26-04-2024 17:04

Pandeminin gülen yüzü; ŞEHİR TİYATROSU

2020-08-10    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-08-10
.stripslashes($urun->baslik).

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayat sekteye uğradı. Uzun bir süre evlerimize kapandık, sağlığımızı korumak için kendimizi izole ettik, kabuğumuza çekildik. Her şeyin bir anda durduğu, moral ve motivasyonumuzu büyük ölçüde kaybettiğimiz bu dönemde üretmeye hiç ara vermeyenler, yüzümüzde bir küçük gülümseme yaratmak için çalışanlar da vardı.

Faaliyetlerini başarılı oyuncu Aydın Sigalı’nın genel sanat yönetmenliğinde sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, süreç boyunca hız kesmeden devam ettiği çalışmalarla ilimizde pandeminin gülen yüzü oldu.

Tiyatromuz; dijital ortamda sergilediği oyunlar, pandemi dönemine uygun olarak sahnelenen ‘Mesafeli Kabare’ ve yaptığı sokak etkinlikleriyle Kocaeli halkına sadece moral vermekle kalmadı; yarattığı farkındalıkla sanatın gücünü hepimize bir kez daha gösterdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın pandemi dönemini nasıl geçirdiğini, yaptığı çalışmaları ve yarattığı etkiyi, genel sanat yönetmeni Aydın Sigalı’dan dinledik.

 

 

 

Aydın Bey, Şehir Tiyatroları pandemi sürecini nasıl geçirdi?

Dünyanın alışık olmadığı, nadiren karşılaştığı, evrensel boyutta bir süreçti ve hepimiz için şaşkınlıkla başladı. Biz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları olarak; belediye başkanımız Sayın Tahir Büyükakın önderliğinde marka kent ve mutlu şehir olma misyonlarını üstlendik, kurum olarak bunu benimsedik. Tüm projelerimizi de bu bilinçle hayata geçirmeye çalıştık. Mart ayına kadar Türkiye’de yapılmayanları yaparak, ilklere imza atarak ilerledik. Vişne Bahçesi oyunumuzun prömiyerini 21 Mart olarak planlamıştık ancak pandemi sürecine girince prömiyeri yapamadan sezonu durdurmak zorunda kaldık.

 

Sezonu kapattınız ama çalışmalarınıza devam ettiniz…

Doğru, bir pandemi sezonu yaşıyoruz diyebilirim. Süreç başladığında derhal durumu tahlil edip ; kentin moral ve motivasyonunu yükseltmek, rahat nefes almasına yardımcı olmak için neler yapabileceğimizi düşündük. Bu dönemde kültür-sanata her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardı. Ve ‘Mutlu Şehir Kocaeli’ ülküsünü pandemi döneminde de devam ettirmek için kolları sıvadık.

 

MESAFELİ KABARE

 

Neler yapıldı bu dönemde?

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile birlikte oyunlarımızı dijital ortamda canlı sergilemeye başladık. Proje büyük ilgi gördü ve ilk oyunumuzdan itibaren çok yüksek izlenme oranlarına ulaştık. Ardından tiyatro çalışanlarımızla birlikte maske kullanımı ve evde kalmak ile ilgili birer dakikalık farkındalık videoları hazırladık; bunları sosyal medyadan yayınladık. 1 Haziran itibariyle de kurumsal çalışmalarımıza başlama kararı aldık.

 

Yeni sezona hazırlanabildiniz mi?

Repertuvarımızda pek çok yeni oyun vardı; seyircimizi mesafeli olarak oturtabiliyorduk ancak sahnede mesafeyi nasıl sağlayacağımızı bilmiyorduk. Hızlıca bir araştırmaya girdik. Kurum çalışanlarımızdan olan ve kalemine güvendiğimiz sevgili Volkan Dinç’le hemen bir kabare yazmaya ve bunu mesafeli şekilde oynamaya karar verdik. Kabaremizin içinde hem gülmece ve müzik olsun hem de bazı noktalara dikkat çeksin, kentte kolayca kabul edilsin istedik. ‘Mesafeli Kabare’nin provalarına hemen başladık. Evde kaldığımız süreçte yaşadıklarımızı, tebessümle hatırlayacağımız anekdotları konu alan neşeli bir oyun oldu; 4 Temmuz’da açık havada mesafeli bir prömiyer yaptık. İşin güzel tarafı şu ki oyun, oyuncularımız tarafından da mesafeli oynanıyor.Bu da dünyada bir ilk..

 

 

MUAZZAM BİR PROGRAM

 

Yanılmıyorsam, ardından da ‘Kara Fatma’ oyunu geldi…

Evet… 2 Temmuz tarihi, milli mücadelemizin kahramanlarından Kara Fatma olarak tanınan Fatma Seher’in ölüm yıl dönümüydü. Servetiye Cephesi kitabının tanıtımında biz de Kara Fatma’yı sahneledik. Oyunu, anlatı tekniğini ön plana alıp pandemiye uygun şekilde yeniden rejilendirerek çıkardık. ‘Kara Fatma’, pandemi dönemi sonrasında salona seyirci alarak oynadığımız bir oyun oldu ve bu anlamda Türkiye’de seyirciyi açık alanda değil de tiyatro salonunda mesafeli oturtan ilk tiyatro olduk.

 

15 Temmuz Şehitlerini Anma Günü’nde de oldukça görkemli bir programla karşımıza çıktınız…

15 Temmuz Şehitlerini Anma Günü’nde de arkadaşımız Mehmet Çevik’in projelendirdiği programla senfoni orkestrasıyla buluştuk. Günün anlam ve önemine dair sahnelediğimiz ‘Kurtuluş Senfonileri’, hain darbe girişimini unutmamak ve unutturmamak adına halkla etkili bir buluşma sağladı.

 

 

OYUNCULAR SOKAĞA ÇIKTI

 

Aydın Bey, Şehir Tiyatroları olarak maskenin doğru kullanımına dikkat çekmek adına çok ilginç bir etkinliğe de imza attınız…  Biraz bahseder misiniz?

Çok keyifli bir çalışma oldu. İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinde maskenin doğru kullanımı büyük önem taşıyor. Biz de buna dikkat çekmek amacıyla esprili bir sokak etkinliği düzenledik. Sağlıkçıların kullandığı koruyucu tulumlardan giyen arkadaşlarımız, ellerinde sedye ve megafonla bir anda maskesini yanlış takan vatandaşların önüne çıkarak, onları uyardı. ‘Flash mob’ denilen bu teknikle bir farkındalık yaratmayı amaçladık.

 

Vatandaştan nasıl tepkiler aldınız?

Çok şaşırdılar. Derhal maskeler düzeltildi ve gözlerde hemen bir tebessüm belirdi. Sonra bazılarıyla kısa röportajlar da yaptık. Yaptığımız işin ne kadar doğru yerlere ulaştığını da o röportajlarla anladık. Projemiz ulusal televizyon kanallarının ana haberlerine kadar çıktı.

Çocuklar için de çalışma yaptınız sanırım...

Elbette, yetişkinler için üretirken çocukları unutamazdık. ‘Yaramaz Notalar’ adlı çok sevdiğimiz bir masalı, oyun haline dönüştürdük. Oyun ,Hayal Şahin tarafından, pandemi önlemlerine uygun olarak hazırlandı. Ağustos ayının ikinci haftasından sonra prömiyer yapacağız. ‘Yaramaz Notalar’, 12 ilçemizi dolaşacak ve açık havada çocuklar için oynanacak.

 

İSTANBUL SANAT FESTİVALİ’NE GİDİYORUZ

 

Bundan sonra sırada ne var?

Biz sezon başında, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın’dan aldığımız destekle yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 1,5 yıllık programımızı açıklamış; 2021’in ocak ayına kadar sahnelenecek 10 oyunu, yönetmenleri ve aylık takvimiyle seyircimize duyurmuştuk. Pandemi süreci başladığında projelerimizin yüzde 70’i hayata geçmişti. Sezona kaldığımız yerden devam edeceğiz. Pandemi sürecinin nasıl ilerleyeceğine bağlı olmakla birlikte; ekim ayında sezonumuzu duayen isim Mehmet Birkiye’nin rejisiyle hazırlandığımız ‘Vişne Bahçesi’ oyunuyla açmayı planlıyoruz. Bu arada bizi çok mutlu eden bir gelişme oldu.

Öğrenebilir miyiz?

Henüz duyurusu yapılmamakla beraber, kasım ayında gerçekleşecek olan İstanbul Sanat Festivali’ne davet edildik. Hem de Vişne Bahçesi oyunuyla… Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları olarak, 14 yıl aradan sonra ilk kez Uluslararsı İstanbul Sanat Festivali’nde olacağız. Dünya tiyatro otoritelerinin de katılacağı festivalde tiyatromuzu tanıtacak olmaktan çok mutluyuz. Bu bizim için ‘marka kent’, ‘marka tiyatro’ olma yolunda bir kilometre taşı olacak diye düşünüyorum.

 

NASIL ARANDI: #kocaeli şehir tiyatroları # kocaeli büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları # tiyatro # kocaeli # aydın sigalı # tahir büyükakın # mesafeli kabare # pandemi # oyuncu # sanat # sanatçı # farkındalık #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.