Başarılı diş hekimleri Mücahit Taha Temür ve Sebahattin Oğuzhan Özkan tarafından 2021 yılında kurulan Özel Göldent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği; uzman kadrosu, teknolojik alt yapısı, donanımı ve güler yüzlü ekibiyle fark yaratmaya devam ediyor. İmplant cerrahisi, diş eti tedavisi, kanal tedavisi, ortodontik tedaviler, diş beyazlatma, gömülü diş çekimi, porselen ve zirkon kaplama, restoratif tedaviler ve estetik dolgular gibi ağız ve diş sağlığına yönelik tüm tedavilerin gerçekleştirildiği Göldent, ferah ve şık ortamıyla da dikkat çekiyor. Özel Göldent’te uygulanan tedavi yöntemlerinin ayrıntılarını; merkezin kurucuları Dt. Mücahit Taha Temür, Dt. Sebahattin Oğuzhan Özkan ile ortodonti uzmanı Dt. Duygu Nur Cesur Kocakaya ve Dt. Gülbahar Şengül’den dinledik.
Göldent, ne zamandır hizmet veriyor?
Sebahattin Oğuzhan Özkan: Göldent’i, fakülteden sınıf arkadaşım sevgili Mücahit Taha Temür ile birlikte 2021 yılında hizmete açtık.
Merkezde hangi hizmetler veriliyor?
Mücahit Taha Temür: Ağız ve diş sağlığı üzerine tüm tedaviler gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında implant cerrahisi, diş eti tedavisi, kanal tedavisi, ortodontik tedaviler, diş beyazlatma, gömülü diş çekimi, porselen ve zirkon kaplama, restoratif tedaviler ve estetik dolguları sayabiliriz.
İmplant tedavisiyle ilgili bilgi alabilir miyiz?
Mücahit Taha Temür: İmplant, kaybedilen dişlerin yerine, kişinin doğal dişine en yakın çözümü sunan tedavi yöntemidir. Diş implantını kısaca eksik dişlerin yerine konulmak üzere çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlayabiliriz. Bu kökler genellikle titanyumdan üretilir ve çene kemiğiyle birleşerek sağlam bir yapı oluşturur. İmplantın üzerine yerleştirilen porselen ya da zirkonyum kaplamalar ile estetik açıdan doğal diş görünümü elde edilir.
DOĞAL DİŞLERDEN FARKSIZ
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
Sebahattin Oğuzhan Özkan: Diş implantı, eksik dişler için hem estetik hem de işlevsel açıdan en iyi çözümdür. Kullanım açısından doğal dişlerden neredeyse farksızdır; iyi bakıldığında ömür boyu kullanılabilir. Genel sağlık durumu iyi olan ve çene kemiği gelişimini tamamlamış kişiler için en uygun tedavi yöntemidir. Bununla beraber, hastaya hangi tedavinin uygulanması gerektiği konusunda diş hekimi muayenesi ve çene kemiği yapısının değerlendirilmesi gereklidir. İmplant tedavisi, kişinin ağız yapısına, alışkanlıklarına ve ihtiyaçlarına yönelik planlanmalıdır.
İmplantların bakımında nelere dikkat edilmelidir?
Sebahattin Oğuzhan Özkan: İmplantlara, en az doğal dişler kadar özen gösterilmeli ve ağız hijyenine maksimum düzeyde dikkat edilmelidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş hekimi kontrolleri, implantların uzun yıllar sağlıklı kalmasını sağlar. İmplantlar için üretilmiş olan diş iplerini ve ağız duşlarını özellikle öneriyoruz. Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumlarda ise diş eti rahatsızlığına bağlı implant kaybına kadar varabilen sorunlar yaşanabilir.
İmplant üzerine uygulanan protezler hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Mücahit Taha Temür: İmplantın üzerine porselen, zirkon gibi kaplamalar ya da takılıp çıkarılabilen protezler uygulanabilir. Hastalar, porselen ve zirkon kaplamaları kendi dişi gibi kullanabilir ancak özellikle kemik kaybı çok olan hastalarda, mümkün olan en az sayıda implant yapılıp, üstüne tutuculuğu damağa göre daha fazla olan tak-çıkar tarzı protezler uygulanabiliyor.
ORTODONTİK TEDAVİLER
Duygu Hanım, ortodonti hangi tedavileri kapsar?
Duygu Nur Cesur Kocakaya: Ortodonti, diş ve çene bozukluklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Dişlerin ve çene yapısının düzgün bir şekilde hizalanmasını hedefleyen tedavileri kapsar. Dişlerdeki dizilim bozuklukları, çarpık ya da çapraşık dişler, aşırı aralık dişler, çene uyumsuzlukları ve yanlış kapanış sorunları gibi problemler ortodontik tedavi gerektirir.
Ortodontide kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?
En yaygın kullanılan ortodontik tedavi yöntemi metal diş telleridir. Metal braketler dişlere yapıştırılır ve tellerle dişlerin istenen pozisyona getirilmesi sağlanır. Bununla beraber artık metal tellere alternatif olarak estetik braket olarak da bilinen şeffaf diş tellerini de kullanıyoruz. Şeffaf ya da porselen braketler, dişlerle uyumlu renkte olduğu için dışarıdan fark edilmeyebiliyor. Bir de lingual diş telleri var ki bu yöntemde diş telleri dişlerin arka tarafına takılıyor ve dışarıdan hiç görünmüyor. Estetik açıdan çok avantajlı olsa da bu yöntemin uygulaması daha zordur ve alışma süresi daha uzun olabilir.
TEDAVİYE ERKEN BAŞLANMALI
Göldent’te şeffaf plak uygulaması da yapılıyor… Bu konuda da bilgi alabillir miyiz?
Şeffaf plaklar, ortodontik tedavide diş tellerine alternatif olarak geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu plaklar kişiye özel olarak tasarlanır ve dişleri yavaş yavaş doğru pozisyona getirir. Hasta tarafından da takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar, yemek yerken çıkarılabilir ve temizlenmesi kolaydır.
Şeffaf plak ya da tel tedavisi gören hastalar nelere dikkat etmeli?
Bu tedavilerde ağız hijyeni çok önemli. Ağız bakımının eksiksiz olması ve her yemekten sonra dişlerin fırçalanması lazım çünkü tedavi esnasında ya da sonrasında diş çürüğüyle karşılaşmak istemeyiz. Şeffaf plaklar çıkarılabildiği için bu anlamda biraz daha avantajlı.
Peki, ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı?
Ne yazık ki aileler bize genellikle çocukları ortaokul ya da lise çağına geldiğinde başvuruyor. Oysa bizim çocuğu 7 yaş civarı görmemiz, özellikle iskeletsel çene bozukluklarının erken müdahalesi açısından çok önemlidir. İlerleyen yaşlarda, sadece dişlerde yapılan düzeltmelerin yetmeyeceği hastalarda, çene ameliyatı seçenekleri zorunlu hale gelebiliyor. Bu nedenle ortodonti tedavisine erken yaşlarda başlamak çok önemlidir. Bir şikayeti olsun olmasın, çocukların 7 yaş civarında bir ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir.
DİŞ BEYAZLATMA
Göldent’te diş beyazlatma konusunda hangi yöntemler kullanılıyor?
Gülbahar Şahin: Diş beyazlatma, dişlerin üzerinde oluşan lekeleri ve renk değişikliklerini gidermek için kullanılan kozmetik bir diş tedavisidir. Biz, merkezimizde klinik tipi diş beyazlatma yöntemini kullanıyoruz. Diş etine zarar vermeden, özel bir beyazlatma jeli ve ışıkla uygulanan bu yöntemle, toplam 2 seansta diş rengi gözle görülür şekilde açılıyor.
Bu yöntemin etkisi ne kadar sürüyor?
Gülbahar Şahin: Kahve, çay, kırmızı şarap, sigara gibi dişlerde leke bırakabilen maddelerden uzak durulması, dişlerin günde en az iki kez fırçalanması, diş ipi ve hekimin önerdiği diğer ağız bakım ürünlerinin kullanılması durumunda dişler uzun süre beyaz kalıyor. Diş beyazlatma işlemi 6 ayda bir tekrarlanırsa bu beyazlık kalıcı hale geliyor.
Diş eti hastalıklarıyla ilgili de bilgi alabilir miyiz?
Sebahattin Oğuzhan Özkan: Hastalarımız bize genellikle diş etlerinde ağrı ve hassasiyet şikayetiyle başvurur. Diş eti şikayetlerine çoğunlukla diş taşları neden olur ve tedavinin ilk adımı da diş taşı temizliğidir.
Diş taşı temizliği uygulaması nasıl gerçekleşiyor?
Sebahattin Oğuzhan Özkan: Diş taşı, dişlerin yüzeyinde ve diş eti çizgisinde biriken mineralize plakların bir sonucudur. Diş taşı temizliği, bu plakların sertleşerek diş taşına dönüşmesini önlemek ve ağız sağlığını korumak için yapılan bir işlemdir. Öncelikle, dişlerin ve diş etlerinin durumu muayene edilir, ardından, diş taşları özel aletlerle nazikçe çıkarılır. Bu işlem sırasında dişlerin yüzeyleri de temizlenir ve parlatılır. Diş taşı temizliği ağız sağlığını iyileştirir, diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur ve ağız kokusunu azaltır. İşlem sonrası hafif bir hassasiyet hissedilebilir ancak bu genellikle kısa sürelidir. Düzenli diş taşı temizliği, dişlerin sağlıklı kalması için önerilen bir uygulamadır ve genellikle altı ayda bir yapılması tavsiye edilir.
DOLGU VE KANAL TEDAVİSİ
Dolgu uygulamaları hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Mücahit Taha Temür: Dolgu, dişlerdeki çürük veya hasar görmüş alanların onarılması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çürükler, diş minesinin zarar görmesiyle başlar ve eğer zamanında tedavi edilmezse daha ciddi problemlere yol açabilir. Dolgu, dişi yeniden yapılandırarak hem estetik hem de işlevsellik açısından korur. Öncelikle muayene ederek çürük ya da hasar olan bölgeyi belirleriz. Lokal anestezi ile hastanın rahatsızlık hissetmemesi sağlandıktan sonra, çürüyen dokuyu kaldırırız. Son olarak, boş alanı temizleyerek dolgu malzemesiyle doldururuz. Dolgu tedavisi, çürüklerin ilerlemesini önleyerek dişin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Düzenli diş muayeneleriyle dolgu ihtiyacının belirlenmesi, ağız sağlığının korunmasında büyük önem taşır.
Kanal tedavisi ne zaman uygulanır?
Mücahit Taha Temür: Kanal tedavisi, dişin iç kısmındaki sinir ve kan damarlarının temizlenip korunması için yapılan bir işlemdir. Bu tedaviye, dişteki enfeksiyon veya iltihaplanma durumunda ihtiyaç duyulur. İşlem öncesinde lokal anesteziyle dişin çevresi uyuşturulur, ardından, dişin üst kısmındaki enfekte doku kaldırılarak iç kısma ulaşılır. Buradaki enfekte doku da çıkarılarak dişin kanalları dikkatlice temizlenir. Son olarak kanallar özel bir maddeyle doldurulur ve dişin üst kısmına dolgu maddesi yerleştirilir. Kanal tedavisi, dişi kurtararak doğal dişin işlevini sürdürmesini sağlar. Böylece diş kaybı önlenir ve ağız sağlığı korunur. İşlem sonrası hafif bir rahatsızlık olabilir ama genellikle bu durum kısa sürer.
Çiftlik Mah, Balabanlar Cad. No: 13/H
Gölcük/Kocaeli
Telefon: 0552.859 41 41
Web: www.goldent41.com.tr
Instagram: ozelgoldent41
NASIL ARANDI: #Kocaeli Life # kasım # diş sağlığı # ortodonti # smile # happy