19-04-2024 21:17

Şevval Oruç: Hedefime kilitlendim!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Şah Medya Yönetim Kurulu Başkanı Şevval Oruç, başarılı olabilmek için hedef belirlemenin şart olduğunu söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Babasının mesleğinden dolayı hayatının uzunca bir dönemi reklamcılık, üretim ve imalatta geçen; üniversite eğitimi sonrası kurumsal firmalarda çalışmayı düşünürken, yine eğitim için gittiği yurt dışında yepyeni bir trendle tanışan ve bu trendi ilimize getirmeye karar veren Şevval Oruç, kendisini ‘seri girişimci’ olarak tanımlıyor. Yurda döner dönmez kurduğu Şah Medya’nın yönetim kurulu başkanlığını yapan Şevval Oruç, girişimci ruhu ve yenilikçi bakış açısıyla, tarz sahibi evler ve mekanlar yaratmak isteyenlere sınırsız seçenek sunuyor. Uygun bütçeli ürünleriyle adını çok kısa sürede ülke çapında duyuran Şevval Oruç, genç yaşına rağmen başarılı çalışmalarıyla göz dolduruyor.

‘Başarı’ sizin için ne ifade ediyor?

Başarı herkes için farklı anlamlara gelebilir, yine herkes için hayatının farklı dönemlerine göre anlamı değişebilir. Başarıyı kendimiz için tanımlayacak olan yine biziz ve başarı bence kendini gerçekleştirebilmektir.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Başarılı olmak için hedef belirlemek şart! Hedefler, kişinin içsel motivasyonunu artıran ve yapılan işe anlam yükleyen kavramlardır. Hedefime kilitlendim! Başarılı olmak için ders çıkarmayı bilmek ve bahane üretmemek gerektiğine de inandım.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

İş hayatının kuralı şudur; ‘asla başıma gelmez’ dediğiniz her şey başınıza gelebilir. Herkesin hayatta büyük büyük ‘asla’ları vardır. Oysa hayat; kendinize ve çevrenize verdiğiniz sözleri, gençlikte prensip bellediğiniz şeyleri yıkıp, yerine yenisini koymaktan ibarettir. ‘Asla’ dediklerinizin pek çoğuna ‘eyvallah’ çekmek zorunda kalabilir ya da değişen zamana gönüllü olarak ayak uydurup fikirlerinizi değiştirebilirsiniz. Dünya değişir, siz değişirsiniz ve nihayetinde hayat denilen şey bunların toplamı olur çıkar. O kadar da takılmamak lazım dönülen yollara. ‘Asla’ ve ‘keşke’ler bence şeytan işidir. Ben önüme, işime bakarım. Hayatımda ‘asla’lara ve ‘keşke’lere yer yok.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Risk olmadan, girişim olmaz. Yeni bir girişimi başlattığınızda veya şirketinizi büyütme aşamasındayken, borçlanmaktan, statükoyu mahvetmekten, işi batırmaktan korkarsınız. İşletmenizi büyütme kararı aldığınızda, elinizde yatırımın geri dönüşüyle ilgili güçlü bir tezinizin olması gerekir. Bu tez doğrultusunda borçlanabilir ve kârınız sermaye maliyetinden yüksek olduğu sürece kısa zamanda yatırımınızın meyvelerini toplayabilirsiniz. Hesabınızı doğru yaptıysanız ve tetik noktalarını (burada riskten çekinme ve borçlanma korkusu) doğru belirlediyseniz, geriye korkuyu yenip kendinizi hazır hissettiğiniz zaman harekete geçmek kalır.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Motivasyon, korku veya yoğun arzu da dahil birçok duygunun kombinasyonudur. Motive olmak, ‘yapabileceğimi düşünüyorum’, ‘vazgeçemeyeceğim’ ve ‘yaptım’ diyebilmektir. Bu nedenden dolayı üç şeye odaklanmalıyız: Kendimize olan güvenimizi arttırmak, konsantrasyonumuzu bozmamak ve ilerlemeye devam etmek.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Günümüzde girişimci kadınların en büyük sorunu özellikle karşı cins tarafında ciddiye alınmamalarıdır. Ben de bu sorunu ‘Siz benim rakibim olamazsınız, olsanız olsanız yaptığım işlere seyirci olursunuz’ yanıtıyla çözüyor, isteyene bir seyirci joker hakkı veriyorum.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

Atamız; Atatürk olurdu, nedeni ise kadına ve kadın eğitimine verdiği önemden dolayı. Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını gibi emek verdim diyemez.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Her şirketin, herkesin bir mottosu olmalı mı? Her şirketin bir vizyonu ve misyonu vardır. Bu vizyon ve misyon ışığında strateji geliştirir ve stratejilerini hayata geçirecek projeler belirler. Ürün ve hizmetlerini bu projelerle geliştirir, çeşitlendirir. Motto konusu ise daha çok şirketin kültürünü oluşturmak, şirket çalışanlarını bu yönde motive etmek için kullanılan sloganlar. Slogan deyip geçmemek gerek çünkü şirket kültürünün çalışanlar üzerinde önemli bir motivasyon olduğunu düşünüyorum. ‘Değişim için gelişim, gelişim için değişim’, ‘Merak et, dene, üret, iz bırak.’

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Babamla aynı işi yapmak istediğimi söyleyince, babam bana şöyle bir nasihatte bulunmuştu: Bugünden 20, 30, 40 yıl sonra insanlar şöyle desin. ‘Bu insanın sadece tutkuları yoktu. O aynı zamanda diğer insanların faydalanabilecekleri bir şeyler yapmak istiyordu.’ Sonuç olarak öldüğümüzde tabutumuzun altına bir kişi fazla girsin.

NASIL ARANDI: #şevvaloruç #şahmedya #yönetimkurulubaşkanı #hedefekilitlendim #başarılıkadın #güçlükadın #idealler #risk #motto

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.