25-04-2024 19:17

Sağlıklı yaşamın merkezi: Vita Klinik

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
Fizyoterapist Ebru-Taycan İlgün çiftinin kurduğu Vita Klinik sağlıklı yaşamın merkezi oldu
.stripslashes($urun->baslik).

 Röportaj: Serpil ÇOLAK TÜRKOĞLU   Fotoğraflar: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Fizyoterapist Ebru-Taycan İlgün çiftinin bir cesaretle kurduğu Vita Klinik, bütüncül sağlık yaklaşımıyla hareket ediyor. Fizyoterapi için kliniğe gelenler buradan ayrılamıyor, sonrasında reformer pilates ile bedenini güçlendiriyor. Fiziksel sağlıklarına kavuşanlar yine klinikten ayrılmadan yoga derslerine katılarak zihinsel olarak da rahatlıyor. Danışanlarına diyetisyen desteği de veren Vita Klinik, atölye çalışmaları kapsamında düzenlediği nefes çalışmalarıyla ise adından söz ettiriyor. Vita Klinik’i daha yakından tanımak için kurucuları Ebru- Taycan İlgün çiftini sayfalarımıza konuk ettik. Keyifli okumalar…

Kliniğinizin adı neden Vita?

Ebru İlgün: Vita, Latince ‘hayat’ demek. Biliyorsunuz, mutlu ve huzurlu bir hayat için sağlık şart. Biz de sağlıklı bir yaşam merkezi kurmak için yola çıkmıştık, bu yüzden ‘Vita’ ismini tercih ettik.

Peki, Vita Klinik’i kurmaya nasıl karar verdiniz?

Ebru İlgün: Eşimle okul arkadaşıyız, Haliç Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü mezunuyuz. Okul bittikten sonra evlenmeye karar verdik. Yaklaşık bir buçuk sene İstanbul’da çalıştık, eşim Kocaelili olduğu için buraya dönme kararı aldık. Ben, Kocaeli’de fizik tedavi ve rehabilitasyon üzerine özel bir hastanede çalışmaya başladım. Pandemiden hemen önce hamile olduğumu öğrendim, ilerleyen süreçte hastaneden ayrıldım. Çocuğuma kendim bakmak istediğim için bir süre çalışmadım fakat meslekten de uzak kalmamak için alanımla ilgili eğitimlere katıldım. Kendimi hazır hissedip yeniden iş hayatına atılmaya karar verdiğimde, özel sektörde çalışmanın beni ve kızımı yoracağını düşünerek kendi işimizi kurma kararı aldık. Eşim ile ‘Bunu gençken yapabiliriz, ileride cesaret edemeyebiliriz’ diye düşündük ve hemen hazırlıklara başladık.

Klinik için yer seçiminiz biraz ilginç geldi, neden Plajyolu?

Taycan İlgün: Bu tarz klinikler genelde Yahya Kaptan bölgesini tercih ediyordu, biz bir değişiklik yapıp, kliniğimizi Plajyolu’nda açtık. Biz bir market değiliz ki önünden geçen içeriye girsin, bize gelmek isteyen konuma bakmaksızın gelir diye düşündük. Aynı zamanda Yahya Kaptan’ın kargaşasına da girmek istemedik. Hem daha sakin hem de evimize yakın olan bu bölgeyi tercih ettik. Plajyolu’nda böyle bir merkez de yoktu. İlk açıldığımızda ‘Neden buradasınız?’ diyenler şimdi ‘İyi ki buradasınız’ diyor.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM

Vita Klinik’te verdiğiniz hizmetlerden biraz bahseder misiniz?

Ebru İlgün: Sağlıkta bütüncül yaklaşımı benimsediğimiz için kişiyi bir bütün olarak ele alıp, tüm yönleriyle değerlendiriyoruz. Buradan da anlaşılacağı üzere kişiye özel programlar hazırlıyoruz. Eşim ve ben fizyoterapist olduğumuz için doktor tarafından tanısı konulmuş hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu merkezin kapısından içeriye giren kişiyi en sağlıklı şekilde nasıl dışarıya çıkarırız, onu planlıyoruz. Bizim için hastanın iyileşmesi yeterli değil aynı zamanda bunu koruması da gerekiyor. Bu nedenle pilates eğitimi de aldım. Bir fizyoterapist olarak reformer pilates ve diğer egzersiz metotlarını birleştirerek, danışanlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum. Tabii bu işin bir de beslenme boyutu var. Danışanlarımızın talebi doğrultusunda Uzman Diyetisyen Begüm Soydan ile anlaştık, haftada bir gün merkezimize geliyor. Fiziksel sağlığı kazandık diyelim fakat zihinsel rahatlama da gerekiyor çünkü danışanlarımıza baktığımızda yaşadıkları stresin fiziksel sorunlara yol açtığını gördük. Altta yatan sorunları çözmeden sağlıklı bir bedene kavuşmanın zor olacağını düşündük ve programımızı yoga ile destekledik.

Kliniğinizde kendiliğinden bir iş bölümü oluşmuş sanırım.

Ebru İlgün: Evet, Taycan Bey fizyoterapi seanslarına, ben reformer pilates derslerine giriyorum. Yoga derslerini ise kız kardeşim Zeliha Sazkaya veriyor. Kız kardeşim İstanbul’da bir firmada sağlık yönetimi alanında çalışıyor ve yoga ile ilgileniyordu. Biz klinik açmaya karar verince kendisini de işin içine dahil etmek istedik. Yoga eğitimleri aldı ve kliniğimizde yoga programımızın oluşmasına öncülük ederek, derslere başladı.

KİŞİYE ÖZEL PROGRAM

Pilates dersi verirken fizyoterapist olmanızın bir artısı var mı?

Ebru İlgün: Elbette var. Doğru program hazırlayabilmek için kas iskelet sistemine hakim olmanız gerekiyor. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin, toplumda ciddi oranda bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı olan hasta var. Çözüm için spor salonuna gittiklerinde, fazla yüklenmeden kaynaklı sorunlarla karşılaşabiliyorlar, fıtıklar büyüyebiliyor. Biz, kas iskelet sisteminde rahatsızlığı olan kişiyi iyileştirdikten sonra tekrarlama durumunu önleyebilmek için kaslarını güçlendirmede reformer pilatesten yararlanıyoruz. Hiçbir sağlık problemi olmayan kişiler de önleyici olması adına, kaslarını güçlendirmek, esnekliklerini artırmak, doğru postürü yakalamak ve aslında kısacası hayat kalitelerini artırmak için reformer pilatesten yararlanabilir.

Dersleri birebir mi veriyorsunuz, grup dersi de var mı?

Taycan İlgün: Eğer bir sağlık problemi yoksa grup dersi yapabiliyoruz ama işin içine hastalık giriyorsa bireysel çalışmaya gayret ediyoruz, kişiye özel programlar hazırlıyoruz. Merkezimizde uygulanan her egzersizin asıl amacı zayıflamak ya da sıkılaşmak değil. Elbette reformer pilates vücuda iyi geliyor ama doğru şekilde yapmak gerekiyor. Lütfen egzersiz yaparken dikkatli olun. ‘Ben bu hareketi yapıyorum ama bana zarar veriyor mu?’ diye iyice düşünün.

‘Vita Atölye’ adında bir oluşumunuz da var, bu kapsamda neler yapıyorsunuz?

Ebru İlgün: Vita Atölye’yi bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurdum. Atölyemizde düzenli olarak danışanlarımızı bilgilendirmek istedik. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürürken danışanlarımızın nefes alıp verme sıkıntısı olduğunu fark ettik. Pilates danışanımız Sevinç Korkmaz’ın nefes alanında dersler verdiğini öğrendik. Sevinç Hanım ile yaptığımız istişare sonrasında atölyemizde ilk programımızı ‘nefes’ konusunda yapmaya karar verdik. Nefes çalışmalarımız o kadar büyük ilgi gördü ki 6-7 gruba kadar çıktık.

NEFES YOLCULUĞU

Nefes çalışmalarını Sevinç Hanım ile birlikte mi yürütüyorsunuz?

Ebru İlgün: Sevinç Hanım, işletme bilim uzmanı, nefes yolcusu. Bu alanda eğitimler almış ve vermiş biri. Bize danışmanlık yaptı, yol açtı. Şimdi biz de o yolda ilerliyoruz. Nisan ayında ilk grubumuzu açtık, ağustos ayına kadar 6-7 grubumuz oldu. Nefes çalışmalarımızı Vita Klinik’te yaptık ancak aldığımız nefesi daha iyi hale getirebilmek ve anlatabilmek için açık havada bir program organize ettik. Etkinliğimiz, Vita Klinik’in birinci yıl dönümüne denk geldi, bu sayede danışanlarımızla birlikte yaş günümüzü de kutladık. Açık havada nefes çalışmalarını daha sık yapmayı planlıyoruz.

Taycan İlgün: Nefes çalışmalarımız büyük ilgi gördü. Danışanlarımız öncelikle nasıl nefes almaları gerektiğini öğrendi, günlük hayatlarına da entegre etti. Atölye çalışmalarına katılanlar hem kendilerine zaman ayırdı hem de farkındalık kazandı. En önemlisi de Vita Klinik’ten mutlu ayrıldılar. Birinci yıl dönümümüz şerefine açık havada yaptığımız nefes çalışması da çok keyifli geçti. Danışanlarımızla bir aile gibi olduğumuzu gördük sanki hafta sonu pikniğe gitmiş gibiydik. Saha çalışmalarına bundan sonra da devam edeceğiz.

Nefes çalışmalarında neler yapıyorsunuz?

Ebru İlgün: Bir fizyoterapist olarak nefes aldığımızda vücudumuzda neler olduğunu, nelerin değiştiğini danışanlarımıza anlatıyorum. Sonrasında doğru nefes alıp almadıklarını kontrol ediyorum. Doğru nefesi alışkanlık haline getirebilmek için neler yapılması gerektiğini de konuşuyoruz. Kapsamlı bir nefes çalışması oluyor. Nefesin sadece fizyolojik değil ayrıca duygusal tarafının olduğunu da bilmek gerek. Duygularınız nasıl nefes alıp verişinizi etkiliyor ise nefesinizin de duygularınızı etkilediğini bilmek ve nefesi doğru kullanabilmek hayatınızda çoğu alanı olumlu yönde değiştiriyor.

Nefes çalışmalarından nasıl geri dönüşler aldınız?

Ebru İlgün: Danışanlarımızdan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Örneğin uyumakta zorlanan danışanımızın yatakta yaptığı nefes çalışmasıyla hemen uykuya geçtiği, öfke sorunları olan danışanımızın nefes çalışması yaptığında sakinleştiği gibi güzel dönüşler aldık.

OKULLARDA TARAMA

Vita Atölye’de başka ne gibi çalışmalarınız olacak?

Ebru İlgün: Sadece nefes çalışmasının olduğu bir program açacağız. Nefes çalışmalarına devam edeceğiz. Öte yandan günümüzde skolyoz hastalığı çok yaygın. Üzülerek söylüyorum ki skolyoz teşhisiyle gelen çocuk hasta sayım fazla. Bu sebeple aileleri bilgilendirmek adına programlar hazırlamayı düşünüyorum. Okullara ulaşarak, öğrenciler arasında tarama yapmayı planlıyorum. Ayrıca menopoz ve pelvik taban üzerine bilgilendirme programları düşünüyorum. Danışanlarımız menopoz ve pelvik taban sorunlarıyla karşılaştıklarında neler yaşayacaklar, vücutlarında ne gibi değişiklikler olacak, kendilerini iyi hissedebilmek için neler yapmalılar tarzında söyleşiler düzenleyeceğim.

Ebru Hanım, Vita Atölye’de yaptığınız çalışmalar ücretli mi?

Ebru İlgün: Biz Vita Atölye’yi sosyal sorumluluk projesi olarak yürütüyoruz. Danışanlarımıza hem bir aktivite hem de farklı konularda bilgilenmeleri için bir olanak olması adına planladık. Vita Klinik açılalı bir sene oldu ve bir senedir birlikte olduğumuz danışanlarımız var. Atölye çalışmaları bana da iyi geliyor danışanlarımıza da. Vita Atölye tamamen ücretsiz.

YOGA DERSLERİ

Zeliha Hanım, yoga programından biraz bahseder misiniz?

Zeliha Sazkaya: Yoga derslerine başlangıç seviyesi ile başlıyoruz çünkü yoganın felsefesini bilmeden yapılan hareketlerin zihin üzerinde etkisi eksik oluyor. Yoganın en büyük etkeni nefes. Atölyede yapılan nefes çalışmaları bize çok katkı sağlıyor. Danışanlarımızı önce teorik olarak bilgilendiriyor, sonrasında nefesle birlikte egzersiz yaparak vücudumuzu esnetiyoruz. Son olarak gevşemeyle programımızı bitiyoruz. Toplamda 8 haftalık bir süreç. Dersler bittikten sonra danışanlarımız, haftada 2 defa olmak kaydıyla egzersiz ve meditasyon çalışmalarına devam edebiliyor. Temel başlangıçta en fazla 6 kişi alıyoruz, talebe göre sınıf oluşturuyoruz.

Çocuk ve hamile yogası da var yanılmıyorsam.

Zeliha Sazkaya: Yetişkin yogası dışında çocuk yogası da var. Egzersizleri oyun ile bileştirerek yogayı eğlenceli hale getiriyoruz. Ayrıca hamile yogası da yapıyoruz. Hamile yogasında periyotlar farklı olduğu için bireysel çalışıyoruz.

Son olarak hedeflerinizi de öğrenmek isterim.

Ebru İlgün: Yakın vadede kurumsal firmalara yoga eğitimleri ve ergonomi danışmanlığı hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Daha önceki iş yerimde, kurumsal firmalarda masa başında çalışanlara ergonomik düzen sunumları yapıyordum. Ayrıca yüz yüze veya online bir şekilde yoga programları hazırlamayı planlıyoruz. İlerleyen zamanlarda nefes, pilates ve yoganın birleştiği yaz kampları düşünüyoruz. Ayrıca hamak yogası ve yüz yogasını da programlarımıza eklemeyi arzu ediyoruz.

 

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Papatya Sokak Dostluk 11 Apt. No: 4/A

İzmit/ KOCAELİ

Telefon: 0 538 415 31 83

www.vitaklinik.com 

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # sağlık # vitaklinik # yoga # pilates # reformer pilates # nefes

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.