24-04-2024 06:51

Şehir tiyatrolarından iki yeni oyun

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 15/11/2021
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2021-2022 tiyatro sezonunu iki yeni oyunla açtı. Prömiyeri yapılan Vişne Bahçesi ve Radyo-yu Hümayun oyunları tiyatro severlerden tam not aldı
.stripslashes($urun->baslik).

Çalışmalarına usta oyuncu Aydın Sigalı’nın genel sanat yönetmenliğinde devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yeni tiyatro sezonuna bomba gibi bir giriş yaptı. Ekim ayında seyircisinin karşısına iki yeni oyunla çıkan Şehir Tiyatroları, Vişne Bahçesi ve Radyo-yu Hümayun oyunlarıyla tiyatro severlerin kalbini bir kez daha fethetti. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen prömiyerlere katılım yoğundu.

SEZONUN İLK PRÖMİYERİ

Pandemi nedeniyle 2020 yılının kasım ayında perdelerini kapatan; o tarihten itibaren oyunlarını online olarak ya da açık hava performansıyla sergileyen Şehir Tiyatroları yönetimi ve oyuncuları, yeniden ‘perde’ demenin mutluluğunu yaşıyor. 2021-2022 tiyatro sezonunun açılışını yepyeni iki oyunla yapan Şehir Tiyatroları, ilk prömiyerini Anton Çehov’un, ünlü Vişne Bahçesi oyunuyla yaptı. İlginin yoğun olduğu prömiyere Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Sakarya Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık’ın yanı sıra çok sayıda tiyatro sever katıldı.

FESTİVALE GİDİYOR

Salonun pandemi kurallarına uygun olarak düzenlendiği gecede, temsil sonrası bir konuşma yapan Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, Kocaeli Şehir Tiyatroları ailesi olarak bir buçuk yıldan sonra tekrar seyirci ile buluşmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek, “Bugün perdelerimizi zor ve çok güzel bir metin olan Anton Çehov’un Vişne Bahçesi ile açtık. Şimdi önümüzde 25. İstanbul Tiyatro Festivali var. Bu oyunumuzla festivale davet edildik. Uluslararası bir arenada Kocaeli’mizi Vişne Bahçesi ile temsil edeceğiz” dedi.

ÇEHOV’UN USTALIK ESERİ

Tiyatro literatürünün en önemli yazarlarından biri olan Anton Pavloviç Çehov’un tamamladığı son oyun olan Vişne Bahçesi, yazarın en yetkin ve ustalıklı eseri olarak dünya tiyatro yazınında önemli bir yere sahip. Yönetmenliğini Mehmet Birkiye’nin yaptığı oyunun çevirisi Belgi Paksoy’a, dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı Cem Yılmazer’e, müzik Fırat Akarcalı’ya, koreografi Tuğçe Tuna’ya ve efekt tasarımı Ahmet Tanık’a ait.

BAŞARILI KADRO

Dramaturgu Melih Korukçu olan Vişne Bahçesi’nde, Arzu Bigat Baril yönetmen yardımcı, Azer Şelte reji yardımcısı olarak görev aldı. Oyunda Esra Bezen Bilgin, Ezgi Özbalı, Seda Güven Şahin, Nuri Karadeniz, H.Fatih Sevdi, Başar Alemdar, Bülent Baytar, Emre Işık, Zeynep Özan, Cüneyt Gürbüz, İlker Bağlam, Sarper Saydam, Sezen Düzakar Çetindaş, Duygu Mine Özcan, Tunç Efe, Nursel Çeliktürk, Semih Eraslan rol alıyor.

RADYO-YU HüMAYUN GÜLDÜRDÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, sezonun ikinci prömiyerini ise Radyo-yu Hümayun isimli oyunla yaptı. Komedi türündeki oyun, Kocaelili tiyatro severlere eğlence dolu saatler yaşattı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyunu izleyenler arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak da yer aldı. Başarılı yazar Özlem Lale tarafından yazılan, İlham Yazar’ın yönettiği 2 perdelik oyun, tiyatro severler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Oyun bitiminde yaptığı konuşmada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları arasında imzalanan protokolün müjdesini veren Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, “İmzaladığımız protokol gereği, Devlet Tiyatroları her ay bir oyunu burada sahneleyecek. Biz de farklı bir kente gidip oyunlarımızla ilimizi temsil edeceğiz. Ocak ayında kurumumuz 25. yılına ulaşıyor. Sizler için çok güzel oyunlar hazırladık” dedi.

KOLTUKLAR DOLACAK

Başkan Vekili Yaşar Çakmak konuşmasında “Şehir Tiyatromuzu ve oyuncularımızı kutluyorum. İnşallah en kısa zamanda pandemi önlemleri olmadan, bütün koltukların dolduğu oyunları da izleyeceğiz. Bu gecede emeği geçen tüm oyuncularımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Vekili Yaşar Çakmak tarafından yazar Özlem Lale ve yönetmen İlham Yazar’a plaket takdim edildi.

OYUNUN KONUSU

Radyo-yu Hümayun, 1. Dünya Savaşı arifesinde, İstanbul’da babalarından kalma bir konakta, kalfaları Efser’le mütevazı bir hayat süren iki kardeşin, içinde bulundukları ekonomik zorluktan kurtulmak adına yaşadıklarını konu ediniyor. İki perdelik oyunun yazarı Özlem Lale, yönetmen koltuğunda ise İlham Yazar oturuyor. Dekor tasarımı Hakan Dündar’a, kostüm tasarımı Deniz Bilgili’ye, müziği Oktay Köseoğlu’na, ışık tasarımı Erol Dinçdemir’e, koreografisi Seda Özgiş’e, ses tasarım Ahmet Tanık’a ait olan oyunda; İrem Kahyaoğlu Yılmaz ve Utku Oğuz yönetmen yardımcısı olarak görev alıyor.

Radyo-yu Hüzmayun’ın oyuncu kadrosunda ise Aytek Mete Elgün, Betül Akgün, Cansu Cengiz Mengüç, Cemal Aldıç, Nursel Çeliktürk, Semih Eraslan, Serhat Güzel, Tekin Ezgütekin, Tunç Efe, Veysel Sami Berikan, Volkan Dinç, Zeynep Dilara Saydam yer alıyor.

 

NASIL ARANDI: #şehirtiyatroları #aydınsigalı #sanat #perde #sahne #radyoyuhümayun #vişnebahçesi #antonçehov #ikioyun #yenisezon #kocaelibüyükşehirbelediyesi #süleymandemirelkültürmerkezi #sdkm #eğlence #sanat #kültür #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.