29-03-2024 10:51

Ölçüsüz ödül ceza kadar yıkıcıdır!

2017-02-08    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-02-08
.stripslashes($urun->baslik).

Öğrenciler uzun ve yorucu bir eğitim-öğretim dönemini daha yarıladı, karnelerini aldı.

Şimdi bazılarının yüzü gülüyor, bazıları ise üzgün ve mahcup.

İyi karneler çoktan göz kamaştırıcı armağanlarla ödüllendirildi bile ama pek çok evde de ‘kötü karne’ krizi yaşanıyor.

Yeteri kadar parlak notlara sahip olamayan çocukların aileleri, nasıl bir tutum sergileyecekleri konusunda kararsız...

Acaba, onun kalbini kırmamak adına, karnenin işaret ettiği sorunlar görmezden mi gelinmeli; yoksa çocuğun akademik başarısının artması için bir takım yaptırımlar mı denenmeli?

İyi karne iyi çocuk, kötü karne kötü çocuk anlamına mı gelir?

Ve çocuğun başarısı, mutlaka karnesiyle doğru orantılı mıdır?

Tüm bu soruların cevabını, ilimizde 3 yıldır faaliyet gösteren Yediiklim Okulları’nın kurucu müdürü Necmi Şahin’den aldık.

İşte, başarılı eğitimcinin anne-babalara rehber olacak nitelikteki ‘karne dönemi’ önerileri.

 

Hocam, sizi tanıyabilir miyiz? 

İsmim, Necmi Şahin. Kahraman Maraş’ın Elbistan ilçesinin İncecik köyünde doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi kendi ilçemde tamamladıktan sonra Gazi Osman Paşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümünü bitirdim. Akabinde Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünde ‘Yakınçağ Tarihi’ alanında yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Yaklaşık 17 yıldır öğretmenlik ve idarecilik yapıyorum. Ayrıca, biri konu anlatımlı, biri soru bankası ve biri de deneme sınavları olarak üç kitabım bulunuyor.

Yediiklim Okullarının kurulum aşamasından ve dünden bugüne gelişiminden bahseder misiniz?

2000’li yılların başından beri faaliyet gösteren Yediiklim, başta KPSS olmak üzere sınavlara hazırlık alanında bilindik bir markadır. Yediiklim’e yeni bir değer katmak ve başka bir alanda da markalaşmak adına, Kocaeli’de Yediiklim Okulları açma fikrimizden kurumun kurucularına bahsettik. Yapılan anlaşma sonucunda 2015 yılında Başiskele’de, Özel Yediiklim Okullarını açtık. 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde Balıkesir ve Diyarbakır’da iki yeni kampüsümüz faaliyete geçecek ve ulusal marka olma yolunda önemli bir adım atmış olacağız.

Yediiklim okullarının misyon ve vizyonu nedir?

Kurucularımız Mustafa Erdoğan, Yalçın Kaya ve ben üçümüz de öğretmen kökenliyiz. Bu da bizim eğitim-öğretimi her şeyin üstünde tutmamızı sağlıyor. Sınıf mevcutlarını az tutarak öğrenciye birebir ulaşmaya; öğretmen ve idareciler olarak öğrencilerimize daha fazla zaman ve enerji ayırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin akademik başarısı kadar bilişim, sanat ve spor alanındaki başarılarını da önemsiyor ve destekliyoruz. Yediiklim Okulları olarak bizler, öğrencilerimizi uzun soluklu öğrenim süreçlerinin her  kademesinde ülkesini ve yaşadığı dünyayı kucaklayan, üretken, bilimin ışığında sürekliliği ve gelişmeyi ilke edinen bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. İşimizin ne kadar ciddi, ne kadar zor ve hassas olduğunun bilincindeyiz.

 

TEOG BİRİNCİSİ YEDİİKLİM’DEN

Kurumun akademik başarılarından bahseder misiniz?

Ülkemizde akademik başarı denildiğinde maalesef ilk akla gelen, öğrencilerin sınavlarda gösterdiği başarıdır. Bizler de okul olarak ülkemiz gerçeklerinden kaçamadığımız için sıkı, yoğun ve ciddi anlamda TEOG sınavına hazırlık yapıyoruz. Bunun için öğrencilerimizi yaz tatillerinde, hafta içi ders programlarında ve hafta sonlarında ekstra kurslar, ders ve etütler yapıyoruz. Bu eğitim öğretim dönemindeki TEOG 1 sınavında öğrencilerimizden Hasan Eren Çakır, tüm soruları doğru yanıtlayarak Türkiye birincileri arasındaki yerini aldı. Yine öğrencilerimizden İrem Yılmaz ve Sinem Gürer de Türkiye derecesi elde etti.

Bildiğim kadarıyla başarılı projelere de imza atıyorsunuz?

Özellikle önümüzdeki günlerde iki önemli projemiz var. bunlarda ilki, ‘1. Yediiklim Okulları STEM Fuarı’. Proje kapsamında, öğrencilerimiz ve bir meslek lisesinin öğrencilerinin, bilişim ve teknoloji alanında üretmiş olduğu ürünleri önce okulumuzda, sonra da şehrimizdeki önemli bir AVM’de Kocaeli halkına sunacağız. İkinci projemiz olarak da öğretmenlerimiz, velilerimiz ve öğrencilerimizle İspanya’ya gezi düzenleyeceğiz. İspanya’da öğrencilerimiz dil eğitimi almakla birlikte farklı kültürleri de tanıyacak.

 

KARNE BİZE BİR ŞEYLER ANLATIR

Necmi Bey, öğrenciler geçtiğimiz günlerde karnelerini aldı. İyi karne iyi çocuk, kötü karne kötü çocuk mu demektir; karne notlarının zekayla alakası var mıdır?

Eğer iyi karne iyi çocuk, kötü karnede kötü çocuk ise ben kötü bir çocuğum. Çünkü ben, orta 2’ye kadar karnesinden zayıfı eksik olmayan bir öğrenciydim. Ancak, ilkokul öğretmenim anneme her zaman şunu söylerdi: “Bir çocuğun ne zaman başarılı olacağını bilemezsiniz. Elbet bir gün bir yöntemini bulup başarılı olacaktır”. Elbette, karnenin hiçbir önemi yok demiyorum ama karne amaç olarak değil, araç olarak kullanılmalıdır. Karne, öğretmenlere de velilere de bir şeyler anlatır.

Çocuğun karnesinden, velilerin kendilerine çıkaracağı dersler var mıdır?

Karneyi bir takım sorunları teşhis etmemize yarayacak bir araç olarak görebiliriz. Başarıyı artırabilmek için öncelikle nerelerde hata yaptığımızı düşünmemiz lazım. Özellikle dikkatimi çeken noktalardan birisi şudur: Başarısı düşük öğrencilerimizin velilerinin, okulla irtibatı zayıf oluyor. Oysa başarısızlığı görüp öğretmen ve okulla olan diyaloglarını güçlendirirlerse sorun da kolay çözülecek. Bu durum hastalığını bildiği halde hastaneye, doktora gitmemeye benziyor. Halbuki teşhis ne kadar çabuk olursa, tedavi de o kadar hızlı ve kolay olur.

 

SORUNLARI TESPİT EDİN


Eğer karne beklendiği kadar parlak değilse, ailelerin çocuklarına karşı tutumu nasıl olmalıdır?

Çağımızdaki çocuklar kitle iletişim araçlarının da gelişmesine bağlı olarak artık çok yönlü düşünebiliyor, bizlerle yetişkin gibi iletişim kurabiliyor. Bu yüzden velilerimiz, karne gününden birkaç gün sonra çocuklarıyla birlikte sorunları tespit etmeli ve ardından sorunu çözmeye yönelik küçük adımlar atılmalı. Bu adımların ileriye yönelik sürekliliğinin olması ve belirli bir tempoyla artması oldukça önemlidir.

İyi karneyi hediyeyle ödüllendirmek ya da kötü karneyi cezalandırmak doğru bir davranış mıdır?

Bize göre eğitimde, ödülün ölçülü olmak kaydıyla yeri vardır, ancak cezanın yeri yoktur. Ekonomik düzeyiniz ne olursa olsun, abartılı ödül devamında israf, savurganlık ve tatminsizliği getirecektir. Dolayısıyla amacını aşmış bir ödül, ceza kadar yıkıcı ve telafisi olmayan hasarlar doğurabilir. Ceza konusuna gelince... Eğer, kötü karnenin cezası olarak çocuğu daha çok ders çalışmaya zorlarsanız, çocuk ders çalışma, kitap okuma gibi durumları kötü bir şey olarak algılayacak ve daha fazla tepki gösterecektir. Ya da çocuğu sevdiği bir şeyden mahrum ederseniz, şunu düşünecektir: “Derslerim yüzünden sevdiğim şeyden mahrum kalıyorum.” Yani çocuk, her cezadan sonra suçu yine sevmediği derslerinde görecektir.

 

MUTLAKA KİTAP OKUMALI


Çocukların sömestr tatilinde ders çalışması ve ödev yapması mı gerekir, yoksa dinlenip oyun oynaması mı?

Eğitim ve öğretimde süreklilik esastır. Okuma yazmayı yeni öğrenmiş çocuklar, bu kadar kısa tatilde dahi öğrendiklerinin bir kısmını unutabilir. Her çocuğun sömestrde kısa tekrarlar yapması önemlidir ama özellikle birinci sınıf öğrencilerinin tatillerde bolca kitap okumaları gereklidir.

Ders çalışmak konusunda istekli olmayan çocuğu teşvik etmenin yolları nelerdir?

Bir öğrencinin ders çalışmamasında birçok unsur etkili olabilir. Bu yüzden önce nedenini bulmak gereklidir. Son zamanlarda en fazla görülen sorun dikkat eksikliğidir. Bu tarz çocuklara öncelikle masa başına oturma alışkanlığı kazandırılmalı, daha sonra programlı çalışma disiplini oluşturulmalıdır. Diğer taraftan, ders çalışma sorumluluk duygusuyla da ilgilidir. İleride sıkıntı yaşamamak için çocuklara küçük yaşlardan itibaren günlük yaşamda belirli sorumluluklar verilmelidir.

Şöyle bir toparlayacak olursak, son olarak öğrenci ve velilerinize neler söylemek istersiniz?

Başarılarımıza yenilerini ekleyen ve ekleyecek olan öğrencilerimize ve bizleri destek ve önerileriyle yalnız bırakmayan velilerimize  çok teşekkür ediyorum.

 

NASIL ARANDI: #Ceza # Necmi Şahin # ödül # Yediiklim # eğitim

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.