18-06-2024 19:53

Özel Atmaca Müzik Kursu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/05/2024
Çocuklarımız, en değerli varlıklarımız… Onların hayatına önemli bir katkıda bulunmak isterseniz, bir enstrüman çalmaya teşvik edebilirsiniz. Neden mi? Enstrüman çalmak; çocuklarınıza disiplin kazandırır, zaman yönetimi becerilerini geliştirir, hedefe odaklanmalarına yardımcı olur. Bu kadar mı? Elbette değil. Çocuklarınızın özgüvenini artırır, duygusal ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunur, sosyal becerilerini destekler. Ayrıca, müzikle uğraşmanın kişinin ruh halini iyileştirdiği ve stresi azalttığı da bir gerçek. O zaman, gelecekte başarılı olmasını arzu ettiğiniz çocuklarınız için şimdiden harekete geçebilirsiniz. Özel Atmaca Müzik Kursu da bu amaç doğrultusunda kurulmuş, MEB’e bağlı bir müzik okulu. Kurucusu da 9 yaşında girdiği konservatuvardan başarıyla mezun olan, yüksek lisansını Türk musikisi üzerine yapan, şimdilerde doktoraya hazırlanan hem eğitimli hem de çok başarılı bir isim: Aysun Atmaca… Gelin şimdi bağlama ve ses eğitmeni Aysun Atmaca’yı ve Özel Atmaca Müzik Kursu’nu daha yakından tanıyalım.
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu

Fotoğraflar: Hakkı Timuçin

Aysun Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1994, Sivas doğumluyum. 9 yaşında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Bağlama Bölümü’nü kazandım, o tarihten itibaren bağlama icracısıyım. Konservatuvarda 4 yıl eğitim aldım, 12 yaşında mezun oldum. Bağlama çalmaya hobi olarak başlamıştım ancak hiç kopmadım, Kocaeli’nin yanı sıra Sakarya ve Zonguldak’ta konservatuvarlarda korist ve solist olarak görev aldım. Halk müziği repertuvar çalışmalarını geliştirmek için sanatçı Mercan Erzincan’dan ve ülkemizin değerli bağlama virtüözü Erdal Erzincan’dan bizzat ders aldım. 2016 yılından bu yana bağlama eğitmenliği yapıyorum. Halk eğitim merkezlerinde 6-7 yıl boyunca eğitmenlik yaptım. Yüksek lisansımı da Türk musikisi üzerine yaptım, şu an doktoraya hazırlanıyorum. 2021 yılında ailemin de desteğiyle Atmaca Müzik Kursu’nu kurdum. Burası MEB’e bağlı bir müzik okulu.

 

Aysun Hanım, bağlama tutkusu nereden geliyor?

İlginç bir hikayesi var aslında. Ailemde enstrüman çalan kimse yok fakat bizim evde çok türkü dinlenirdi. Bağlama dinleyerek büyüdüm diyebilirim. Babam, ben 9 yaşındayken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı olduğunu öğreniyor ve sınavlarına beni kayıt ettiriyor. Aslında konservatuvar, bağlama bölümüne 9 yaşında öğrenci almıyor fakat yanlışlıkla benim sınav kaydım gerçekleştiriliyor. Yetenek sınavına girdiğimde öğretmenler şaşırıyor, ‘Daha çok küçük ama bir deneyelim’ diyorlar. Diğer öğrenciler benden 10-15 yaş büyük. Ve sınavı kazanıyorum hatta 8. oluyorum. Sınavı kazandığım için kazanılmış bir hak doğuyor ve beni mecburen almak zorunda kalıyorlar. Konservatuvarda çok iyi bir eğitim aldım. O zamanlar bağlama benim için bir hobiydi, fakat geleceğimi şekillendirdi.

Gelelim Özel Atmaca Müzik Kursu’na… Hangi branşlarda eğitim veriyorsunuz?

Burada bağlama, keman, gitar, piyano, yan flüt, ses eğitimi veriyoruz ve yeni kurduğumuz Türk halk müziği koro derslerimiz var. Enstrüman derslerini birebir veriyoruz, sadece koro dersimizi grup halinde yapıyoruz. Alanında eğitimli öğretmenlerle çalışıyoruz. Bağlama ve ses eğitimi derslerini ben veriyorum, piyano eğitmenlerimiz Emrecan Kurnaz ve Sude Kaynak. Keman eğitimini Emir Turhan, gitar derslerini ise Metehan Kamuk veriyor.

5 YAŞ İTİBARİYLE

Atmaca Müzik Kursu’na kaç yaş itibariyle öğrenci kabul ediyorsunuz?

5 yaş itibariyle öğrenci kabul ediyoruz. Çok istekli, yetenekli olduğunu düşündüğümüz öğrencilerimizi küçük yaşlarda almaya gayret ediyoruz ama önceliğimiz okul süreciyle birlikte başlamak. Neticede nota eğitimi verdiğimiz için çocukların okuma-yazma eğitimini de almış olması gerekiyor. Bu yaşta başlamamızın bir diğer nedeni de çocuklarımızın kaslarının gelişmiş, parmaklarını en iyi şekilde kullanabiliyor olması. Üst yaş sınırımız ise yok, isteyen herkes burada müzik eğitimi alabilir, mesela 65 yaşında bir öğrencimiz bile var.

 

Eğitim süreci hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Eğitim süreci öğrencilerimizin isteğine bağlı olarak değişiyor. Bir enstrümanda orta seviyelere gelebilmek için kişinin birkaç yıl eğitim alması gerekiyor. Ancak bu hiçbir zaman yeterli olmuyor çünkü müzik dediğimiz şey sürekli değişiyor ve gelişiyor. Bu nedenle, müzik eğitimi asla tamamlanmış gibi hissedilmeyen bir yolculuktur. Her zaman öğrenilecek yeni bir şey bulunur ve bu süreç, öğrencilerin ilgi ve çabasına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Öğrencimiz müzikle hobi olarak ilgilenmek istiyorsa, kişiyi istediği seviyeye getiriyoruz. Güzel sanatlar lisesine, konservatuvara ve Bilsem’e girmek isteyen öğrencilerimize ise o yönde destek veriyoruz.

 

Öğrencileriniz haftada kaç gün eğitim alıyor?

Özel ders verdiğimiz öğrencilerimiz haftada bir gün eğitim alıyor. Koro derslerimizi ise haftada iki gün olarak planladık.

ALBÜM HAZIRLIĞI

Aysun Hanım, bundan sonraki hedefinizi de öğrenmek isteriz…

Kurumumuz halihazırda gerçekten çok rağbet görüyor. Memnuniyet seviyemiz de oldukça iyi. Bunda en önemli etkenlerden biri işletmenin yalnızca bir girişim üzerine kurulmamış olması. Ben bir öğretmenim ve bu işin akademik kısmında da ilerlemeye çalışan biriyim. Kurumumuz çok talep gördüğü için Atmaca Müzik Kursu’nu büyütmek istiyoruz. Bağlama üzerine ayrı bir kurs açmayı planlıyoruz çünkü çok talep alıyoruz, benim de bağlama ile aramda farklı bir bağ var. Bağlama çalmak isteyen herkesin sanıyorum ki yolu bir gün Atmaca Müzik Kursu’ndan geçecek. Öyle olmasına gayret ediyoruz.

 

Gelecek planlarınız arasında yarışmalara katılmak da var mı?

Öğrencilerimizi çeşitli festivallere hazırlıyoruz. Sadece bağlamada değil gitarda, kemanda, piyanoda birçok yarışmaya hazırlıyoruz. Üniversitelerle de iletişim halindeyiz, akademisyenlerle ve akademik eğitim alan öğrencilerle kendi öğrencilerimizi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca üniversitelerde konser vermek gibi bir planımız da var.

Gelecek planlarımız arasında bir de çıkaracağım albümün hazırlığı var. Şu anda repertuvarı oluşturuyorum. Bu albüm, 20 yıllık müzik yolculuğumda iz bırakan halk müziği eserlerinden oluşacak, aynı zamanda arşiv niteliği taşıyacak, gelecek nesillere aktarılacak değerli bir miras olacak.

 

Adres: Körfezkent Çarşı Ticaret Konutları B5 Blok No:3

Telefon: 0 536 920 05 01

Instagram: @atmacamuzikevi

NASIL ARANDI: #atmaca müzik kursu # gitar # bağlama # piyano # müzik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.