23-04-2024 11:28

Sanat ve sevgi dolu bir dünya: Bir Küçük Mutluluk Atölyesi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/03/2023
Morale en çok ihtiyacımız olan şu günlerde, sadece adıyla bile insana iyi gelen bir atölyeye gidiyoruz… Bir Küçük Mutluluk Atölyesi’nde sanat ve sevgiyle dolu, rengarenk bir dünyanın kapısını aralıyoruz
.stripslashes($urun->baslik).

Yaşadığımız deprem felaketi sonrası, en çok morale ihtiyacımız olan bu günlerde sadece adıyla bile insanın içini ısıtan, iyi hissettiren, huzur veren bir atölyeye konuk olduk bu ay. Resim öğretmeni Hülya Bozat tarafından 2015 yılında kurulan Bir Küçük Mutluluk Atölyesi, ismiyle müsemma ortamıyla kursiyerlerine sanat ve sevgi dolu, rengarenk bir dünyanın kapısını aralıyor.

350 metrekarelik alanda sanata ilgi duyan her yaştan insana resim, seramik, dekoratif sert zemin boyama, makrome ve keçe gibi pek çok dalda eğitim veren atölye, kursiyerleri için aynı zamanda bir sosyalleşme platformu. Diledikleri gün ve saatte bir araya gelerek çalışmalarını çay, kahve ve sohbet eşliğinde sürdüren her yaştan kursiyer, atölye ortamında hem yaratıcılığın sınırlarını zorluyor hem de keyifle vakit geçiriyor.

Sanat eğitiminin yanı sıra eski ya da yıpranmış mobilyaların da yenilenerek tekrar kullanıma kazandırıldığı Bir Küçük Mutluluk Atölyesi’nde hepsi özgün, birbirinden şık objelerin satışı da yapılıyor.    

Haydi şimdi gelin, bu şirin atölyenin renkli dünyasına birlikte göz atalım…

Hülya Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?

1970 yılında, Bursa’da doğdum. Bütün eğitim hayatım da Bursa’da geçti. Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunuyum. 22 yaşında evlendikten sonra İzmit’e geldim, iki oğlum var. Çocukları büyütme evresinde aktif çalışmaya ara vermiş olsam da resimden hiç uzaklaşmadım. Craft sektöründeki ilerlemeleri, gelişmeleri, değişiklikleri hep takip ettim. Arkadaş çevremle evde çalışmalar yaptım, onlara dersler verdim. Çocuklar biraz büyüdükten sonra da bu çalışmaları bir atölye ortamına taşımak istedim. Bir Küçük Mutluluk Atölyesi’ni 2015’te kurduk. Böylece benim için daha profesyonel bir çalışma başladı.

 

O kadar güzel bir atölye olmuş ki insan nereye baksa ruhunu okşayan bir detay görüyor… Neler yapıyorsunuz burada?

Teşekkür ederim. Evet, rengarenk bir atölyemiz var. Burada, 350 metrekarelik bir alanda dekoratif sert zemin boyamaları ile seramik, resim, keçe ve makrome çalışmaları yapıyoruz.

Sert zemin boyamaları, hangi çalışmaları kapsıyor?

Ahşap, cam, seramik, polyester, geri dönüşüm malzemeleri gibi ürünlerin boyanmasını ya da dönüştürülmesini kapsıyor. Atölyemize gelen kursiyerlerimizle beraber bu malzemeleri uygun boyalarla boyayarak dekoratif ürünler, mutfak eşyaları, hediyelikler üretiyoruz. Bir de eski mobilyaları yenilemek ve dönüştürmek üzerine çalışmalar yapıyoruz.

 

Bu çalışmalara özellikle pandemi döneminde çok rastladık… Neler yapıyorsunuz?

Atölyemizde ham ahşap ürünlerimiz var. Dileyen bunları kullanarak, boyayarak, kendi özgün eserini üretebilir. Bununla beraber en sevdiğimiz çalışmalardan biri eski mobilyaları ya da objeleri yenilemek, dönüştürmek. Diyelim ki evinizde aile yadigarı, klasik bir büfeniz var. Elden çıkarmak istemiyor ama mevcut haliyle de kullanamıyorsunuz. Burada, o büfeyi evinizin dekorasyonuna uygun şekilde dilediğiniz renk ve konseptte boyayabilir; birkaç aksamını değiştirerek yepyeni bir mobilya elde edebilirsiniz. Benzer çalışmaları evdeki eskimiş, yıpranmış ya da kullanmaktan sıkıldığınız eşyalarınızı yenilemek, yeniden kullanılır hale getirmek için de yapabilirsiniz. Kursiyerlerimiz bu gibi çalışmalarla hem çok daha düşük maliyetle yepyeni mobilyalara sahip oluyor hem de atölyemizin keyifli ortamında günlük sorunlardan uzak birkaç saat geçiriyor.

Her yerde çok orijinal objeler görüyorum… Bunlar da kursiyerlerinizin eseri mi?

Evet… Dekoratif sert zemin boyamalarının bir kolu da dekoratif objeler. Kursiyerlerimiz, atölyede ahşap, cam, seramik, polyester gibi malzemeleri boyama tekniklerini de öğreniyor. Burada ham halde bulunan objeleri diledikleri renk ve desende boyayarak evlerinin dekorasyonunda kullanıyor. Dostlarına özgün, kendi elleriyle yaptıkları eşsiz bir armağan vermek isteyenler de burada harika hediyelikler üretiyor. Bu teknikleri kullanarak evdeki objelerinizi veya mutfak eşyalarınızı da bambaşka bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

SERAMİK DE VAR

Biraz da seramik çalışmalarından bahseder misiniz?

Atölyemizin bir bölümünü seramik çalışmalarına ayırdık. Bir de fırınımız var. Öğrencilerimiz, atölyede seramik eğitimi veren hocamızla beraber çalışıyor. Hem çamurla tanışıyor ve seramik yapmayı öğreniyor hem de kendi eserlerini boyama ve fırınlama imkanı buluyor. Ortaya çok özgün eserler çıkıyor. Bir de insanın kendi eliyle ürettiği bir fincandan kahve içmesinin ya da elleriyle şekillendirdiği bir objeyle evini süslemesinin hazzı çok başka.

Peki, resim dersleri?

Atölyede resim ve boyamayla ilgili bütün dersleri ben veriyorum. Sert zemin boyamalarına ilaveten yağlıboya, sulu boya, pastel tekniklerini de kursiyerlerimle paylaşıyorum.   

 

Bu eğitimlerin belli bir süresi var mı?

Hayır, belli bir süresi yok. Hiç kimseye belli bir zaman dilimi telaffuz etmiyoruz. Kursiyerlerimiz burada gereken eğitimleri alıyor, teknikleri öğreniyor ama diledikleri sürece gelip çalışmalarını atölyede yapabilir. Atölyeye, yoldan geçerken girip, bir günlüğüne kafasını boşaltmak, sorunlarından uzaklaşmak için gelenler dahi oluyor. Uzun süreli kursiyerlerimize de ders periyodu anlamında bir zorlamamız yok, esnek çalışıyoruz. Kısacası, atölyemize gelen herkes çalışma şeklini ve süresini kendisi belirliyor. Şunu da belirteyim; kişiler atölyede hangi alanda çalışacakları konusunda da tamamen özgür. Bize ahşap boyamaya gelen kursiyerimiz, isterse ertesi gün çalışmasına resim ya da seramikle devam edebilir. Burayı bir sanat merkezi, bir hobi merkezi gibi kullanan çok dostumuz var. Ayrıca, atölyede tek günlük çalışmalar da yapıyoruz.

SANAT VE KEYİF BİR ARADA

Nasıl?

Dönem dönem burada workshop’lar düzenliyoruz. Çalıştığı sanat dalında kendisini Türkiye çapında kanıtlamış kişileri davet edip katılımcılara bir günlük eğitimler verdiriyoruz. Özellikle pandemi öncesinde çok sık workshop düzenledik. Şimdi bu çalışmalara yeniden hız verme aşamasındayız.

 

Gördüğüm kadarıyla burası kursiyerler için aynı zamanda bir sosyalleşme merkezi olmuş.

Evet, burada sanat ortak paydasında buluşan çok güzel insanlar var. Bir arada olmayı çok seviyoruz. Kursiyerlerimiz atölyede bir araya geliyor; çayımızı demliyoruz, kahvemizi yapıyoruz, bir yandan sohbet edip bir yandan da çalışıyoruz. Birbirimizden ilham alıyoruz. Bir Küçük Mutluluk Atölyesi, herkesin günlük streslerden arındığı, kısa bir süreliğini de olsa dertlerini unuttuğu, birlikte keyifli vakit geçirdiği bir yer.

Sadece yetişkinlere mi ders veriyorsunuz?

Çocuklara da eğitim veriyoruz. Okulların açık olduğu dönemlerde, zaman sorunundan dolayı çocukların atölyeye gelmesi biraz zor olsa da tatillerini burada değerlendiren öğrencilerimiz var. Bazen anne-çocuk gelerek, burada birlikte kaliteli zaman geçiriyor. Atölyemizde çocuklar için yaş sınırlamamız var çünkü burada uzun saatli çalışmalar yapıyoruz. 6 yaş altındaki, henüz okula başlamamış çocuklar için bu süre yorucu olabiliyor. Bu yaş grubunu yanlarında bir yetişkinle birlikte kabul edebiliyoruz.

SATIŞ DA YAPILIYOR

Hülya Hanım, atölyeden satış da yapıyor musunuz?

Evet, satışımız da var. Buradaki sistem iki türlü ilerliyor. Ben özel siparişle de çalışıyorum, hazır boyama ürün de satıyorum. Burada yapılan her çalışmayla ilgili özel sipariş kabul ediyorum. Bunun yanı sıra kursiyerlerimizin de bu imkanı var. Kendi tasarımlarıyla dışarıya ürün satışı yaparak gelir elde edebiliyorlar. Kısacası, atölyemize gelen herkes burada görüp beğendiği bir ürünü satın alabilir. Ayrıca, atölyemizden ham ürün, boya ve hobi malzemeleri satışı da yapıyoruz. Kursiyerlerimiz ihtiyaç duydukları tüm malzemeleri atölyeden temin edebiliyor.

Bir Küçük Mutluluk Atölyesi her gün açık mı?

Pazar günleri hariç haftanın her günü 11.00 - 17.00 saatleri arası ders veriyoruz. Şu an düzenli olarak gelen 25 kursiyerimiz var. Günlük gelenlerle beraber öğrenci sayımız 50 kişiye çıkabiliyor.

Adres: Hacıhasan Mah. Hacı Kasım

Sok. No: 7 İzmit/Kocaeli

Tel: 0533 337 08 13

Instagram: bikucukmutlulukatolyesi

NASIL ARANDI: #bir küçük mutluluk atölyesi # kocaeli # izmit # sanat # hülya bozat # boya # akrilik # sert zemin boyama # seramik # resim

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.