29-03-2024 05:11

'Samsak Döveci'yi Dilimize Doladı: Elif Buse Doğan

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/06/2022
Şehrimizin yetiştirdiği genç ve başarılı sanatçı Elif Buse Doğan’ın yorumuyla popüler olan ‘Samsak Döveci’, dijital platformları, özellikle de Tiktok’u ele geçirdi
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ENSAR GERÇEK

‘Langıdı lan lan Samsak Döveci’. Bu türküyü duymayan kalmamıştır sanırım. Tiktok’ta 650 milyon görüntülenen, 7’den 70’e dillerden düşmeyen bu türkünün bu kadar çok sevilmesini neye borçluyuz? Tabii ki Elif Buse Doğan’a. Elif Buse Doğan’ın yorumuyla tüm Türkiye’de bir anda popüler olan ‘Samsak Döveci’, Türkiye’de son dönemin en çok dinlenen, dijital platformlarda rekor üstüne rekor kıran türkülerinden biri. Başarı kesinlikle tesadüf değil. Şehrimizin kızı diye söylemiyorum; olağanüstü donanımlı bir sanatçı Elif Buse Doğan. İlkokul öğrencisiyken katıldığı ses yarışmasında 3 yıl üst üste birinci olan Elif Buse Doğan, müzik kariyerine şimdilerde ‘doktora’ yaparak devam ediyor. Haziran sayımızda şehrimizin yetiştirdiği başarılı sanatçılardan Elif Buse Doğan’ı sayfalarımıza davet ettik, bu keyifli sohbete sizi de dahil etmek istedik. Bu arada Elif Buse Doğan’ın Ebd Music etiketiyle yayınlanan ‘Yare Gidin Turnalar’ isimli yeni single çalışmasını tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz. Son olarak herkesin Babalar Günü’nü kutluyorum. Şimdiden keyifli okumalar.

Elif Buse Doğan’ı tanımayanlara kendini nasıl anlatırsın?

Merhaba :) 1993 yılında Kocaeli’de doğdum. Dedelerim, babam, dayım, annem müzikle hobi olarak ilgileniyor. Bu ortamda büyüyen bir çocuğun müzisyen olması kaçınılmazdı. Önce özel olarak bağlama dersleri almaya başladım, sonra ilkokulda düzenlenen ses yarışmalarına katıldım ve dereceler elde ettim. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nda başlayan müzik eğitimim Kocaeli Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam etti. Üniversite eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Türk Halk Müziği bölümünde, yüksek lisans eğitimimi Haliç Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda tamamladım. Şu an doktora çalışmamı Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları bölümünde yapıyorum. 2016’dan beri TRT Müzik’te müzik eğlence programı sunuyorum. İki albüm ve sayısız single çalışmam var.

Elif Buse nasıl bir ailede yetişti? Nasıl bir ev ve mahallede büyüdü?

Müziği seven, eğlenceli, herkesin birbirinin fikrine saygı duyduğu, hoşgörülü bir ailede büyüdüm. Dolu dolu bir çocukluk geçirdim. Sokakta büyüyen bir çocuktum ve bundan dolayı kendimi şanslı hissediyorum. Önce Körfez ilçesindeydik, sonra Derince’ye taşındık.

Elif Buse güne nasıl başlar?

Kahve içerek :)

Peki, müzik serüvenine nasıl başladın?

Ailem müziğe olan ilgimi görünce beni ilk olarak özel bir müzik kursuna gönderdi, sonrasında az önce bahsettiğim gibi uzun ve keyifli bir yolculuk başladı.

650 MİLYON İZLENME

4.5 milyon seyredilen, dillerden düşmeyen ‘Langıdı lan lan Samsak Döveci’ türküsü nasıl çıktı? Bu kadar sevilmesini neye bağlıyorsun?

4.5 milyon TRT Müzik youtube kanalındaki rakam, diğer youtube kanallarındaki görüntülenmeleri de sayarsak yaklaşık 15 milyon civarında :) Ama asıl sevildiği yer Tiktok ve görüntülenmesi şu an 650 milyon... Serkan Çağrı ile birlikte her pazar akşamı saat 22.00’de, TRT Müzik ekranlarında ‘Nefesten Sese’ isimli müzik eğlence programını hazırlayıp sunuyoruz. Repertuvar yaparken Serkan Çağrı önermişti bu eseri, ‘Oku, çok yakışır’ demişti. Ben de keyifle okudum. O bölümümüz yayınlandıktan bir süre sonra Tiktok’a video olarak koymuştum Samsak Döveci’yi. Fenomen birkaç arkadaşım Tiktok’ta komik videolar çekip bu noktaya getirdiler. Beklemediğim bir sonuç oldu :)

Müzikle uğraşmak ve şarkı söylemek senin için ne ifade ediyor?

Şarkı, türkü söylemek benim için uyumak gibi dua etmek gibi nefes almak gibi doğal ve olmazsa olmazım...

Türküler ve Anadolu sana neler çağrıştırıyor?

Türküler ve Anadolu deyince hep çocukluğuma gidiyorum... Kültürüne aşık, paylaşmayı seven ailemin misafirlerimize yemekten sonra müzik ikram ettiği anları hatırlıyorum. Dedemin türkü sözlerini özenle yazdığı defteri anımsıyorum...

Birçok eseri yorumun ve yenilikçi tavrınla bizlere sevdirdin. Neşet Ertaş’ın ‘Yalan Dünya’ eseri de bunlardan biri. Bu türküyü deephouse (elektronik harmoniler) ile harmanlamak kimin fikriydi?

Benim fikrimdi :) Yalan Dünya (Deep Mix) elektronik müziğe olan tutkum ile varoluşumdan önce yazılan, aşık olduğum bir Neşet Ertaş türküsünün bir araya gelmesiyle başlıyor. Ustanın “Zaman sana uymaz, gel sen zamana uymasını bil” nasihatını arkama alarak, sevdiğim bu ezgiyi, deephouse’la buluşturdum ve yeniden yorumladım. Düzenlemesini Deeperise yaptı,  klibi Alişan Günay Yıldırım çekti. Klipte geleneksel motifleri göstermek için Kars’a gittik ve muhteşem bir klip oldu. İzlemeyenler mutlaka izlesin isterim. ‘Yalan Dünya’ elektronik müzikle buluşturduğum ilk eser değil. Daha önce ‘Telli Turnam’ ve ‘Göçmen Kızı’ türkülerini de farklı elektronik müziklerle birleştirip yeniden yorumladım.

YENİ SINGLE’I ÇIKTI

Müzik kariyerine albüm, single, solo konserler, radyo ve televizyon programları yaparak devam ediyorsun, yeni projelerin var mı?

Dinleyicilerimle buluşturmak için gün saydığım yeni single çalışmam 13 Mayıs’ta çıktı. Ebd Music etiketiyle yayınlanan ‘Yare Gidin Turnalar’ isimli yeni çalışmamı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz. Yaz boyu hem ülkemizde hem de yurt dışında çok sayıda konser vereceğim. Sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Konserlerinde veya sahne programlarında unutamadığın ilginç bir anın varsa paylaşır mısın?

2017 yazında Antalya Kemer’de konserim vardı. Konserin sonlarına doğru sıcağa dayanamayıp sahnede bayılmıştım :)

Elif Buse müzik dışında nelerle ilgilenir?

Spor ve tiyatroyla...

Bizlere film, kitap, müzisyen, şehir, lezzet (yeme içme) tavsiyelerinde bulunsaydın, ilk neleri tavsiye ederdin?

Film: Pianist

Kitap: Saatleri Ayarlama Enstitüsü Müzisyen: Lole Y Manuel

Şehir: Mardin

Lezzet: Mardin/Kafro’s Pizzeria

Müzikle ilgilenen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersin?

Öncelikle iyi bir eğitim şart. Türü ne olursa olsun iyi müzikler dinleyin, konserlere gidin. Hedef belirleyin, kendinize inanın ve keyfini çıkarın.

ANILARIM İZMİT’TE

Şansa inanır mısın? Bu hayattaki en büyük şansın nedir?

İnanırım ama şans ayağına geldiğinde hazır değilsen bir işe yaramıyor. Yanımda, arkamda dimdik duran bir ailenin çocuğu olmak hayattaki en büyük şansım.

Mutluluk sence nedir? Neler yaparak mutlu olursun?

Sevdiklerimle berabersem, onların ve benim sağlığım yerindeyse, yeni yerler keşfedip öğrenebiliyorsam, mutluyum.

Hayatındaki en önemli değerlerin?

Ailem ve sevdiklerim.

İzmit senin için nasıl bir şehir?

Doğup büyüdüğüm, çocukluk ve gençlik anılarımın olduğu yer. Ailem hala Kocaeli’de yaşıyor, sıklıkla gelip gidiyorum.

SÜREKLİ ÜRETMELİYİZ

Her şeyi hızla tüketiyoruz. Müzik piyasasında durumlar nasıl?

Müziğin dijitale doğru kayması tüketimi çok hızlandırdı. Her şey elimizin altında ve istediğimiz an ulaşabiliyoruz. Bu da bambaşka bir rekabeti beraberinde getiriyor. Sürekli üretmeniz gerekiyor yoksa geride kalıyorsunuz. Kalıcı işler yapanlar da zamana ayak uyduranlar da sürekli üretmek zorunda.

Kadına şiddet, çocuk istismarı, sokak hayvanlarına yapılan eziyetler bitsin artık diyoruz. Senin bu konular hakkındaki düşüncelerin ve önerilerin nelerdir?

Toplum olarak duyarlılığımız geçmiş yıllara göre arttı ama bir türlü bitmiyor bu iğrenç haberler, insanlığımızdan utanıyoruz her seferinde. Narsistler, saldırganlar, kadına şiddet uygulayanlar, hayvanlara eziyet eden sapkınlar toplumdan öç alma duygusuyla sadist- çe hareket ediyor. Ağır cezalar almadıkları sürece güçlerinin yettiğine şiddet göstermekte beis görmeyecekler. Bence çocukluktan itibaren farkındalık çalışmaları yapılmalı ve eğitimler verilmeli. Sözde değil özde inanan bir nesil altüst edebilir bu düzeni. Yasal düzenlemelerin yanında günlük hayat pratiklerimizin de bu mücadele için çok önemli olduğuna inanıyorum.

İzmit’in ilk dergisi Kocaeli Life ve müzik sayfamız hakkında neler söylemek istersin?

Çok teşekkür ederim bu güzel röportaj için. Başarılarınızın devamını diliyorum. Tekrar buluşmak dileğiyle...

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # elifbusedogan # müzik # muzik # samsakgoveci # samsakgöveci # trt # trtmuzik # trtmüzik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.