28-03-2024 13:19

Op. Dr. Deniz Gülhan: 40 yaşından sonra DİKKAT!

2018-04-12    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-04-12
.stripslashes($urun->baslik).

Hayatları boyunca, her iki kadından birinde meme rahatsızlığı görülüyor. Her 5 kadından birine memeden biyopsi denilen doku örneklemesi işlemi yapılması gerekiyor ve her 10-15 kadından birinde meme kanseri gelişiyor. Türkiye’de her yıl yeni meme kanseri teşhisi alan kadın sayısının 20-30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Erken dönemde, kitle çapı yarım santimetrenin altındayken tanı alan olgularda hastalık hemen hemen hiç yayılmadan başarıyla kontrol altına alınabiliyor. Ancak özellikle ülkemizin azgelişmiş kesimlerinde hastaların yarıdan çoğunun geç evrede tanı aldığı saptanmış. Tanı alındıktan sonraki 10 yıllık sağkalım oranları erken evrelerde yüzde 90’ın üzerindeyken, geç evrelerde maalesef yüzde 50’nin altına düşebiliyor.
Meme kanseri gelişmiş bir hastaya müdahale edilmezse, beklenen ortalama ömür üç yıldan kısa, ancak günümüzde meme kanserine karşı çok güçlü tedavi imkanları geliştirilmiş durumda. Son 50 yılda toplumda meme kanseri gelişme sıklığı yaklaşık iki katına çıkmış olmasına rağmen, meme kanserine bağlı ölümlerin oranı azaltılmış.
Ülkemizde ve dünyada yüzbinlerce kadını etkileyen meme hastalıkları konusunda aklımıza takılanları Akademi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Deniz Gülhan’a sorduk.
Deniz Bey, meme ağrısı nedir?
Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Bu ağrının nedeni çoğunlukla memenin yapısından kaynaklanırken, memedeki kitleler de kendi başına ağrı nedeni olabilir. Ancak, şunu da özellikle belirtmek gerekir ki meme kanseri
olan hastalarda memede ağrı oldukça nadir görülür.

Meme ağrılarını nasıl kategorize edebiliriz?
Meme ağrısı siklik, nonsiklik ve meme dışı meme ağrıları olarak 3’e ayrılabilir. Siklik meme ağrıları, 20-30’lu yaşlarda özellikle adet dönemi öncesinde sık görülür. Her iki memede de olur ve adet döneminin bitmesiyle beraber kendiliğinden düzelir. Sebebi, çoğunlukla memenin hormonal baskı altında kalmasıdır. Nonsiklik meme ağrıları, çoğunlukla 40’lı yaşlarda ve tek memede görülür. Sebebi memedeki kistler, kitleler ve yapısal değişikliklerdir. Meme dışı ağrıların sebebi ise meme dokusunun altında ve etrafındaki kas gruplarında meydana gelen spazmlardır.

ÇAMAŞIR ÇOK ÖNEMLİ
Meme ağrısı nasıl azaltılır?
Eğer ağrının nedeni, memedeki kitlelerden kaynaklanmıyorsa, kişinin meme yapısına uygun destekleyici (balenli) sütyen ya da sporcu sütyeni kullanması önerilir. Böylece meme hareketleri olabildiğince azaltılır. Aşırı hassas dönemlerde gerekirse yatarken sütyen çıkartılmalıdır. Ağrı kesiciler de ağrıyı giderebilir. Ayrıca sıcak-ıslak kompreslerle ya da havlularla pansuman; kahve-sigara tüketiminin azaltılması ya da kesilmesi ve stresten uzak durulması da etkilidir.
Memede ele gelen şişlikler neyi ifade eder?
Meme granüler yapıda bir doku olduğu için diğer dokulara nazaran daha fazla kitle görülebilir. Ancak memede var olan her kitle kanser değildir. Meme kitlelerinin çoğunluğu iyi huyludur. Bunların çoğu ele gelen, düzgün sınırlı ve ağrılıdır. Böyle bir kitle tespit edildiğinde doktora başvurmak gerekir. Bu tespiti yapabilmenin yolu da elle muayeneden geçmektedir.
Elle muayene nasıl yapılır?
Adet gören bayanlar elle muayeneyi, adet başlangıcından 7 ila 10 gün sonra, ayna karşısında her iki memeyi görerek yapmalıdır. Muayene sırasında kol başın arkasına alınır. Meme başından başlayarak tüm meme dokusu parmak uçlarıyla, sıkmadan, üstten bastırılarak taranır. Meme dokusunun ardından da koltuk altına bakılır ve bu işlem diğer meme içinde aynı şekilde tekrarlanır.
Peki, elle muayenede şişliğe rastlanırsa…
Eğer elle muayenede şişlik tespit edilirse bir cerraha başvurmanız gereklidir. Cerrah tarafından tarif edilen lokalizasyona tekrar muayene yapılır ve gerekli tanı testleri istenir. Bu tanı testlerine göre de memeye yapılacak işleme karar verilir.
Kitlenin kötü huylu olup olmadığı elle muayenede anlaşılır mı?
Memede olan her kitle kanser değildir. Unutulmaması gerekir ki kanserin tanısı patoloji ile konulur. Ancak bazı durumlar meme kanseri açısından şüphelidir. Eğer memede sabit, yerinden oymayan bir kitle varsa; bu kitlenin sınırları düzensizse; meme başında ya da var olduğu alanda çöküntü yapıyorsa; koltuk altında şişlikler görülüyorsa; ailede meme kanseri öyküsü varsa bu durumda mutlaka bir cerrah tarafından değerlendirilmenizi önermekteyiz.
Herkes mutlaka kanser için tarama yaptırmalı mı?
Unutmayalım ki kanserlerin tümünün tedavisi erken teşhistir. Bu nedenle 40 yaşından itibaren mamografi ile meme taraması yapılmalıdır. Daha erken yaşlarda da gereklilik halinde mamografi çekilebilir. Çekimi eziyetli olsa da mamografi en önemli tarama testidir. Sonuç olarak meme ile ilgili hastalıklarda ihmal olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle her 6 aylık periyotlarla, bir cerrah tarafından meme muayenesi ve 40 yaştan itibaren mamografi yapılması büyük önem arz eder.

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.