geçerliliği kabul edilmiş; geleneksel yaklaşımlara göre daha etkin, daha güncel, daha hızlı sonuç alınabilen, kaburga ve akciğerlerin de tedaviye dahil edildiği, omurgaya 3 boyutlu bakış açısıyla yaklaşan bir metottur. Bu durum Schroth egzersizlerini diğer egzersiz uygulamalarından farklı kılmıştır. Sadece Schroth egzersizleriyle takibini gerçekleştirdiğim ve 4 aylık egzersiz sürecini hekim kontrolüyle sonlandırdığım 19 yaşındaki hastamın röntgenini sizlerle paylaşmak isterim. Doğru ve etkili tedavi şekliyle bu ve buna benzer birçok güzel sonuca ulaşıyor; omurga sağlığının önemini bu alandaki doğru bilgiye erişimi arttırarak her daim vurguluyoruz. Ante Sağlık olarak herkese sağlıklı günler dileriz.

 

Kaynak:

M. Yazıcı, “Trokolomber Kifoz ve Skolyoz” M. Zileli, AF. Özer, editör, 2. Baskı, İzmir: Meta Basım; 2002, sf:1175-1196.

JA. Herring, “Tachdjian’s Pediatric Orthopaedics”. 3rd Ed. New York: W.B. Saunders Company, 2002, pp. 213-299.

 

ANTE SAĞLIK Ossa Clinik

Fizyoterapi ve Sağlıklı Yaşam Merkezi

Adres: Yahya Kaptan, Şht. Ali İhsan Çakmak Sok. No: 10 Kat: 2 İzmit/Kocaeli

Telefon: 0530 898 41 14

Instagram: @ossaclinic

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.