20-04-2024 00:20

Op. Dr. Bilge Öğütcüoğlu: Geçmeyen vajinal mantar enfeksiyonunda yanlış yaptığımız bir şey mi var?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/05/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Bir organın enfeksiyonunu yorumlayabilmek için önce doğasını bilmek gerekir. Vajinal bölge dış ortama açık, nemli, sıcak, karanlık bir bölgedir. Tam da mantar ve zararlı bakterilerin sevdiği tarzda. Dolayısıyla bu bölgenin kendine ait bir savunma mekanizması vardır.

Bunlardan biri vajinal salgılardır. Vajinal salgılar bir nevi vajinal kanalı yıkamayı sağlar. Dolayısıyla vajinal akıntılardaki artış bize vajinal bölgede yabancı bir şeylerin olduğunu düşündürür.

Diğer koruyucular ise laktobasil adı verilen vajinal flora bakterileridir. Bu iyi huylu ve bizim için savunma sağlayan bakteriler asit üreterek vajinal PH’ın asit olmasını sağlar. Bu sayede içeri giren zararlı bakteri ve mantarlar bu asitli ortamda yaşayamaz ve ölür.

 

FLORA DÜZENLENMELİ

Bu bilgiler ışığında eğer vajinal enfeksiyon yaşıyorsak anlıyoruz ki koruyucu mekanizmalarımızda bir bozulma var. Tedavide ilaç kullanımlarının yanında mutlaka florayı düzeltici önlemler de alınmalı. İlaç tedavileri çoğunlukla doktora başvuruda yazılır ama flora düzeltici öneriler genellikle unutulur.

Nedir floramızı bozan durumlar? Örneğin başka bir nedenle kullandığımız antibiyotikler floramızı bozacaktır, mutlaka beraberinde flora düzenleyici probiyotik vajinal fitil (Ovül) kullanılmalıdır.

 

ASİDİTE AZALIR

Vajinanın içerisinin temiz olmasını düşünerek suyla veya intim yıkama ürünleriyle yıkanması. Bu uygulama sonrası asit olan PH seyreltilerek bu bölgenin asiditesi azaltılır. Bu da içeri girmeyi başaran bakteri veya mantarların kolayca üremelerine fırsat verir.

 

BESLENME ÖNEMLİ

Yüksek karbonhidrat içeren bir beslenme şekli de mantarların en sevdiği şeydir. Tatlı, hamur işi ağrılıklı beslenme vajinal PH’ın bozulmasına ve sonrasında enfeksiyon gelişmesine neden olur.

 

SPİRAL KULLANIMI

Spiral kullanımının da dezavantajlarından bir tanesi spiralin ipi üzerine yapışıp tedaviden kaçabilen mantarlardır. Eğer sık tekrarlayan enfeksiyon ve spiraliniz varsa önce spirali çıkartıp tedavi olup, sonra istenirse tekrar temiz bir spiral taktırmak iyi tedaviyi kolaylaştıracaktır.

 

BÜTÜNCÜL TEDAVİ

Tüm bu bilgiler ışığında geçmeyen veya sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda tedaviyi bütüncül planlamak gerekir. Önce var olan enfeksiyon etkenine uygun ilaç tedavisi seçilir. Bunun yanında yeme düzeni bir diyetisyen ile birlikte düzenlenir. Sonra vajinal flora düzenlemesi yapılır. Vajinal flora düzenlemesinde son yıllarda lazer tedavileri oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Lazer ışınlarının yarattığı termal etki ile hem vajina içindeki zararlı mikroorganizmalar tamamen ölecektir hem de vajinal kanlanma artışı sayesinde savunma hücrelerimiz bu bölgede artarak mantarların ölmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.

 

ANTE KLİNİK    

Yahya Kaptan Mah. Şht. Ali İhsan Çakmak Sok. No:10 İzmit/Kocaeli

Telefon: 0542 311 26 83

Instagram: drbilgeogutcuoglu

NASIL ARANDI: #op. dr. bilge öğütcüoğlu # kadın hastalıkları # lazer tedavisi # vajinal mantar # tedavi # kadın # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.