14-12-2024 16:48

Sesin şifası

2020-03-09    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-03-09
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

 

Dünya üzerindeki her şeyin kendine özgü bir titreşimi var. Her titreşim bir ses alında.  Ve ses, hayatımızın her alanında. Günün başlangıcından sonuna kadar birçok sesle çevreleniyoruz. Peki, bu seslerin beden ve zihin sağlığımızı nasıl etkilediğini biliyor muyuz? Titreşimlerin bir araya gelerek oluşturduğu melodiler uyumlu ise bedenimiz dengede, sağlığımız yerinde demektir.

Uyumsuzluk ise negatif duygular yaratır, strese neden olur, vücudumuzun dengesini bozup, hastalıklara yol açabilir. İşte ses meditasyonu, dengelenmeyi ve birikmiş olan olumsuz enerjinin dağılmasını sağlar.  Sesin şifasını Kocaeli’ye getiren ses masajı uygulayıcıları Cenk Güçbilmez ile Nihal Açıkportalı, ses meditasyonu, ses masajı ve ses yogasını Kocaeli Life’a anlattı. Keyifle okuyacaksınız.

 

Sizleri bu alana yönlendiren ne oldu?

Cenk Güçbilmez: Hepimizin muzdarip olduğu konu stres! Herkesin stresle baş etme yöntemi vardır, benim hayatımı dengeleyen unsur da müzik olmuştur. Ancak yaş ilerledikçe, kurumsal hayattaki sorumluluklar artıp müzikten uzaklaştıkça, hayat terazimdeki dengeler bozuldu. Bu esnada İstanbul’da, Belçikalı bir ses şifacısıyla tanıştım. Beden sesleri dediğimiz sistemi ondan öğrendim. Kendi üzerimde test ettim, yakın çevreme de bu yöntemi uyguladım. Pozitif sonuçlar alınca, derine inmeye başladım. İngiltere’ye giderek; gong, kristal kase, Tibet kasesi ve davullarla ses meditasyonunun nasıl yapıldığını öğrendim. Aynı zamanda Peter Hess Akademi’den ses masajı eğitimi aldım. 

 

Nihal Açıkportalı: Benim yolculuğum nefesle başladı. Doğal nefesin insan yaşamındaki rolünü öğrendikçe, doğru bir şekilde nefes almanın ne kadar önemli olduğunu gördüm. Biz insanlar doğarken doğru nefesle doğuyoruz. Yani diyaframdan nefes alıyoruz ancak 3 yaşına geldiğimizde gerek travmalar, gerek korkular, gerekse ebeveynlerin korkusuyla diyaframdan aldığımız nefesi kilitliyor, göğse yükleniyoruz. Kısacası doğal nefesimizi manipüle ederek disfonksiyonel solunuma geçiyoruz. Böylece kalp başta olmak üzere hayatımızı etkileyen rahatsızlıklar başlıyor. 22 yıl kurumsal hayatın içinde bulundum, bu süreçte nefes teknikleriyle ilgili eğitimler aldım. Emekli olduktan sonra nefes teknikleri üzerinde yoğunlaştım, sonra bunu sesle birleştirmeye karar verdim. Cenk Hoca ile yollarımız kesişti, şimdi birlikte çeşitli projeler yapıyoruz, insanlara şifalanacakları alanlar açıyoruz.

 

 

 

Sesten nasıl şifa bulunur?

Ses, sadece kulağımızla duyduklarımız olarak algılanıyor ancak buradaki ana nokta sesin bir titreşim dalgası olduğudur. Eğer hayatımızda olumlu titreşimler yoğunsa bedenimiz, sağlığımız hep dengede olur. Stres unsurunun çok fazla olması ise dengeyi bozar, bedende birikintilere neden olur. Bu da önce ağrılara, sonra hastalıklara yol açar. Ses ise dengelenmeyi ve birikmiş olan olumsuz enerjinin dağılmasını sağlar. Ayrıca beyin dalgasını da değiştirir. Günlük hayatta biz beta beyin dalgasında yaşıyoruz, ses aracılığıyla yavaş yavaş alfa ve teta beyin dalgasına geçiyoruz. Teta beyin dalgası, bizim uyurkenki halimizdir ve uyuma halinde beden kendi kendini yenileme prosesini de çalıştırmaktadır. İşte ses meditasyonu ya da ses masajı kişiyi uyutmadan günün herhangi bir saatinde teta beyin dalgasına geçmesini sağlıyor. Ses ile vücudun kendi kendini iyileştirme alanını uyutmadan aktive ediyoruz.

 

 

Ses çalışmalarında nasıl bir ortam tercih ediyorsunuz?

Ses çalışmaları yaklaşık 40 dakika sürüyor. Loş bir ortam olması makbuldür ancak ses, beyin dalganızı ne olursa olsun değiştiriyor. Normal meditasyonda zihni kolay kolay devre dışı bırakamıyorsunuz ama ses kademe kademe beyin dalgasını değiştirerek, zahmetsiz bir biçimde sizi teta safhasına taşıyor. İnsanlar öyle bir moda giriyor ki zaman, mekan, beden hissiyatı kayboluyor. Uygulama sona erdiğinde herkesin söylediği ‘ne kadar çabuk bitti’ oluyor. 5 dakika geçti sanıyorlar ama aradan 40 dakika geçmiş oluyor.

 

STRES İÇİN BİREBİR

 

Ses çalışmaları kimlere uygulanabiliyor?

Sağlıklı olan herkese uygulanır. Stresten muzdarip insanlar, panik atak, depresyon, anksiyete bozukluklarıyla karşı karşıya kalanlarda olumlu sonuçları rahatlıkla gözleniyor. Hamilelerde ya da kemoterapi alanlarda ses çalışmaları tavsiye edilmiyor. Bunun dışında hafif engelli çocuklar ve şizofreni hastalarıyla çalıştık, olumlu sonuçlar aldık.  Okullarda ders öncesi çocuklara ses meditasyonu yapılabilir. Bu çalışma çocuğu alfa beyin dalgasına alır ve öğrenmeyi kolaylaştırır.

 

Ses masajı da yapıyorsunuz…

Ses masajı kişiye özel bir uygulama. Ses çanakları yani Tibet kaselerini beden üzerine koyarak yapıyoruz bunu. Gerçek Tibet kasesinin içerisinde altın, gümüş, kalay, bakır, civa başta olmak üzere 7 ila 12 çeşit metal bulunuyor. Şifasının nedeni bu metallerdir. Bu metaller kişide derin bir rahatlama etkisi yaratıyor. Yaklaşık 40-45 dakika süren bu çalışmada kişinin ses masajı esnasında kıyafetlerini çıkarmasına da gerek kalmadığını belirtmek isteriz. Ayrıca ses meditasyonunda kristal kuvars kaseler de kullanıyoruz. Kristal kuvars kaseler aynı kuvars taşı gibi alan temizleyen bir özelliğe sahip.

 

 

Ses meditasyonu ve ses masajı arasındaki fark nedir?

Ses meditasyonu sesin dıştan bedene verilmesidir, ses masajı ise ses çanaklarının beden üzerine, vücudumuzdaki çakra merkezlerine ve eklemlere konularak yapılmasıdır. Ses masajı daha çok bireysel çalışmalara, ses meditasyonu ise grup çalışmalarına uygundur.

 

Ayrıca ses ve yogayı da birleştirmişsiniz…

Evet, ses engel tanımaz. Her yerden geçer; duvardan, bedenden... Ses çalışmalarını pek çok yoga tekniğiyle denedik ancak en iyi şekilde Yin Yoga’da uygulandığını gördük. Yin Yoga durağan bir yoga olduğu için titreşimin bedene girdiğini daha iyi hissediyorsunuz. Titreşim bedene girdikçe kaslar gevşiyor ve birikimler, blokajlar varsa daha rahat çözülüyor. Kişi rahatladığını, gevşediğini daha net fark ediyor.

 

SUDA MEDİTASYON

 

Gelelim Kocaeli’de neler yaptığınıza?

Su Akademi Türkiye’nin kurucusu, yüzme eğitmeni Ebru Gücin ile birlikte suda ses meditasyonu yapıyoruz. Ebru Hanım suda Watsu yöntemini uyguluyor, biz de bu esnada Tibet ve kristal kaseler, davul ve Peru flüdüyle ses meditasyonu yaparak kişide rahatlama ve arınma etkisini duble hale getiriyoruz. Her hafta salı günleri Su Akademi’deyiz. Ayrıca ilerleyen zamanlarda burada nefes ve ses ile grup meditasyonları da yapacağız. Sesin gücünü eğitim kurumları ve kurumsal firmalarla da tanıştırmak istiyoruz. Ses çalışmalarının insan üzerindeki etkileriyle her yaştan bireyin tanışmasını istiyoruz.

 

Nedir suda ses meditasyonu?

Suda ses meditasyonu daha önce başka yerde denenmeyen, suda ses dalgalarının gücüyle kişiyi rahatlatan bir terapi şekli. Suda ses meditasyonu; stres atma, bağışıklık sistemini güçlendirme, beyin frekanslarını dengeleme, kandaki pH oranını düzenleme, kalp ve tansiyonu düşürme gibi birçok rahatsızlığa iyi geliyor.

 

Bildiğim kadarıyla ikinizin de Kocaeli ile geçmişten gelen bir bağınız var…

Cenk Güçbilmez: Evet, ben Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Uzun yıllar kurumsal hayatın içinde çalıştıktan sonra ses çalışmalarıyla tanıştım ve bu alana yöneldim. Belçika ve İngiltere’de ses meditasyonu, ses masajı eğitimleri aldıktan sonra Türkiye’de çalışmalar yaptım. Geçtiğimiz yıl Kocaeli’de Lotus Gebe’de Opr. Dr. İnci Çavuşoğlu ile çalışmalarım oldu. Bu yıl da Su Akademi’deyim.

 

Nihal Açıkportalı: Ben de uzun yıllar Kocaeli’de yaşamış biriyim. 22 yıl kurumsal hayatın içinde oldum. Annem hala Değirmendere’de yaşamını sürdürüyor. Kocaeli’de bir şeyler yapmak, Kocaelilileri ses uygulamalarıyla tanıştırmak istiyoruz.

NASIL ARANDI: #ses # ses meditasyonu # ses uygulaması # ses yogası # sesin şifası # cenk güçbilmez # nihal açıkportalı # kocaeli # su akademi türkiye #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.