29-03-2024 17:52

Nilgün İrteni Yılmaz: Kadın ürettikçe güzelleşir

2019-03-06    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2019-03-06
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: EYLEM SELVİ ARI

 

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

YER: DOUBLETREE BY HİLTON KOCAELİ  oteline teşekkür ederiz...

 

Kentimizin başarılı iş kadınları ve kadın yöneticileri tarafından kurulan Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER), kısa sürede büyük yol kat ederek, Kocaeli’nin en aktif dernekleri arasına girmeyi başardı.

İş dünyasının, ‘birlikten kuvvet doğar’ diyerek güçlerini birleştiren başarılı kadınları, KOİDER çatısı altındaki faaliyetlerine Üçgen OSGB’nin sahibi Nilgün İrteni Yılmaz başkanlığında devam ediyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde bir araya geldiğimiz Nilgün İrteni Yılmaz, “Bizim amacımız kadının üretime katılması; kendisine, ailesine, yaşadığı şehre, ülkesine fayda sağlamasıdır” diyor ve ekliyor: “Kadın ürettikçe özgüven kazanır, özgürleşir, güzelleşir.” 

 

 

Nilgün Hanım, uzun yıllardır iş yaşamının içerisinde, üreten bir kadınsınız. Sizi tanımayanlar için kısaca kendinizi anlatır mısınız?

1980 Kocaeli doğumluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü mezunuyum. İş sağlığı ve güvenliği üzerine faaliyet gösteren Üçgen OSGB’nin sahibiyim. Evliyim, 4,5 yaşında bir kız çocuğu annesiyim.

 

KOİDER’i kurma fikri nasıl doğdu, Nilgün Hanım?

Hayatta her şeyin ihtiyaçtan doğduğuna inanıyorum. KOİDER de ihtiyaçtan doğdu. Yıllardır iş yaşamının içerisindeki bir kadın olarak, bir iş kadınları derneğine üye olmak istedim. Araştırdığımda kafamdakine uygun, görünür ve aktif bir dernekle karşılaşmadım. Çevremde de iş hayatında aktif ve başarılı pek çok kadın mevcuttu. Bir araya geldik, ‘bu alanda bir açık var, bir şey yapmalıyız’ dedik. Kocaeli, sanayi ve ticaret şehri. Böyle bir şehirde bu kadar çok iş adamı derneği varken; iş kadınlarını kapsayan, aktif olarak faaliyet gösteren bir derneğin olmayışı bizi KOİDER’i kurmaya itti.

 

Peki, kuruluş çalışmalarına nasıl başladınız?

Önce çevremizdeki, temas ettiğimiz kadınlara dernek kurma fikrini aktardık. Bir toplantı organize ettik ve o toplantıya iş hayatında başarılı 19 kadın katıldı. Derdimizi, niyetimizi, ne yapmak istediğimizi, niçin bir araya gelmemiz gerektiğini paylaştık. Bu bilgilendirmenin ardından toplantıya katılan 19 kadın da bu oluşumun içinde yer almak istediğini söyledi. O zaman yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu ve bir iş kadınları derneğinin kurulmasının ihtiyaç olduğunu daha iyi anladık. Resmi prosedürlerin ardından da KOİDER kuruldu. 7 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Hatta komisyonlarımızı da kurduk ve yönetim kurulu üyelerimizin her biri komisyonların başında yer alıyor.

 

Kimler var yönetim kurulunda?

Bendeniz başkan olarak görev yapıyorum. Pınar Topçu eğitim komisyonu başkanı, Arzu Danyer girişimcilik ve girişimciliğe teşvik komisyonu başkanı, Fulya Kılıçoğlu sosyal sorumluluk komisyonu başkanı, Elif Ergüney ticaret ve iş geliştirme komisyonu başkanı, Evrim Atasoy Ürük ve Zuhal Sözer de mali işler ve hukuk komisyonu başkanları olarak yönetimi oluşturan değerli isimler. Komisyonlarımız çalışmalarına başladı. Her çarşamba günü yönetim kurulu toplantısı yapıyoruz ve komisyonlardan gelen veriler, o toplantıda değerlendiriliyor, projelerimizi belirliyoruz.

 

KOİDER’e üye olmanın koşulları nelerdir?

Öncelikle derneğimize üye olmak isteyen kadının, bir işletme sahibi yahut bir işletmede üst düzey yönetici olarak görev yapıyor olması gerekiyor. Bu durumun belgelenmiş olması da şart. Bunun dışında üye olmak isteyenlere yönelik bir referans sistemimiz var. Üyelerimizden birinin üye olacak kişiye referans olması lazım. Referans söz konusu değilse, üyelik talebinde bulunan kişiyle bir ön görüşme yapıyoruz ve yönetim kurulunun kararıyla bünyemize dahil ediyoruz. Bir kişi olumsuz görüş bildiriyorsa, üyelik kabul edilmiyor. Şu an 60 üyeye yaklaştık ve ciddi bir talep de var.

 

KOİDER ile çalışmak isteyip iş yeri sahibi olmayan kadınlara yönelik çalışmalarınız var mı?

Girişimci olmayıp da finansal imkanlara sahip olan; yahut bir şeyler yapmak isteyen ancak finansal konuda sıkıntılar yaşayan kadınları yok saymıyoruz. Girişimcilik ve girişimciliğe teşvik komisyonumuz bu kişilere yönelik çalışmalar yapacak. Bir ev hanımı girişimci olmak istiyorsa, bize başvurabilir. Üye olamaz ama komisyon çalışmalarına katılıp kendisini bir noktaya taşıyabilir. Finansal desteğe nasıl ulaşabileceğini, nasıl network ağı kurabileceğini ve bunun gibi bilgileri paylaşıyoruz. Bu dönem girişimci olmak isteyen kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz.

 

Kentimiz aynı zamanda bir öğrenci kenti. Üniversiteli kız öğrencilere yönelik çalışmalarınız olacak mı?

Elbette, üniversitedeki kız öğrencilerin rol modellere ihtiyacı var. Bir işi yapmış, onunla ilgili belli yollar kat etmiş kişileri görmeye, onlarla bir araya gelmeye ihtiyaçları var çünkü bir işletmeyi açmak, o işi sürdürmek hiç kolay değil. Onlara yol yordam göstermek, deyimlerimizi transfer etmek ve gençlerin vizyonundan faydalanmak istiyoruz. Onları da komisyon çalışmalarımıza katılmaya davet ediyoruz.

 

KOİDER, üyeleri arasında ticari birliktelikler de kuracak mı?

KOİDER, iş hayatında kendine yer edinmiş kadınların bir araya geldiği bir topluluk. Dolayısıyla üreten, birlikte olan, güçlerini birleştiren kadınlarla bir aradayız. Ticareti aktifleştirmek üzere çalışmalara başladık. Tüm üyelerimizin birbirleriyle ticari bağ kurmasını sağlamak bizim için önemli. Örneğin, siz bizim derneğimizin üyesisiniz, benim de bir ürüne ihtiyacım var ve siz bu ürünü üretiyorsunuz. İşte burada tedarikçi olarak ilk önce sizi düşünmem lazım. Tabii işletmelerimizin fiyat performansı kriterlerini de göz önünde bulundurarak bunu yapmalıyız. Bir ürünü sizden tedarik edemiyorsam bunun nedenlerini sizinle paylaşmalı, varsa bir çözüm bulmalıyım. Ticari birlikteliklerimiz elbet olacak.

 

 

ÜRETİMİN İÇİNDE OLMALIYIZ

 

Nilgün Hanım, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Benim hayatla ilgili bir derdim var. Bu dert, kadının üretmesidir. Üretmek şifalı bir şey. Bazen bir iş yerim olmasaydı, çalışmıyor olsaydım ne olurdu diye düşünüyorum. Muhakkak ki bir müddet sonra körelirdim. Psikolojik olarak yıpranırdım, özgüvenim sarsılırdı… İşte bunları bertaraf etmenin yolu, üretmekten ve çalışmaktan geçiyor çünkü kadın ürettiğinde güzelleşir. Bir anekdot aktarmak istiyorum, geçtiğimiz aylarda derneğimizin birinci yaş kutlaması oldu. Çok kıymet verdiğimiz bir hanımefendi bana ‘Nilgün Hanım, derneğinizin üyelerini seçiyorsunuz ama güzelliklerine de mi bakıyorsunuz?’ dedi. Öyle tatlı bir ifade ki. Bu gösteriyor ki kadın ürettiğinde çok güzel. Benim kadınlara naçizane tavsiyem; üretimin her alanında olun, bir fayda sağlayın. Öteki türlüsü gerçekten zor. Sevdiklerinize bağımlı değil bağlı olun, eşinize bağımlı değil bağlı olun, çocuğunuza bağımlı değil bağlı olun. Bu arada Dünya Kadınlar Günü ile ilgili de bir etkinliğimiz var.

 

Nedir?

Girişimci ve girişimci olmak isteyen kadınlarımıza ilham olması için Kocaeli Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü ve İzmit Belediyesi ile ortak bir çalışma yapacağız. İş hayatında başarı elde etmiş kadınları bir araya getiriyoruz. ‘Mevzu Kadınsa’ konulu bir seminerimiz olacak. 7 Mart’ta KOÜ Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak. Tüm kadınları bekliyoruz.

 

Kadınların parlamentoda ve siyasi arenada yer almasıyla ilgili düşüncelerinizi de merak ediyorum…

Bir araştırmada erkeklere soruyorlar ‘Kadın başkan olur mu?’ Kimisi kibarca, kimisi kabaca ‘olmaz’ diyor. Sonra çocuklara soruyorlar ‘Annen mi başkan olsun, baban mı?’ Çocuk, ‘annem’ diyor. Özellikle İzmit için siyasi arenada kadın adayların ön plana çıkmasından ve seçim sonucunda da İzmit’i bir kadının yönetecek olmasından mutluluk duyuyoruz. Mecliste de daha çok kadın vekil olsun, kadınlar politik duruşlarını ifade etsinler istiyoruz.

 

 

Kadınların istihdama katılması noktasında önerileriniz neler?

Bugün çalışmak isteyip de istihdama katılan kadınların oranı yüzde 33, gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 78. Son yapılan nüfus sayımında

82 milyon kişiye ulaştığımız açıklandı.  Kadın-erkek oranı neredeyse eşit. Üretimin içinde de kadın-erkek birlikte olacağız. Fırsatlara eşit ulaşmalıyız. Bir işe alım yapılırken kadın ya da erkek olmanıza değil, zihninize bakılmalı. İş dünyasında cinsiyet hiçbir zaman bir kriter olmamalı. Daha çok kadının istihdama katılmasını sağlamak üretilecek politikalarla olacak.

NASIL ARANDI: #Nilgün İrteni Yılmaz # KOİDER Başkanı Nilgün İrteni Yılmaz # koider # iş kadını # istihdam # iş dünyası #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.