27-07-2024 08:20

Sakin, sabırlı, öğrenmeye açık bir anne: Deniz Kayacan Güngör

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 12/08/2021
Anne olduktan sonra kurumsal hayata veda ederek kendisini çocuklarına ve doğaya adayan Deniz Kayacan Güngör; sakin, sabırlı ve öğrenmeye açık bir anne olduğunu söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

Sayfamızın bu ayki konuğu, 7 yaşındaki dünyalar tatlısı Rüzgar ve 4,5 yaşındaki Kuzey’in annesi, Deniz Kayacan Güngör. 15 sene kurumsal hayatın içinde yer aldıktan sonra iş yaşamını noktalayarak tüm vaktini çocuklarına ve aromatik bitki yetiştiriciliğine ayıran Deniz Hanım, sevgi dolu bir anne. Araştırmaya ve öğrenmeye çok açık, sabırlı ve sakin bir anne olduğunu söyleyen Daniz Kayacan Güngör, iki oğlunu büyütürken edindiği tecrübeleri bizimle paylaştı.

Deniz Hanım, kendinizi nasıl bir anne olarak tanımlarsınız?

Sabırlı ve sakinim, araştırmaya, öğrenmeye, değişime çok açığım. Evde disiplini uygulayan ve kuralları oluşturan benim ama sevgimi de hiç saklamam. Duygularımı paylaşmaya özen gösteririm. Davranışlarımla örnek olabilmek için sürekli kendimi geliştirmeye çalışırım. Annelik bir ömür sürecek zor ama keyifli ve heyecan verici bir yolculuk benim için. Bu yolculukta çocuklarımızla birlikte keşfediyor, değişiyor ve gelişiyoruz. Doğaya çok düşkünüm, teknoloji sektöründeki 15 senelik kurumsal kariyerimi bırakıp tarım ve aromaterapi eğitimi aldım, tıbbi bitki yetiştirmeye başladım. Çocuklarıma da bebekliklerinden beri çevre bilinci aşılamaya çalışıyorum. 

Çocuklarınızla nerelere gitmek, neler yapmak keyif verir?

Çocuklarımla birlikte doğanın içerisinde bulunmaktan keyif alıyorum. Geçtiğimiz kış pandemi sürecini Gökçeada’daki evimizde geçirdik. Doğa, çocuklara sınırsız bir kaynak sunuyor. Fırtınaları, poyrazı, lodosu, tipiyi içinde yaşadık. Kabaran denizi, dev dalgaları seyrettik. Sırt çantalarımızı ve pusulamızı aldık, dağlara tırmandık, keşif yaptık. Çadır kurduk, ateş yaktık, gökyüzünü inceledik, yıldızları, Samanyolu’nu, gezegenleri konuştuk. Gün batımını, ayın doğuşunu birlikte izledik. Bostan kurduk, ağaç, çiçek sebze yetiştirdik. “Hadi tavuklarımız da olsun” dedik, sorumluluk aldılar yemlerini onlar verdi. Sabahları erkenden koşup yumurta topladılar kahvaltıları için. Erken çocukluk dönemlerinde çok faydalı kazanımlar edindiklerine inanıyorum.

Çocuklarınızı büyütürken nelere dikkat ediyorsunuz?

Çocuklar, anne babalarını kopyalıyorlar. Davranış ve konuşmalarıma dikkat etmeye, iki kere düşünmeye çalışıyorum onlarla iletişim kurarken. Kardeşlik ilişkilerine çok önem veriyorum. Onları bekleyen hayat yolculuğunda bağları güçlü olsun, birbirlerini desteklesinler istiyorum. Kendine güvenen, hayatta ne istediğini bilen, duyarlı, saygılı ama kendi alanlarını da tanımlayabilen ve bunu koruyabilen bireyler olmalarını istiyorum. Yaşam şeklimiz onların da süreceği hayatın temellerini atıyor. Mesela asla yere çöp atılmaz ailemizde. Su israfından plastik kullanımına, gereksiz tüketimden küresel ısınmaya kadar her konuyu konuşur, ev içinde ve dışında uygulamaya çalışırız.

Çocuklarınızın ilgi alanları var mı?

İkisi de enerjisi yüksek, macerayı, keşfetmeyi seven çocuklar. Rüzgar fen bilimlerine çok ilgili, deneyler yapmayı sever. Uzay, doğa olayları keyif aldığı ve konuşmaktan bıkmadığı konular. Var olan bir şablonu uygulamak yerine kendisi yaratmayı, üretmeyi tercih eder. Kendi fikirleri vardır her zaman. Çabuk sıkılır ve çok da meraklıdır bu yüzden tek bir ilgi alanı bulunmuyor. Merak ettiği her konu onun için ilgi alanıdır. Top oynamak, yüzmek, tırmanmak en sevdiği spor aktiviteleridir. Kuzey ise Rüzgar’ın tam tersi daha sakin ve nettir. İlgisini çeken bir alanda saatlerce oyalanabilir. Lego, yap-boz, tamir gibi el becerisi gerektiren konuları çok sever, bir de dans etmeyi. Müzik kulağı ve ritim duygusu güçlüdür.

Çocuklarınızı büyütürken faydalandığınız kaynaklar neler?

İlk oğlum Rüzgar’da hamilelik ve çocuk yetiştirme üzerine çok kitap okudum ve ilk yıllarında kitaplardaki doğruları uygulamaya çalıştım. İki yıl sonra Kuzey doğdu ve onunla birlikte hem çocuklarımı hem de kendimi kalıplara sokmaya çalışmanın doğru olmadığını keşfettim. Rüzgar’da uyku eğitimi, BLW yöntemi derken, Kuzey’i ayakta sallama ve televizyon karşısında yedirmeye kadar evrildi olay. Ve sonunda fark ettim ki her çocuk birbirinden farklıymış, doğrular değişkenmiş. Muhakkak ki kitaplardaki yöntemler bize bilgi ve destek sunuyor ama bana ve bize iyi gelenin öncelikle iç sesimi dinlemek olduğunu keşfettim, içinden çıkamadığım durumlarda ise pedagog veya psikolog arkadaşlarıma danışıyorum. Diğer taraftan kitap okumayı sevmelerini çok önemsiyorum. Bebekliklerinden beri sürekli kitap okudum çocuklarıma, şimdi de kendilerinin okumasını teşvik ediyor ve pek çok kaynakla onları destekliyorum. Eğlenceli bulmaca, aktivite kitapları, ilgilerini çekecek hikayeler ya da dergiler alıyorum sık sık. Özellikle İş Bankası’nın çocuk yayınlarını çok beğeniyorum.

NASIL ARANDI: #çocuğumveben #kidslife #aile #anneçocuk #denizkayacangüngör #rüzgar #kuzey #annelik #sabır #sakin #yaşam #life #kocaeli #esinalçıoğlu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.