29-03-2024 14:52

Sanatın ve Samimiyetin Adresi: Kocaeli Sanat Merkezi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Derince’nin ilk ve tek sanat merkezi olan Kocaeli Sanat Merkezi, gerek verdiği kaliteli eğitim gerekse odağa öğrenci mutluluğunu alan bakış açısıyla ilçede sanatın ve samimiyetin merkezi oldu
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Drama eğitmeni Mahir Başkaya tarafından 2014 yılında Derince’nin ilk ve tek sanat merkezi olarak kurulan Kocaeli Sanat Merkezi hem verdiği kaliteli eğitim hem de öğrenci mutluluğunu odağa alan yaklaşımıyla Derince’de alanında lider. 3,5 yaşından itibaren öğrenci kabul eden merkez dramadan baleye, resimden müziğe, modern danstan tiyatroya sanatın pek çok dalında eğitim veriyor. Bugüne dek sayısız öğrenciye drama dersleri vererek sanatı sevdiren Mahir Başkaya, Kocaeli Sanat Merkezi’nin başarısını işini çok severek yapmasına ve ailelerle kurdukları samimi diyaloğa bağlıyor. Gelin, Kocaeli Sanat Merkezi’nin kuruluş hikayesini ve merkezde verilen eğitimleri başarılı eğitmen Mahir Başkaya’dan dinleyelim.

Mahir Bey, bize kendinizden bahseder misiniz?

1981, Derince doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü ve Kocaeli Üniversitesi mezunuyum. 2014 yılından beri Derince’de hizmet veren Kocaeli Sanat Merkezi’nin kurucusuyum. Aynı zamanda drama ve tiyatro öğretmenliğini yapmaktayım.

Sanata olan ilginiz nasıl başladı?

İlkokul günlerimden beri tiyatroya aşinayım. Tüm eğitim hayatım boyunca okul tiyatrolarında aktif rol aldım. Bu durum üniversitede de devam etti. Kocaeli Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra tiyatroya ilgim olduğunu bilen arkadaşların vesilesiyle bir drama öğretmeninin asistanlığını yapmaya başladım. İlk gün birlikte çalıştık, ikinci gün hocam bana, benim de ders verebileceğimi söyledi. Mesleğe bu şekilde alaylı olarak başladım, tabii daha sonra bu alanda da eğitimler alıp kendimi geliştirmeye devam ettim.

Drama alanında nasıl bir eğitim aldınız?

Her alanda olduğu gibi bu konuda da eğitim şart. Bu nedenle drama eğitmenliği konusunda da gerekli eğitimleri hemen almak istedim. 2004 senesinde bu işin ehliyetini veren iki dernek vardı. Oluşum Drama Enstitüsü’nden 5 aşamalı 360 saatlik bir eğitim alarak drama eğitmenliği belgesine sahip oldum. Bu programa devam ederken çok sayıda uluslararası seminere katılarak bu işin yurt dışında nasıl yapıldığı hakkında da fikir sahibi oldum.

BABAMDAN GÜÇ ALDIM

Eğitimlerden sonra yolunuza nasıl devam ettiniz?

O günden sonra drama öğretmenliğini meslek olarak benimsedim ve bugüne kadar başka hiçbir iş yapmadım. Çok uzun süre okullarda drama eğitimi verdim. Kocaeli’de 50’nin üstünde okulla çalıştım. Özellikle 2003 yılında babamla yaşadığım bir diyalogdan sonra yoluma daha sağlam adımlarla devam ettim.

Sakıncası yoksa bu anıyı dinleyebilir miyiz?

2003 yılında ilk defa babamı bir gösterime çağırdım. Salona geldi, izledi, sonra bana, “Bu çocukları sen mi çalıştırdın? Çok güzel bir iş yapmışsın, aferin sana” dedi. Bilirsiniz, anneler çocukları söz konusu olduğunda her zaman biraz daha endişeli ve garanticidir. O dönemde benim annem de bana ‘Elinde iki üniversitenin diploması var. Bütün tiyatrocular aç, yapma bu işi’ şeklinde nasihat ediyordu. Bir gün bu konu açıldığında, babam  anneme, “Ben Mahir’in gösterisine gittim, çok güzel işler başarıyor. Bırak, istediği işi yapsın, mutlu olsun” dedi. Arkama baba rüzgarını aldığım o günden sonra kendimi çok daha güçlü hissettim. Henüz 22 yaşındayken babadan böyle bir destek almak harikaydı. Babamı 2006 yılında kaybettim ama yoluma hala ondan aldığım güçle devam ediyorum. Şu anda haftada yedi gün çalışıyorum ama hiç yorulmuyorum çünkü işimi çok severek yapıyorum. Bu enerji hem öğrencilerimize hem de velilerimize çok olumlu yansıyor. Kocaeli Sanat Merkezi, sanatın ve samimiyetin adresi.

SANATIN HER DALI

Kocaeli Sanat Merkezi’ni açmaya nasıl karar verdiniz?

Okullarda eğitim verirken, anaokulu öğretmeni olan eşim Sevilay Hanım ile tanıştık, 2013 yılında da evlendik. Çalışmalarımı bilen eşim, bir sanat merkezi açmam noktasında beni yüreklendirdi. Böylece Kocaeli Sanat Merkezi 2014 yılında Derince’nin ilk sanat merkezi olarak kuruldu ve hala da bu alanda eğitim veren tek merkez. İlk yerimiz olan Sancak İş Merkezi’nde 3 sene eğitim verdik. Orası bize dar gelmeye başlayınca şu anda hizmet verdiğimiz binaya taşındık. Şimdi çok daha keyifli bir merkezimiz var. Giriş bölümümüzdeki alanı da velilerimiz için küçük bir kafe olarak düzenledik. Çocuklar yukarıda ders görürken onlar da keyifle vakit geçirebiliyor.

Kocaeli Sanat Merkezi’nde hangi dersler veriliyor?

Drama, tiyatro, resim, karakalem, bale, modern dans, gitar, keman, piyano, çello, bağlama, ney, yan flüt, akordiyon ve kanun dersleri veriyoruz. Merkezimize 3,5 yaş itibariyle öğrenci kabul ediyoruz. Üst yaş sınırımız yok, özellikle müzik ve dans derslerinde yetişkinlerle de çalışabiliyoruz.

Merkezin kaç öğrencisi var?

Geçen yıl 250 öğrencimiz vardı, bu yıl bu sayıyı eylül ayı olmadan yakaladık. 2022-2023 dönemi hedefimiz 400 öğrenci.

DİL YETENEKLERİ GELİŞİYOR

Kurumda bale dersleri nasıl ilerliyor?

3,5 yaşındaki çocuklarımızı baleye başlatıyoruz. 5 yaşından itibaren isterse yanına drama ve müzik dersleri de eklenebiliyor. Her yaş grubuna göre özel sınıflar hazırlıyoruz. Her branşımızda olduğu gibi balede de sertifikasyonumuz var. Baleye devam etmek isteyen öğrencilerimizi konservatuvara da hazırlıyoruz. Balenin dışında salsa, bachata, rumba gibi tüm Latin danslarında hem çocuklara hem de yetişkinlere ders verebiliyoruz.

Kocaeli Sanat Merkezi’nde resim dersleri de var, yanılmıyorsam...

Evet, resim ve karakalem derslerimiz de var. Çocuklar resim dersini çok seviyor. Hem el becerileri gelişiyor hem de kendilerini resimle ifade etmeyi öğreniyorlar. Öğrencilerimizin yaptıkları resimlerle ilki sömestr sonrası, ikincisi sene sonunda olmak üzere senede 2 kere sergi açıyoruz. Bu sergiler çocukları ve aileleri çok mutlu ediyor. Küçük yaşta unutulmaz anıları oluyor.

Drama derslerinden devam edelim…

Drama ve tiyatro benim alanım. Kurumumuzda da dersleri ben veriyorum. Dersimizin ilk 10 dakikasında dil kaslarının gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ben özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki öğrencilerime bu alıştırmaları yaptırıyorum çünkü daha akıcı bir konuşmaya sahip olmalarını istiyorum. Çocuklara sürekli tekerleme söyleterek dil yeteneklerini geliştiriyoruz ve bu çalışmaların karşılığını çabucak alıyoruz.

Mahir Bey, enstrüman derslerini nasıl işliyorsunuz?

Enstrüman derslerinin hepsini birebir eğitimle veriyoruz. Birebir derslerin öğrenci üzerindeki etkisini, gelişimine katkısını bizzat tecrübe ettik. Öğrenci birebir derslerle 5 ayda alacağı yolu 1 ayda kat edebiliyor, çok daha hızlı öğreniyor. Bu da enstrümanına olan sevgisini ve motivasyonunu artırıyor.

HEM SANATÇI HEM EĞİTMEN

Kocaeli Sanat Merkezi’nde kaç eğitimci görev yapıyor?

Aktif bir şekilde çalışan 12 öğretmenimiz var. Öğretmenlerimizin hepsi hem öğretmen hem sanatçıdır. Bu çok önemli çünkü sanatınızı çok iyi icra edebilirsiniz ama bilginizi başkasına aktarmak bambaşka bir iştir. Bu nedenle kadromuzu çok doğru kurduk. Öğretmenlerimiz ders programlarını öğrencinin kapasitesine göre belirler. Sanat alanında bilgiyi çocuklara alabilecekleri ölçüde aşama aşama vermek ve çocuğu zorlamamak çok önemli çünkü sanat zorla değil, keyifle yapılacak bir iş.

Sanatın herhangi bir branşında ders alan öğrencilerinizde nasıl bir değişim gözlemliyorsunuz?

Çok fazla kazanımları oluyor. Özellikle enstrüman, tiyatro ve resim dersleri çocuğun empati yeteneğini artırıyor. Çocukların özgüveni, kendilerini ifade edebilme yetenekleri ve cesaretleri artıyor. Sanatla iç içe olmak çocuğun hayata bakış açısını, tavrını, diyaloglarını hatta arkadaş çevresini bile değiştiriyor. Daha küçük yaş gruplarında, özellikle drama derslerinde çocukların sorgulama yeteneği gelişiyor. Bu da okulunda derslere katılımını ve anlamadığı yerde parmak kaldırıp soru sormasını kolaylaştırıyor. Sanatla uğraşan çocukların liderlik vasıfları da gelişiyor. Çocuklardaki bu değişim ve gelişim velileri de çok mutlu ediyor. Bize teşekkür için gelen çok ailemiz var.

YENİ ŞUBE YAKINDA

Öğrenciler, haftanın kaç günü ders görüyor?

Kurumumuz haftanın her günü açık. Öğrencilerimiz de genellikle haftada bir gün geliyorlar. Grup derslerimiz iki saat, enstrüman derslerimizse bir saat sürüyor.

Bazı öğrencilerimiz hem grup dersi hem de enstrüman dersleri almak istiyor, onlar genellikle iki gün gelmeyi tercih ediyor. Biz burada 7 gün hizmet verdiğimiz için herhangi bir sınırlama yapmıyoruz.

Mahir Bey, bundan sonraki hedefiniz nedir?

Bir şube açma hedefimiz vardı ancak pandemiden dolayı gerçekleştiremedik. Bu planı 2023 yılı bitmeden hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yeni şubemiz Karamürsel’de olacak. Karamürsel’i çok seviyorum, 15 senedir oradaki okullarda ders veriyorum. Yıllar içerisinde ilçede güzel dostluklar da kurdum. Karamürsel şubemizin açılmasını dört gözle bekleyen pek çok aile var.

 

Adres: Sırrıpaşa Mah. Kuşakkaya Cad. No:9 Derince/KOCAELİ
Tel: 0262 229 33 34
İnstagram: @kocaeli_sanat_merkezi

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # sanat # müzik # dans # derince # kocaelisanatmerkezi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.