HABER: TAHA AHMET ÖZEL
Ödül töreni programında konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ödülümüzün adını taşıyan ve henüz çevrenin konuşulmadığı 70’li yıllarda, çevre sorunlarının çözümü için yoğun çalışmaları olan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu'yu, bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun; “Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hatırlatmak istiyorum. Bir sanayi kenti olan ilimizde sanayileşme süreci 1960-1975 yılları arasında başlamıştır.” dedi.
Wellborn Luxury Hotel’de gerçekleştirilen 24. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri törenine Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kazım Dalkıran, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AK Parti İl Başkan Vekili Abdullah Eryarsoy, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammed Saraç, KSO Meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
“Kocaeli İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin %12,95’ini karşılayan ikinci ildir” diyen Zeytinoğlu, “ İlimiz, 2017 yılında 69 milyar 413 milyon TL vergi ödemiştir. Kişi başına vergi geliri, 36 bin 857 TL'dir. Böylece, Kocaeli devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Türkiye ortalaması ise 6 bin 633 TL'dir. Tahakkuk yüzde 92,7 ile birinci sırada. Kocaeli’nde kişi başına devletin harcaması 3 bin 263 TL’dir. Özetle şehrimiz ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer almaktadır. İlimizde hızlı sanayileşme ve artan göçe bağlı olarak gelişen çarpık kentleşmenin önüne geçebilmek için 80'li yılların sonunda organize sanayi bölgelerinin kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Bugün itibariyle ilimizde 14 organize sanayi bölgesi ve 2 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bakımdan Kocaeli’yi disiplinli sanayi gelişiminin en iyi örneklerinden biri olarak gösterebiliriz” şeklinde konuştu.
ORGANİZASYON CANLILIĞINI ARTTIRIYORUZ
Zeytinoğlu sözlerini, “KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerini 24 yıldan bu yana düzenlemekten gurur duyuyoruz. Her yıl getirdiğimiz yeniliklerle ödül organizasyonumuzun canlılığını artırıyoruz.2003 yılından itibaren KOBİ dalında da Çevre Ödülü vermeye başladık. 2014 yılından itibaren sektörel bazlı bir değerlendirme yaparak, Sektörel Çevre Ödülleri de vermeye başladık. 2016 yılında organizasyonumuzu tüm Türkiye’deki sanayi kuruluşlarına açtık. Bu yıl da ödül organizasyonumuzun tüm Türkiye’de bilinirliğini arttırmak için tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdik. Bu yeniliklerin olumlu sonuçlarını görüyoruz. Ödül törenine bu yıl katılan firma sayısı 28 ile rekor bir sayıya ulaştı. Bu firmaların 10 tanesi İstanbul, Sakarya, Düzce, Bursa, Eskişehir, Manisa, Kırıkkale ve Hatay illerindendir” ifadeleriyle sürdürdü.
Bu sene organizasyona başvuran 28 işletmelerden en iyilerini seçmekte zorlandıklarını belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bu ödül organizasyonun çevresel farkındalıkların artmasına ve bilinç seviyesinin yükselmesine de hizmet ediyor olması gurur verici. Bu süreçte sevindirici olan diğer bir konu ise katılan tüm işletmelerimizin çevreye yönelik standartlarının ne kadar yüksek olduğunu görmekti. Saha ekibimiz tarafından yapılan ziyaretlerde, firmalarımızın mevzuatsal zorunlulukların ötesinde çevre konusunda çok fazla çalışma ve yatırım yaptıkları ve firmalarımızda birçok iyi uygulama örnekleri bulunduğu tespit edildi. Artık firmalarımızın; atıkları ekonomiye kazandırmak, atık suları geri kazanarak tekrar kullanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, temiz üretim tekniklerini kullanması ve doğal kaynak ve hammaddeleri daha verimli kullanmak, konularında daha hassas davrandıklarını gördük. Hedefimiz bu uygulamaların tüm işletmelerimize yaygınlaşmasıdır” dedi.
Zeytinoğlu ödül törenindeki konuşmasını, “Bu organizasyon için 24 yıldır her sene bir araya geldiğimiz ve bizden işbirliği ve katkılarını esirgemeyen; Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Kocaeli Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz, Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, İZAYDAŞ, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Çevre Birimi, TOSB Organize Sanayi Bölgesi Çevre Birimi, İktisadi Kalkınma Vakfı, Sakarya Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Tema Vakfı’ndan oluşan değerli jüri ve saha ekibi üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Saha ekibimiz yaklaşık 3 hafta bizlerle birlikte yoğun mesai harcadı. Onlara da özverili çalışmaları için teşekkür ederiz. Ayrıca; ödül almaya hak kazanan firmalara atık bertarafı konusunda İZAYDAŞ tarafından özel indirimler yapılmaktadır. Huzurlarınızda Kocaeli Büyükşehir Belediyemize ve İZAYDAŞ’a bu desteğinden dolayı teşekkür ederiz” dedi.
Zeytinoğlu’nun ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bizim için değerlisiniz. Derdiniz derdimizdir. Probleminizin çözümü için her zaman sanayicimizin yanında olduk. Bu ödüller teşviktir. Son 14 yılında bu ödül töreninin ben vardım belediye başkanı olarak. Bugün ödül alacak olan tüm sanayi kuruluşlarını gönülden kutluyorum. Biz Avrupa’dan daha iyilerini yapacak durumdayız. Her yıl 1 milyon adet ağaç dikiyoruz. Nerede boşluk varsa ağaç dikiyoruz. Sanayi kenti burası, ister istemez havası kirleniyor. Ormanlarımızı koruyacağız. Bunları Avrupa’dan daha iyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Karaosmanoğlu’nun ardından kürsüye gelen Vali Hüseyin Aksoy, “Kocaeli sanayinin kalbinin attığı kent. Buradaki firmaların çevreye duyarlı hareket etmeleri büyük önem arz etmektedir. İlimizde önemli çalışmalar yapılıyor. İlimizde 29 adet tehlikeli atık geri dönüşüm tesisi, 2 adet lastik geri kazanım bulunuyor. Bu tesislerden 139 bin tehlikeli atık geri kazandırıldı. 13 ton tehlikeli atık bertaraf edildi. Böylece birçok atık ekonomiye kazandırıldı. Kocaeli’deki 108 tesisin bacaları online olarak izlenmektedir” şeklinde konuştu.
Vali Aksoy’un ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Dünya nüfusu hızla artıyor. Bugün 7.6 milyar dünya nüfusu. Dünya nüfus artış hızı yavaşlasa da nüfus problemi devam ediyor. Bu da çevre sorunlarını gündeme getiriyor. NASA’nın verilerine göre ortalama sıcaklık rakamları sürekli artıyor. Büyük ekonomiler çevreye iyi davranmıyor maalesef. İhtiyaçlarımızı karşılamak için gelecekte bir buçuk gezegene daha ihtiyacımız var. Ekolojik ayak izi kavramı dünyaya verdiğimiz zararı gözler önüne seriyor. Çevre odaklı büyüme çok önemli. Sürdürülebilir kalkınma için yeşil patent sayısında Japonya birinci sırada” dedi.
Ödülü alan: PAK GIDA ÜRT. VE PAZ. A.Ş.(PAKMAYA) Fabrikalar Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Ahmet Tuncay Gürarda
Ödülü veren: Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk
Ödülü alan: RUBİS TERMİNAL PETROL TİCARET VE SANAYİ A.Ş.-HATAY” İSG ve Çevre Yönetmen Yardımcısı Sevda Orman
Ödülü veren: Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin TUĞRUL
Ödülü Alan: KARTONSAN KARTON SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Genel Müdürü Haluk İber
Ödülü veren: TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu
Ödülü Alan: BETEK BOYA VE KİMYA SANAYİ A.Ş. Operasyonel Mükemmellik Endüstriyel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Serkan Büyükcan
Ödülü Veren: Garnizon Komutanı Kazım Dalkıran
Ödülü Alan: FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. Genel Müdürü Haydar Yenigün
Ödülü veren: Şahabettin Bilgisu’nun kızı Ayşen Yengi
Ödülü Alan: “ÇEMSAN GIDA VE KİMYA TEKN.MAK. SAN. VE TİC. A.Ş. – SAKARYA” Genel Müdür Yardımcısı Emre AÇILDI
Ödülü veren: Vali Hüseyin Aksoy
Ödülü Alan: Üretim Genel Müdür Yardımcısı Sayın Nebi Doğan ÖZDÖNGÜL ve Bina ve Tesisler Bakım Yöneticisi Ali Rıza Ceylan
Ödülü veren: Başbakan Yardımcısı Fikri Işık
NASIL ARANDI: #şahabettin bilgisu # şahabettin bilgisu çevre ödülleri # Başbakan Yardımcısı Fikri Işık # Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy # Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu