27-07-2024 05:23

Sibel Kaya: Asla yerinde sayma!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
İzmitli kadınların güzelliğine güzellik katan The WOW’un ortaklarından Sibel Kaya, mesleğinde en iyisi olabilmek için hiç durmadan çalışıyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

İlimizin en başarılı makyaj sanatçılarından biri olan, aynı zamanda bu alanda çeşitli eğitimler de veren The Wow Hair And Make’up Studio’nun ortaklarından Sibel Kaya, İzmitli kadınların güzelliğine güzellik katmaya devam ediyor. Sektörün en iyisi olabilmek için hiç durmadan çalışan, hem mesleğine hem kendisine yatırım yapan, iş hayatında edindiği tecrübeleri rehber edinip yoluna devam eden Sibel Kaya, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Kaya, bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığı en büyük zorluğu ise şöyle açıkladı: Emeğimin, başarımın, azmimim görmezden gelinmeye çalışılması…

‘Başarı’ sizin için ne ifade ediyor?

Başarı; yalnızca iyi sonuçlanan olaylarla sınırlı değildir benim için. Başarı kadar başarısızlıklar da önemlidir ve başarısızlıklar en iyi öğretilerdir. Gerçek başarı, başaramadıklarımdan edindiğim tecrübeyi kendime rehber almaktır.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Belki de eğitmen olduğum için asla ‘ben tamamım’ demedim. Bizim işimiz yerinde saymaz, o yüzden en iyisi olmak için asla durmamanız gerekir. Nitekim ben de böyle yapıyorum ve sürekli öğrenmeye devam ediyorum.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

Çalışma hayatımın başlarında birden fazla alanda servis veriyordum. Bu da ilgimin ve vaktimin bölünmesine yol açtı. Unutmayın ki her şeyde en iyi siz olamazsınız. Bu yüzden en istekli ve başarılı olduğum alanı belirleyip, uzmanlaşmayı tercih ettim. ‘Keşke’ dediğim tek şey varsa, o da bunu en başından öngöremeyip, gelişimimden çaldığım yıllardır.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Wow var olurken, maddi-manevi birçok yükün altında buldum kendimi. Böyle bir yatırım kararı almak sanırım en zor olanıydı. Elimde sadece kendime olan güvenim ve ortaya koyacağım emeğim vardı. Şimdi ‘iyi ki yaptım’ diyebiliyorum. Bu şirketi kurup markalaştırma süreci yeni bir Sibel olmamı sağladı diyebilirim.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Kim olursanız olun, işlerin yolunda gittiği kadar sekteye uğradığı hatta kördüğüm olduğu zamanlar da oluyor. Önemli olan sorunlara karşı hızla aksiyon almanız ve aklıselim davranabilmenizdir. Sorunlar çözüm bulmak için var. Oturup ağlamak sizi çıkmaza sokmaktan başka bir işe yaramaz. Tecrübelerim sayesinde, B planı yapma konusunda ustalaştım. Yeni plana geçmeden önce motivasyon için kendime, bugüne kadar hangi zorlukların altından kalktığımı ve hepsinin beni nasıl daha da güçlendirdiğini hatırlatmam yetiyor.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Buna biraz hassas bir cevap vermek istiyorum. Ergenlikten itibaren insanların bizi değerlendirmesi önce cinsiyetimiz üzerinden olmuştur. Bankacı için müşteri değil kadın müşteri, esnaf komşumuz için esnaf değil kadın esnaf, vergi dairesindeki memur için mükellef değil kadın mükellefiz. Yani mesleğimiz, işletmeciliğimiz, unvanımız ikinci planda kalıyor. Diğer işletmeci hemcinslerim gibi benim karşılaştığım zorluk da emeğimin, başarımın, azmimim görmezden gelinmeye çalışılmasıydı. Her durum ve ortamda kadın olmanın bir eksiklik olmadığını, istersem en iyisini başarabileceğimi, benim cinsiyetimden önce ismimin geldiğini kanıtlamakla geçti iş hayatım.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

Sanırım ben seçme hakkımı Kryolan’ın kurucularından Arnold Langer’dan yana kullanırdım. Kendisini tanımayı, fikirlerini dinlemeyi, girişimci ruhunu kavramaya çalışmayı gerçekten isterdim. Var olmayan bir sektör yaratırken nereden ilham aldı? Tiyatro makyajı anlamına gelen ‘Kryolan’ ile dünyayı profesyonel makyajla tanıştırmayı ve markasını bu kadar büyütebilmeyi nasıl başardı? Soracak tonla sorum olurdu.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

İş hayatımın başından beri sloganım: ‘Asla yerinde sayma!’

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Bir çocuğum olur ve benim yolumdan gitmek istediğini söylerse, öncelikle seçimini tamamen özgür iradesiyle yaptığından emin olmak isterdim, sonra onu desteklerdim. Nasihat vermek pek tarzım olmamakla birlikte her engeli aşması için ona yoldaş olurdum; kendisine ve mesleğine yapabileceği en büyük yatırımın sürekli değişime ve gelişime açık olması olduğunu hatırlatırdım.

Anladığım kadarıyla sorularınız sona erdi. Bana kendimi anlatabilme fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim. Sizin aracılığınızla ulaştığım tüm hemcinslerimin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

NASIL ARANDI: #sibelkaya #thewow #ortak #hairandmakeup #güzelliksektörü #başarılıkadın #güçlükadın #zorluk #tecrübe #motto #risk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.