19-04-2024 04:04

Oynayarak öğreniyorlar

2017-10-13    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-10-13
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Serpil ÇOLAK • FOTOĞRAFLAR: İsmail Hakkı Timuçin 


 Her ikisi de psikolog. Her ikisi de dil ve konuşma terapisti. Sahibi oldukları Yankım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaklaşık 14 yıldır özel çocuklara hizmet veriyorlar. Gerek aldıkları eğitimler gerekse özel çocuklardan edindikleri tecrübeler ışığında 4 yıl önce de Creative Minds Preschool’u kurdular.

Bu yıl radikal bir karar alıp, anaokulunu Kartepe bölgesine taşıdılar, ‘Özel Bulut Anaokulu’ olarak yola devam etme kararı aldılar. Şehir merkezindeki trafik yoğunluğundan kaçıp, Kartepe’de doğayla baş başa kalabilecekleri bir ortama, anaokulu olarak tasarlanmış binaya yerleştiler. Şimdi burada çok daha keyifli ve mutlular.

Evet, Evrim-Selim Gerçek çiftinden bahsediyoruz. Özel Bulut Anaokulu’na gelirsek… ‘Oyun çağındaki çocuklar oynayarak öğrenir’ felsefesini taşıyan bu okulun en büyük özelliği; oyun. Tüm felsefe bunun üzerine kurulu. Bir de yabancı öğretmenlerle İngilizce eğitim vermesi. İngilizce’yi branş dersinden çıkarıp, ‘şehirde yaşam’ ve ‘evde yaşam’ temasıyla yaşamın tüm alanlarına yayması. Legoyu da unutmamak lazım. Aslında çok daha fazlası var. Onları da Evrim Hanım’dan dinleyelim.

Evrim Hanım, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Evrim Gerçek. Psikolog, aynı zamanda dil ve konuşma terapistiyim. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum. 2004 yılında Anadolu Üniversitesi’nde ‘dil ve konuşma terapistliği’ dalında yüksek lisans yaptım. Hala aynı programda doktoraya devam ediyorum. Tezimi yazdım, ekim-kasım gibi savunmamı verip, dil ve konuşma bozuklukları doktoru olacağım.

Aynı zamanda annesiniz yanılmıyorsam.

Evet, 3 çocuğum var. İkizlerim İdil ve Can 3. sınıfa geçtiler. Bir de 21 ay küçük kardeşleri var, Kutay. O da 2. sınıfa geçti. Eşim Selim Bey’le birlikte çalışıyoruz. 2003 yılında Yankım Özel Eğitim Kurumu’nu kurmuştuk. O günden bu yana özel eğitim alanında hizmet veriyoruz. 2013 yılında ise Creative Minds Preschool’u kurduk. İzmit merkezde 4 yıl faaliyet gösterdikten sonra bu yıl Kartepe’ye taşındık ve Bulut Anaokulu olarak yolumuza devam ediyoruz.

TRAFİK SORUNU YOK

Neden Kartepe?

Şehir merkezinde trafik çok yoğundu. Bahçe içinde, anaokulu olarak inşa edilmiş bir binada çocuklarımıza çok daha keyifli bir şekilde eğitim verebileceğimizi düşündüğümüz için böyle bir karar aldık. Yeni binamızın lokasyonu oldukça uygun.

 

 

 

 

Yeni binanızın fiziki özelliklerinden bahsedecek olursak…

Binamız 3 katlı. Giriş katında yönetim ve ofisler ile ‘şehirde yaşam’ temalı bir oyun alanımız mevcut. Bunun yanı sıra müzik ve drama derslerinin işleneceği sınıflar ile kütüphane bulunuyor. Birinci katımız, eğitim sınıflarımızın olduğu kat. Burada 2, 3, 4 ve 5 yaş sınıfları var. Lego atölyesi ve sanat atölyesi de bu katta. Aynı zamanda ‘evde yaşam’ temalı bir oyun alanımız, uyku odamız ve dil sınıfımız var. En üst katımızda ise bale ve spor etkinliklerini yapacağımız bir salon ile yemek salonumuz bulunuyor. Mutfağımız da burada.

 

 

YABANCI ÖĞRENCİLER

Okulunuzun öğrenci kapasitesi nedir?

Bize tanınan kapasite 90. Şu anda kapasitemiz dolu değil, öğrenci kabulüne devam ediyoruz. Bu çevreden oldukça fazla ilgi gördük. Villam 1, Villam 2 ve Villam 3 sitelerinden yoğun talep var. İngilizce eğitim veren bir okul olduğumuz ve yabancı öğretmenlerle çalıştığımız için çok sayıda yabancı öğrencimiz de var. Koreliler ve Ruslar özellikle bizi tercih ediyor. Bu durum bizim çocuklarımızın uluslararası bir iklim yaşaması açısından önemli. Hem yabancı öğretmenlerle hem de Türk olmayan başka çocuklarla iletişim kurmak onların dil becerisini çok geliştiriyor.

Kaç yaş arası çocukları kabul ediyorsunuz?

2 yaştan itibaren öğrenci alabiliyoruz. İlkokula kadar olan bütün gruplarla çalışabiliyoruz. 2-6 yaş aralığı diyebiliriz.

Programı kim hazırlıyor?

Okulumuzun programlarını ben tasarlıyorum. Hem psikolog hem de dil ve konuşma terapisti olmanın getirdiği birikime anne olmanın verdiği deneyimi de katarak çocukların keyif alacağı bir ortam hazırladık. Çocuk gözüyle görüyor, anne-baba titizliğiyle bakıyoruz.

 

Özel Bulut Anaokulu’nda çocuklar oyun odasında keyifli vakit geçiriyor.

 

EN BÜYÜK FARKLILIK

Sizin psikolog ve konuşma terapisti olmanızın okula başka ne gibi katkısı oluyor?

Öğretmenlerimizin, kurum müdürünün, kurumdaki tüm çalışanların kişisel gelişiminde, mesleki gelişiminde katkılarım oluyor. Mesela Kocaeli Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Nursu Çakın Memik bizim aile eğitim koordinatörlüğümüzü yürütecek. Onunla çalışma arkadaşıydık daha önce. Projemizi anlatınca keyifle katılmak istedi. Ayda bir aile seminerleri düzenleyecek bizim için. Alandan olmak bence çok önemli bir farklılık yaratıyor. Yani önümüzü görmek adına, kadromuzu eğitmek adına, onlara bakış açısı kazandırmak adına önemli. Mesleki yeterliliğimiz zaten oyun terapisi gibi alanlar. Rehabilitasyon merkezinde özel gereksinimli çocuklarla çalışırken, bir çocuğa bir şey öğretmenin farklı yollarını keşfediyoruz. Bunu normal eğitime aktardığımızda farklılıklar mutlaka oluyor.

 

Psikolog, dil ve konuşma terapisti Evrim Gerçek, Bulut Anaokulu’nda her türlü ayrıntıyla yakından ilgileniyor. 

 

Eşinizle birlikte çalışıyorsunuz değil mi?

Eşim Selim Gerçek de benim gibi psikolog. Dil ve konuşma terapisti aynı zamanda. Bulut Okul Öncesi Eğitim Kurumu’nun kurucu temsilcisi. Dirsek dirseğe çalışıyoruz fakat işlerin çoğunu ben yürütüyorum diyebilirim. Ben eğitim programlarıyla ilgileniyorum, o daha çok idari kısımla ilgileniyor

Bulut Anaokulu’nu diğerlerinden ayıran en temel özellik nedir?

Bence İngilizce eğitimi. Bunun dışında çok büyük gruplarla çalışmıyor olmak.

Butik anaokulu diyebilir miyiz?

Evet, diyebiliriz. Çocuk sayısı yoğunlaştıkça, çocuklara verilen ilgi doğal olarak azalacaktır. Ebeveynler okul seçerken evin sıcaklığı, rahatlığı, güvenliği, hijyeninin yanı sıra sevgisi ve ilgisi de olsun istiyorlar. Yoğun gruplarla bunu sağlamak çok mümkün değil. O yüzden daha küçük gruplarla, gerçekten edinimlerini kolaylaştıracak bir ortam yaratarak, standart bir İngilizce programıyla değil de yaşamın içinde çalışmak daha önemli. Örnek veriyorum, gastronomi dediğimiz etkinliği yaparken, o yemeğe ait materyallerin isimlerini, ölçüleri, tarifi İngilizce duymak, yani farklı yaşam alanlarında İngilizceyi deneyimlemek örtük olarak çocukların dil edinimlerini kolaylaştırıyor. Tıpkı bizim Türkiye’de çok rahat öğrenemeyip yurt dışına gittiğimizde maruz kalma etkisiyle İngilizceyi kolaylıkla öğrenmemiz gibi. Yabancı bir öğretmen bunu çok kolay sağlayabiliyor, çocuklar da rahatlıkla ayırdına varabiliyor. Yabancı öğretmen Türkçe anlamayacağı için tek sözcük bile olsa o sözcüğü bulup, İngilizce konuşarak iletişime geçmeye çalışıyor.

İngilizce’nin dışında?

Onun dışında lego temamız var. Eşim Selim Bey’in özel ilgi alanı lego. Kendi çocuklarımızla da yıllardır lego yapıyorlar. Zaten okulumuzun giriş bankosunu da bizim çocukların yaptığı legolarla tasarladık. Lego, standart bir oyun değil aslında, çocuklarımıza çok şey katıyor. Legoda yaratıcılık var, proje üretme var, sebat var, ince motor becerisi var. Çocuklara çok farklı destek oluyor. Onun için özel bir atölye tasarladık. Orada lego dersleri veriliyor. Yine doğa temamız var. Bu da çok önemli. Aslında okulumuzun eğitim felsefesinde şunu diyoruz: Oyun bizim asıl odağımız. Oyunla her şey öğrenilir. Oyunla kendimizi ve doğamızı keşfediyoruz. Aslında bu ikisini keşfettiğimizde de dünyayı keşfediyoruz, hayatı keşfediyoruz. Tüm felsefe bunun üzerine kurulu.

‘Şehirde yaşam’ ve ‘evde yaşam’ temalarından biraz bahsedebilir misiniz?

Okulumuzda ‘şehirde yaşam’ ve ‘evde yaşam’ temalı iki oyun alanımız var. ‘Evde yaşam’ temasında bir odamızı eve dönüştürdük. Bir evde ne varsa, mutfaktan oturma gruplarına kadar burada hepsi var. Çocuklar burada oyun oynayarak öğreniyor. ‘Şehirde yaşam’ temasında ise minik bir şehir kurduk. Sinemadan berbere, hastaneden pastaneye ne ararsanız burada var. Burada çocuklar yaşayarak öğrenecekler. Mesela simit alacaklar, öğrendikleri matematik dersini uygulamalı olarak görecekler. Çocuklar oyunla öğreniyor zaten.

 

Yabancı öğretmenlerle İngilizce eğitim veren okul, ilimizde yaşayan yabancı aileler tarafından tercih ediliyor.

 

Zaten oyun çağındalar, en doğal hakları.

Çocuklara oyun temasıyla her şeyi öğretebiliriz. Oyun zaten onların işi. İşlerini yaparken keyif alarak, deneyimleyerek öğrenecekler. Bunun dışında teknolojik imkanlardan da yararlanıyoruz tabii ki. Akıllı tahtamız var ama dediğim gibi asıl odak noktamız oyun. Her şey oyunla başlıyor. Çocuğun dünyayı keşfi oyunla oluyor.

Eğitim tam gün mü?

Tam gün ve yarım gün seçeneklerimiz var. 3 tam gün, 3 yarım gün ya da 5 tam gün, 5 yarım gün seçenekleriyle velilerimiz bizden hizmet alabilir. Servis olanağımız da söz konusu.

Sınıflarınızın öğrenci kapasitesi nedir, okulda bir gün nasıl geçiyor?

Sınıflarımız 12 öğrenci kapasiteli. Güne sabah 09.00’da kahvaltıyla başlıyoruz. 11.00’de meyve ikramımız oluyor, 12.15 gibi öğle yemeği var. Öğle yemeği bittikten sonra uyku ihtiyacı olanlar uyku odasına geçiyor, uyumayanlar etkinliklerine devam ediyor. Saat 15.30’da ikindi kahvaltısı var, saat 16.00’da eğitim sona eriyor. Fakat ailesi çalışan çocuklar saat 18.30’a kadar burada kalabiliyor, serbest oynayabiliyor ya da kulüp etkinliklerine katılabiliyor.

 

Okulun en üst katında, yemekhanenin hemen yanında, yemeğini erken bitiren çocukların vakit geçirebilmesi için bir okuma bölümü yer alıyor.

 

BRANŞ ÖĞRETMENLERİ

Hafta sonu hizmet veriyor musunuz?

Hafta sonları aile seminerleri yapacağız. Daha sonra da küçük çocuklarımız için anneli oyun gruplarımız olacak. O da İngilizce ve oyun temalı olacak. Daha önceki okulumuzda da bu programı yürütmüştük. Çok keyifli oluyor. Çocukların okula adaptasyonu açısından aileyle paylaşımları önemli. Bunun dışında özel gün kutlamalarını çok önemsiyoruz. Belirli gün ve haftalar kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız, 23 Nisan, 19 Mayıs, yılbaşı etkinliklerimiz oldukça coşkulu partilerle kutlanıyor. Yine çocuklarımızın doğum günü etkinliklerini okulumuz bünyesinde gerçekleştiriyoruz. İlerleyen dönemlerde de belki kreatif parti konseptiyle farkı türde organizasyonlar olabilir. Ama şimdilik okul formatıyla devam ediyoruz.

Branş dersleri için kurumsal destek alıyorsunuz sanırım.

Evet. Asel Sanat Merkezi ile görüştük. Henüz sonuçlandırmadık ama drama, bale, müzik derslerimiz Asel Sanat’ın öğretmenleri tarafından desteklenecek. Satranç derslerimizi D4 Satranç Merkezi’nin öğretmenleri verecek. Org ve piyanomuz var. Müzik dersleri kapsamında piyano eğitimleri de veriyoruz çocuklarımıza. Görsel sanatlar için Körfez’de bulunan Gülünce Özel Eğitim Merkezi öğretmenlerinden destek alacağız.

Branş derslerine branş öğretmenleri girecek yani?

Kesinlikle. Spor dersine Yankım Özel Eğitim Kurumu’nun spor öğretmeni girecek. Branş derslerimiz haftanın 1 günü şeklinde yürümeyecek zaten. Spor öğretmenimiz üç gün gelecek, her grupla ders yapıyor olacak. Ergo terapistimiz var yine Yankım Özel Eğitim Kurumu’nda çocukların koordinasyon, senkronizasyon, ince motor becerilerini geliştiren bir çok etkinlik yapıyor, haftanın 2 günü de burada olacak. Kısacası çocukların tüm gelişim alanlarını profesyonel olarak o işle uğraşan kişiler destekleyecek.

 

EV SICAKLIĞINDA

Son olarak sormak istiyorum, çocuklar burada gerçekten ev sıcaklığını bulabilecekler mi?

Evet. Her sınıfta bir ana öğretmen, bir de yardımcı öğretmen var. Çocukların öz bakım ihtiyaçlarını karşılayacak personelimiz de mevcut. Çok kişi ile az çocuğa hizmet verdiğimiz için sevgi, şefkat ve güven ortamını burada bulabilirler. Binamız da çocuklara uygun hazırlanmış, keyifli bir yer. Özellikle Kartepe civarında yaşayanların çok rahat ulaşabileceği, trafik sıkıntısı olmayan, doğanın içinde bir okul. Gelsinler, okulu görsünler, bizimle tanışsınlar. Okulu gördükten sonra karar versinler.

NASIL ARANDI: #bulut anaokulu # kocaeli # eğitim # gündüz bakımevi # çocuk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.