13-09-2024 11:59

Sağlıklı bir ağıza sahip olmak için…

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Ağzımız, binlerce bakteri topluluğuna ev sahipliği yapar. Bu bakterilerin çoğu yetersiz ağız hijyeni ya da yanlış fırçalama tekniği nedeniyle plak olarak birikir, bu da diş çürümesi ve diş eti rahatsızlıklarına yol açar.

Sağlıklı bir ağız ve gülümseme için ağız bakımına dikkat etmelisiniz. Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak, antimikrobiyal gargara kullanmak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak bakterilerin ağzınızda çoğalmasını ve diş çürüklerini önler. Ayrıca şekerli ve nişastalı yiyecekleri en aza indiren sağlıklı diyetler de bakterileri kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

 

Doğru fırçalama tekniği

Orta yumuşaklıktaki fırçalar ile günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçanızın boyutu ve şekli ağzınıza sığmalı ve tüm alanlara kolayca ulaşmanıza izin vermelidir. Dişlerinizi çürümeye karşı koruyan florür içeren antimikrobiyal diş macunu kullanın. Diş fırçasının ulaşamayacağı dişler arasındaki plakları çıkarmak için mutlaka diş ipi veya ara yüz fırçası ‘mikro fırça’ kullanın. Doğru fırçalama için aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir.

 

1- Doğru diş fırçası seçimi: Yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası seçmek diş etlerine ve diş minesine zarar verme olasılığını azaltabilir. Diş fırçasının başı küçük ve baş parmağınıza sığacak boyutta olmalıdır.

2- Düzenli fırçalama: Günde en az iki kez, sabahları ve akşamları, dişlerinizi fırçalamak önemlidir. Bu, diş plaklarını ve bakterileri temizleyerek çürük oluşumunu engeller.

3- Uygun fırçalama tekniği: Diş fırçalarken diş etlerinize zarar vermemek için nazik bir şekilde fırçalayın. Dişlerinizi, diş etlerinizden uzakta 45 derece açıyla fırçalayın. Diş etlerine ve diş minesine zarar vermemek için aşırı kuvvet uygulamaktan kaçının.

4- Diş ipi kullanımı: Diş aralarındaki artıkları temizlemek için diş ipi kullanın. Bu, diş aralarındaki plak birikimini önler ve diş çürüklerini azaltır.

5- Dil temizliği: Dil yüzeyini temizlemek de ağız hijyeninin önemli bir parçasıdır. Dil temizleyicilerle dilinizi nazikçe temizleyerek ağız kokusunu azaltabilirsiniz.

6- Ağız gargarası kullanımı: Birçok ağız gargarası, bakteri ve plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir ancak bunun diş fırçalamanın yerine geçmediğini unutmayın.

7- Düzenli diş kontrolleri: Diş hekiminizle düzenli kontroller yapmak, olası diş problemlerini erken tespit etmenize ve tedavi etmenize yardımcı olabilir.

 

Doğru diş ipi kullanma tekniği

• Diş ipini her elin orta parmaklarının etrafına sarın. Diş ipini başparmaklarınız ve işaret parmağınız arasında sıkıca tutun.

• Hafif bir sürtünme hareketi kullanarak dişler arasındaki diş ipini yönlendirin.

• Diş ipi diş eti çizgisine ulaştığında, dişe karşı ipi C şekline getirin. Diş eti ve diş arasındaki boşluğa yavaşça kaydırın.

• Diş ipini dişler arasındaki temas noktasına doğru getirin ve dişin şekline uyacak şekilde yukarı ve aşağı hareket ettirin.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.