24-04-2024 01:18

Sektörel eğitim kampüsü: Ustam Kocaeli

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/05/2021
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, gençlerin meslek sahibi olabilmesi ve istihdam edilmesi amacıyla hayata geçirdiği ‘USTAM Kocaeli’ projesi, Türkiye’ye örnek olacak
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olacak yeni bir istihdam projesinin adımını daha attı. ‘USTAM Kocaeli’ projesi, gençler için meslek sahibi olmanın ve istihdamın yeni adresi olacak. Örgün eğitim dışında kalan, aldığı eğitimle iş bulamayan gençlere mesleki ve teknik beceriler kazandıracak, onları doğrudan istihdama hazırlayacak USTAM Kocaeli projesi; sanayiciler, meslek odaları, üniversiteler ve Büyükşehir’in desteğiyle hayata geçti.

 

MESLEKİ VE TEKNİK BECERİ

 

İstihdam odaklı USTAM Kocaeli projesinde; üniversiteler, ticaret odaları, Kocaeli Sanayi Odası, organize sanayi bölgeleri, İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı gibi eğitim, iş ve istihdamın tüm etkin unsurları bir araya getirildi. Projede herhangi bir mesleği olmayan veya almış olduğu mesleki eğitimle iş bulamayan bireylere sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, mesleki ve teknik beceri kazandırılacak. 

Projenin hazırlık çalışmalarında 84 paydaşın katılımıyla geniş bir çalıştay düzenlendi ve saha araştırmasıyla ara elemana ihtiyaç duyan meslekler belirlendi. ‘Teorik, pratik ve staj’ dönemlerinin yer alacağı USTAM Kocaeli projesinde; iş ahlakı ve iş etiğini önemseyen ara personel yetiştirilecek. Sanayi kenti Kocaeli’de, birçok sektörde ara eleman ihtiyacı olduğu bir gerçek. USTAM Kocaeli’nin en önemli avantajı ise aranan personelin firmalara sorularak belirlenmesi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN ÖNCELİĞİ İSTİHDAM OLACAK

 

İstihdam ve üretim alanlarında, dikkat çeken ve sonuç alan adımlar attıklarını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Kocaelili gençlerimizin meslek sahibi olması, yeni iş olanaklarına kavuşması için ortak akılla üretilmiş önemli bir projeye imza attık. Büyükşehir olarak, hayatın getirdiği değişimlere ayak uyduruyor, önceliklerimizi buna göre belirliyoruz. Pandemi sürecinde halkın sosyal ve temel ihtiyaçları ön plana çıktı, biz de çalışmalarımıza buna göre yön verdik” dedi.

 

Büyükşehir’in bir başka önceliğinin ise istihdam olduğuna değinen Başkan Büyükakın, “Bu yönde belediyemize çok yoğun talep geliyor. Bu talebe cevap verirken doğru olan; kalıcı ve geçerli bir sistem kurmaktır. Ekibimiz ve paydaşlarımız, 392 firmayla görüşme yaparak, sanayici ve işverenin ihtiyaçlarını belirledi. Bu ihtiyaçlar sonucunda ortaya çıkan projemiz USTAM Kocaeli’ye başvurular alınmaya başlandı. USTAM Kocaeli, hem sanayicimize hem de iş sahibi olmak isteyen gençlerimize güç verecek. Bu projemizin de Türkiye’ye örnek olacağına inanıyorum’’ ifadesini kullandı.

 

SEKTÖREL EĞİTİM KAMPÜSÜ

 

Kocaeli halkına 16 yıldır ücretsiz eğitim hizmeti veren KO-MEK ile eşsiz bir tecrübe edindiklerine değinen Başkan Büyükakın, ‘’KO-MEK bir halk üniversitesi oldu, USTAM Kocaeli ise sektörel eğitim kampüsü projesidir. Bu proje, mesleki alanda doktora düzeyinde eğitimlerle bir enstitü haline gelecek. Meslek sahibi olmak isteyen gençlerimize sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, uygulama ağırlıklı mesleki ve teknik eğitimler vererek istihdama katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Kısaca söylemek istersek; Ustam Kocaeli projesi, istihdam odaklı bir meslek eğitim projesidir” şeklinde konuştu.

 

İŞİMİZ, GÜCÜMÜZ OLACAK

 

Şehrin tüm paydaşlarıyla 2 yıl boyunca projeyi olgunlaştırmak için çalıştıklarını, her şeyi en ince ayrıntısına kadar planladıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Büyükakın, ‘’Sanayinin söz sahibi olduğu bir eğitim modeli ortaya çıkardık. Türkiye’ye örnek olabilecek bir istihdam seferberliğiyle işçi ve işveren aradığını bulacak. ‘Ne iş olsa yaparım’ değil, ‘Bu işi en iyi ben yaparım’ diyen güçlü gençlerimiz yetişecek ve USTAM Kocaeli ile işimiz, gücümüz olacak” açıklamasını yaptı. 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, USTAM Kocaeli projesinde, Türkiye’ye model bir işbirliğiyle üniversiteler, ticaret odaları, Kocaeli Sanayi Odası, organize sanayi bölgeleri, Kalkınma Ajansı gibi kentin eğitim, istihdam ve kalkınmasında tüm etkin kurumlarla bir araya geldi. Faaliyet ve uzmanlık alanlarına göre kurum ve kuruluşların bir kısmı Kocaelili gençler için atölyelerini açtı, kimi eğitimcilerini görevlendirdi, bir bölümü de belgelendirme ve istihdam süreçlerini üstlendi.

 

Proje dahilinde, sektörde 392 firmanın öncelikli olarak ihtiyaç duyduğu meslek alanları belirlendi ancak işletmelerden gelecek taleplere göre projeye yeni programlar da eklenebilecek. Öncelikli meslek alanları ise robotik kaynak operatörü, CNC operatörü, torna operatörü, montaj elemanı, bakım uzmanı, IT uzmanı, yazılım uzmanı, mekanik üretim elemanı, elektrik işleri, metal kalıp ustası, otomasyon, CAD/CAM, AR-GE uzmanı, kalite uzmanı ve satış pazarlama olarak belirlendi.

Ustam Kocaeli projesinde yer alacak gençlere; son teknoloji atölyelerde, alanında uzman eğitimcilerle uygulama ağırlıklı eğitimler verilecek. Bu eğitimlerin yanı sıra kurumsal aidiyet, iş ahlakı ve etik eğitimi, inovasyon, takım çalışması gibi kişisel gelişim eğitimleri de verilmesi planlanıyor. Projede ilk başvurular alınmaya başlandı. Branşlara göre eğitim komisyonunda belirlenen kriterlerde başvuru değerlendirmesi yapılarak eğitimlere başlanacak. Kurslarda eğitim alan ilk mezunların, sektör temsilcileriyle birlikte staj ve istihdam süreçleri de proje dahilinde yürütülecek.

 

Ayrıca işletmeler de ustamkocaeli.com web sayfasından sisteme dâhil olabilecek, istedikleri meslek elemanlarını yetiştirilmek üzere USTAM’dan talep edebilecek ve proje kapsamında şu anda pilot olarak yetiştirilecek USTA adaylarından da talepte bulunabilecek.

 

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi #izmit #eğitim #ustam kocaeli #sektörel eğitim #istihdam #tahir büyükakın

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.