29-03-2024 12:51

Pandemi döneminde okula dönüş

2020-09-03    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-09-03
.stripslashes($urun->baslik).

Salgının ilk seyrini göstermeye başladığı ve okulların kapandığı mart ayında, çocukların eğitimi için çok fazla endişelenmemiştik. O dönemi biraz mola verme ve aile bağlarının güçlenmesi için bir fırsat olarak yorumlayıp eğitimle ilgili kaygılarımızı öteledik.

Bununla beraber, yeni bir eğitim dönemine başlamaya az bir süre kalmışken işin rengi değişmeye başladı. Çoğumuz ‘biraz dişimizi sıkarsak en azından eylül ayında normalleşiriz’ diye düşünürken, şimdi bir hayal kırıklığı ve ‘acaba ne olacak?’ kaygısı yaşıyoruz. Bazı çocuklar okulu ve arkadaşlarını özlemle beklerken bazılarında okul isteksizliği gözleniyor. Ne olacağının tam olarak bilinmiyor olması da haliyle birçok ailede eğitimle ilgili kaygıları artırıyor. Bu kaotik ve belirsiz ortamda duygu karmaşasının bizi kontrol etmesine izin vermeden çocuklarımıza yardımcı olmamız mümkün.

Öncelikle anne babalara düşen en önemli görev, durumu sakinlikle karşılamak. Birçok bilimsel çalışmanın da desteklediği gibi çocuklar anne babalarının ruh halini yansıtır. Peki, bu dönemde çocuğumuza nasıl destek olabiliriz?

 

• Yaşantımızın eskisi gibi olamayacağını kabul etmeliyiz

Yeni normaller çerçevesinde olağanüstü bir durum yaşadığımızı kabul etmeliyiz. Eski beklentilerimizden uzaklaşıp; kurallarımızı, sınırlarımızı ve yaşam becerilerimizi yeni normallere göre geliştirmeliyiz.

 

• Yeni normaller için gerekli kuralları tekrar tekrar, nedenleriyle açıklamalıyız

Okula başladığında neden maske takması ve ellerini yıkaması gerektiğini, bunun önemi ve gereklilikleri sohbet ortamlarında tekrar tekrar çocuğumuzla konuşmalı ve onu okula hazırlamalıyız. Eğer okul açılırsa okula maskeli gideceğini, arkadaşlarına ve öğretmenlerine sevgisini gösterirken sarılmaması; bire bir temas gerektiren oyunlar yerine farklı oyunlar bulması gerektiğini çocukla ayrıntılı şekilde konuşmalıyız.

Özellikle sevgisini dokunarak, sarılarak belirtmek isteyen çocuklar için aile, çocukla birlikte yeni sevgi gösterme biçimleri uydurabilir ve evde bunun provası sık sık yapılarak çocuğa öğretilebilir. Yakın temas gerektirmeyen alternatif oyunlar çocuğa öğretilip, buna benzer oyunlar oynaması yönünde teşvik edilebilir.

 

• Okul isteksizliğini, normal karşılamalıyız

Aylardır evde olan çocuklar okula geri dönüş aşamasında gergin ve isteksiz olabilir. Bu durumda çocuğa; okulun olumlu yönlerini, arkadaşları ve öğretmenleriyle geçirdiği olumlu zamanları hatırlatmalıyız. Okulun sadece akademik başarı için gerektiği vurgusundan kaçınmalı; sosyalleşmeyi, paylaşımı, ahlaki gelişimi destekleyen bir ortam olduğunu, çocuğun ruhsal gelişimindeki önemini vurgulamalıyız. Örneğin, “Okula gitmelisin çünkü derslerinden geri kalırsın” demek yerine, “Arkadaşların ve öğretmenlerin seni çok özlemiştir. Onlarla birlikte oynadığın oyunları, yaptığınız etkinlikleri hatırla” vurgusu daha çok yapılmalıdır.

 

• Okulların kademeli olarak açılması ya da yeniden kapanması olasılığını çocuğumuzla önceden konuşmalıyız

Eğer okullar kademeli olarak açılırsa, arkadaşlarından ayrılacağı fikri çocuğunuzu endişelendirebilir. Okullar güvenli olduğunda, herkes için açılacağını çocuğumuza önceden anlatmalıyız. Ayrıca okullar açıldıktan sonra tekrar kapanma ihtimali olabileceğini de çocuğumuzla konuşmalıyız.

 

• Çocuğumuzun COVID-19 hakkında ne bildiğinden emin olmalıyız

Çocuğumuzun bu olağanüstü süreçle nasıl baş ettiğini gözlemleyebilmek için sohbet ortamları yaratmalıyız. COVID-19, pandemi, hastalık, mikrop gibi konular hakkında neler bildiğini anlamaya çalışmalıyız. Öğüt verici, tembihleyici yaklaşımlar yerine doğru bilgilendirme yapmak, kuralların niçin gerektiğini anlaması yönünde destekleyici olmak gerekir.

Eğer gözlemlediğimiz bir korkusu, endişesi varsa çocukla bu konuda konuşmalı; ‘Korkmana gerek yok’ ya da ‘telaşlanma’ demek yerine; herkesin endişeli olduğunu, endişelenmek ve korkmanın normal olduğunu ancak önlem alınırsa riskin çok daha az olduğunu belirtmeliyiz.

 

• Kış dönemi için yeni düzen oluşturmak için gecikmemeliyiz

Yeni eğitim öğretim döneminde okullar ister yüz yüze, ister online olsun kurallarımızı tekrar gözden geçirmeyi unutmamalıyız. Yatma saatini, Ipad, cep telefonu gibi elektronik aletlerin kullanımını, online oyunların oynanma saatlerini düzenlemek için gecikmemeliyiz.

Ders saati, oyun saati, dizi saati, yatma ve uyanma saatleri çocukla net olarak konuşulmalıdır. Bu düzene geçmek için son gün beklenmemeli, en az bir hafta öncesinden hazırlıklara başlanmalıdır. Odasını yeniden düzenlemek, ders çalışma ortamını hazırlamak, defter ve kitapların hazırlığı gibi ön etkinlikler çocukların duygu olarak da okula kendilerini hazırlanması açısından önemlidir.

Maskesiz, sosyal mesafesiz, birbirleriyle sevgilerini doya doya yaşayabildikleri; en güzel şekilde eğitim alabildikleri günlerin kısa zamanda gelmesi dileğiyle yeni eğitim dönemi herkes için hayırlı olsun.

NASIL ARANDI: #figen karaceylan çakmacı # pedagog # çocuk ve ergen psikiyatristi # kocaeli # çocuk #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.