09-12-2024 11:04

Nilgün İrteni Yılmaz

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/03/2024
Üçgen OSGB’nin kurucusu olan, aynı zamanda 5 yıl boyunca Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin de kurucu başkanlığı görevini yürüten iş kadını Nilgün İrteni Yılmaz, GİFED ve DOĞUMARSİFED gibi sivil toplum örgütlerinde de güçlü projeler üreterek, kadınların iş dünyasında yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda daha güçlü olması için mücadele ediyor. Yılmaz aynı zamanda kendi işletmesinde de kadın çalışan oranını her zaman yüzde 50’nin üzerinde tutma ve kadın çalışanların cinsiyetlerinden kaynaklı bir zorlukla karşılaşmaması için çalışıyor. Nilgün İrteni Yılmaz, ‘Cumhuriyete olan borcumuzu ödeyebilmek için daha da çok çalışmalıyız’ diyor.
.stripslashes($urun->baslik).

 

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1980 yılında İzmit’te doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Kocaeli’de tamamladım. Daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Üçgen OSGB’nin kurucusuyum. Evli ve bir kız çocuğu annesiyim.

 

İş hayatına nasıl ve ne zaman atıldınız?

Özel sektörde planlama mühendisi, satınalma mühendisi, iş güvenliği uzmanı gibi pozisyonlarda görev yaptıktan sonra 2012 yılında Üçgen OSGB’yi kurdum. 12 yıldır iş sağlığı ve güvenliği alanında Kocaeli, İstanbul, Bursa ve Sakarya’da aktif olarak kamu ve özel sektöre hizmet veren, sektörün güvenilir firmalarından olan Üçgen OSGB’nin yönetim kurulu başkanlığı görevine devam ediyorum.

 

Kariyer basamaklarını tırmanırken, itici gücünüz neydi?

Kariyerimde birçok farklı pozisyonda çalıştım. Özellikle girişimcilik ve sosyal girişimcilik alanlarında aktif olarak bulundum. Bu süreçte en büyük itici gücüm, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin bize sağladığı özgüven, eğitim ve toplumsal katkıya duyulan tutku oldu. Her zaman söylediğim gibi bizler eğitimli cumhuriyet kadınları olarak cumhuriyete olan borcumuzu ödemek için çok çalışmalıyız. Ben de bunun için çok gayret gösteriyorum, diyebilirim.

 

Sizce başarının altın anahtarı nedir? 

Azim. Hırsla çok karıştırılan bir kelime ama kelimelerin anlamlarını iyi anlamak, bu doğrultuda hareket etmek gerekir. Azim genellikle uzun vadeli hedeflere ulaşmak için gösterilen kararlılık ve sabırken, hırs daha çok kişisel kazanç veya başarı için gösterilen yoğun isteği ifade eder. Ben bir altın anahtar varsa, bunun azim olduğunu düşünüyorum.

 

Kadınların iş hayatında yaşadığı en temel sorun nedir? Siz bu sorunları aşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Kadınların iş hayatında karşılaştığı en temel sorunlardan biri toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Bu, kadınların erkek meslektaşlarıyla aynı fırsatlara, ücretlere ve terfi olanaklarına erişiminde yaşadıkları engelleri içerir. Diğer sorunlar arasında kadınların iş yerindeki liderlik rollerine yükselme konusundaki zorluklar, iş-yaşam dengesi, cinsiyet temelli taciz ve ayrımcılık gibi konular da bulunmaktadır. Maalesef ki bu sorunlar, kadınların kariyer gelişimlerini etkileyebilir ve iş hayatında eşitlik için daha fazla çaba gerektirir. 

Bu sorunlarla baş etmek adına izlediğim iki yol var. Birincisi, iş dünyasında kadınların ekonomik, sosyal ve kişisel gelişimini hedefleyen KOİDER, GiFED, DOĞUMARSİFED gibi sivil toplum örgütlerinde tüm üyeler ve paydaşlarımızla birlikte birbirinden güçlü projeler üreterek; kadınların iş dünyasında yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda daha güçlü olmasını sağlamak. İkincisi ise kendi işletmemde kadın çalışan oranını her zaman yüzde 50’nin üzerinde tutmak ve kadın çalışanların kadın olmalarından kaynaklı bir zorlukla karşılaşmamalarını sağlamak. Örneğin, gebelikle ilgili süreçlerde tüm ekip olarak destek sağlamak gibi.

 

İş hayatının içerisinde bir kadın olarak, cumhuriyete neler borçlu olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Bir kadın işveren olarak, mevcut haklarım sayesinde sahip olduğum; eğitimli, özgüvenli, kendi ekonomik gücünü sağlamış, kişisel ve toplumsal gelişime katkıda bulunmak için çaba sarf eden bir birey olabilmeyi başarmış olmak benim cumhuriyete borçlu olduğum en kıymetli şeydir.

 

Cumhuriyetin size tanıdığı en büyük özgürlük nedir?

Cumhuriyetin kadınlara tanıdığı en büyük özgürlüklerden biri eğitim hakkıdır. Cumhuriyet döneminden itibaren kadınlara eğitimde eşitlik ve erişim imkanı sağlanmıştır. Bu, kadınların kendi potansiyellerini keşfetmelerine, bilgiye erişmelerine ve kariyer fırsatlarından yararlanmalarına olanak tanır. Eğitim, kadınların toplumsal rollerini ve katılımlarını genişletir, bireysel özgüvenlerini artırır ve toplumun her alanında daha etkin olmalarını sağlar. Bu özgürlük, kadınların kendi hayatlarını şekillendirme ve toplumlarına katkıda bulunma yeteneklerini güçlendirir.

 

’Cumhuriyet kadını’ denilince, gözünüzde canlanan fotoğrafı birkaç cümleyle tarif eder misiniz?

Eğitimli, ailede ve toplumsal yaşamda söz sahibi, ne istediğini bilen, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaya çalışan kadındır.

 

Atatürk’ün kadınlarla ilgili söylediği en sevdiğiniz söz hangisi?

“Bir milletin gerçek medeniyet seviyesi, kadınlarının medeniyet seviyesi ile ölçülür.” Daha yapacak çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz var. Cumhuriyete olan borcumuzu ödemek, Türk milletini muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için durmadan, var gücümüzle çalışıyoruz.


 

NASIL ARANDI: #nilgün irteni yılmaz # üçgen osb # gifed # doğumarsifed # koider # kocaeli # 8 mart dünya kadınlar günü # cumhuriyet # atatürk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.