Bir eğitimci olarak, toplumun şekillenmesinde ve ülkemizin gelişmesinde üzerine düşen görevin farkında olan başarılı matematik öğretmeni Tuğçe Selamet Çakır, kısa bir süre önce Körfez ilçede hizmete açtığı Han Özel Öğretim Kursu ile öğrencilerini geleceğe özenle hazırlıyor. Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerini, sımsıcak bir eğitim ortamında, farklı öğrenme stillerine uygun olarak, özelleştirilmiş bir eğitim sistemiyle sınavlara hazırlayan Han Özel Eğitim Kursu; sadece akademik başarıyı değil, bireysel gelişimi de destekleyen yaklaşımıyla fark yaratıyor.
Gerek şık eğitim binası gerekse verdiği ayrıcalıklı eğitimle adını kısa sürede geniş bir kesime duyurmayı başaran Han Özel Öğretim Kursu’nun eğitim sistemini ve öğrencilere kattıklarını, hem kurucu Tuğçe Selamet Çakır’dan hem de kurumun öğrencilerinden dinledik.
Tuğçe Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
30 yaşındayım, Dumlupınar Üniversitesi Matematik Bölümü mezunuyum. Evliyim, iki yaşında bir oğlum var. Okulum bittikten sonra yaklaşık 6 yıl boyunca özel okullarda ve dershanelerde matematik öğretmenliği yaptım, ayrıca özel dersler verdim. Kısa bir süre önce de ortaokul ve lise öğrencilerine eğitim veren Han Özel Öğretim Kursu’nu hizmete açtım. Daha önce küçük yaş gruplarına ders verdiğimiz bir etüt merkezimiz vardı, Han Özel Öğretim Kursu ise tam bir dershane modeliyle eğitim veriyor. Bununla beraber, yaptığımız tek iş ders vermek değil. Aynı zamanda öğrencilerimize koçluk da yapıyoruz. Burada her öğrenci özelinde yaptığımız çalışmalarla, çocukların eksiklerini tespit ediyoruz ve bu eksikleri onların anlama şekline uygun metotları kullanarak tamamlıyoruz.
Biraz açabilir misiniz?
Her insanın algılama ve öğrenme şekli farklıdır. Bazı öğrencilerimizin görsel, bazılarının ise işitsel algısı daha yüksek. Biz de bunu tespit ederek, öğrenciye uygun öğretme yöntemleriyle ilerliyoruz. Yani aslında öğrettiğimiz şey aynı ama öğretme biçimimiz farklı.
Çocukların hangi derste ne eksiği olduğunu nasıl tespit ediyorsunuz?
Öğrencilerimiz, her pazar kurumumuzda yapılan ücretsiz deneme sınavına girer. Böylece, aldığı dersin dışındaki derslerdeki durumunu ve nerede eksiği olduğunu belirleriz. Örneğin bizden matematik dersi alan öğrencimizin, fizik dersinde eksiği olduğunu tespit edersek hemen ailesiyle iletişime geçerek, çocuğun durumu hakkında bilgi veriyoruz. Onların da onayıyla matematik dersini biraz hafifletip, fizik dersine ağırlık veriyoruz. Böylece, çocuğun tüm derslerdeki başarısını dengeli bir şekilde devam ettirmesini sağlıyoruz.
BASKI YAPILMAMALI
Tuğçe Hanım, bir eğitimci olarak sizce öğrencilerin sınav başarısında ya da başarısızlığındaki en büyük etken nedir?
Bence tek etken öğrencinin psikolojik durumu. Aslına bakarsanız, çocuklar derslerde öğretilenleri anlıyor ve çoğunun bu konuda bir eksiği yok. Bununla beraber, yaşları ilerledikçe o kadar çok şeyle başa çıkmaya çalışıyorlar ki psikolojik durumlarının gerektirdiği şekilde öncelikleri değişiyor. Kimisi ailesini, bazısı dersleri, bir kısmı sosyal hayatını ikinci plana atıyor. Bizim ebeveynler ve eğitimciler olarak tek yapmamız gereken, çocuğun tüm bunları dengede tutmasına yardımcı olmak.
Bunu nasıl yapabiliriz?
Her çocuğa yaklaşılması gereken yöntem farklı olmakla birlikte, öncelikle çocuğa baskı yapmaktan vazgeçmeliyiz. Yaşı kaç olursa olsun onun da bir birey olduğunu unutmamalı, baskıcı tutumlardan uzaklaşmalıyız. Ve bu sorunu evde halledemiyorsak mutlaka bir profesyonelden yardım almalıyız. Bu anlamda biz de kurumumuzda rehberlik hizmeti veriyoruz ve psikoloğumuz, öğrencilerimize belli bir rutin içerisinde her konuda yardımcı oluyor.
TERCİHLERİNE YARDIMCI OLUYORUZ
Sınava hazırladığınız öğrencilerinize, üniversite tercihlerinde de yardımcı oluyor musunuz?
Evet, kesinlikle sonuna kadar yanlarındayız. Elbette bu noktada sınavda aldıkları puan önemli ancak daha önemlisi hayatta ne olmak, ne iş yapmak istediklerini bulmalarına yardımcı olmak. Daha yaşları çok küçük. Bu nedenle çoğu kez sınava girdiklerinde yollarını çizmiş olmuyorlar. Oysa biz hem eğitimci yanımız hem de hayat tecrübemizle onları daha net tahlil edebiliyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimizin karakter özelliklerini, isteklerini, sınav puanlarını ve ayrıca ailelerinin ekonomik durumunu göz önüne alarak bir değerlendirme yapıyor, üniversite seçimlerine yardımcı oluyoruz.
Tuğçe Hanım, öğrencileriniz matematik dersini çok sevdiklerini söylüyor. Bunu nasıl sağladınız?
Şu anda matematiği büyük bir aşkla seviyor olsam da lise yıllarımda berbat bir matematiğim vardı. Matematik bölümünü, sırf matematik mühendisi olan ablamın izinden gitmek için seçtim. Aslına bakarsanız matematiği üniversiteye başladıktan sonra dersimize giren bir hocam sayesinde sevdim. Matematiğin ezberle değil ancak sevdiğinde ve anladığında yapılabilecek bir ders olduğunu ondan öğrendim. Şimdi ben de hocamın yolundan gidiyorum. Öğrencilerime önce matematiğin mantığını öğretiyorum. Zaten dersi sevince, başarı da kendiliğinden geliyor. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim: Öğrencilerimi ve bir öğretmen olarak onlara her şeyi kalıplarla değil, kalbimle öğretmeyi seviyorum. Sanırım, öğrencilerimle aramdaki bu sevgi bağı derslerine de olumlu yansıyor.
Dershanenin fiziksel şartlarından da bahseder misiniz?
Han Özel Öğretim, toplam 390 metrekarelik bir alanda eğitim veriyor. 7 sınıfımız, 2 kütüphanemiz ve sosyal alanlarımız var.
Eğitim verdiğiniz sınıflar kaç kişilik?
Aslında sınıflarımız 9 kişilik ancak biz sınıf mevcudunu 6 kişinin üzerine çıkarmıyoruz. Önceliğimiz, öğrencilerimize en kaliteli eğitimi vermek ve hakkıyla öğretmek. Çocukların az kişilik sınıflarda daha etkin öğrendiklerinin farkındayız. Şu anda 70’in üzerinde öğrencimiz, haftanın 6 günü kurumumuzda eğitim görüyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir nokta var mı?
Şunu özellikle belirtmek isterim: Bugün böyle bir kurum açabilmişsem ve burada sizinle bu röportajı yapabiliyorsam; bunda annemin, babamın, ablamın ve eşimin çok büyük etkisi vardır. Maddi ve manevi olarak attığım her adımda yanımda oldukları, beni her zaman destekledikleri için hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek isterim.
ÖĞRENCİLER NE DEDİ?
Irmak Demir:
ÖZGÜVENİM YERİNE GELDİ
Han Özel Öğretim Kursu’na 4 aydır devam ediyorum. Daha önce belirli bir çalışma düzenim ve çalışma isteğim yoktu, ayrıca ders konularında da gerideydim. Sınavlarda netlerim çok düşüktü hatta denemelere girmekten bile çekiniyordum. Han Özel Öğretim Kurumu’na kayıt olduğum andan itibaren saati saatine çalışma düzenim oluştu ve bu da sınav sonuçlarıma hemen yansıdı. Deneme sınavlarındaki netlerim kısa sürede gözle görülür bir şekilde yükseldi. Özgüvenim yerine geldi, artık eskiden görünce korktuğum konuları yapabiliyorum. Motivasyonum düştüğü anda yanımda olan başta Tuğçe Hocam olmak üzere tüm öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum.
Kayra Yaşar Yılmaz:
BİR AİLE GİBİYİZ
3 aydır Han Özel Öğretim Kursu’nda ders alıyorum. Kurumun bana kattığı en olumlu şey sınav netlerimin kısa bir sürede artması oldu. Buraya başlamadan önce matematik netlerim -3 geliyordu, 3-4 ayda 17-18’e kadar yükseldi. Kursumda, diğerleri gibi gibi sıkıcı, somurtkan bir öğretmen kadrosu yok. Dersler hem verimli hem de eğlenceli geçiyor. Ayrıca zaten bize verilen değer sadece dersle de sınırlı kalmıyor. Tuğçe Hoca her anlamda bizimle ilgileniyor. Bizi sadece öğrencisi gibi değil adeta çocukları gibi görüyor. Gerçekten biz yeni nesil gençleri anlayan ve samimiyetle dinleyen hocalara sahibiz.
Ege Çetinkaya:
NETLERİM HEMEN ARTTI
Bu kuruma aralık ayından beri devam ediyorum. Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine konuşmak için geldiğimde, bir öğretmen-öğrenci ilişkisinden ziyade benimle abla-kardeş gibi ilgilendiler ve bu benim çok hoşuma gitti. Kursta eksiklerimi hızlı bir şekilde tamamladım ve netlerim gözle görülür şekilde artmaya başladı. Öğretmenlerimin de hepsinden ayrı ayrı çok memnunum. Dersleri sade ve anlaşılır bir dille anlatıyorlar. Hepsine çok teşekkür ederim.
Batın Egemen Altay
ÇALIŞMA DİSİPLİNİ KAZANDIM
Han Özel Öğretim Kursu’nun bana kattığı en önemli değer, planlı ve düzenli bir şekilde ders çalışma alışkanlığı oldu. Çalışma disiplini kazanmam, deneme sınavlarındaki başarıma da yansıdı. Netlerimde önemli bir artış oldu. Buradaki öğretmenlerimi de çok seviyorum. Tuğçe Hoca, benim için öğretmenden öte bir abla gibi. Sürekli sohbet ediyoruz, bana hayatımla ve önümdeki yollarla ilgili tavsiyelerde bulunuyor.
Adres: Yavuz Sultan Selim Mah. Nergiz Cad. A Blok, 1/1D (Migros Arkası) Körfez/KOCAELİ
Tel: 0533.422 93 61
Web: www.hanegitim.com
Instagram: @hanegitimkurumu
NASIL ARANDI: #han eğitim kurumları # eğitim # lise # ortaokul # tuğçe selamet çakır # körfez # kocaeli