27-07-2024 04:10

Sigortacılar ve sigortalılar için önemli rapor

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/07/2023
Değerli Kocaeli Life okurları; Bu yazımda biraz raporlara yer vermekte fayda olacağını düşünüyorum
.stripslashes($urun->baslik).

Gün geçmiyor ki teminat verilmek istenmeyen kişi, kuruluş, araç, iş yerlerinin sayısı artmasın. Eskiden kişilere sigortaları anlatır ve poliçe yapmak isterdik, şimdi olay tersine dönmüş durumda. Sigorta yaptırmak isteyenlere sorgusuz sualsiz, gözü kapalı asla iş yapamıyoruz-yapmıyoruz. Tabii bunun pek çok nedeni var. Bu nedenlerden bazılarını anlatabilmek için güncel raporlardan bahsetmek gerekecek.

2022 yılında Türkiye’de 587 endüstriyel yangın ve patlama meydana geldiği raporlandı. Yangın ve patlamaların yüzde 73’ü metal, tekstil, ağaç-kağıt-mobilya, kauçuk ve plastik sektörlerinde gerçekleşiyor. Yangın ve patlamalar toplamının %50,6’sı Marmara Bölgesi’ni, yüzde 28,8’i ise Ege Bölgesi’ni kapsıyor. Endüstriyel yangın ve patlamalarda hayatını kaybeden işçi sayısı 22, yaralı sayısı ise 139.

 

***

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi Endüstriyel Yangınlar ve Patlama raporu 2022’yi yayınladı. Birinci sırayı 96 vaka ile ağaç-kağıt ve mobilya sektörü, ikinci sırayı 82 vaka ile metal sektörü, üçüncü sırayı 63 vaka ile kauçuk-plastik, dördüncü sırayı 62 vaka ile tekstil aldı, gıda sektörü ise 57 vaka ile kayıtlara geçti.

Endüstriyel yangın ve patlamalar çoğunlukla üretim bölümünden çıkıyor. 283 yangının 83’ünün üretim bölümünde, 63’ünün depolama ve silo bölümünde gerçekleştiği görülüyor.

Depolama, yangın güvenliği için özel tedbirler alınması gereken bir alan. Özellikle yanıcı malzemelerin depolanmasının, yanıcı nitelikteki kimyasal ve çeşitli diğer yanıcı malzemeler için kimya mühendisleri başta olmak üzere yangın kimyası üzerine eğitim almış uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor.

Elektrik tesisatlarında ve cihazlarda arıza, sigara kullanımı ve bakım/onarım çalışmaları da yangınlara neden olabiliyor. Tutuşturma kaynağı tespit edilebilen oran yüzde 33. Bunların elektriksel kıvılcım kaynaklı olanları ön plana çıkıyor. Nedenleri elektrik tesisatının periyodik bakım ve kontrollerin yapılmaması, çalışmalarda iş güvenliği kurallarının ihlali… Ve bunların bakım ve kontrolü zorunlu olmasına rağmen yapılmamış olmaları bir diğer sorun.

 

YANGINLARIN EN ÇOK YAŞANDIĞI İLLER

2022 yılında gerçekleşen endüstriyel yangın ve patlamaların en çok olduğu yerler, tahmin edildiği gibi sanayinin yoğun olduğu bölgeler.

Başta İstanbul (Özellikle kimya sanayinin olduğu Tuzla), sanayi sitelerinin yoğun olduğu Arnavutköy, Başakşehir, Silivri ve Esenyurt.

587 yangın ve patlamanın 100’ü (%17) organize sanayi bölgeleri veya sanayi sitelerinde gerçekleşirken, İstanbul’da tespit edilen 205 yangın ve patlamanın 10’u (%5) bu bölgelerde gerçekleşmiştir.

 

ENDÜSTRİYEL YANGIN/PATLAMALARIN İLLERE GÖRE DAĞILIMI

İzmir 137, Kocaeli 33, Kayseri 32, Bursa 21, Sakarya 11, Konya 11, Bilecik 10, Ankara 10. Bu durum, bu tesislerde çalışanların yanı sıra çevrede yaşayan halkı da doğrudan etkileyen daha büyük bir toplumsal sorun haline dönüşüyor.

İşte yangınların sonuçları ve nedenlerinden dolayı sigorta bu denli ÖNEM VE GÜVENCE taşıyor…

 

Sevinç Aytin Sigorta Acenteliği

Mapfre Sigorta Acentesi

Merkez Mah. Mareşal Fevzi Çakmak Cad.

No: 10/A Gölcük - Kocaeli

05305011935

NASIL ARANDI: #sevinç aytin # sigorta # sigorta acentesi # köşe yazısı # kocaeli # yangın # patlama

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.