27-07-2024 08:29

Radyolojide güvenin adı: Uzm. Dr. Sevil Baş

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/07/2023
Uzun yıllar ilimizdeki özel hastanelerde başarıyla görev yaparak hem diğer hekimlerin hem de hastaların sonsuz güvenini kazanan radyoloji uzmanı Dr. Sevil Baş, Kocaeli’nin tek özel radyoloji kliniğini İzmit’te hizmete açtı
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN 

 

Kocaeli’de, özellikle sağlık camiası tarafından yakından tanınan ve mesleki tecrübesiyle ilimizin en güvenilir radyoloji uzmanları arasında gösterilen Dr. Sevil Baş, kendi adını taşıyan muayenehanesini geçtiğimiz günlerde hizmete açtı. Kocaeli’nin tek özel radyoloji kliniği olma özelliği de taşıyan yeni iş yerinde hastalarına yapay zekaya sahip, 4 boyutlu, son teknoloji ürünü ultrason cihazıyla hizmet veren Dr. Baş, gerek donanımı ve tecrübesi gerek kullandığı teknolojiyle artık çok daha doğru ve güvenilir sonuçlara imza atıyor.

İnsan sağlığının beden, ruh ve zihinle bir bütün olduğunu düşünen; bu noktadan hareketle kişisel gelişim konusunda da kendisini geliştiren Dr. Sevil Baş, hekim kimliğiyle beraber ‘yaşam koçu’ olarak da hastalarına destek olmaya, onların yaşamına dokunmaya devam ediyor.

Çevresinde mesleki başarısının yanı sıra çok yönlü kişiliğiyle de tanınan; radyoloji uzmanlığı ve yaşam koçluğuyla beraber Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak da görev yapan radyoloji uzmanı  Dr. Sevil Baş’ı muayenehanesinde ziyaret ettik, kendisiyle çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sevil Hocam, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1977, Niğde doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra uzmanlık eğitimimi Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tamamladım. 2010 yılında mecburi hizmet için Gölcük Devlet Hastanesi’ne atanarak Kocaeli’ye geldim, bir daha da buradan ayrılmadım. Uzun yıllar İzmit’te çeşitli özel hastanelerde radyoloji uzmanı olarak görev yaptıktan sonra geçtiğimiz günlerde kendi muayenehanemi açtım.  Bunun yanı sıra, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde de öğretim üyesi olarak ders vermeye devam ediyorum.

 

Neden bu alanı tercih ettiniz?

Bu tercihin şöyle bir hikayesi var: Intern hekim olarak görev yaptığım dönemde böbrek taşı düşürdüm. Çok ağrım olunca, aynı zamanda çalıştığım hastanenin başhekimi olan çok sevdiğim bir abim, beni acile götürdü. Acilde radyoloji uzmanı olan eşi, bana ultrason yaptı. Ben de sizin bana sorduğunuz sorunun aynısını o gün kendisine yönelttim, neden radyolojiyi seçtiğini sordum. Dedi ki: “Kadın doğum uzmanı kadın hastalıklarını, rahmi, yumurtalığı bilir,  gebeliği takip eder. Üroloji uzmanı böbrekleri, mesaneyi, testisleri bilir. Beyin cerrahı, beyni bilir ama radyoloji uzmanı beyinden ayak parmağına kadar vücutta olabilecek hastalıkların hepsini bilmek zorundadır. O yüzden radyoloji her alana hakim bir branştır.” O gün hocamın radyoloji hakkında anlattıklarından çok etkilendim ve uzmanlığımı da bu alanda yaptım.

KRİTİK ÖNEME SAHİP

Radyoloji uzmanları tam olarak ne yapar?

Radyoloji uzmanları, görüntüleme cihazlarından çıkan görüntüleri yorumlar. Bu görüntülemeyi isteyen hekim arkadaşlarımız da radyoloğun raporu doğrultusunda hastaya nasıl bir tedavi uygulayacağına karar verir. Bu anlamda radyoloji uzmanlarının, tetkiki isteyen hekime verdiği rapor ve bilgiler hasta için son derece kritik ve hayati öneme sahip değerlendirmeleri içerir. Bu bilgilerin ne kadar doğru olduğu da cerrahi sırasında ortaya çıkar. Örneğin, bizim “2. evre kanser” dediğimiz hastayı ameliyat eden cerrah, operasyonda aynı tabloyla karşılaşıyorsa, radyoloji uzmanına karşı güven oluşur.

 

Öyleyse, tanı koymada radyoloji uzmanının tecrübesi büyük önem taşıyor…

Evet, çok önemli çünkü baktığınız her hasta ve raporladığınız her ultrason görüntüsü doğru teşhis koyma ihtimalini artırıyor. Benim en büyük avantajım, uzmanlık eğitimimi onkoloji hastanesinde almaktı çünkü bir radyoloğun görebileceği en zor vakaları görme imkanım oldu. Sonrasında yine Derince Eğitim Araştırma Hastanesi ve Medikal Park Kocaeli gibi çok yoğun hastanelerde görev yaptım. Ağırlıklı olarak onkoloji hastalarıyla çalışmış olsam da her branştan, her bölgenin radyolojisiyle ilgili ciddi bir tecrübeye sahibim. Edindiğim tecrübelerle hekim arkadaşlarımın güvenini kazanmış olmak beni çok mutlu ediyor.

KOCAELİ’DE TEK

Sevil Hocam, neden özel muayenehane açma ihtiyacı hissettiniz?

Ben Kocaeli’de muayenehanesi olan tek radyoloji uzmanıyım. İzmit’te sadece iki görüntüleme merkezi var. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde ultrason için çok ileri tarihlere gün veriliyor. Ayrıca yoğunluk nedeniyle hastaya ayrılan süre de çok kısıtlı oluyor. Bu anlamda Kocaeli’de özel bir radyoloji muayenehanesi büyük ihtiyaçtı. Kliniği açmaktaki asıl amacım ise hastalarıma hak ettikleri zamanı ayırabilmek. Burada, ultrason çekiminde hastalarıma en az yarım saat ayırıyorum. Her detaya tekrar tekrar bakıyorum, onları ikinci hatta üçüncü kontrollere çağırabiliyorum. Yani hastanın tetkiki dört dörtlük yapılmış oluyor.

 

Onkolojinin haricinde daha çok hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

Check-up amacıyla gelen hastalarımız için meme, tiroid , üst batın (mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri ve dalak), alt batın (mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde prostat, testis) görüntülemesi yapıyorum. Ayrıca kliniğimde, tüm vücuttaki damarlarda herhangi bir tıkanıklık, daralma veya varis oluşumu olup olmadığını tespit etmek için renkli dopler incelemesi de yapılıyor. Bunun dışında dört boyutlu, ayrıntılı ultrason konusunda çok fazla tecrübe edindim. Bu işlemi tecrübeli radyoloji uzmanları ile perinatoloji uzmanları yapabiliyor. İlimizde bu tetkiki yapabilen çok az merkez var. Özel veya devlet hastanelerinde kendilerinden ultrason istenen tüm hastalarımız kliniğimize güvenle başvurabilir. Ayrıca doktor isteği olmaksızın da kişiler kendileri gelip istedikleri bölgeye ultrasonografi yaptırabilirler.

 

YAPAY ZEKA

Burada kullandığınız görüntüleme cihazı hangi özelliklere sahip?

Muayenehanemde çok kaliteli, 4 boyutlu ve yapay zekası olan son teknoloji ürünü bir ultrason cihazı kullanıyorum. Özellikle meme ultrasonu konusunda teknik altyapısı çok iyi. Bu cihazla 5-6 milimlik kitleleri bile saptayabiliyoruz. Ultrasonda gördüğüm bir meme kitlesini işaretlediğimde, cihaz bana otomatik olarak kitlenin hangi evrede olduğunu söyleyebiliyor. Ayrıca aldığımız görüntüleri karekod uygulamasıyla hastanın cep telefonuna direkt aktarabiliyoruz. Böylece hastanın takip görüntülerini dijital ortamda saklaması da mümkün olabiliyor.

 

Düzenli meme ultrasonu çektirmek kadınlar için çok önemli, değil mi?

Kadınlarda en sık görülen kanser türü, meme kanseridir ve meme kanseri erken teşhisle tamamen tedavi edilebilir. 1. evrede tespit edilen meme kanserinde ölüm riski yok denecek kadar azdır. Bu nedenle  kadınların düzenli olarak meme ultrasonu çektirmesi, hayati önem taşıyor. Yılda bir yaptırılacak ultrason tetkikiyle meme kanseri erken evrede tespit edilebilir. Burada ultrasonun avantajı, mamografi gibi radyasyon içermemesidir. Dolayısıyla ultrason, üç ayda ya da altı ayda bir bile yapılabilir, radyasyon içermediği için herkese uygulanabilir.

 

Kliniğiniz çok şık olmuş. Burayı planlarken nelere dikkat ettiniz?

Burayı projelendirirken en çok hasta mahremiyetine dikkat ettim çünkü hastanelerde görev yaptığım dönemde kadınların bu konuda yaşadığı rahatsızlığa çok kez şahit oldum. Kanser kaygısıyla meme ultrasonu çektirmeye gelen bir kadın hastanın; kalabalık hastane ortamında, sadece bir perdeyle ayrılmış alanda, çıplak olarak bulunmasının ne kadar rahatsız edici olduğunu anlamak zor değil. Muayenehanemde, tüm hastalarımın kendini güvende hissedeceği, rahat ve konforlu bir ortam oluşturdum.

 

Sevil Hocam, sizin bir de koç kimliğiniz var… Bu alana ilginiz nasıl başladı?

Sağlığın bir bütün olduğunu düşünüyorum; bana göre insanın beden, zihin ve ruh sağlığı birbiriyle çok ilintili. Hekimlikten öte bir insan olarak benim de zor zamanlarım oldu. Uzun süre antidepresan ilaçlar kullandım. Pandemi sürecinde, hastanede yaşadığımız yoğunluğun da etkisiyle her zamankinden daha kötü hissettiğim bir dönemde artık kendi kendimi iyileştirmem gerektiğine karar vererek, kişisel gelişim eğitimleri almaya başladım. Bu eğitimler benim hayata, insanlara, kendime, evrene, yaratılışa olan bakış açımı çok değiştirdi. Bakış açım değiştiğinde, depresyonumun kendiliğinden geçmiş olduğunu fark ettim ve zihnimle her şeyi başarabileceğimi gördüm. Bu beni, hayatımda hiç olmadığım kadar mutlu etti ve dedim ki “Ben, bu süreçte yaşadıklarımı, öğrendiklerimi diğer insanlarla da paylaşmalıyım”. Bu kliniği açmaktaki amacım biraz da buydu.

 

Kişisel gelişimle ilgili hangi eğitimleri aldınız?

Yaşam koçluğu, bilişsel terapi, şema terapi, NLP, kuantum düşünce tekniği, biyoenerji eğitimi gibi kişisel gelişim alanında verilen tüm eğitimleri aldım. Şu anda bu eğitimlerden öğrendiklerimle, ‘yaşam koçluğu’ adı altında yakınlarıma ve hastalarıma danışmanlık hizmeti veriyorum. Hem bir insan hem de hekim olarak, insanların hayata sarılmasında, umutlarının artmasında, yaşam amaçlarını bulmalarında onlara yol arkadaşı olmak istiyorum.

SONSUZ YAŞAM AKADEMİSİ

Hem hekimlik hem de koçluk için vakit ayırmak zor olmuyor mu?

Her iki alanda da çok severek çalıştığım hiç için zor olmuyor. Kişisel gelişim alanında çalışan doktor sayısı yok denecek kadar az. Doktor kimliğimle kişisel gelişim alanında aldığım eğitimleri harmanlayınca ortaya muhteşem bir şey çıktı. Kişisel gelişimle ilgili olarak bir süre önce ‘Sonsuz Yaşam Akademisi’ni kurdum. Bu anlamda sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorum hatta bir de YouTube kanalım var, orada eğitim videoları çekiyorum. Bu yaşamın sonsuz olduğunu, insanın sadece bedenden ibaret olmadığını; bilincimizle pek çok şeyi değiştirebileceğimizi herkese anlatmak istiyorum.

 

Bu anlamda eğitim de veriyor musunuz?

Evet, hem kişisel olarak eğitimler veriyorum hem de bu alanda çalışan diğer akademilerin eğitimlerine hekim kimliğimle katılarak destek oluyorum.

 

Yaşam koçluğunun, hastalarınızın fiziksel rahatsızlıklarının tedavisini olumlu etkilediğini gözlemlediniz mi?

Beden, zihin ve ruh bir bütün. Bir hastalığın oluşmasında ya psikolojik bir temel oluyor ya da psikolojinin tedavi sürecine etkisi oluyor. Biz toplum olarak hem geçmişteki travmalarımıza çok takılıyoruz hem de sürekli bir gelecek kaygısı içindeyiz. Mutlu olmak için hep gelecekteki bir zamanı bekliyoruz, dolayısıyla içinde bulunduğumuz anın keyfini yaşayamıyoruz. Oysa bu farkındalığa ulaştığınızda her şey değişiyor. Geçmişin ağırlığından ve gelecek korkusundan arınıyorsunuz. Şu anı zihinsel bir parlaklıkla mutlu geçirdiğinde, geleceğinizi de aynı şekilde inşa ediyorsunuz. Bu çok keyifli ama emek isteyen bir yolculuk. Bu farkındalığa ulaşan kişilerin zihinsel ve bedensel olarak çok daha sağlıklı oldukları da bir gerçek.

 

Yahya Kaptan Mah. Şht. Ergün Köncü Sok. Nazer Inn İş Merkezi No:11

İzmit/Kocaeli

Telefon: 0533.165 70 41

Instagram: @dr.sevilbas

YOUTUBE : Uzm.Dr. Sevil Baş

NASIL ARANDI: #uzm. dr. sevil baş # ultrasonografi # kocaeli # yahyakaptan # izmit # sağlık # vm medical park

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.