19-04-2024 08:59

Ortopedi ve travmatolojide bir marka: Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemenli

2019-10-08    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-10-08
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI  

FOTOĞRAFLAR: Bilal SERİM

 

Kentimizin en başarılı ortopedi ve travmatoloji uzmanlarından biri olarak gösterilen; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemenli, kendi adını taşıyan özel kliniğini kısa bir süre önce hizmete açtı. 2007 yılından beri mesleğini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde icra eden ve bugüne dek sayısız öğrenci yetiştiren Prof. Kesemenli, bundan sonra her gün saat 16.00’dan sonra CK Klinik’te de hasta kabul edecek.

 

Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemenli’nin son derece şık ve modern bir tarzla dekore edilen kliniği, Yenişehir Mahallesi Demokrasi Bulvarı’ndaki yerinde hizmet veriyor. Hastaların, modern, ferah ve konforlu bir ortamda ağırlandığı kliniğin ayrıca fizik tedavi ve podoloji bölümleri de bulunuyor. Prof. Kesemenli’yi CK Klinik’te ziyaret ettik; toplumumuzda sıklıkla rastlanan ortopedik rahatsızlıklar ve Kesemenli’nin uzmanlık alanı olan spor yaralanmaları hakkında konuştuk.

 

Cumhur Hocam, söyleşimize sizi tanıyarak başlayalım…

1967 doğumluyum. Liseyi Erzurum Lisesi’nde okuduktan sonra eğitimime Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde devam ettim. Dicle Üniversitesi’nde de ortopedi ve travmatoloji ihtisasımı yaptım; aynı üniversitede doçentlik unvanımı aldım. Bu sırada daha çok eklem cerrahisi üzerine yoğunlaştım. Özellikle diz protezleri, kalça protezleri, spor yaralanmaları ve artroskopik (diz artroskopisi, ayak bileği artroskopisi, omuz artroskopisi, kalça artroskopisi) cerrahi üzerine yurt içi ve yurt dışı eğitimler aldım. Omuz eklemi artoskopisinin Kocaeli Üniversitesi’nde rutin hale getirilmesini sağladım. O süreçte aynı zamanda ortopedi ve travmatoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştım. Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Fakültesi’nde sportif yaralanmaların tedavisi ve önlenmesi konusunda dersler vermeye başladım. Aynı şekilde Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde spor yaralanmalarının önlenmesi, tedavisi ve ilkyardım konusunda dersler verdim. Spor kulüpleri federasyonlarının açtığı antrenörlük, hakemlik gibi kurslarda spor yaralanmaları konusunda eğitimci olarak görev yaptım.

 

Kocaeli Üniversitesi’ne ne zaman geldiniz?

Kocaeli Üniversitesi’ndeki görevime 2007 yılında başladım. Üniversitede hekim olarak görev yapıyor, aynı zamanda sportif yaralanmaların eklem cerrahisi (ön çapraz bağ, menisküs, kıkırdak yaralanmaları, diz ve kalça eklemi kireçlenmesi, diz ve kalça protezleri) tedavisi, diyabetik ayak, tedavisi üzerine derslere giriyorum.

 

Kısa süre önce özel kliniğinizi hizmete açtınız. Burada verilen sağlık hizmetlerinden bahseder misiniz?

Evet, üniversitedeki görevime devam ediyorum ancak bundan sonra her gün saat 16.00’dan itibaren klinikte olacağım. Burada da aynı titizlikle hasta bakmaya devam ediyorum. Şayet, hastam buraya ağrıyla gelmişse, önce onu rahatlatmaya çalışıyor ve ağrısız şekilde klinikten ayrılmasını sağlıyoruz. Spor yaralanmaları, menisküs yaralanmaları, bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları, kas yaralanmaları, diz ve kalça eklemi kireçlenmesi gibi rahatsızlığı olan hastalarımız var. Diğer ortopedik sorunları olan hastalarımız için de ekibimizle birlikte her türlü ortopedik sorunu çözecek ve gerek varsa ameliyatlarını yapabilecek durumdayız. Burada doğru tanıyla birlikte hastamızın tedavisine yönelik tüm işlemler yapılıyor. Aynı zamanda kliniğimizde; podolog ekibimizle batık tırnak, hallus valgus, topuk dikeni, taban düşmesi, nasır, diyabetik ayak gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerin tedavisini de gerçekleştiriyoruz.

 

Kaç kişilik bir ekiple hizmet veriyorsunuz hocam?

Mesleği sağlık kurumu yöneticiliği olan eşim Gülhan Hanım, kliniğimizin koordinatörü ve yöneticisi olarak görev yapıyor. Ayrıca, fizyoterapist Aysu Ataman, rehabilitasyon uzmanı Şeyda Gün ve profosyonel podoloğumuz var. Ortopediye yönelik tedavileri ekibimizle birlikte çözüme kavuşturuyoruz.

 

 

 

KİREÇLENMEYE DİKKAT

 

Gerektiğinde cerrahi operasyonları nerede yapıyorsunuz?

Sözleşmeli olduğumuz hastaneler var. Kararımızı hastamız için hangi hastanenin uygun olduğuna ya da kişinin özel tercihine göre veriyoruz.

 

Hocam, Türk halkının en çok karşılaştığı ortopedik sorunlar nelerdir?

Düşme ya da kazayla meydana gelen travmalardan sonra en çok karşılaştığımız rahatsızlık, diz eklemlerindeki kireçlenmeler ve spor yaralanmalarıdır. Elbette bu durum yaş gruplarına göre değişiyor. Şu anda toplumda en çok görülen ortopedik rahatsızlık eklem ağrıları diyebilirim. Eklem ağrıları içinde en sık karşılaşılan diz eklemi ağrılarıdır ve genellikle bu ağrıların menisküse bağlı nedenlerle oluştuğu zannedilerek tedavisi ona göre planlanır. Halbuki her diz ağrısını menisküse bağlamak doğru değildir; tedavinin de etkisiz olmasına neden olur. Eklem ağrılarını etkileyen çeşitli faktörler var.

 

Bu faktörlerden biraz bahseder misiniz?

Bunlardan en önemlisi genetik faktörler ve kilo problemi. Bunun yanında düşme gibi kazalarda da eklemler hasar görebilir. Şunu söylemeliyim ki vücudun bir alarm sistemi var ve gelen sinyalleri dikkate almak gerekir. Vücut, kişiye ‘burada bir sorun var’ der. Bu sorunu çözmek, ağrıyan bölge için iyi bir hekime gitmekle ve erken önlem almakla mümkündür.

 

 

TEDBİR ALINMAZSA…

 

Peki, eklem ağrılarında erken tedbir alınmazsa ne olur? 

Halk dilinde kireçlenme dediğimiz kıkırdak harabiyeti meydana gelir. Nasıl yaş ilerledikçe saçta, yüzde, deride değişimler oluyorsa yıllar geçtikçe vücudun içindeki eklemlerde de değişim olur ve bir yıkım oluşur. Kilo ve yaralanma gibi faktörler bu yıkımı hızlandırır. Tedavinin eksik kalması sonucunda da eklemlerde kireçlenme görülür. Özellikle sporculardaki bağ yaralanmaları iyi bir şekilde tedavi edilmezse erken dönemde ve erken yaşta kireçlenmeyle karşılaşılıyor. Kıkırdak harabiyeti sonrası, tedavileri geciktirmemek gerekir. Vücudun taşıyabileceği kiloya ulaşmak, sağlıklı beslenmek ve spor yapmak kıkırdak harabiyetini önler.

 

Kireçlenmenin tedavisi genellikle protez ile mi yapılıyor?

Protez eklem rahatsızlıklarındaki en son tedavi şeklidir. Protezden önce yapılacak ameliyatlar ve sportif faaliyetler, protezi 10 yıl geciktiriyor ama ne yazık ki hastalarımız ihmalkar davrandığı için proteze maruz kalıyorlar. En sağlıklısı, eklemi koruyucu yöntemler kullanmaktır. Protez uygulamasının bir yaşı yok, her yaşta yapılabilir ama protezden önce tedaviye yönelik olarak yapılacak ameliyatı geciktirirsek, bunun geri dönüşü olmayabilir. Protez olayı diş çürüğüne benzer… Eğer tedavi etmezseniz, ağrı devam eder. Kilo vermek de eklem kireçlenmelerine mani olur. Zaten kireçlenmeyi yani kıkırdak harabiyetini tamamen durdurma şansımız yok. Bizim amacımız kireçlenmenin yavaşlatılmasını, proteze gidişin önlenmesini ve hastamızın yaşantısına sorunsuz devam etmesini sağlamak.

 

 

PROTEZ SORUN YARATMAZ

 

Peki, protezler hastanın hayatını nasıl etkiliyor?

Dediğim gibi protez son aşama. Eğer iyi bir protez malzemesi kullanılmışsa; iyi bir cerrahi teknikle tecrübeli ellerde uygulanmışsa, protezle 20-30 sene rahatça yaşanabilir. Burada önemli olan, protezin yapılmasındaki ustalık yani cerrahi uzmanlıktır ve kaliteli malzeme kullanılmasıdır. Eğer bu şartlar sağlanırsa hasta protezle ilgili sorun yaşamaz.

 

Hocam, sporcu yaralanmaları konusunda haklı bir üne sahipsiniz… Bize biraz sporcuların karşılaştığı sorunlardan bahseder misiniz?

Spor yaralanmaları çok mühim ve gerçekten deneyim isteyen durumlardır. Günlük yaşantısında aktif olan ya da spor yapan kişilerin başına gelen yaralanmalarda, tedavi ciddi bir tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir alandır. Ben de yıllarca sportif faaliyette olanları tedavi ettim, spor kulüplerinin doktorluğunu yaptım. Kocaelispor’da da 5 yıl hem sağlık kurulu başkanlığı hem de bizzat sahada hekimlik görevinde bulundum. Ayrıca başka spor kulüplerinin hekimliğini de yaptım. Yıllarca spor kulüpleri federasyonlarında ve spor fakültelerinde eğitimci olarak görev yaptım. Sporcularda en fazla çapraz bağ yaralanmaları ve kıkırdak harabiyetiyle karşılaşmaktayız. Bir spor kulübündeki hekimin görevi bu rahatsızlıkları önlemek, oluştuktan sonra da tedavisini yapmaktır. Ben de böyle bir çalışma tarzı uyguladım.

 

 

SAĞLIKLI YAŞAM ŞART

 

Ortopedik rahatsızlıklarla karşılaşmamak için neler yapmalıyız?

Sağlıklı yaşam en önemli faktör. Kişi yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeli, vücut yapısına ve yaşına uygun sporlar yapılmalı. Bilinçsiz yapılan spor faaliyetleri sonucu kaslarda yırtılma veya eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar doğuyor. Mesela, 40 yaşın üzerindeki insanların halı sahada futbol oynaması çok doğru bir hareket değil. O yüzden her yaşta uygun spor yapılmalı. Ünlü bir hekimin bir sözü vardır: ‘Hiçbir şey zehir değildir, zehir olan dozdur.’ Yani her şeyi dozuna göre ayarlamak lazım. Herkese hareketli bir yaşam öneriyorum. Spor; spor olsun diye değil, yaşamın bir parçası olarak yapılmalı. Yemek, içmek nasıl hayatımızın vazgeçilmeziyse, sporu da mutlaka yaşamımızın bir yerine koymamız gerekiyor. Spor yapmak için illa bir merkeze gitmek gerekmez. Evde de spor yapılabilir. Sabahları uyanınca, jimnastik hareketleri yapmak ya da dışarı çıkıp hafifçe koşmak da kişiye hareketli bir yaşam tarzı katacaktır.

 

İLETİŞİM

Adres: Yenişehir Mahallesi, Demokrasi Bulvarı, Balcıoğlu İş Merkezi, Kat:2 İzmit

Tel: 0535 270 79 250262 311 11 12

Instagram: @profdrcumhurkesemeneli

Web: www.cumhurcevdetkesemenli.com.tr

NASIL ARANDI: # ortopedi # travmatoloji # uzman # Prof. Dr. Cumhur Cevdet Kesemenli # CK Klinik # hizmette # sağlık # uzman # klinik # kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.