16-04-2024 14:53

Ortodonti Uzmanı Dt. Seçil Açar: Ortodontide dijital dönem

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/06/2022
Ortodonti uzmanı Dt. Seçil Açar, dijital teknolojiler ve şeffaf plaklar sayesinde ortodontik tedavilerin hasta için artık çok daha kolay ve konforlu olduğunu söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Hacettepe Üniversitesi’nden dereceyle mezun olduktan sonra uzmanlığını Gazi Üniversitesi’nde yapan Ortodonti Uzmanı Seçil Açar, 4 yıldır ilimizde hizmet veriyor. İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki kliniğinde 3 boyutlu dijital teknolojileri yoğun olarak kullanıyor. Teknolojinin gelişmesiyle ortodontinin de adeta bir dijital evrim geçirdiği söyleyen başarılı ortodontist, “Dijital teknolojiler ve şeffaf plaklar sayesinde, artık ortodontik tedaviler çok daha kolay ve konforlu” diyor. Dt. Seçil Açar’dan ortodontinin çalışma alanı, çocukluk çağında ortodontik takibin önemi ve şeffaf plak tedavileri hakkında bilgi aldık.

Seçil Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

1989, Marmaris doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Marmaris’te okuduktan sonra ideallerimin peşinden giderek, Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi’nden dereceyle mezun oldum. Aynı yıl uzmanlık sınavını kazandım ve Gazi Üniversitesi Ortodonti Bölümü’ne girdim. Uzmanlığımı aldıktan sonra Ankara’da kalarak görevime devam ettim. Eşim, kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Burak Açar, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi. Kocaeli’ye, bundan 4 yıl önce kendisinin görevi nedeniyle geldik. Burada kısa bir süre çeşitli merkezlerde görev yaptıktan sonra hastalarıma daha geniş ve kapsamlı hizmet verebilmek adına kendi muayenehanemi açtım.

Neden ortodonti?

Öğrencilik dönemimden beri estetiği ve sağlığı buluşturan, hastalara yepyeni gülümsemeler kazandıran ortodonti alanına özel bir ilgim vardı. Ayrıca çok sevdiğim bir hocam da tercihimde etkili oldu. Ortodonti, hem estetik bakış açısı hem de el becerisi gerektiren bir branş ve tedavilerimiz genellikle uzun süreli oluyor. Hastalarımı çocukluklarından ergenlik dönemine hatta bazen erişkinliklerine dek takip ediyorum. Ayrıca, gülüş estetiği ve gülüş tasarımı kısmında da hastanın kendi dişleriyle elde ettiğimiz güzel sonuçlar beni çok motive ediyor.

Ortodonti tam olarak hangi rahatsızlıklarla ilgilenir?

Ortodonti, dişlerin çene kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisiyle ilgilenen bir uzmanlık dalıdır. Amacı; kişinin kendi diş yapısını korumak, dişleri düzelterek ona yeni bir gülüş kazandırmaktır. Ortodontik tedaviyle düzgün bir çiğneme ve konuşma fonksiyonu, estetik bir gülümseme elde edilir.

DURUŞ BOZUKLUĞU DÜZELEBİLİR

Seçil Hocam, ortodontik tedaviler genellikle çocukluk çağında başlıyor, değil mi?

Evet, ortodontik tedaviler 6 yaş itibariyle başlayabilir. Ortodonti ufak diş düzensizliklerinden ileri derece çene bozukluklarına, dişlerin kapanışındaki sorunlardan çenenin ileride ya da geride olmasına, yüz bozukluklarının ve büyüme yapısının düzenlenmesine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Bu anlamda ailelere, çocuklarını 6 yaşın- dan itibaren ilk ortodontik muayeneye götürmesini öneriyorum çünkü ailenin fark edemeyeceği bir takım bozuklukları ortodonti uzmanları tespit edebilir. Erken yaşta tespit edilen bu küçük problemler yaş ilerlemeden giderilebilir; daha büyük problemlerin önüne geçilebilir.

Nedir bu problemler?

Çenenin ve yüzün düzeltilmesi, hava yolunun açılması; çocuğun doğru yutkunması, doğru konuşması, dudaklarının doğru bir şekilde kapanması hatta duruşunun düzeltilmesi ortodontik tedavi gerektiren durumlardır.

Ortodontinin duruş bozukluklarıyla da ilgilendiğini bilmiyordum, biraz açar mısınız?

Vücudumuzun dengesi, çene ekleminden başlayıp daha sonra tüm vücudu etkiler. Özellikle solunum yolu problemi olan çocuklarda, alt çeneyi biraz daha önde tutma eğilimi vardır ve bu durum çene eklem problemlerine sebep olabilir. Eğer çene eklem sorununuz varsa, dişlerinizi eşit kapatamıyorsanız, ayaklarınız da yere eşit basmıyor demektir. Bu da otomatik olarak postürü etkiler hatta skolyozu tetikleyebilir. Ortodontistler, gereken tedaviye, eklem ve dişlerin kapanışıy- la beraber postürü de analiz ederek başlar. Eğer hastada çene eklem ve kapanış bozukluğu problemi varsa, ortodontik tedavi ve fizyoterapist eşliğinde ekip çalışmasıyla duruş bo- zukluğu düzeltilebilir.

SÜT DİŞLERİ ÖNEMLİ

Seçil Hanım, süt dişleri ortodonti açısından neden önemli?

Süt dişleri bizim başlangıç noktamız ve arkadan gelecek olan daimi dişlerimizin yer tutucusu. Gelecek olan daimi dişlerimizi hazırlıyorlar ve onların düzgün bir şekilde çıkmasını sağlıyorlar. Süt dişlerinde erken dönemde kayıp yaşadığımızda, erken gelen dişlerin sıkışması, gömülü kalması ve problemin büyümesi kaçınılmaz olu- yor. Ailelerin öncelikli hedefi, ağız hijyeninin sağlanması olmalı. Süt dişleri de sabah öğle akşam mutlaka fırçalanmalı. Süt dişlerin tamamlandığı dönemde çocuklar mutlaka bir ortodontik muayeneden geçmeli.

Ortodontik açıdan, aileler çocuklarında nelere dikkat etmeli?

Çapraşık dişler, ayrık dişler; ağız solunumundan dolayı üst çenenin dar, alt çenenin geride kalması; çocuğun dil iterek konuşması, tırnak yeme gibi alışkanlıklarının bulunması; çiğnemekte, ısırmakta zorlanması ve bazı sesleri çıkaramaması da ortodontik bir sorunun işareti olabilir. Emzik ya da parmak emme gibi kötü alışkanlıkların 2-4 yaş arasında bırakılması ortodontik problemin kendiliğinden çözülmesini sağlayabilir. Ortodontiste gitmek için kalıcı dişlerin çıkmasını beklemek, kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Çeneler arası ilişkide bir sorun varsa çocuklar ergenlik döneminin en başında tedavi edilebildiğinden aileler geç kalmamalıdır.

ARTIK DAHA KOLAY

Ortodontik tedavilerde artık eskisi kadar büyük ve çocukları rahatsız eden teller kullanılmıyor sanırım...

Eskiden daha büyük, dışarıdan takılan, daha hacimli apareyler vardı. Ortodontinin neredeyse bir dijital evrime girmesiyle gelişen tedaviler, artık çok daha kolay uygulanıyor. Elbette hala ağız dışından destekleyici apareyler de kullanılabiliyor ama bunlar da çocuğun sosyal hayatını etkilemeyecek şekilde düzenleniyor. Damak genişletme apa- reyleri eskiden hacimli ve telliydi. Artık

7-8 yaştan itibaren ‘şeffaf plak’ dediği- miz; dışarıdan görünmeyen, hijyenik, konforlu ve sosyal hayatı etkilemeyen apareyler var. Tel takmadan, plaklar yardımıyla hem dişleri dizip hem çene- ler arası ilişkiyi düzeltmek mümkün.

Bu tedavide süreç nasıl işliyor?

Şeffaf plaklar, kişiye özel üretiliyor. Hastadan dijital ölçü alındıktan sonra 3 boyutlu bir simülasyon hazırlanıp dişlerin nasıl düzeleceği adım adım planlanıyor. Sonra hasta için belli bir sayıda plak geliyor. Bu plaklar haftalık olarak ya da hekimin önerdiği periyotlarla değiştirilerek, dişlerin düzeltilmesi sağlanıyor. Şeffaf plaklar sadece dişleri sardığı, damağı örtmediği, konuşmayı olumsuz etkilemediği için çocuklar için çok konforlu.

ORTODONTİ EKİP İŞİDİR

Toplumda yaygın diş hekimi korkusunu da göz önüne alarak sormak istiyorum; çocuk hastaları tedavi ederken, onlarla iş birliğini sağlamak zor olmuyor mu?

Bizim mesleğimizde önce çocuğun güvenini kazanmak gerekiyor çünkü çocuk gerginken en ağrısız tedaviyi bile uygulayamazsınız. Öncelikle ben 2 çocuk annesiyim ve oldukça sabırlı birisiyim. Bizim tedavilerimizde sabırlı olmak lazım. Çocuklara tedaviyle ilgili her şeyi anlatmak; işlemin sebebini, sürecini, sonucunu, dişlerinin nasıl düzeleceğini izah etmek önemli. Ortodonti tam bir ekip işidir. Hasta ve hekimin bir ekip olması tedavinin gidişatını ve süresini direkt etkiler. Örneğin, tel takılan hasta, onlara çok iyi bakıp, düzenli fırçalamalıdır. Tellerle yeme içme kısıtlamalarına dikkat etmelidir.

ERİŞKİNLERDE DE KULLANILIYOR

Yetişkinlerde en çok hangi ortodontik sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

Daha çok çapraşık dişler, ayrık dişler ve çene problemleri görülür. Erişkin hastalarda büyüme tamamlanmış olduğu için tel tedavisi uygulanabilir. Teller de teknolojiyle birlikte gelişti ve artık daha hızlı sonuç veriyor. Daha az ağrılı ve temizlemesi daha kolay ürünler var. Estetik kaygısı olan hastalar için daha az gözüken seramik braketler var. Ayrıca şeffaf plak sistemi erişkin hastalara da tamamen telsiz olarak uygulanabiliyor. Erişkin hastalarda, çenelerde bir bozukluk olduğu durumlarda, sadece diş pozisyonlarını düzelterek tedavi mümkün olmayabilir ve ameliyat gerekebilir. Bu tarz durumlarda ameliyat öncesin- de bir ortodontik hazırlık yapılır, çene- lerin düzgün kapanacağı bir yapı oluşturulur; ameliyat sonrasında da dişlerin tam olarak kapanması sağlanır.

İŞİN UZMANI TERCİH EDİLMELİ

Seçil Hocam, gülüş tasarımı da yapıyor musunuz?

Ortodontinin işi, aslında hastanın kendi dişlerini kullanarak gülüş tasarımı yapmak. Az gözüken dişler ortodontik tedaviyle aşağı indirilip daha güzel bir gülme hattı oluşturulabilir. Sarkmış ya da öne fırlamış dişler de düzenlenip dudakların rahat kapanması sağlanabilir.

Son olarak, okurlarımıza ne önerirsiniz?

Ortodontik tedavi sadece estetik amaçlı değil sağlıklı diş ve çene yapısı için bir gereksinimdir. Tedavi ihtiyacı olduğunu düşünen kişilerin vakit kaybetmeden ortodonti uzmanı unvanına sahip diş hekimlerine başvurmalarını tavsiye ederim.

 

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # secilacar # ortodonti # dissaglıgı # ortodontiuzmanı # seçilaçar

2 yıl önce - Ömer İncedal

İş yerinin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.