29-03-2024 02:45

Şennur Zengin: Pes esmeyin!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Zengin İzolasyon’un kurucu ortağı Şennur Zengin, başarıya giden yolun her zaman çiçekli olmadığını söylüyor, ‘Pes etmeyin’ mesajını veriyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

İnşaat mühendisi Şennur Zengin ilimizin başarılı ve vizyoner iş kadınlarından biri...  İzmit doğumlu olan, tüm eğitim hayatını Kocaeli’de tamamlayan, 5 yıl süren kurumsal iş tecrübesinden sonra izolasyon alanında faaliyet gösteren Zengin İzolasyon Şirketi’nin kurucu ortağı olarak iş hayatına devam etti. Şennur Zengin, her hayalin gerçekleşmesinin zaman alacağını söylüyor, ‘Pes etmeyin çünkü kazananlar hedefine odaklanmayı bırakmayan, cesaretli insanlardır’ diyor.

Başarı sizin içi neyi ifade ediyor?

Başarı, her yaşımda anlamını değiştirdi. Bugün ‘düne göre daha iyi olmak’ üzerine kurulu bir anlayışı ifade ediyor. Bunun için de kendini iyi tanımak, isteyebilen olmak, kendinize dürüst olup, örtüşen hedefler oluşturmak ve eyleme geçmek gerekiyor. Hedefe yapılan her eylem, mücadele bence başarının en somut halidir. Bununla birlikte önce sen kendini inşa etmelisin. Dimdik bir beden ve dimdik bir ruhla.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Aslına bakarsanız başaramadıklarım, kayıplarım, yenilgilerim, hatalarım, bazen gözyaşlarım kariyer yolculuğumda hep oldu. Sadece zaman içinde onlara yüklediğim anlamları değiştirdim. Beni ben yapan ve farklılaştıran yaşanmışlıklarımı sahiplendim. Bir de küçük Şennur iken bile çalışmayı, üretmeyi, cesareti, detaylara odaklanmayı, kitap okumayı, öğrenmeyi, denemeyi, yardım etmeyi, sahiplenmeyi ve ailemi çok sevdim.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız “asla yapmazdım” dediğiniz şey nedir?

Ben, olanın her zaman olması gerektiği için olduğuna inananlardanım. O sebeple ‘asla’ gibi kesin yargılı cümlelerim hiç olmadı. Sizin sorunuzla yüzümde bir gülümseme oluştu ve aklıma ilk gelen, eşimle birlikte aynı işi yapıyor olmayı biz kez daha düşünebilirdim. Aynı mesleği ve işi paylaşmanın avantajları ve dezavantajları tartışılır.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Bizim işimizde alınan her proje büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Haliyle Türkiye pazarında iş yapıyorsak değişken pazarın riskleriyle birlikte su yalıtımı yapıyoruz. Bir damla su sızıntısı veya nemlenme kabul edilemez. Bu sebeple detaylar ve çözümlerle mükemmele oynamamız gerekiyor.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Öncesinde moral bozukluğunu sonuna kadar yaşıyorum. Bunun bir sonraki öykümde deneyim olarak bana geri döneceğini biliyorum. Yolunda gitmeyeni dinler, ipuçları ararım. İnanırım ki hayat ve tutkular kulağınıza sürekli bir şeyler fısıldar. Onlara kulak verir, oradaki enerjiyi ve mesajı alır, farklı bir formülle yeniden umutlanır, motive olur ve vakit kaybetmeden tekrar denerim. 

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Erkek egemenliğinde olan bir meslekte hem çalışıp hem okudum. O dönemde Gölcük’te kurulan Türkiye’nin önemli fabrikalarından birinin inşaatında işe başladım. 90’lı yıllar ve 1000 kişilik şantiye personelinin tek kadın çalışanıydım. Üstüne bir de 99 Gölcük depremini yaşayıp, evimizi kaybetmiştik. Toplamda 2 yıl tek kadın olarak şantiye kamplarında kaldım. Bununla baş edebilmek için daha maskülen bir tarza dönüştüm ve işime odaklandım. Cesaretim, güler yüzüm ve çalışma isteğim bana o zaman da eşlik etti.

İşinizle ilgili olarak birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kim olurdu? Neden?

Koton markasının kurucu eş başkanı Gülden Yılmaz olurdu. Ufacık bir dükkândan zincir mağazalara uzanan başarı öyküsünü kendisinden dinlemek isterdim.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Şu cümleyi çok seviyorum: ‘Her hayalin gerçekleşmesi zaman alır. Pes etmeyin. Çünkü kazananlar başarısız olmayanlar değil, hedefine odaklanmayı bırakmayan, cesaretli insanlardır. Ve bazen doğru yol en kolay yol değildir.’ Dolayısıyla başarıya giden yol her zaman çiçekli olmuyor.

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

Tercihini hangi meslekten yana kullanırsa kullansın; farklı, faydalı ve akıllı olsun, çalışan, üreten, değer katan kısmından hayatını besleyip, her dönemde eğitime ve aile kültürüne değer versin. Geri kalanını sabır göstererek, zamana ve akışa bıraksın.

NASIL ARANDI: #şennurzengin #zenginizolasyon #kurucuortağı #başarı #tecrübe #pesetmeyin #motto #merakedilenler #aldığıriskler #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.