19-04-2024 18:44

Şehir Tiyatroları hız kesmiyor!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/04/2021
Yaptığı online gösterimler, sahnelediği oyunlar ve düzenlediği etkinliklerle tiyatro adına pek çok ilke imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, pandemi sürecinde de gündemden düşmemeyi başardı
.stripslashes($urun->baslik).

Kentimizin sanat alanındaki yüz akı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, başarılı sanatçı Aydın Sigalı’nın genel sanat yönetmenliğinde çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Yeni normallere çok çabuk uyum sağlayan Şehir Tiyatroları, pandemi sürecinin başladığı günden itibaren hayata geçirdiği projelerle hem farkındalık yarattı hem kentin sosyal yaşamına renk kattı hem de tiyatro anlamında pek çok ilke imza attı.

Yaptığı online gösterimler, sahnelediği oyunlar, farkındalık yaratmak adına düzenlediği sokak programlarıyla ulusal çapta ses getiren Şehir Tiyatroları; son olarak 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde tramvayda gerçekleştirdiği etkinlikle büyük yankı yarattı.

Bir günü dahi boş geçirmeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın pandemi boyunca hayata geçirdiği projeleri ve önümüzdeki dönem planlarını, tiyatromuzun genel sanat yönetmeni Aydın Sigalı ile konuştuk.

 

Aydın Bey, pandemi süreci tiyatroyu nasıl etkiledi?

Pandemi, geçen yıl tam da biz büyük bir heyecanla ‘Vişne Bahçesi’ oyunumuzu seyircisiyle buluşturmaya hazırlanırken ilan edildi. 21 Mart’taki prömiyerimizi iptal ettik ama şaşkınlığımızı üzerimizden çok çabuk attık. Hemen tiyatromuz adına mevcut şartlarda neler yapabileceğimizi planlamaya başladık.

Pandemi sürecindeki ilk etkinlik ne zaman gerçekleşti?

Hemen. Bildiğiniz gibi virüsün ülkemize girdiği 11 Mart’ta açıklandı, 27 Mart ise Dünya Tiyatro Günü’ydü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları olarak pandemi döneminde Türkiye’deki ödenekli kurumlar içerisinde bir ilke imza atarak online gösterimlere hemen başladık. Yayın kalitesi yüksek oyunlarımızı online olarak seyircilerimize sunduk. Nisan ve mayıs aylarında, her cumartesi gündüz kuşağında çocuk oyunu, akşam kuşağında büyük oyunu olmak üzere 16 gösterim yaptık.

Ardından da 23 Nisan etkinliğimizi gerçekleştirdik. Gün boyu online olarak canlı yayında çocuklara masallar okuduk ve çocuk oyunları sergiledik. Zaten 1 Haziran itibariyle de kamusal alanda kısıtlı çalışma serbestisi geldi, biz de derhal provalara başladık. Sokağa çıkma yasağı olan günlerde bile özel izinlerle açık alanda provalarımızı sürdürdük.

DÜNYADA BİR İLK

Pandeminin ilk oyunu ne oldu?

1 Temmuz itibariyle, sanatsal etkinliklerin yapılabilmesine izni verildi ve 2 Temmuz’da, pandemi döneminde ödenekli tiyatrolar arasında yine bir ilke imza atarak Kara Fatma oyunumuzu; Kurtuluş Savaşı kahramanımız Fatma Seher’in ölüm yıldönümünde, kapalı alanda, mesafeli oturma düzeniyle seyircimizle buluşturduk.

Yanlış hatırlamıyorsam, aynı dönemde bir de kabare sahnelediniz…

Evet, bu kez dünyada bir ilke imza attık. Pandemiye yazılmış eğlenceli bir kabare olan ‘Mesafeli Kabare’nin dünya prömiyerini, açık alanda seyircimizle birlikte gerçekleştirdik. Bu oyunla 12 ilçeyi dolaştık. Amacımız yeni normalin hayatımıza kattıklarına mizahi bir yaklaşımla dikkat çekmek ve seyircilerimize, hayatın bu şekilde de olsa devam ettiği yönünde moral vermekti. Oyunumuz büyük ilgi gördü, ulusal kanallarda da haber programlarının ilgi odağı oldu.

15 Temmuz’da sahnelediğiniz ‘Kurtuluş Destanı’ da büyük yankı yarattı. Biraz bahseder misiniz?

‘Kurtuluş Destanı’nı, sizin de belirttiğiniz gibi 15 Temmuz’da, Milli İrade Meydanı’nda senfoni orkestrası ve çok değerli müzisyenlerimizle birlikte sahneledik. Açık havada, oldukça büyük bir katılımla gerçekleşen gösteri büyük beğeni topladı.  Oyuncumuz Mehmet Çevik’in sunum ve yönetimindeki gösteri, ulusal bir kanalın naklen yayınlamasıyla tüm Türkiye’de izlendi.

USTALARLA YAN YANA

Pandemi döneminde çocuklar için neler yaptınız?

Çocukların hepimizden daha çok ilgiye, kaynaşmaya ihtiyacı var ve pandemi en çok onları etkiledi. Bu nedenle biz de çocuklara birlikteliğin biraz mesafeli de olsa sağlanabileceğini; oyunumuzun içeriğiyle de hepimizin bizi değerli kılan özelliklerini koruması ve geliştirmesi gerektiğini söylemek istedik. Bu nedenle, önceden masal olarak yazılmış ‘Yaramaz Notalar’ masalını oyunlaştırarak 15 Ağustos’ta minik seyircilerimizle buluşturduk. Oyunumuz, ağustos ve eylül aylarında 12 ilçe gezdi; her oyundan sonra çocukların yüzündeki mutluluğu görmek bizi de çok mutlu etti.

2020 sonbahar döneminde, artık hava şartları açık alanda oyun sahnelemeye müsaade etmediğinde nasıl bir planlama yaptınız?

Çalışmalarımıza, pandemi kurallarına uygun olarak salonumuzda devam ettik. Yeni tiyatro sezonunu, kurucu genel sanat yönetmenimiz Işıl Kasapoğlu’nun yazdığı ‘Evvel Zaman İçinde’ adlı oyunla açtık. Bu arada salon oturma düzenimizde yine çok hoş bir uygulamaya imza attık. Mesafeli olarak boş bıraktığımız koltuklara, kaybettiğimiz ama bizler için asla ölmeyecek, hayatımızda iz bırakmış tiyatro duayenlerimizin foto bloklarını oturttuk; sezonumuza da ‘Ustalarla Yan Yana’ adını verdik.

Bu gerçekten harika bir fikirdi ve çok da ses getirdi…

Türkiye’de bir öncülük ve farklılık olarak algılandı, çok beğenildi. Ulusal haber kanalları canlı yayınlarla tiyatromuza bağlanarak, uygulamayı tüm Türkiye’ye örnek olarak gösterdi.

 

Pandemi başladığında prömiyeri ertelenen Vişne Bahçesi oyunu ne oldu?

Duayen Mehmet Birkiye’nin rejisiyle hazırladığımız ama pandemi nedeniyle sahneleyemediğimiz Vişne Bahçesi’nin prömiyerini, 25 Kasım’da İKSV İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nde gerçekleştirecektik. Biz tiyatrocular için son derece kıymetli olan bu uluslararası festivale en son 2006 yılında, ‘Godot’yu Beklerken’ adlı oyunumuzla konuk olmuştuk. 14 yıl sonra tekrar ‘Vişne Bahçesi’ ile festivale katılacak olmak, bizi çok heyecanlandırmıştı. Çalışmalarımızı bu heyecanla yürütürken, maalesef kasım ayında vaka sayıları yeniden arttı ve tüm salon etkinlikleri durduruldu. Festival de bir sene sonraya ertelendi. Umarım bu sene kasım ayında oyumuzu, tüm dünyada takip edilen bu festivalde tiyatro seyircisiyle buluşturabiliriz.

Kasım ayında uygulanan yeni tedbirler sizi nasıl etkiledi?

Oyunlarımızı ve etkinliklerimizi tekrar online platformlara taşıdık.  Aralık ayında ‘nostalji günleri’ dedik; her pazar eski oyunlarımızı seyircimizle buluşturduk. Ocak ayında ‘radyo tiyatrosu’ dedik; her salı seyircilerimize radyo tiyatrosuyla seslendik. Şubat ayında ‘okuma tiyatrosu’ dedik; her cumartesi sahneden naklen yayınla tiyatro metinlerimizi seyircimize okuduk. Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıl dönümünde, ‘Şair’ adlı oyunumuzu yine tiyatroların kapalı olduğu dönemde, Türkiye’deki kurumsal tiyatrolara öncülük ederek naklen yayınla seyircimizle buluşturduk.

Bu yayınla kaç kişiye ulaştınız?

Yerel televizyon kanallarından ve belediyemizin YouTube kanalından naklen takip edilen bu oyunumuz, sadece YouTube’dan 4 bin haneye ulaştı.

DUR YOLCU!

Aydın Bey, pandemi boyunca sahnelediğiniz oyunların yanı sıra sokakta gerçekleştirdiğiniz farkındalık etkinlikleri de çok beğenildi. Neler yaptınız, biraz bahseder misiniz?

Evet, oyuncularımızın hazırladığı farkındalık videoları; maske ve mesafeye dikkat çeken, sokakta gerçekleştirdiğimiz flash mob’lar büyük ilgi gördü. Özellikle, geçtiğimiz günlerde Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle tramvayda gerçekleştirdiğimiz ekinliğimiz, ana haber bültenlerinde birinci haber olarak yayınlandı. Oyuncularımızın ‘Dur yolcu!’ diyerek durdurduğu tramvaydakiler ve haberi izleyenler göz yaşlarını tutamadı.

Bu arada turneleriniz devam ediyor mu?

12 Mart’ta, İstiklal Marşı’nın kabulü kutlamalarında, tiyatroların kapalı olduğu bir dönemde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği’nin davetlisi olarak bir turne düzenledik. Gazi şehirde, ‘Şair’i sahneledik ve oyunumuz ayakta alkışlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, geçmiş dönem bakanlık da yapmış olan Sayın Fatma Şahin, oyundan sonra yaptığı konuşmada oyunumuzu çok beğendiğini ifade etti; Gaziantep’e bir şehir tiyatrosu kuracağının müjdesini verdi. Tiyatrolarının da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nı örnek alacağını söyledi. Yani özetle Anadolu’nun ilk ödenekli tiyatrosu olan tiyatromuz, tiyatro sanatına önderlik yapmaya devam ediyor.

Son olarak, önümüzdeki dönemde yapacağınız çalışmaları sormak istiyorum…

Seyircimiz çok yakında, açık hava etkinliklerimizle tekrar tiyatroya koşacak. Shakespeare klasiği bir komedi ile tarihi bir kahramanımızın hikayesinin anlatıldığı, büyük bir prodüksiyonla geliyoruz. Ayrıca, kentimizin gururu olmuş bir markamızın, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz müzikaliyle de seyircimizin karşısında olacağız. Bizler alkış sesini çok özledik, en kısa sürede bu hasretimizin sona ermesini diliyoruz.

NASIL ARANDI: #aydın sigalı #kocaeli şehir tiyatroları #şehir tiyatroları #tiyatro #sanat #kültür sahne #pandemi #oyun #oyuncu #tiyatrocu #sokak

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.